Este Omega-3 bun pentru prostată?

Published:

Prostata este o glandă la bărbați care produce lichidul pentru spermă. Extinderea și disfuncția glandei prostatei apar adesea odată cu îmbătrânirea. Tulburările de prostată au un impact negativ asupra funcției urinare și a calității vieții.

Acizii grași Omega-3 au efecte antiinflamatorii care pot fi benefice pentru sănătatea prostatei. Dar ce spun cercetările cu privire la efectele omega-3 asupra măririi prostatei și a riscului de cancer de prostată?

Mai jos este o privire bazată pe dovezi privind beneficiile și riscurile potențiale ale suplimentării cu omega-3 pentru bunăstarea prostatei.

Este omega-3 bun pentru prostată?

O privire de ansamblu asupra sănătății prostatei

Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, situată sub vezica urinară, care înconjoară uretra. Aceasta secretă un lichid bogat în nutrienți care se amestecă cu sperma pentru a forma sperma.

Bolile care afectează prostata includ:

  • Hiperplazia benignă de prostată (HBP) - mărire necanceroasă care provoacă simptome urinare
  • Prostatita - inflamație care provoacă durere și probleme urinare
  • Cancerul de prostată - cel mai frecvent cancer la bărbați în afară de cancerul de piele
  • Sindromul durerii pelviene cronice - dureri persistente la nivelul pelvisului, organelor genitale și perineului

Tulburările de prostată reduc grav calitatea vieții prin simptome urinare și sexuale inconfortabile. Găsirea unor modalități naturale de a proteja sănătatea prostatei este esențială.

Ar putea creșterea aportului de omega-3 să ajute la menținerea unei prostate sănătoase? Să analizăm dovezile.

Cum ar putea Omega-3 să susțină bunăstarea prostatei?

Omega-3 oferă mai multe efecte benefice care pot ajuta la prevenirea și gestionarea problemelor comune ale prostatei:

  • Efecte antiinflamatorii puternice - Reduce substanțele chimice inflamatorii care contribuie la mărirea și deteriorarea prostatei.
  • Creșterea fluxului sanguin - Îmbunătățește circulația în regiunea pelviană pentru a furniza țesuturilor prostatei oxigen și nutrienți.
  • Membranecelulare sănătoase - DHA menține fluiditatea și integritatea membranelor celulelor prostatei.
  • Reducerea descompunerii testosteron ului - Poate inhiba conversia testosteronului în DHT, care contribuie la apariția HBP.
  • Reducerea stresului oxidativ - Limitează deteriorarea radicalilor liberi la nivelul ADN-ului și celulelor țesutului prostatic.
  • Efecte antiangiogenice - Încetinește creșterea de noi vase de sânge pentru a preveni expansiunea rapidă a tumorii.

Prin aceste mecanisme de amploare, asigurarea unui aport adecvat de omega-3 poate contribui la optimizarea sănătății și funcției prostatei pe măsură ce bărbații îmbătrânesc.

Ce spun cercetările despre Omega-3 și prostată?

Numeroase studii au analizat asocierile dintre aportul de omega-3 din dietă sau suplimente și riscul de afecțiuni comune ale prostatei:

Hiperplazia benignă de prostată

  • Un aport mai mare de omega-3 este legat de reducerea semnificativă a riscului de HBP, în special a tipurilor letale, în mai multe studii observaționale.
  • Studiile randomizate arată mici scăderi ale simptomelor de HBP, cum ar fi urinarea frecventă/urgentă, cu suplimentarea cu omega-3.
  • Omega-3 par a fi protectoare, dar sunt încă necesare studii clinice mai ample.

Prostatită

  • Un consum crescut de omega-3 a redus severitatea durerii cu 22-40% în două studii mici efectuate pe pacienți cu prostatită cronică.
  • Sunt necesare mai multe cercetări, deoarece dovezile actuale sunt limitate.

Cancerul de prostată

  • În unele date epidemiologice, nivelurile mai ridicate de țesuturi omega-3 sunt legate de un risc mai scăzut de cancer de prostată.
  • Cu toate acestea, meta-analizele mari nu arată nicio reducere a incidenței cancerului de prostată în cazul consumului de omega-3.
  • Omega-3 nu par să reducă riscul de cancer de prostată, dar pot încetini progresia la cei cu diagnostic stabilit.

În general, creșterea aportului de omega-3 este cea mai promițătoare pentru prevenirea apariției HBP și reducerea simptomelor cauzate de prostata mărită. Beneficiile pentru durerea de prostatită și prevenirea cancerului de prostată necesită încă studii suplimentare.

Îngrijorări cu privire la Omega-3 care promovează cancerul de prostată?

În 2013, un studiu observațional a raportat că nivelurile mai ridicate de omega-3 din sânge au fost asociate cu un risc crescut de cancer de prostată. Acest lucru a dus la îngrijorări pe scară largă cu privire la siguranța omega-3.

Cu toate acestea, o multitudine de analize ulterioare au infirmat această legătură. Omega-3 NU par să crească riscul de cancer de prostată. Limitările studiului inițial îngrijorător includ:

  • Nu a diferențiat sursa de omega-3 ALA vs. EPA/DHA
  • Nu a luat în considerare doza sau durata omega-3
  • Prelevare unică de sânge supusă tranzitivității
  • Corelația nu este egală cu cauzalitatea
  • Posibila distorsiune de detectare în cazul utilizatorilor de ulei de pește care fac teste PSA mai frecvente

De atunci, peste o duzină de analize de mai bună calitate au constatat că aportul de omega-3 este neutru pentru dezvoltarea cancerului de prostată la majoritatea bărbaților. Omega-3 rămân unul dintre cele mai benefice suplimente pentru starea generală de bine.

Omega-3 sunt sigure pentru prostată? Există efecte secundare?

Mai multe recenzii mari concluzionează că suplimentele de omega-3 sunt sigure pentru sănătatea prostatei în doze obișnuite. Posibilele efecte secundare pot include:

  • Post-gust de pește
  • Disconfort gastro-intestinal
  • Scaunele libere
  • Creșterea vânătăilor/sângerare la doze foarte mari - puțin probabil la cantități sub 3 grame pe zi

Pentru a minimiza efectele secundare:

  • Alegeți uleiuri de calitate verificate pentru puritate
  • Luați cu mese
  • Începeți cu doze mai mici și creșteți încet
  • Doza divizată pe parcursul zilei

Cei care iau deja medicamente anticoagulante sau care suferă de tulburări de coagulare trebuie să fie precauți și să se consulte cu medicul înainte de a lua suplimente la niveluri ridicate.

În rest, omega-3 au un profil de siguranță excelent, chiar și în cazul utilizării zilnice pe termen lung. Administrarea a până la 1.000 mg pe zi, sub îndrumare medicală, este puțin probabil să reprezinte un pericol pentru prostată.

Abordările legate de stilul de viață sunt de asemenea importante pentru sănătatea prostatei

În plus față de omega-3, strategiile cuprinzătoare de stil de viață și dietetice ar trebui să facă parte din orice plan de wellness pentru prostată, inclusiv:

Faceți exerciții fizice în mod regulat - Activitatea îmbunătățește circulația la nivelul pelvisului și ajută la menținerea unei greutăți sănătoase.

Reducețialimentele inflamatorii - Limitați carnea roșie, lactatele și uleiurile omega-6; creșteți consumul de alimente vegetale.

Creșteți licopenul - Roșiile bogate în licopen pot ajuta la prevenirea măririi prostatei și a cancerului.

Gestionați stres ul - Anxietatea cronică și stresul au un impact negativ asupra sănătății prostatei.

Rămâneți hidratat - Beți lichide adecvate, în special apă. Evitați cofeina și alcoolul.

Practicați exerciții de podea pelviană - Kegels îmbunătățește fluxul sanguin și sprijinul muscular pentru prostată.

Luațisuficientă vitamina D și zinc - Suplimentați dacă aveți deficiențe, cu îndrumare medicală.

O dietă bogată în alimente integrale, grăsimi sănătoase, legume și antioxidanți oferă baza nutritivă ideală pentru o vitalitate a prostatei pe tot parcursul vieții. Omega-3 pot oferi beneficii antiinflamatorii suplimentare.

Ar trebui să iau Omega-3 pentru sănătatea prostatei?

Pe scurt, cercetările sugerează că un aport mai mare de omega-3 poate ajuta la prevenirea măririi benigne a prostatei, la reducerea nivelului de PSA și la diminuarea simptomelor urinare asociate cu HBP și prostatita.

Cu toate acestea, dovezile sunt încă neconcludente cu privire la omega-3 pentru reducerea riscului de cancer de prostată la persoanele sănătoase. Pe baza datelor actuale, acestea nu par a fi dăunătoare sau protectoare împotriva tumorilor maligne ale prostatei.

Cu toate acestea, având în vedere profilul lor stelar de siguranță și multitudinea de alte beneficii pentru sănătate, administrarea unui supliment omega-3 este rezonabilă pentru optimizarea sănătății și funcției prostatei la bărbații în vârstă, sub supraveghere medicală.

Pentru un sprijin complet, căutați un produs omega-3 care să ofere o combinație de acizi grași EPA și DHA. Pentru efecte optime, încercați să consumați 500-1.000 mg pe zi cu alimente.

Asociați suplimentarea cu omega-3 cu o dietă și un stil de viață care să conducă la o stare de bine a prostatei pe tot parcursul vieții.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs