Pielea

4.7/5.0
Evaluat de 1736 utilizatori. Prices start at € 9.95

Pielea noastră face o treabă excelentă protejându-ne de infecții, boli și materii străine. Dar, chiar și cel mai puternic protector al corpului are nevoie de sprijinul nostru pentru a rămâne într-o stare excelentă. Cheia pentru îngrijirea pielii nu este doar înțelegerea modului în care funcționează, ci și ceea ce putem face pentru a-i susține apărarea.

Afecțiuni obișnuite ale pielii

Fiind formată din trei straturi (epidermă, dermă și hipodermă), pielea noastră reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor, microbilor și a altor elemente dăunătoare. De asemenea, ne ajută să reglăm temperatura, oferindu-ne în același timp un simț important—atingerea. În concluzie, pielea noastră are o mulțime de funcții de gestionat și, fiind cel mai mare organ din corpul nostru, nu e de mirare că uneori se luptă să țină totul sub control.

În situațiile în care pielea este deteriorată sau slăbită, se pot manifesta o varietate de afecțiuni ale pielii. Dacă sunt lăsate necontrolate, aceste afecțiuni diminuează ecosistemul natural al pielii, ceea ce face dificilă restabilirea echilibrului de care are nevoie pentru a arăta și a se simți grozav. Oricum, cu o rutină și un sprijin adecvat pentru îngrijirea pielii, multe afecțiuni obișnuite ale pielii sunt doar temporare.

Deși există sute de afecțiuni posibile ale pielii, unele sunt mai răspândite decât altele. Având în vedere acest lucru, să aruncăm o privire asupra afecțiunilor obișnuite.

Ce este eczema și ce o cauzează?

Eczema sau dermatita atopică este o afecțiune larg răspândită a pielii care duce la formarea unor zone cu mâncărime, piele uscată și crăpături. Deși este mai frecventă la copii, poate să apară totuși și la adulți și unul dintre cele mai grave lucruri este că stresul poate exacerba eczemele—iar de asta adulții nu duc lipsă!

Din păcate, nu există un remediu cunoscut pentru eczeme, dar ele pot dispărea în timp. De asemenea, cercetătorii nu știu ce cauzează apariția eczemelor, dar au evidențiat o listă cu posibili factori declanșatori, incluzând:

• Alergeni/alimente
• Microbi
• Schimbări extreme de temperatură
• Stres
• Dezechilibru hormonal
• Iritanți

Din fericire, majoritatea cazurilor sunt ușoare și, cu ajutorul cremelor pentru eczeme, simptomele sunt foarte ușor de gestionat. Cheia este identificarea posibililor factori declanșatori și lupta pentru reducerea sau eliminarea acestora.

Ce este acneea și ce o cauzează?

În ciuda faptului că este sinonimă cu adolescența, acneea poate apărea la orice vârstă și este una dintre cele mai obișnuite afecțiuni ale pielii. Acneea apare atunci când foliculii pielii se blochează cu celule moarte și uleiuri naturale, manifestându-se sub formă de puncte albe, puncte negre și coșuri. Simptomele severe includ, de asemenea, umflături sub piele (noduli) și chisturi.

Spre deosebire de eczeme, știm mai multe despre cauzele acneei, ceea ce face ca această afecțiune să fie mai ușor de gestionat. Totuși, unii factori genetici contribuie la severitatea acneei. Indiferent de gravitate, posibilii declanșatori includ:

• Dezechilibru hormonal
• Medicamente
• Stres
• Alimentație

Dezechilibrul hormonal este un factor declanșator obișnuit și parțial este motivul pentru care acneea este mai frecventă în rândul adolescenților. Alimentele sunt, de asemenea, un factor declanșator foarte răspândit, dar probabil nu cele la care te-ai aștepta. Vei fi fericit să afli că ciocolata și alimentele grase nu contribuie la apariția acneei—alimentele bogate în carbohidrați sunt adevăratul vinovat.

Ce este psoriazisul și ce îl cauzează?

O altă afecțiune predominantă a pielii în rândul adulților este psoriazisul. În cazul psoriazisului, celulele sunt derutate, înmulțindu-se rapid până când o acumulare de celule moarte se formează la suprafața pielii normale. Simptomele se manifestă cu piele roșie, umflată și iritată, cu scuame albe. De asemenea, afecțiunea provoacă mâncărime la nivelul pielii, creând mult disconfort. Orice suferință este agravată de faptul că zonele de risc includ scalpul, coatele și genunchii.

Psoriazisul este o altă afecțiune a pielii a cărei cauză exactă rămâne un mister. Cu toate acestea, tinde să apară în familii, ceea ce îi face pe oamenii de știință să creadă că pot exista legături cu o anomalie genetică a sistemului imunitar. Alți factori declanșatori potențiali includ:

• Stres
• Medicamente (inclusiv medicamente pentru tensiune arterială și antimalarie)
• Tăieturi și crăpături ale pielii
• Infecții cu streptococi

În ciuda faptului că nu se cunoaște cauza exactă a psoriazisului, există o mulțime de tratamente disponibile. Majoritatea implică creme și unguente specializate, iar unele cazuri severe pot avea rezultate cu ajutorul terapiei cu lumină și al steroizilor.

Ce sunt arsurile solare și ce le cauzează?

Deși arsurile solare nu sunt o afecțiune a pielii în același sens ca cele evidențiate mai sus, sunt totuși cazuri mult prea frecvente. De data aceasta, însă, știm exact ce cauzează arsurile solare—expunerea prelungită la soare. Mai exact, razele UV de la soare sunt cele care ard stratul exterior al pielii, iar aceasta este doar o daună pe care o putem vedea. Razele UV pot deteriora și ADN-ul, ducând la cancer de piele.

În timp ce protecția împotriva razelor solare este esențială pentru toată lumea, nu toți oamenii prezintă simptome în același ritm. Tipul de piele, intensitatea soarelui și timpul de expunere joacă un rol important în severitatea afecțiunii. Durează, de obicei, câteva ore până apar simptomele și acestea includ:
• Zone cu piele roșie
• Bășici
• Decojire și mâncărime

Este important să reții că impactul arsurilor solare nu se manifestă pur și simplu doar pe piele. Expunerea exagerată poate duce, de asemenea, la temperatură, frisoane, greață și dureri de cap. Din nou, ameliorarea vine sub formă de creme, geluri și unguente, dar cel mai bun remediu pentru arsurile solare este prevenția!

Cum să-ți menții pielea sănătoasă

Cum să-ți menții pielea sănătoasă

Pielea sănătoasă și echilibrată nu numai că este mai rezistentă la boli și dereglări, dar și arată și se simte minunat. În plus, deși pielea noastră face de obicei o treabă excelentă protejându-ne, câteva modificări simple ale stilului de viață îi pot oferi o îmbunătățire atât de necesară—mai ales dacă potențialii declanșatori evidențiați mai sus sunt inevitabili (te privim, stresul).

Având în vedere acest lucru, să analizăm rapid șase sfaturi practice pentru îngrijirea pielii.

1. Oferă-i pielii dragoste

Sună simplu, dar cu factorii de stres ai vieții moderne (mai multe despre cum să îi gestionezi curând), este destul de ușor să neglijezi cel mai mare organ al corpului tău. Cea mai bună parte este că dragostea pe care o arătăm pielii nu trebuie să fie ceva complicat. Există zeci de modalități simple, practice, de a-ți menține pielea cu un aspect grozav, de la exfolierea regulată la evitarea substanțelor chimice dure, hidratare și utilizarea produselor hipoalergenice.

2. Păstrează o alimentație echilibrată

Probabil că nu va fi o surpriză, dar ceea ce mâncăm zilnic are un impact semnificativ asupra sănătății pielii noastre. O alimentație echilibrată are nenumărate efecte pozitive în funcție de ceea ce consumi. Dacă ar trebui să recomandăm câteva elemente excepționale, acestea ar fi omega-3 pentru a ajuta la uscăciunea pielii, uleiul de măsline pentru o piele cu aspect sănătos și ceaiul verde pentru întinerirea pielii.

3. Profită de somnul pentru odihnă

Somnul oferă corpului nostru timpul necesar pentru a se odihni, repara și recupera. În timp ce poți repara rapid câteva nopți nedormite cu o rutină cuprinzătoare de îngrijire a pielii, lipsa cronică de somn are un impact semnificativ asupra aspectului pielii și asupra îmbătrânirii. Fără timp pentru odihnă și reparare, pielea noastră este unul dintre organele care arată printre primele lipsa unui somn odihnitor. Urmărește să beneficiezi de 7–9 ore de somn și te vei simți mai bine în interior și în exterior.

4. Limitează expunerea la soare

Am făcut aluzie la acest lucru mai devreme, dar prea multă expunere la razele UV afectează negativ pielea. Asta nu înseamnă că trebuie să te ascunzi la interior, deoarece lumina soarelui este o sursă vitală de vitamina D, un compus esențial pentru sănătate. Asta înseamnă că este bine să te adăpostești de lumina intensă a soarelui folosind o cremă pentru protecție solară, purtând haine protectoare și evitând cele mai fierbinți ore ale zilei.

5. Evită fumatul

Fumatul are o mulțime de efecte dăunătoare, nu doar pe piele, ci pe întregul corp. Și, așa cum lipsa somnului se vede prima oară pe pielea noastră, la fel se văd și daunele cauzate de fumat. Fumatul nu numai că contribuie la formarea ridurilor, ci îngustează și vasele de sânge și dăunează elasticității pielii. Există, de asemenea, un risc crescut de cancer de piele pe care e bine să-l iei în considerare. Pe scurt, ar trebui să eviți fumatul în totalitate.

6. Gestionează stresul

Deși uneori este mai ușor de spus decât de făcut, evitarea stresului este un mod fantastic de a-ți îngriji pielea. De fapt, gestionarea stresului este esențială pentru bunăstarea fizică și mentală.

Deși abordarea exactă va fi variabilă de la o persoană la alta, este important să recunoaștem când stresul devine cronic. În timp, presiunea va avea un impact negativ asupra funcțiilor corpului, iar pielea va fi una dintre zonele cele mai afectate. Fie că vorbești cu un prieten, ții un jurnal sau faci exerciții fizice regulate, este important să găsești timpul pentru a practica tehnici de reducere a stresului.

Care este cea mai bună rutină de îngrijire a pielii?

Deoarece „Oferă-i pielii dragoste” este numărul unu pe lista noastră, merită să abordăm acest subiect în detaliu. O rutină bună de îngrijire a pielii este vitală pentru o piele cu aspect sănătos, dar mulți oameni pur și simplu nu știu de unde să înceapă.

Deși există mii de produse pentru îngrijirea pielii, pielea cu aspect sănătos nu trebuie să fie ceva obținut dificil. Indiferent de ceea ce folosești, următoarea abordare în trei pași nu este doar cea mai bună modalitate de a menține o piele senzațională, dar funcționează și în tandem cu procesele naturale ale pielii.

Curățare

Pielea este prima linie de apărare a corpului tău împotriva poluanților, a prafului, a materiilor străine și aproape a tuturor lucrurilor cu care intri în contact. Cu toate acestea, chiar și cele mai robuste bariere au nevoie de recuperare. Curățarea elimină acumularea de elemente dăunătoare, astfel încât pielea poate încuraja dezvoltarea celulelor noi și, în cele din urmă, poate construi o apărare mai durabilă.

Primul pas în orice rutină de îngrijire a pielii ar trebui să fie întotdeauna curățarea—îndepărtarea elementelor dăunătoare de pe piele și asigurarea unei baze perfecte pentru următorii doi pași: tonifiere și hidratare.

Tonifiere

Dacă curățăm bine pielea de elementele dăunătoare, avem un acces mult mai bun la stratul exterior al pielii—epiderma. Din păcate, epiderma este și stratul care prezintă semne de îmbătrânire și, în timp, își pierde elasticitatea. Deși aceasta este o parte naturală a îmbătrânirii, putem încetini acest proces cu o abordare corectă, susținând pielea tânără și suplă.

Aplicarea unui produs de tonifiere elimină impuritățile persistente, având și proprietatea de a pătrunde mai adânc decât un produs de curățare. Produsele de tonifiere pregătesc pielea pentru hidratare (al treilea și ultimul pas), în timp ce echilibrează pH-ul pielii. Un produs tonifiant este un agent de legătură între prima și ultima etapă de îngrijire a pielii, făcându-le pe ambele mai eficiente, și ajutând la restabilirea echilibrului pielii.

Hidratare

Până acum, ne-am concentrat rutina de îngrijire a pielii pe restabilirea echilibrului delicat al pielii. Având pielea pregătită datorită curățării și tonifierii, hidratarea ajută la restabilirea umidității și menținerea pielii bine hrănite.

În afară de aspectul și senzația de piele suplă, va fi, de asemenea, mai bine echipată pentru a face față contaminanților și poluanților. Pielea netedă are mai puține locuri pentru ca aceste substanțe să se poată așeza, în timp ce pielea uscată este un refugiu pentru materia străină. Păstrarea pielii hidratată ajută, de asemenea, la reducerea mâncărimii, un simptom comun al eczemelor, psoriazisului și al arsurilor solare.

CBD pentru piele

Cheia pentru o piele sănătoasă constă în efortul depus pentru a-i spori calitățile sale naturale. De la o alimentație echilibrată la o rutină cuprinzătoare de îngrijire a pielii, tot ceea ce trebuie să facem este să lucrăm alături de piele, și nu împotriva ei. Până în prezent, cercetările inițiale sugerează că acesta este tocmai rolul pe care îl joacă CBD în îngrijirea pielii—lucrează din spatele scenei pentru a susține pielea, pentru a nu o suprasolicita și pentru a nu interfera cu procesele sale.

Interacțiunea unică a CBD-ului cu sistemul nostru endocanabinoid (ECS) nu este specifică doar zonelor interne, cum ar fi sistemul digestiv, imunitar și sistemul nervos central. Pielea are, de asemenea, o vastă rețea de receptori canabinoizi și, ca atare, este un candidat principal pentru creme, geluri și produse de înfrumusețare pe bază de canabinoizi.

Produsele cu CBD nu sunt doar simplu de aplicat, ci sunt disponibile și într-o gamă variată de formate. Găsirea unui produs care se potrivește rutinei tale de îngrijire a pielii este simplă, practică și, cel mai important, o modalitate fantastică de a susține sănătatea pielii.

Cum afectează CBD pielea?

Cercetările sunt în curs de desfășurare, dar studiile preclinice au investigat potențialul CBD-ului de a calma afecțiunile inflamatorii ale pielii, de a proteja împotriva îmbătrânirii și de a reduce pielea roșie și sensibilă. De asemenea, trebuie luat în considerare impactul psihologic al CBD. Compusul a fost cercetat pentru o posibilă reducere a stresului și anxietății.

Pielea este un organ afectat nu doar de factori fizici, ci și de sănătatea mentală. Abordarea simptomelor fizice este doar o parte a unei soluții complete de îngrijire a pielii, mai ales atunci când stresul este un factor declanșator important în acnee, eczeme, psoriazis și alte zeci de afecțiuni ce deteriorează pielea.

Din fericire, natura atotcuprinzătoare a CBD-ului reprezintă o forță care are un rol direct în tratamentul pentru piele. Până la urmă, un organ atât de complex are nevoie de o soluție versatilă! Combinat cu lipsa sa de toxicitate, compusul se dovedește un aliat puternic pentru ingredientele și tratamentele existente de îngrijire a pielii.

Pielea: ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Este uleiul CBD bun pentru acnee?
În timp ce studiile timpurii privind uleiul CBD sunt promițătoare, acneea este o afecțiune complexă a pielii pe care încă nu o cunoaștem pe deplin. Proprietățile calmante ale uleiului CBD pot sprijini programele de tratament existente.
Poate ajuta uleiul CBD la eczeme?
Studiile preclinice sugerează că proprietățile calmante ale uleiului CBD pot ajuta la simptomele obișnuite ale eczemei. Cercetările privind beneficiile CBD sunt în curs de desfășurare.
Ajută uleiul CBD la psoriazis?
Ajutorul pentru psoriazis se prezintă de obicei sub formă de creme și unguente. Combinat cu impactul versatil al canabidiolului, în urma mai multor cercetări uleiul CBD se poate dovedi o completare valoroasă.
Poate CBD să trateze arsurile solare?
Cel mai bun tratament pentru arsurile solare este prevenția, dar dacă ai zone cu piele roșie, uscată sau cu mâncărime, cremele cu CBD pot fi de ajutor. Studiile sunt în curs de desfășurare, dar CBD prezintă proprietăți reconfortante.
Pot să frec cu ulei CBD pe piele?
Da! Pur și simplu aplică câteva picături și freacă direct pe zona afectată. Pentru cele mai bune rezultate, alege o cremă topică cu CBD, deoarece acestea sunt special create pentru piele.
Este CBD bun pentru pielea ta?
CBD lucrează cu receptori speciali găsiți pe toată pielea. Deși cercetările sunt în curs, descoperirile timpurii sugerează că CBD ar putea ajuta la echilibrarea ecosistemului delicat al pielii.
Căutare produs