CoQ10 ajută la scăderea trigliceridelor?

Published:

Nivelurile ridicate de trigliceride reprezintă o problemă de sănătate comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cercetările sugerează că suplimentarea cu coenzima Q10 (CoQ10) poate ajuta la scăderea trigliceridelor în unele cazuri. Acest articol va explora dovezile privind CoQ10 și trigliceridele, mecanismele potențiale, cine poate beneficia, dozajul optim și considerațiile de siguranță.

CoQ10 ajută la scăderea trigliceridelor?

Ce sunt trigliceridele?

Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se găsește în sânge. După ce mănâncă, organismul transformă caloriile de care nu are nevoie imediat în trigliceride, care sunt apoi transportate către celulele adipoase pentru a fi depozitate.

Trigliceridele provin din:

Nivelul normal al trigliceridelor este mai mic de 150 mg/dl. Nivelul limită ridicat este de 150-199 mg/dL. Trigliceridele ridicate sunt de 200 mg/dL și peste.

Trigliceridele ridicate adesea nu provoacă simptome. Dar, în timp, ele pot crește riscul pentru:

  • Atac de cord și accident vascular cerebral
  • Boala ficatului gras
  • Pancreatită
  • Sindromul metabolic

Modificările stilului de viață, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și scăderea în greutate, pot ajuta la scăderea trigliceridelor. În unele cazuri, pot fi recomandate, de asemenea, medicamente sau suplimente.

Ce este CoQ10?

Coenzima Q10 (CoQ10) este un antioxidant produs în mod natural de către organism, vital pentru producerea de energie celulară. Este concentrată în organe precum inima, rinichii și ficatul, care necesită o energie substanțială.

Câteva date cheie despre CoQ10:

  • Prezent în toate celulele umane
  • Implicat în producerea de ATP, principala moleculă de energie a celulei
  • Acționează ca un antioxidant puternic
  • Scade odată cu vârsta
  • Deficiențe legate de unele boli
  • Disponibil ca supliment

Suplimentul CoQ10 este disponibil sub formă de ubichinonă sau ubichinol. Ubichinolul este forma antioxidantă mai activă și mai bine absorbită de organism.

Cum poate ajuta CoQ10 la scăderea trigliceridelor

Cercetările indică faptul că CoQ10 poate ajuta la normalizarea nivelului de trigliceride prin mai multe mecanisme potențiale:

Îmbunătățește metabolismul grăsimilor

CoQ10 este esențială pentru producția mitocondrială de ATP. Aceasta furnizează energie pentru ca celulele să desfășoare procese metabolice precum metabolismul grăsimilor.

Prin stimularea energiei celulare, CoQ10 îmbunătățește descompunerea grăsimilor. Aceasta include lipoproteinele bogate în trigliceride.

Cu un metabolism mai bun al grăsimilor, trigliceridele pot fi eliminate din sânge mai eficient.

Îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Rezistența la insulină este un factor cheie al trigliceridelor ridicate. Aceasta afectează capacitatea organismului de a răspunde la insulină și de a regla metabolismul glucozei și al grăsimilor.

În calitate de antioxidant și prin alte căi, CoQ10 poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și controlul zahărului din sânge. Aceasta ajută la restabilirea metabolismului normal al grăsimilor și al trigliceridelor.

Reduce inflamația

Inflamația cronică contribuie la dislipidemie și este legată de nivelul ridicat al trigliceridelor.

CoQ10 acționează ca un agent antiinflamator care poate reduce tulburările induse de inflamație în metabolismul lipidic.

Protejează vasele de sânge

Deteriorarea oxidativă a vaselor de sânge și disfuncția vasculară favorizează ateroscleroza. Acest lucru poate altera metabolismul lipidic și poate crește trigliceridele.

Efectele antioxidante ale CoQ10 ajută la protejarea vaselor de sânge și pot inhiba acumularea de trigliceride în pereții vaselor.

Reglează expresia genelor

CoQ10 modulează expresia genelor implicate în metabolismul glucozei și al lipidelor. Aceasta include activarea genelor care îmbunătățesc degradarea grăsimilor și inhibă stocarea grăsimilor.

Reglarea căilor genetice metabolice poate promova reducerea trigliceridelor.

În timp ce cercetările continuă să elucideze mecanismele specifice, oamenii de știință cred că proprietățile metabolice, vasculare, antiinflamatorii și antioxidante ale CoQ10 contribuie probabil la scăderea nivelului de trigliceride.

Cercetări clinice privind CoQ10 și trigliceridele

Mai multe studii clinice au examinat efectele suplimentării cu CoQ10 asupra profilurilor lipidice din sânge, inclusiv asupra nivelurilor de trigliceride:

  • În cadrul unui studiu, 44 de pacienți cu hiperlipidemie au luat zilnic 100 mg de CoQ10. După 12 săptămâni, trigliceridele au scăzut în medie cu 43 mg/dl față de placebo. Colesterolul total s-a îmbunătățit, de asemenea,.
  • Bărbații supraponderali cărora li s-au administrat 100 mg de CoQ10 timp de 12 săptămâni au înregistrat o scădere semnificativă a trigliceridelor de 31 mg/dL față de valoarea inițială. Colesterolul LDL a scăzut, de asemenea,.
  • Pacienții care luau statine au luat 100 mg CoQ10 sau placebo timp de 3 luni. Grupul CoQ10 a avut o reducere medie a trigliceridelor de 29 mg/dL, în timp ce grupul placebo a crescut cu 3 mg/dL.
  • Pacienți cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal suplimentați cu 2 mg/kg de CoQ10 zilnic timp de un an. Trigliceridele au scăzut în medie cu 29 mg/dL în grupul CoQ10, împreună cu efecte antiinflamatorii.
  • O meta-analiză din 2015 a 10 studii a constatat un efect semnificativ de scădere a trigliceridelor de -26,8 mg/dL de la CoQ10 față de placebo. Îmbunătățirile au apărut cu cel puțin 3 luni de administrare de 100-200 mg/zi.

Deși nu toate studiile demonstrează o schimbare majoră, ansamblul dovezilor susține suplimentarea cu CoQ10 ca fiind o intervenție eficientă pentru reducerea trigliceridelor ridicate, în general cu 25-45 mg/dL. Efectele par mai pronunțate în cazul tulburărilor metabolice precum diabetul, obezitatea și hiperlipidemia.

Cine poate beneficia de CoQ10 pentru a reduce trigliceridele?

Cercetările indică faptul că cei care au cele mai mari șanse să beneficieze de CoQ10 pentru scăderea trigliceridelor includ:

  • Persoane cu sindrom metabolic
  • Cei cu hiperlipidemie sau dislipidemie mixtă
  • Persoanele cu diabet, în special diabeticii de tip 2
  • Persoane obeze sau supraponderale
  • Cei cu boală hepatică grasă non-alcoolică
  • Persoanele care iau statine pe termen lung
  • Adulți de vârstă mijlocie și mai în vârstă
  • Persoane cu boli cardiovasculare
  • Orice persoană cu trigliceride ridicate sau care urmează un tratament de scădere a trigliceridelor

CoQ10 poate stimula efectele altor intervenții de reducere a trigliceridelor, cum ar fi dieta, exercițiile fizice, uleiul de pește, niacina și fibrații. Verificarea statusului CoQ10 poate determina dacă deficiența contribuie la nivelul ridicat al trigliceridelor.

Doza de CoQ10 pentru scăderea trigliceridelor

Doza suplimentară eficientă de CoQ10 pentru reducerea trigliceridelor pare a fi de 100-200 mg pe zi, administrată timp de cel puțin 3 luni.

Doze mai mari de până la 300 mg pe zi pot fi utilizate pentru hipertrigliceridemia severă sub supraveghere medicală. Dozele de peste 100 mg trebuie împărțite în 2-3 doze mai mici pe parcursul zilei pentru o mai bună absorbție.

Măsurarea nivelurilor de CoQ10 din sânge poate ajuta la stabilirea dozei adecvate. Formele precum ubiquinol sunt preferabile, deoarece au o biodisponibilitate mai mare decât ubiquinona.

CoQ10 trebuie administrat cu alimente care conțin grăsimi sau ulei pentru a spori absorbția. Un supliment care include și ulei de pește omega-3 oferă beneficii suplimentare de reducere a trigliceridelor.

La fel ca în cazul oricărui supliment nou, se recomandă să începeți cu 50-100 mg zilnic și să creșteți treptat doza de CoQ10 pentru a găsi cantitatea optimă care asigură îmbunătățirea trigliceridelor.

Este CoQ10 sigur?

La dozele recomandate, CoQ10 este considerat foarte sigur și bine tolerat de majoritatea oamenilor. Nu sunt raportate efecte adverse grave sau interacțiuni medicamentoase.

Reacțiile adverse minore potențiale includ:

  • Stomac deranjat, greață sau diaree - minimizat prin administrarea cu alimente
  • Dureri de cap - adesea trecătoare
  • Insomnie - evitați administrarea seara târziu
  • Erupții cutanate - rareori raportate

CoQ10 are o toxicitate extrem de scăzută și un risc redus de supradozaj datorită solubilității sale reduse. Trebuie evitat de către cei care iau warfarină din cauza interacțiunilor potențiale.

Fiind un antioxidant solubil în grăsimi, CoQ10 poate interfera cu măsurătorile de peroxidare a lipidelor. Trigliceridele și enzimele hepatice trebuie monitorizate pentru a evalua efectele, în special atunci când se iau medicamente.

De remarcat, CoQ10 nu interacționează în mod negativ cu statinele, fibrații sau alte medicamente care scad colesterolul. Acesta este adesea administrat pentru a contracara potențialele efecte de epuizare a CoQ10 ale acestora.

Ar trebui să luați CoQ10 pentru a reduce trigliceridele?

Pe scurt, cercetările indică faptul că pentru persoanele cu niveluri ridicate de trigliceride, suplimentarea cu CoQ10 poate:

  • Furnizează un efect natural de scădere a trigliceridelor
  • Reducerea trigliceridelor cu 25-45 mg/dL în medie
  • Lucrează prin îmbunătățirea metabolismului grăsimilor, a sensibilității la insulină, a funcției vasculare, a inflamației și a stresului oxidativ
  • Oferă beneficii optime la 100-200 mg pe zi, luate timp de cel puțin 3 luni
  • Ajutați la gestionarea trigliceridelor ridicate ca parte a unei abordări multimodale, inclusiv dieta, exercițiile fizice și alte terapii de reglare a lipidelor
  • Să fie o intervenție sigură, cu risc scăzut, sub îndrumarea medicului

Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă CoQ10 este potrivit pentru dumneavoastră ca parte a unui plan general de gestionare a trigliceridelor. Testarea CoQ10 în sânge poate ajuta la determinarea dacă este justificată suplimentarea.

Resurse folosite pentru a scrie acest articol

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Căutare produs