Uleiul de pește reduce inflamația?

Published:

Inflamația este un proces natural care ajută organismul să se vindece în urma rănilor, infecțiilor și bolilor. Inflamația pe termen scurt este benefică, dar inflamația cronică poate duce la diverse probleme de sănătate. Acizii grași omega-3 din uleiul de pește au proprietăți antiinflamatorii puternice care pot ajuta la reducerea inflamațiilor nedorite.

Cum luptă uleiul de pește împotriva inflamației

Cum luptă uleiul de pește împotriva inflamației

Uleiul de pește conține cantități mari de grăsimi omega-3, acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Studiile arată că EPA și DHA pot reduce markerii inflamatori precum:

Proteina C-reactivă

Proteina C-reactivă (CRP) este un marker sensibil al inflamației sistemice. Mai multe studii demonstrează că suplimentarea cu ulei de pește scade nivelul CRP la adulții sănătoși și la cei cu afecțiuni inflamatorii.

Citokine

Citokinele sunt proteine mici eliberate de celulele imune care controlează răspunsurile inflamatorii. S-a demonstrat că EPA și DHA inhibă producerea mai multor citokine proinflamatorii.

Inflamația celulară

Suplimentarea cu ulei de pește poate reduce numărul de celule imune pro-inflamatorii circulante și moleculele de semnalizare inflamatorie din organism.

Condiții îmbunătățite de efectele antiinflamatorii ale uleiului de pește

Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de pește pot fi benefice pentru mai multe afecțiuni de sănătate asociate cu inflamația cronică:

Artrita

Pacienții cu poliartrită reumatoidă care iau suplimente de omega-3 experimentează adesea o reducere a umflăturilor articulare, a rigidității matinale și a durerii. De asemenea, uleiul de pește poate permite pacienților cu artrită să reducă utilizarea medicamentelor antiinflamatoare.

Boala metabolică

Inflamația cronică contribuie la rezistența la insulină, la obezitate și la ateroscleroză. Efectele antiinflamatorii ale uleiului de pește contribuie la îmbunătățirea biomarkerilor asociați cu sindromul metabolic.

Boli inflamatorii intestinale

Suplimentarea cu ulei de pește poate ajuta la reducerea simptomelor bolii Crohn și ale colitei ulcerative, cele două tipuri principale de boli inflamatorii intestinale.

Asthma

S-a demonstrat că uleiul de pește îmbunătățește funcția pulmonară și reduce simptomele astmului datorită efectelor sale antiinflamatorii. Acesta poate permite unor pacienți să reducă medicamentele cu steroizi.

Boli autoimune

Efectele antiinflamatorii ale omega-3 pot contribui la ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul, psoriazisul și scleroza multiplă.

Tulburări de sănătate mintală

Pacienții cu depresie majoră au niveluri mai ridicate de inflamație. Suplimentele de Omega-3 pot avea efecte terapeutice prin inhibarea citokinelor pro-inflamatorii care pot avea un impact negativ asupra dispoziției și comportamentului.

Cât de mult ulei de pește este necesar pentru beneficiile antiinflamatorii?

Consumul de pește bogat în omega-3 poate avea unele efecte antiinflamatorii. Cu toate acestea, studiile arată că administrarea de suplimente de ulei de pește în doze de 1000-4000 mg pe zi oferă cele mai puternice beneficii antiinflamatorii.

Doza optimă depinde de obiectivele dumneavoastră în materie de sănătate:

  • Sănătate generală: 1000 mg EPA/DHA zilnic
  • Sănătatea inimii: 2000 mg EPA/DHA zilnic
  • Boala autoimună: 3000 mg EPA/DHA zilnic
  • Artrita inflamatorie: 3000-5000 mg EPA/DHA zilnic

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi doza potrivită de ulei de pește pentru dumneavoastră, în funcție de condițiile și obiectivele dumneavoastră specifice de sănătate.

Mecanismele antiinflamatorii ale uleiului de pește

Cercetările arată că acizii grași omega-3 din uleiul de pește reduc inflamația prin mai multe mecanisme:

1. Inhibarea eicosanoizilor

Eicosanoizii sunt molecule de semnalizare fabricate din grăsimile omega-6 care favorizează inflamația. EPA și DHA inhibă producția de eicosanoizi inflamatori precum leucotrienul B4.

2. Supresia citokinelor

Omega-3 blochează sinteza citokinelor proinflamatorii precum interleukina-1β, interleukina-6 și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α).

3. Producția de rezolvină

EPA și DHA sunt transformate în mediatori specializați în favoarea rezolvării numiți resolvine care rezolvă în mod activ inflamația și promovează vindecarea țesuturilor.

4. Reducerea stresului oxidativ

Uleiul de pește are efecte antioxidante care suprimă stresul oxidativ care determină afecțiunile inflamatorii cronice.

Este uleiul de Krill sau uleiul de pește obișnuit mai bun pentru inflamație?

Atât uleiul de kril, cât și suplimentele obișnuite de ulei de pește oferă beneficii antiinflamatorii, dar există câteva diferențe cheie:

  • Uleiul de krill conține EPA și DHA legate de fosfolipide, ceea ce poate îmbunătăți biodisponibilitatea.
  • Uleiul de pește oferă mai mult EPA/DHA total la un cost mai mic
  • Uleiul de Krill furnizează, de asemenea, antioxidantul astaxantină.

Uleiul de krill se arată promițător pentru artrită la doze mai mici în comparație cu uleiul de pește. Pentru alte afecțiuni, se recomandă suplimentele obișnuite de ulei de pește pentru conținutul mai mare de omega-3 în greutate.

Surse alimentare de Omega-3 antiinflamatorii

Cele mai bogate surse alimentare de EPA și DHA antiinflamatorii sunt:

  • Somon
  • Macrou
  • Sardine
  • Anșoa
  • Hering
  • Păstrăvul
  • Stridii
  • Ton
  • Whitefish

Încercați să consumați cel puțin două porții (6 uncii) pe săptămână din acești pești grași. ALA care se găsește în alimentele vegetale, cum ar fi nucile, semințele de in și semințele de chia, poate fi transformat în EPA/DHA, dar transformarea este ineficientă.

Ar trebui să iau ulei de pește cu medicamente antiinflamatorii?

Uleiul de pește poate fi administrat în siguranță împreună cu majoritatea medicamentelor. Cu toate acestea, consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a combina uleiul de pește cu anticoagulante, deoarece poate crește riscul de sângerare. Uleiul de pește poate permite unor pacienți să reducă dozele de medicamente antiinflamatoare, dar acest lucru trebuie supravegheat de un medic.

Răspunsuri la întrebări comune despre uleiul de pește

Mai jos găsiți răspunsuri la câteva întrebări frecvente despre uleiul de pește și inflamații:

Î: Cât timp este nevoie pentru ca uleiul de pește să reducă inflamația?

Este posibil să fie nevoie de 2-3 luni de administrare regulată de suplimente de ulei de pește pentru a observa reduceri semnificative ale markerilor inflamatori. Efectele sunt dependente de doză, dozele mai mari oferind o ameliorare mai rapidă.

Î: Uleiul de pește reduce inflamația articulară și artrita mai repede decât medicamentele?

În timp ce uleiul de pește are efecte antiinflamatorii, medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi AINS și medicamentele biologice, sunt încă mai puternice și cu acțiune rapidă pentru artrita severă. Cu toate acestea, suplimentele de ulei de pește pot permite pacienților să își reducă dozele de medicamente în timp.

Î: Dacă sunt vegetarian/vegan, pot obține în continuare beneficii antiinflamatorii de la omega-3 pe bază de plante?

Puteți obține unele beneficii antiinflamatorii din omega-3 ALA pe bază de plante din alimente vegane precum nucile, inul și chia. Cu toate acestea, deoarece conversia în EPA/DHA este limitată, suplimentele de ulei de alge sunt recomandate vegetarienilor și veganilor pentru a obține omega-3 preformate, foarte antiinflamatorii.

Î: Pot să-i dau ulei de pește copilului meu pentru a reduce inflamația?

Suplimentele de ulei de pește sunt sigure pentru copii și au efecte antiinflamatorii care pot ajuta în afecțiuni precum artrita juvenilă, astmul și bolile inflamatorii intestinale. Discutați întotdeauna dozajul adecvat cu medicul copilului dumneavoastră. Introduceți copiii în fructele de mare bogate în omega-3 pentru beneficii de sănătate pe termen lung.

Î: Gătitul / stocarea uleiului de pește îl face mai puțin eficient pentru inflamație?

Expunerea excesivă la căldură, lumină și oxigen poate deteriora EPA și DHA din uleiul de pește. Cumpărați o marcă de renume în sticle opace, depozitate în condiții de răcoare și întuneric, pentru beneficii antiinflamatorii maxime. Refrigerarea după deschidere ajută la menținerea prospețimii.

Concluzia

În concluzie, există dovezi științifice substanțiale care demonstrează proprietățile antiinflamatorii puternice ale uleiului de pește. Acizii grași omega-3 EPA și DHA care se găsesc din abundență în suplimentele de ulei de pește inhibă procesele inflamatorii prin mai multe mecanisme.

Consumul unei cantități suficiente de omega-3 din uleiul de pește sau din fructele de mare poate ajuta la prevenirea sau tratarea diferitelor afecțiuni inflamatorii cronice și a complicațiilor de sănătate aferente. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă suplimentarea cu ulei de pește este adecvată pentru starea dumneavoastră individuală de sănătate și pentru obiectivele dumneavoastră.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs