CoQ10 vă oferă mai multă energie?

Published:

Coenzima Q10, cunoscută și sub numele de CoQ10, este o substanță asemănătoare unei vitamine care se găsește în mod natural în organism. CoQ10 joacă un rol esențial în producerea de energie în interiorul celulelor și a câștigat popularitate ca supliment care poate crește nivelul de energie. Dar cercetările susțin afirmațiile conform cărora CoQ10 vă poate da mai multă energie? Să aruncăm o privire mai atentă la dovezi.

CoQ10 vă oferă mai multă energie?

Ce este CoQ10?

CoQ10 este un compus care ajută la generarea de energie în celule. Acesta este implicat în producerea ATP, care este principala moleculă purtătoare de energie din celule. Organismul dumneavoastră produce singur o parte din CoQ10, dar obțineți, de asemenea, cantități mici din alimente precum carnea, peștele, nucile, semințele și uleiurile.

CoQ10 se găsește în concentrații mai mari în organele care au nevoie de multă energie, cum ar fi inima, ficatul și rinichii. De asemenea, acționează ca un antioxidant puternic, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi care pot deteriora celulele.

Unii oameni iau suplimente de CoQ10 pentru a trata anumite afecțiuni sau pentru a compensa efectele medicamentelor. Dar mulți îl folosesc, de asemenea, în speranța de a obține un plus de energie.

Cum ar putea crește energia CoQ10

Există câteva motive pentru care CoQ10 ar putea să vă crească nivelul de energie:

Stimulează producția de energie celulară - Prin susținerea sintezei ATP, CoQ10 ajută celulele să producă energie mai eficient. Acest efect s-ar putea traduce prin faptul că aveți mai multă energie pentru activitățile zilnice.

Reduce ob oseala - Unele studii clinice au constatat că suplimentarea cu CoQ10 poate reduce oboseala și oboseala. Acest lucru poate fi legat de rolul său în metabolismul energetic.

Îmbunătățește funcția mitocondrială - Mitocondriile sunt părțile din celule care produc energie. Cercetările arată că CoQ10 poate îmbunătăți funcția și sănătatea mitocondriilor. O mai bună funcționare a mitocondriilor poate crește energia disponibilă.

Acționează ca un antioxidant - Activitatea antioxidantă a CoQ10 ar putea ajuta la tratarea daunelor oxidative care pot contribui la niveluri scăzute de energie în unele cazuri.

Îmbunătățește funcțiacardiovasculară - Îmbunătățirea funcției cardiace și a fluxului sanguin ca urmare a suplimentării cu CoQ10 ar putea, de asemenea, crește energia prin îmbunătățirea oxigenului și a livrării de nutrienți către țesuturi.

Deci, în teorie, CoQ10 ar putea să vă ofere mai multă energie prin optimizarea producției de energie celulară, reducerea oboselii, susținerea funcției mitocondriale, neutralizarea radicalilor liberi și îmbunătățirea funcției cardiovasculare. Dar ce spun cercetările?

Ce spune cercetarea despre CoQ10 și energie

O serie de studii clinice au investigat efectele suplimentării cu CoQ10 asupra nivelului de energie și a oboselii. Iată o trecere în revistă a unora dintre principalele rezultate:

Pacienți cu insuficiență cardiacă

Mai multe studii au constatat că suplimentele de CoQ10 pot îmbunătăți semnificativ simptome precum oboseala și problemele de respirație la persoanele cu insuficiență cardiacă. De exemplu, o meta-analiză a 12 studii clinice a constatat că suplimentarea cu CoQ10 a redus oboseala cu 40-50% la pacienții cu insuficiență cardiacă. Cercetătorii cred că acest lucru se datorează faptului că ajută la întărirea inimii și la îmbunătățirea capacității sale de pompare.

Sindromul oboselii cronice

Câteva studii au observat o scădere a oboselii și o creștere a energiei la persoanele cu sindrom de oboseală cronică după administrarea de CoQ10. Într-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, CoQ10 în doză de 200 mg/zi timp de 12 săptămâni a redus oboseala și a crescut nivelul de energie în comparație cu placebo. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări.

Fibromialgie

Un studiu la care au participat 32 de pacienți cu fibromialgie a constatat că suplimentarea cu 300 mg/zi de CoQ10 timp de 3 luni a redus oboseala cu aproximativ 33%. Participanții au declarat că se simt mai energici, atât fizic, cât și mental.

În timpul exercițiului

Unele cercetări indică faptul că CoQ10 ar putea îmbunătăți capacitatea de efort și performanța. Un studiu a observat o îmbunătățire a timpului până la epuizare la tinerii atleți după doar 5 zile de administrare a 150 mg/zi de CoQ10. Efectele de îmbunătățire a performanței pot fi atribuite unei producții mai mari de energie și activității antioxidante. Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt contradictorii.

Persoane sănătoase

Pentru persoanele sănătoase, fără afecțiuni medicale, beneficiile pentru energie par mai puțin clare. Unele studii controlate au constatat o creștere modestă a energiei la adulții sănătoși care iau suplimente de CoQ10. Dar altele nu arată nicio diferență semnificativă în comparație cu placebo. Dozele din cadrul studiilor au variat de la 100-300 mg/zi și majoritatea au durat 10-12 săptămâni.

Deci, la pacienții cu oboseală legată de afecțiuni cardiace, fibromialgie și, eventual, sindromul oboselii cronice, există unele dovezi că CoQ10 poate crește nivelul de energie. Dar pentru populația sănătoasă în general, efectul este încă incert. Sunt încă necesare studii bine concepute, la scară mai mare.

Dezavantaje potențiale și efecte secundare

Suplimentele de CoQ10 sunt, în general, bine tolerate de majoritatea oamenilor. Cele mai frecvent raportate efecte secundare sunt probleme gastrointestinale minore, cum ar fi greața, diareea și pierderea poftei de mâncare.

Au fost raportate și dureri de cap, în special la doze mari (400 mg/zi sau mai mult). Reducerea dozei rezolvă, de obicei, durerile de cap legate de CoQ10.

Printre efectele secundare rare se numără amețeli, insomnie, erupții cutanate și oboseală - ceea ce pare ironic, având în vedere că este adesea luat pentru a stimula energia.

Este posibil ca CoQ10 să scadă nivelul de zahăr din sânge și să interacționeze cu medicamentele care subțiază sângele, astfel încât persoanele care iau medicamente pentru diabet sau anticoagulante ar trebui să utilizeze CoQ10 cu prudență. Discutați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice supliment nou.

Dozaj recomandat

Cantitatea de CoQ10 necesară pentru a obține un efect de stimulare a energiei pare a fi de cel puțin 90-200 mg pe zi, în doze divizate. Majoritatea studiilor care au demonstrat beneficii pentru oboseală și performanța la efort au utilizat doze cuprinse între 100-300 mg pe zi.

Mega-dozele de peste 300 mg nu par să conducă la beneficii energetice mai mari și pot fi mai susceptibile de a provoca efecte secundare. Cel mai bine este să vă limitați la cea mai mică doză eficientă, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă indică altfel.

Pentru referință, se estimează că aportul alimentar tipic de CoQ10 este de aproximativ 3-5 mg pe zi. Producția endogenă în organism reprezintă majoritatea CoQ10.

Rețineți că suplimentele de CoQ10 pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi statinele și warfarina, așa că discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe suplimentarea dacă luați orice prescripții.

Contează calitatea?

Ca orice supliment, calitatea produsului CoQ10 contează. Nu toate mărcile furnizează cantitatea de CoQ10 menționată pe etichetă sau folosesc procese de fabricație optime pentru a asigura stabilitatea și biodisponibilitatea.

Căutați o marcă de renume care este fabricată prin fermentarea drojdiei, care produce o formă naturală identică cu CoQ10 din corpul dumneavoastră. Evitați varietățile sintetice. Produsele care utilizează tehnologii precum lipidele sau nanodispersiile pentru a spori absorbția sunt ideale.

Forma de capsulă tinde să aibă o absorbție mai bună în comparație cu comprimatele. Ubiquinolul este forma activă de antioxidant și este utilizat mai ușor decât ubiquinona.

Testele efectuate de laboratoare independente, cum ar fi USP sau NSF, pot verifica, de asemenea, calitatea. Achiziționarea de produse CoQ10 care îndeplinesc standardele de verificare a calității vă asigură că obțineți un supliment puternic, cu o biodisponibilitate ridicată.

Sfaturi de stil de viață pentru a stimula în mod natural energia

În timp ce suplimentarea cu CoQ10 vă poate crește nivelul de energie, aceasta este doar o piesă din puzzle. Există multe alte modalități bazate pe dovezi pentru a vă îmbunătăți energia și a combate oboseala:

  • Exerciții fizice - Activitatea fizică regulată crește energia prin îmbunătățirea fluxului sanguin, a funcției mitocondriale și a capacității cardiovasculare.
  • Somnul - Un somn suficient și de calitate vă permite să vă treziți odihnit și alert.
  • Reduceți stresul - Găsirea unor modalități sănătoase de gestionare a stresului îl împiedică să vă consume energia.
  • Alimentațieechilibrată - O alimentație nutritivă vă oferă o energie susținută și previne căderile.
  • Rămâneți hidratat - Deshidratarea este o cauză frecventă și prevenibilă a oboselii. Beți suficientă apă.
  • Limitați consumul de alcool - Alcoolul poate avea un impact negativ asupra somnului și a nivelului de energie.
  • Verificați dacă există deficiențe - Lucruri precum anemia sau deficitul de vitamina D pot cauza o energie scăzută. Faceți un test.
  • Evaluați medicamentele - Unele rețete, cum ar fi beta-blocantele, pot provoca oboseală ca efect secundar.

Efectuarea unor modificări pozitive ale stilului de viață împreună cu suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la maximizarea nivelului de energie și a sănătății generale. Lucrați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale pentru a determina cea mai bună abordare pentru nevoile dumneavoastră individuale.

Concluzia

Deci, care este verdictul - poate CoQ10 să vă dea într-adevăr mai multă energie? În acest moment, dovezile sugerează:

  • CoQ10 are potențialul de a crește energia prin optimizarea producției de energie celulară, a funcției mitocondriale, a fluxului sanguin și a performanțelor fizice.
  • Cercetările solide arată că CoQ10 reduce oboseala la persoanele cu anumite afecțiuni, cum ar fi insuficiența cardiacă, fibromialgia și, eventual, sindromul oboselii cronice. Efectul este modest, dar pare fiabil.
  • În cazul adulților sănătoși fără boli cronice, studiile sunt contradictorii. Unele arată o ușoară creștere a energiei, altele nu arată niciun efect. Mai multe cercetări sunt încă necesare.
  • O doză zilnică de 100-200 mg împărțită în doze mai mici pare optimă pentru beneficiile energetice. Mega-dozele de peste 300 mg nu aduc niciun beneficiu suplimentar și pot crește efectele secundare.
  • Suplimentele de calitate realizate cu ubichinol fermentat din drojdie par să ofere cea mai bună absorbție și cele mai bune rezultate. Testele efectuate de laboratoare terțe ajută la asigurarea potenței și purității.
  • Pentru a stimula energia, CoQ10 funcționează cel mai bine în combinație cu un stil de viață sănătos - cum ar fi să rămâneți activi, să mâncați bine, să reduceți stresul și să dormiți suficient.

Deci, deși sunt necesare mai multe cercetări, dovezile actuale indică faptul că CoQ10 are potențialul de a crește energia la persoanele care se luptă cu oboseala, în special în legătură cu disfuncția mitocondrială. De asemenea, poate oferi un beneficiu modest pentru adulții sănătoși care caută un impuls energetic.

Resurse folosite pentru a scrie acest articol

Alcocer-Gómez, E., Culic, O., Navarro-Pando, J. M., Sánchez-Alcázar, J. A., Bullón, P., & Cordero, M. D. (2014). Efectul coenzimei Q10 evaluat prin 1990 și 2010 ACR Criterii de diagnostic pentru fibromialgie și SCL-90-R: patru rapoarte de caz și revizuirea literaturii. Nutrition, 30(11-12), 1385–1393. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900714003323

Fiorentino, G., Castellano, S., D'Abrosca, V., Pacifico, S., Mastellone, C., Scognamiglio, M., & Monaco, P. (2019). Coenzima Q10 în cardiomiopatii: de la mecanismele moleculare la prevenirea clinică. Antioxidanți (Basel, Elveția), 8(10), 443. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/10/443. https://www.mdpi.com/2076-3921/8/10/443

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2021). Efectul suplimentării cu coenzima Q10 asupra insuficienței cardiace: o meta-analiză. Jurnalul american de nutriție clinică, 113(2), 434-443 . https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/434/6069930.

Gül, I., Gökbel, H., Belviranlı, M., Okudan, N., Büyükbaș, S., & Bașaralı, K. (2011). Stresul oxidativ și apărarea antioxidantă în plasmă după reprize repetate de exerciții supramaximale: efectul coenzimei Q10. The Journal of sports medicine and physical fitness, 51(2), 305-312 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21681149/.

Ishrat, T., Khan, M. B., Hoda, M. N., Yousuf, S., Ahmad, M., Ansari, M. A., & Islam, F. (2006). Coenzima Q10 modulează afectarea cognitivă împotriva injecției intracerebroventriculare de streptozotocină la șobolani. Behavioural brain research, 171(1), 9-16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0166432806001080

Littarru G. P. și Tiano, L. (2007). Proprietățile bioenergetice și antioxidante ale coenzimei Q10: evoluții recente. Molecular biotechnology, 37(1), 31-37. https://link.springer.com/article/10.1007/s12033-007-0052-y

Mancini, A., Conte, G., De Marinis, L., Oradei, A., Caltagirone, C. și Spalletta, G. (2017). Efectul coenzimei Q10 asupra funcțiilor cognitive la populația vârstnică sănătoasă: A Systematic Review (O revizuire sistematică). American journal of Alzheimer's disease and other dementias, 32(6), 323-332. https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083 https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1533317517704083

Marshall, R. J., Scott, H. D., Donnelly, R., Witthuhn, B. A., Maydick-Youngberg, D. și Pohlig, C. A. (2020). Suplimentarea cu coenzima Q10 la pacienții cu fibromialgie: A Systematic Review and Meta-Analysis (O revizuire sistematică și o meta-analiză). Terapii alternative în sănătate și medicină, 26(2), 11-17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7156543/

Molyneux, S. L., Young, J. M., Florkowski, C. M., Lever, M., & George, P. M. (2008). Coenzima Q10: există un rol clinic și un caz pentru măsurare?. The Clinical biochemist. Reviews, 29(2), 71-82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2465021/

Orsucci, D., Mancuso, M., Ienco, E. C., LoGerfo, A. și Siciliano, G. (2009). Direcționarea disfuncției mitocondriale și a neurodegenerării prin intermediul suplimentării cu coenzima Q10 și vitamina E. Current medicinal chemistry, 16(25), 3053-3062 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19515442/.

Rosenfeldt F. L., Haas S. J., Krum H., Hadj A., Ng K., Leong J. Y., & Watts G. F. (2007). Coenzima Q10 în tratamentul hipertensiunii arteriale: o meta-analiză a studiilor clinice. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://www.nature.com/articles/1001958

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Suplimentarea cu coenzima Q10 reduce stresul oxidativ și crește activitatea enzimelor antioxidante la pacienții cu scleroză multiplă recurentă-remisivă. The international journal of neuroscience, 123(11), 776-782 . https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00207454.2013.811444.

Silver M. A., Langsjoen P. H., Szabo S., Patil H., & Zelinger A. (2015). Efectul atorvastatinei asupra funcției diastolice ventriculare stângi și capacitatea coenzimei Q10 de a inversa această disfuncție. The American journal of cardiology, 115(6), 761-765. https://www.ajconline.org/article/S0002-9149(14)02377-7/fulltext

Singh A., Coyne T., & Raval U. (2021). Rolul coenzimei Q10 în metabolismul și performanța exercițiilor fizice: O revizuire sistematică. Frontiere în nutriție, 8, 642820. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.642820/full

Young, J. M., Molyneux, S. L., Reinheimer, A. M., & Richards, A. M. (2019). Coenzima Q10 în bolile cardiovasculare. Opțiuni actuale de tratament în medicina cardiovasculară, 21(7), 33. https://link.springer.com/article/10.1007/s11936-019-0757-4

Zhang, Y., Liu, X., Bian, C., Wu, X., Zou, L., Zhang, C., Chen, Y., & Chen, Z. (2018). Efectul coenzimei Q10 asupra citokinelor pro-inflamatorii și adiponectinei în țesutul adipos al câinilor coonhound. Journal of veterinary pharmacology and therapeutics, 41(4), 477-484 . https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jvp.12526.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Căutare produs