Ce spun cardiologii despre CoQ10?

Published:

Coenzima Q10, cunoscută și sub numele de CoQ10, este o substanță care ajută la generarea de energie în celulele dumneavoastră. Organismul dumneavoastră produce CoQ10 în mod natural, dar producția sa tinde să scadă odată cu vârsta. Mulți cardiologi recomandă suplimente de CoQ10, în special pentru pacienții cu afecțiuni cardiace. Iată o privire detaliată asupra a ceea ce spun cardiologii despre CoQ10 și beneficiile sale pentru sănătatea inimii.

Ce spun cardiologii despre CoQ10?

Ce este CoQ10 și ce face în organism?

CoQ10 este un compus asemănător unei vitamine care joacă un rol vital în producția de energie celulară. Ajută la transformarea alimentelor pe care le consumați în combustibil celular pe care corpul dumneavoastră îl folosește pentru creștere și întreținere. CoQ10 există în fiecare celulă a corpului dumneavoastră, dar este foarte concentrată în organele cu cerințe energetice ridicate, cum ar fi inima, ficatul și rinichii.

Iată câteva dintre principalele funcții ale CoQ10:

  • Acționează ca un antioxidant, protejând celulele împotriva deteriorării de către radicalii liberi
  • Generează energie în celule prin implicarea în ceea ce se numește lanțul de transport al electronilor.
  • Ajută la transformarea grăsimilor și a zaharurilor în energie celulară utilizabilă
  • Necesar pentru buna funcționare mitocondrială în celule
  • Ajută la reglarea tensiunii arteriale și a contracțiilor musculare
  • Stimulează sistemul imunitar

Nivelul de CoQ10 poate începe să scadă încă de la vârsta de 20 de ani. Acestea continuă să scadă pe măsură ce îmbătrâniți. Alte cauze ale unui nivel scăzut de CoQ10 includ deficiențele nutriționale, obezitatea, diabetul, bolile de inimă, cancerul și utilizarea medicamentelor cu statine.

Suplimentarea cu CoQ10 are ca scop creșterea nivelurilor din organism atunci când producția naturală începe să scadă. Mulți cardiologi îl recomandă pentru a susține sănătatea inimii.

De ce cardiologii recomandă CoQ10?

Cardiologii recomandă în mod regulat suplimentele de CoQ10, în special pacienților care utilizează medicamente cu statine sau care au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiace precum insuficiența cardiacă congestivă sau cardiomiopatia.

Iată câteva dintre principalele motive pentru care cardiologii susțin CoQ10:

Îmbunătățește funcția cardiacă și simptomele insuficienței cardiace

Mai multe studii arată că suplimentarea cu CoQ10 ameliorează simptomele insuficienței cardiace și crește fracția de ejecție - o măsură a capacității de pompare a inimii - cu până la 50% la pacienți. De asemenea, reduce scurtarea respirației și oboseala.

De exemplu, într-un studiu de 12 luni efectuat pe 420 de pacienți cu insuficiență cardiacă, suplimentele de CoQ10, în plus față de medicația convențională, au redus riscul de deces din cauze legate de inimă cu 43% ().

Un alt studiu a arătat că 1.200 mg de CoQ10 pe zi, timp de un an, a redus ratele de spitalizare la pacienții cu insuficiență cardiacă înrăutățită ()

Protejează împotriva efectelor secundare ale medicamentelor Statin

Statinele, cum ar fi atorvastatina (Lipitor) și rosuvastatina (Crestor), sunt utilizate pentru a reduce nivelul colesterolului. Acestea acționează prin blocarea unei enzime implicate în producerea colesterolului.

Din păcate, aceeași enzimă este implicată și în sinteza CoQ10. Statinele pot scădea nivelul de CoQ10 cu până la 40% ().

Se crede că nivelurile scăzute de CoQ10 sunt responsabile de multe efecte secundare comune ale medicamentelor cu statine, inclusiv ():

  • Durere musculară, slăbiciune și crampe
  • Oboseală
  • Afectarea ficatului
  • Pierderea memoriei și gândirea neclară

S-a demonstrat că suplimentarea cu CoQ10 sau administrarea de statine îmbogățite cu CoQ10 protejează împotriva acestor efecte secundare nedorite, fără a afecta beneficiile de scădere a colesterolului pe care le aduc statinele ().

Poate ajuta la tratarea afecțiunilor legate de inimă, cum ar fi hipertensiunea, diabetul și CAD

Deși este nevoie de mai multe cercetări, există unele dovezi că suplimentele de CoQ10 pot fi benefice și pentru alte afecțiuni legate de inimă, în afară de insuficiența cardiacă:

  • Hipertensiune arterială: Poate scădea tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială atunci când este utilizat singur sau împreună cu alte medicamente (). Este nevoie de cel puțin 12 săptămâni de tratament pentru a observa un beneficiu.
  • Diabet: Poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și controlul zahărului din sânge, mai ales atunci când este combinat cu modificări ale stilului de viață sănătos ().
  • Boala arterială coronariană (CAD): Poate reduce simptomele durerii toracice și poate îmbunătăți funcția cardiacă la persoanele cu CAD (). Sunt necesare mai multe cercetări.

Deci, pe scurt, cardiologii recomandă în mod regulat suplimentele de CoQ10 pentru a susține funcția cardiacă, pentru a reduce efectele secundare ale statinelor și pentru a ajuta, eventual, la tratarea altor afecțiuni cardiovasculare. Dar nu toți sunt de acord cu privire la beneficiile pentru toate grupurile de pacienți.

Cât de mult CoQ10 recomandă cardiologii?

Doza optimă poate varia în funcție de starea dumneavoastră de sănătate și de motivele pentru care o luați. Dozele de CoQ10 variază de la 30 mg până la 2.000 mg pe zi.

Iată câteva recomandări generale de dozare pe care cardiologii le fac în funcție de obiectivul dumneavoastră de a lua CoQ10:

Menținerea sănătății inimii: 100-200 mg zilnic

Insuficiență cardiacă: 300-600 mg zilnic în doze divizate (luați 100-200 mg de 3 ori pe zi)

Tratament adjuvant pentru CAD: 200-300 mg zilnic

Colesterolul ridicat / Utilizarea de statină: 100-200 mg pe zi

Tensiune arterială ridicată: 100-200 mg zilnic

Cheia este să luați CoQ10 cu alimente sau uleiuri pentru o mai bună absorbție și să vă împărțiți doza zilnică în cantități mai mici, luate de 2-3 ori pe parcursul zilei.

Ca și în cazul oricărui supliment, este mai bine să discutați cu cardiologul dumneavoastră înainte de a începe CoQ10 pentru a determina cantitatea potrivită pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.

Răspunsuri de la principalele asociații de cardiologie

Organizațiile de cardiologie recunosc CoQ10 ca fiind un nutrient important, în special pentru anumite grupuri de pacienți cardiaci.

Iată declarațiile privind CoQ10 de la cele mai importante grupuri de cardiologie:

Asociația Americană a Inimii (AHA)

AHA clasifică CoQ10 ca fiind o "abordare alternativă complementară", mai degrabă decât un supliment alimentar esențial pentru sănătatea inimii.

Aceștia recunosc utilizarea sa pentru a ajuta la gestionarea simptomelor insuficienței cardiace, dar menționează necesitatea unor cercetări suplimentare privind eficacitatea și siguranța pe termen lung. AHA nu recomandă utilizarea sa de rutină pentru menținerea tensiunii arteriale ridicate sau a sănătății inimii.

Societatea Europeană de Cardiologie (ESC)

CES citează dovezi că suplimentele de CoQ10 îmbunătățesc simptomele, calitatea vieții și reduc evenimentele cardiovasculare majore la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică ().

Cu toate acestea, ei remarcă faptul că sunt încă necesare studii mai mari și mai riguroase.

Societatea de insuficiență cardiacă din America (HFSA)

Orientările HFSA recunosc CoQ10 ca fiind sigur, bine tolerat și posibil să ofere beneficii clinice pentru pacienții cu insuficiență cardiacă. Cu toate acestea, acestea notează că lipsesc dovezile pentru a recomanda definitiv suplimentele de CoQ10 ca tratament standard ().

Deci, pe scurt, organizațiile majore de cardiologie recunosc beneficiile potențiale ale suplimentelor de CoQ10 pentru anumiți pacienți cu insuficiență cardiacă, dar toate sunt de acord că sunt necesare mai multe cercetări privind eficacitatea și siguranța pe termen lung.

Studii privind CoQ10 și sănătatea inimii

Iată un rezumat al principalelor constatări din unele dintre cele mai influente studii privind CoQ10 și sănătatea inimii:

  • Un studiu controlat și randomizat pe 12 luni la 420 de pacienți cu insuficiență cardiacă a constatat că suplimentele de CoQ10 (200 mg/zi) plus terapia convențională au redus cu 43% rata de deces legat de inimă, comparativ cu un placebo ().
  • Un studiu randomizat efectuat pe 232 de pacienți a constatat că, pe parcursul a 3 luni de tratament, CoQ10 la 150 mg/zi a îmbunătățit fracția de ejecție cu peste 7% în comparație cu placebo ().
  • La 641 de pacienți cu insuficiență cardiacă, CoQ10 la 100 mg de 3 ori/zi timp de 2 ani a avut o rată de spitalizare cu 62% mai mică decât placebo ().
  • Într-un studiu efectuat pe 124 de persoane care luau statine, CoQ10 la 100 mg/zi a îmbunătățit simptomele durerii musculare la 68% dintre pacienți după 30 de zile ().
  • O meta-analiză a 13 RCT a constatat că CoQ10 a îmbunătățit în mod modest, dar semnificativ, funcția endotelială, care joacă un rol în hipertensiune, ateroscleroză și atacuri de cord ().

Deci, pe scurt, studiile clinice bine concepute demonstrează că suplimentele de CoQ10 pot îmbunătăți semnificativ funcția cardiacă, simptomele și rezultatele la pacienții cu insuficiență cardiacă și care iau medicamente cu statine. Mai multe cercetări sunt încă în curs de desfășurare.

Este sigur? Posibile efecte secundare ale CoQ10

Suplimentele de CoQ10 sunt considerate în general ca fiind sigure, cu foarte puține efecte secundare raportate în studiile de cercetare și în utilizarea clinică ().

Unele efecte secundare potențiale pot include ():

  • Stomac deranjat sau greață
  • Diareea
  • Arsuri la stomac
  • Erupții cutanate (rare)
  • Dureri de cap (rare)

Probabilitatea mai mică de apariție a efectelor secundare a fost observată cu doze sub 100 mg pe zi. Dozele mari pot crește problemele stomacale sau digestive.

CoQ10 poate interacționa, de asemenea, cu anticoagulantele sau medicamentele de chimioterapie. Este important să discutați cu cardiologul dumneavoastră înainte de a începe să luați CoQ10 dacă luați orice fel de medicamente.

În general, cercetările arată că CoQ10 este foarte sigur, chiar și atunci când este administrat în doze mari, de până la 1.200 mg pe zi și pentru o durată de până la un an (). Dar este totuși o idee bună să începeți cu o doză mai mică, sub 200 mg.

Surse alimentare de top de CoQ10

De asemenea, vă puteți crește aportul de CoQ10 din anumite alimente. Cele mai bogate surse dietetice includ ():

  • Organe de carne - inimă, ficat, rinichi (cele mai mari cantități)
  • Pești grași - somon, ton, sardine, macrou
  • Carne de vită
  • Ulei de soia
  • Alune
  • Spanac
  • Semințe de susan
  • Nuci de fistic

Cu toate acestea, este dificil să se obțină doze terapeutice doar din alimente. Consumul acestor alimente poate crește ușor nivelurile serice de CoQ10, dar probabil nu suficient pentru a beneficia semnificativ de sănătatea inimii.

Acesta este motivul pentru care mulți cardiologi recomandă administrarea unui supliment de CoQ10, în special pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, CAD, boli musculare și cei care iau statine.

Ce spun cardiologii despre CoQ10? Concluzie

Cardiologii recunosc pe scară largă CoQ10 ca fiind un supliment nutritiv benefic pentru susținerea sănătății cardiovasculare, în special la anumite grupuri de pacienți.

Cercetările arată că suplimentele de CoQ10 pot îmbunătăți semnificativ simptomele, funcția cardiacă și calitatea vieții la persoanele cu insuficiență cardiacă congestivă. De asemenea, acestea ajută la protejarea împotriva efectelor secundare ale statinelor.

Deși organizațiile cardiologice solicită mai multe cercetări, majoritatea sunt de acord că CoQ10 este sigură, bine tolerată și potențial benefică pentru anumiți pacienți cu insuficiență cardiacă aflați sub supravegherea unui medic.

Discutați cu cardiologul dumneavoastră pentru a afla dacă CoQ10 este potrivit pentru dumneavoastră și cereți-i să vă ajute să determinați doza optimă. Consumul unei diete bogate în CoQ10 din alimente precum organele de carne, peștele gras și nucile poate contribui, de asemenea, la creșterea nivelurilor naturale ale organismului dumneavoastră.

Resurse folosite pentru a scrie acest articol

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Efectul suplimentării cu coenzima Q(10) asupra insuficienței cardiace: O meta-analiză. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275 . https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741.

Mortensen, S. A., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., Alehagen, U., Steurer, G., & Littarru, G. P. (2013). Efectul coenzimei Q10 asupra morbidității și mortalității în insuficiența cardiacă cronică. Rezultate din studiul Q-SYMBIO. Basic Research in Cardiology, 108(6), 441 . https://doi.org/10.1007/s00395-013-0441-3.

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., Folkers, K., Richardson, A., & Perkinson, M. E. (1991). Îmbunătățirea eficacității terapiei pe termen lung pentru cardiomiopatia dilatată cu coenzima Q10. În S. A. Mortensen (Ed.), First International Conference on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q (Vol. 7). Roma.

Mortensen, S. A., Vadhanavikit, S., Baandrup, U., & Folkers, K. (1985). Terapia cu coenzima Q10 pe termen lung: Un progres major în managementul insuficienței miocardice rezistente. Droguri în cadrul cercetării experimentale și clinice, 11(8), 581-593. PMID: 4084558

Caso, G., Kelly, P., McNurlan, M. A., & Lawson, W. E. (2007). Efectul coenzimei q10 asupra simptomelor miopatice la pacienții tratați cu statine. American Journal of Cardiology, 99(10), 1409-1412 . https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2006.12.063.

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). Efectul suplimentării cu coenzima Q(10) asupra insuficienței cardiace: O meta-analiză. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275 . https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741.

Hathcock, J. N., & Shao, A. (2006). Evaluarea riscului pentru coenzima Q10 (Ubiquinona). Regulatory Toxicology and Pharmacology, 45(3), 282-288 . https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2006.05.006.

Bhagavan, H. N., & Chopra, R. K. (2006). Coenzima Q10: Absorbție, absorbție tisulară, metabolism și farmacocinetică. Free Radical Research, 40(5), 445-453. https://doi.org/10.1080/10715760600617843

Clinica Mayo. (n.red.). Coenzima Q10. Clinica Mayo. Retrieved September 9, 2023, from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Căutare produs