Este CoQ10 bun pentru sănătatea intestinelor?
Published:
Coenzima Q10, cunoscută și sub numele de CoQ10, este o substanță asemănătoare unei vitamine care a câștigat popularitate ca supliment în ultimii ani. Unele cercetări arată că CoQ10 poate fi benefic pentru sănătatea intestinală în anumite moduri. Acest articol trece în revistă dovezile care arată dacă CoQ10 este bun pentru sănătatea intestinelor.
Cuprins:
Ce este CoQ10?
CoQ10 este un compus natural produs de organism și stocat în membranele celulare. Acesta este implicat în mai multe procese importante:
- Producția de energie - CoQ10 joacă un rol vital în crearea de energie celulară și se găsește în concentrații ridicate în țesuturile cu cerințe energetice ridicate, cum ar fi inima, rinichii și ficatul.
- Activitate antioxidantă - CoQ10 acționează ca un antioxidant, protejând celulele de daunele cauzate de radicalii liberi dăunători.
- Creșterea și întreținerea celulelor - CoQ10 este necesară pentru sănătatea și funcționarea celulelor.
A fost identificat pentru prima dată în 1957 și a fost comercializat ca supliment în anii 1970. De atunci, a fost studiat pe scară largă pentru efectele sale asupra sănătății.
Suplimentele de CoQ10 conțin de obicei CoQ10 în forma sa oxidată, cunoscută sub numele de ubichinonă. Pentru a beneficia de CoQ10, aceasta trebuie să fie transformată în forma sa activă, ubiquinol, în organism.
Suplimentele furnizează doze diferite de CoQ10, de la 30 mg până la 600 mg pe porție. Doza zilnică recomandată nu este clar stabilită, dar pare să varieze între 90-200 mg pe zi.
De ce iau oamenii CoQ10?
Suplimentele de CoQ10 sunt promovate pentru a ajuta la rezolvarea mai multor probleme de sănătate. Iată câteva dintre principalele motive pentru care oamenii iau CoQ10:
- Sănătatea inimii: CoQ10 este utilizat de celulele din inimă care sunt responsabile pentru producerea de energie. Unele cercetări indică faptul că CoQ10 poate fi benefic pentru anumite afecțiuni cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat.
- Nivelurile de energie: Deoarece CoQ10 este implicat în producerea de energie, unii susțin că poate stimula energia, gândirea și performanța sportivă. Cu toate acestea, dovezile nu susțin puternic aceste utilizări.
- Efecte antioxidante: În calitate de antioxidant, CoQ10 poate ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Acest lucru ar putea contribui la tratarea afecțiunilor legate de stresul oxidativ, cum ar fi diabetul, cancerul și bolile neurodegenerative.
- Migrene: Mai multe studii indică faptul că suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la prevenirea migrenelor, în special atunci când este utilizată împreună cu alte medicamente pentru migrene.
- Fertilitatea: Dovezile limitate sugerează că CoQ10 poate îmbunătăți calitatea și activitatea spermei la bărbații afectați de infertilitate. Sunt necesare mai multe cercetări.
- Sănătate generală: Unii iau CoQ10 pur și simplu pentru a menține sănătatea generală, citând efectele sale antioxidante. Este, de asemenea, adăugat în unele produse cosmetice pentru beneficii anti-îmbătrânire, deși eficacitatea lipsește.
Deci, în timp ce CoQ10 este necesar pentru funcțiile celulare de bază, dovezile sunt cele mai puternice pentru un rol protector în sănătatea inimii și în ameliorarea migrenelor. Cercetările sunt încă în curs de desfășurare în ceea ce privește alte beneficii potențiale.
Este CoQ10 bun pentru sănătatea intestinală în mod specific?
Intestinul conține trilioane de bacterii și alte microorganisme, cunoscute sub denumirea colectivă de microbiota intestinală. Există tot mai multe dovezi că microbiota intestinală afectează sănătatea digestivă și poate avea un impact asupra proceselor din întregul organism.
Unele cercetări sugerează că suplimentarea cu CoQ10 poate fi benefică pentru intestin în câteva moduri cheie:
1. Reducerea inflamației
Inflamația este un răspuns imunitar important, dar inflamația excesivă sau cronică a tractului gastrointestinal poate contribui la probleme precum bolile inflamatorii intestinale, sindromul intestinului permeabil și colita.
În studiile efectuate pe șoareci, CoQ10 pare să reducă substanțele chimice inflamatorii și markerii asociați cu colita. De asemenea, a protejat împotriva permeabilității intestinale crescute, indicând un efect benefic împotriva intestinului permeabil.
Un studiu a administrat o combinație de CoQ10 și alți antioxidanți la 44 de persoane cu colită. După 3 luni, aceștia au înregistrat scăderi semnificative ale markerilor inflamatori precum interleukina-6 și proteina C reactivă.
Prin reducerea inflamației gastrointestinale, CoQ10 poate promova un mediu intestinal mai sănătos. Sunt necesare mai multe cercetări la om pentru a confirma beneficiile antiinflamatorii.
2. Acționează ca un antioxidant
Intestinul este expus la niveluri ridicate de stres oxidativ din cauza unor factori precum dieta, medicamentele, infecțiile și fluxul sanguin deficitar. Acest lucru poate deteriora membranele celulare și ADN-ul, contribuind la bolile inflamatorii intestinale.
Fiind un antioxidant care susține producția de energie, CoQ10 poate ajuta la protejarea celulelor intestinale împotriva daunelor oxidative. Acest lucru este susținut de constatările care arată că CoQ10 a redus stresul oxidativ și deteriorarea țesuturilor din intestine în studiile pe animale.
Un studiu la om a arătat că administrarea de antioxidanți, inclusiv CoQ10, persoanelor cu colită ulcerativă a crescut semnificativ activitatea antioxidantă în colon.
Efectele antioxidante ale CoQ10 ar putea contribui la promovarea sănătății intestinelor prin protejarea împotriva deteriorării celulelor oxidative. Se justifică mai multe cercetări.
3. Îmbunătățirea funcției mitocondriale
Mitocondriile sunt structuri mici care se găsesc în interiorul celulelor și care generează energie. Disfuncția mitocondrială afectează producția de energie și este legată de multe boli cronice.
Unele cercetări sugerează că disfuncția mitocondrială poate contribui, de asemenea, la bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă.
Fiind un nutrient implicat în producția de energie și în funcția mitocondrială, CoQ10 poate ajuta la îmbunătățirea funcției mitocondriale afectate, observate în unele probleme digestive.
Studiile pe animale indică faptul că poate spori activitatea mitocondrială și producția de energie în celulele intestinale afectate de medicamente. Sunt necesare mai multe studii la om.
4. Susținerea creșterii bacteriilor benefice
Un echilibru sănătos între bacteriile benefice și cele dăunătoare din microbiota intestinală este important pentru sănătatea digestivă. Dezechilibrele pot contribui la probleme precum boala inflamatorie intestinală, sindromul colonului iritabil și multe altele.
Primele cercetări indică faptul că CoQ10 poate ajuta la promovarea creșterii speciilor benefice de Bifidobacterii și Lactobacillus care joacă un rol important în sănătatea intestinelor.
Un studiu a tratat șoarecii cu CoQ10. S-a constatat că acesta a crescut semnificativ nivelul bacteriilor Lactobacillus din intestin, ceea ce poate fi benefic pentru reducerea inflamației.
Cu toate acestea, sunt încă necesare studii mai ample la om.
5. Ameliorarea efectelor secundare ale statinelor
Statinele sunt medicamente care scad colesterolul și care acționează prin inhibarea unei enzime implicate în producerea colesterolului.
Efectele secundare gastrointestinale sunt frecvente atunci când se iau statine, inclusiv probleme precum diareea, greața, vărsăturile și constipația.
Unele cercetări sugerează că adăugarea de suplimente de CoQ10 poate ajuta la reducerea efectelor secundare gastrointestinale asociate cu utilizarea de statine. Acest lucru s-ar putea datora îmbunătățirii producției de energie celulară și efectelor antioxidante.
Într-un studiu, suplimentarea cu CoQ10 timp de 30 de zile a redus semnificativ greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare și durerea la persoanele care urmează un tratament cu statine.
Dacă luați statine, discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale dacă adăugarea unui supliment de CoQ10 poate ajuta la ameliorarea simptomelor digestive nedorite.
Doze comune pentru sănătatea intestinală
Nu există o doză standard de CoQ10 stabilită pentru sănătatea intestinală în mod specific. Cu toate acestea, dozele utilizate în studiile de cercetare și recomandările generale privind suplimentele oferă unele informații.
Doze de până la 1.200 mg pe zi au fost folosite în studii legate de colită, efectele secundare ale statinelor și bacteriile intestinale benefice, printre altele.
Dozele tipice de supliment de CoQ10 pentru adulți variază între 50-500 mg pe zi, luate cu alimente pentru o absorbție optimă. Cele mai multe suplimente se împart în 2-3 doze divizate pe parcursul zilei.
Atunci când este utilizat împreună cu medicamentele cu statine, dozele de aproximativ 100-200 mg pe zi par a fi cele mai eficiente pe baza cercetărilor actuale.
Ca și în cazul oricărui supliment, cel mai bine este să începeți cu o doză mică și să lucrați pentru a găsi doza minimă eficientă pentru nevoile dumneavoastră individuale. Orice modificare a dozei ar trebui să fie supravegheată de un medic.
Este CoQ10 sigur?
Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, suplimentele de CoQ10 sunt considerate sigure atunci când sunt utilizate la dozele recomandate. Efectele secundare raportate sunt în general ușoare și includ greață, diaree, insomnie și dureri de stomac.
Cu toate acestea, siguranța pe termen lung a dozelor mari de peste 900 mg pe zi nu a fost bine stabilită. Există, de asemenea, unele îngrijorări legate de faptul că CoQ10 ar putea scădea eficacitatea medicamentelor care subțiază sângele, cum ar fi warfarina.
Cel mai bine este să discutați mai întâi despre suplimentarea cu furnizorul dvs. de asistență medicală dacă:
- Sunteți gravidă sau alăptați
- Luați orice medicamente, inclusiv anticoagulante
- Aveți boli de ficat, diabet sau o sensibilitate la CoQ10
- Aveți programată o intervenție chirurgicală, deoarece poate afecta coagularea sângelui
Există, de asemenea, unele dovezi că suplimentarea cu CoQ10 poate contribui la susținerea controlului zahărului din sânge. Deci, diabeticii care iau medicamente ar trebui să monitorizeze îndeaproape glicemia atunci când încep să ia CoQ10.
În general, cercetările sugerează că CoQ10 este sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este utilizat conform recomandărilor. Dar este totuși o idee bună să începeți cu o doză mai mică sub supraveghere medicală.
Surse alimentare de CoQ10
Pe lângă administrarea de suplimente, puteți obține cantități mici de CoQ10 în mod natural din surse alimentare. Cele mai mari surse alimentare includ:
- Organe de carne - Inima, rinichii și ficatul conțin niveluri ridicate. Inima de vită se află în fruntea listei cu 39-50 mg la 3 uncii (85 de grame).
- Carnea musculară - Niveluri de aproximativ 3-5 mg la 3 uncii (85 g) se găsesc în carnea de vită, pui și porc hrănite cu iarbă.
- Peștele gras - Opțiunile bune includ somonul, tonul, sardinele și macroul, care furnizează 2-3 mg la 85 g (3 uncii).
- Cerealeintegrale - Pâinea, cerealele și germenii de grâu furnizează aproximativ 1 mg pe uncie (28 g).
- Nuci și semințe - Semințele de susan, alunele și fisticul conțin aproximativ 1 mg pe uncie (28 g).
- Leguminoase - Soia, fasolea, fasolea roșie, lintea și arahidele au aproximativ 0,2-0,5 mg pe o porție de jumătate de cană (100 g).
- Legume - Spanacul, conopida, broccoli și sparanghelul conțin cantități mici.
Așadar, deși alimentele furnizează cantități mai mici decât suplimentele, o dietă echilibrată bogată în alimente integrale poate contribui la creșterea nivelului natural de CoQ10.
Alimentele sunt, de asemenea, o sursă de alți nutrienți și antioxidanți benefici care acționează sinergic cu CoQ10.
Ar trebui să luați CoQ10 pentru sănătatea intestinelor?
Pe baza dovezilor actuale, CoQ10 poate oferi unele beneficii legate de sănătatea intestinală prin:
- Reducerea inflamației gastrointestinale
- Protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative
- Îmbunătățirea funcției mitocondriale
- Sprijinirea bacteriilor intestinale benefice
- Ameliorarea efectelor secundare ale medicamentelor
Cu toate acestea, sunt încă necesare studii mai ample și mai solide la om pentru a confirma efectele asupra inflamației intestinale, echilibrului microbiotei și funcției mitocondriale.
CoQ10 este sigur pentru majoritatea oamenilor și ar putea merita să încercați dacă aveți:
- Probleme digestive legate de stresul oxidativ
- Boala inflamatorie intestinală
- Afectarea mitocondrială
- Efecte secundare ale medicamentelor pentru colesterol sau tensiune arterială
Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale înainte de a lua suplimente, mai ales dacă luați medicamente sau dacă aveți o afecțiune de bază.
O doză zilnică tipică pentru adulți variază între 50-500 mg, împărțită în 2-3 doze cu alimente. Ubiquinolul, forma activă a CoQ10, poate fi preferată ubiquinonei.
CoQ10 este cel mai bine utilizat alături de o dietă sănătoasă și de alți factori de stil de viață care susțin intestinele, cum ar fi gestionarea stresului, un somn bun și exerciții fizice.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, CoQ10 pare promițător pentru anumite aspecte ale sănătății intestinelor. În unele cazuri, acesta poate oferi beneficii suplimentare față de metodele de tratament standard.
Este CoQ10 bun pentru sănătatea intestinelor? Concluzie
Dovezile actuale sugerează că CoQ10 poate fi benefic pentru sănătatea intestinală în anumite moduri, datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii.
Acesta prezintă potențial pentru:
- Reducerea inflamației gastrointestinale
- Protejați împotriva deteriorării oxidative a celulelor
- Îmbunătățirea funcției mitocondriale
- Sprijină creșterea bacteriilor benefice
- Atenuați efectele secundare ale medicamentelor, cum ar fi cele ale statinelor
Cu toate acestea, există încă puține dovezi directe din studiile clinice la om care să confirme beneficiile pentru sănătatea intestinală în mod specific. O mare parte din cercetările actuale se bazează pe studii pe animale, pe studii mici la om și pe legături indirecte.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a stabili dozajul optim, siguranța cu medicamente și efectele asupra echilibrului microbiotei intestinale. De asemenea, lipsesc dovezi cu privire la faptul dacă CoQ10 ajută la tratarea afecțiunilor digestive, cum ar fi IBS, boala Crohn și colita.
Suplimentele de CoQ10 pot completa tratamentul standard alături de un stil de viață sănătos. Dar nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical.
Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale înainte de a lua suplimente, mai ales dacă luați medicamente sau aveți o afecțiune de bază. Cei cu stres oxidativ ridicat, disfuncție mitocondrială, inflamație sau efecte secundare ale statinelor pot avea cele mai multe beneficii.
În general, CoQ10 este sigur atunci când este utilizat conform recomandărilor și se arată promițător pentru sănătatea intestinelor. Dar nu este un tratament care vindecă totul și sunt încă necesare studii mai ample la om. Deocamdată, CoQ10 este rezonabil de util pentru unele aspecte ale funcției intestinale, dar nu este miraculos.
Resurse folosite pentru a scrie acest articol
Al-Sawaf, O., Clarner, T., Fragoulis, A., Kan, Y. W., Pufe, T., Streetz, K. și Wruck, C. J. (2015). Nrf2 protejează enterocitele împotriva daunelor induse de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene prin modularea stării redox celulare. Gastroenterology, 148(5), 1006-1018. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.036
Gvozdjakova, A., Kucharska, J., bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). Suplimentarea cu coenzima Q10 reduce doza de corticosteroizi la pacienții cu astm bronșic. Biofactors, 25(1-4), 235-240. https://doi.org/10.1002/biof.5520250124
Hah, Y. S., Noh, H. J., Ha, J. H., Ahn, H. J., Jung, J. W., Lee, C. Y., Kim, J. M., Jeong, Y. W., Kim, N., & Hong, S. P. (2018). Coenzima Q10 promovează apărarea antioxidantă prin intermediul NF-κB și Nrf2 Upregulation într-un model de șoarece al bolii Alzheimer. Jurnalul internațional de științe moleculare, 19(3), 845 . https://doi.org/10.3390/ijms19030845.
Lee, B. J., Lin, Y. C., Huang, Y. C., Ko, Y. W., Hsia, S., & Lin, P. T. (2013). Relația dintre coenzima Q10, stresul oxidativ și activitățile enzimelor antioxidante și boala coronariană. TheScientificWorldJournal, 2013, 792756 . https://doi.org/10.1155/2013/792756.
Lee, C. K., Park, K. K. K., Lim, S. S., Park, J. Y., Chung, W. Y. și Kim, K. S. (2013). Efectele extractului de lemn dulce împotriva creșterii tumorale și a toxicității induse de cisplatin într-un model xenograft de cancer de colon la șoarece. Biological & pharmaceutical bulletin, 36(12), 219-225 . https://doi.org/10.1248/bpb.b13-00575.
Mantle, D., & Hargreaves, I. (2019). Coenzima Q10 și tulburările degenerative care afectează longevitatea: O prezentare generală. Antioxidants, 8(4), 112. https://doi.org/10.3390/antiox8040112
Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., & Watanabe, Y. (2009). Efectele antifatigabilitate ale coenzimei Q10 în timpul oboselii fizice. Nutrition, 25(4), 293-299. https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.08.008
Mohseni, J., Zabihzadeh, S., & Maleki, I. (2017). Efectul suplimentării cu coenzima Q10 asupra factorilor proinflamatori: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials (O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor controlate randomizate). Agenți antiinflamatori și antialergici în chimia medicinală, 16(1), 64-76 . https://doi.org/10.2174/1871523016666171110110827.
Morè, C., Bramanti, E., Cohen, J., Ambrosone, A., Perticone, F., Scapagnini, G., Mazzola, C., Candore, G., Coluccia, A. M., Ferraù, F., Marchese, G., Moreno, G., Navas-Enamorado, I., Sánchez-Alcázar, J. A., Santos-López, G., Campisi, A., & Vasto, S. (2019). Disfuncția mitocondrială: diferite căi pentru terapia bolii Alzheimer. Medicină oxidativă și longevitate celulară, 2019, 7816079. https://doi.org/10.1155/2019/7816079. https://doi.org/10.1155/2019/7816079
Muta-Takada, K., Terada, T., Yamanishi, H., Ashida, Y., Inomata, S., Nishiyama, T., Akaike, T., & Abe, K. (2009). Coenzima Q10 protejează împotriva morții celulare induse de stresul oxidativ și îmbunătățește sinteza componentelor membranei bazale în celulele dermice și epidermice. Biofactors (Oxford, Anglia), 35(5), 435-441 . https://doi.org/10.1002/biof.62.
Qu, H., Guo, M., Chai, H., Wang, W. T., Gao, Z. Y., & Shi, D. Z. (2018). Efectele coenzimei Q10 asupra markerilor de inflamație: A Systematic Review and Meta-Analysis (O revizuire sistematică și o meta-analiză). PloS one, 13(1), e0190172. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190172
Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). Suplimentarea cu coenzima Q10 ameliorează markerii inflamatori la pacienții cu scleroză multiplă: un studiu clinic randomizat dublu-orb, placebo, controlat și randomizat. Nutritional neuroscience, 16(4), 169-176. https://doi.org/10.1179/1476830513Y.0000000061. https://doi.org/10.1179/1476830513Y.0000000061
Yadav, V., Marracci, G., Kim, E., Spain, R., Cameron, M., Overs, S., Lotze, M., Murchison, C., Winger, R., Wolinsky, J., Rudick, R., McFarlin, B., Bourdette, D., & Yamamoto, L. M. (2019). Suplimentarea orală a coenzimei Q10 în scleroza multiplă: A Randomized Controlled Trial (Un studiu controlat randomizat). Scleroza multiplă (Houndmills, Basingstoke, Anglia), 25(11), 1453-1461 . https://doi.org/10.1177/1352458518811847.
Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Coenzima Q10: o revizuire a promisiunii sale ca neuroprotector. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/s1092852900021236
Zhang, Y. P., Li, W., Yao, X. Q., Varnum, M., Zheng, Y. T., He, D. Y., Sun, C., & Sun, X. F. (2012). Efectele lactobacillus salivarius Ren asupra prevenirii cancerului și a microbiotei intestinale în modelul de șobolan indus de 1, 2-dimetilhidrazină. Jurnalul de microbiologie și biotehnologie, 22(4), 531-540 . https://doi.org/10.4014/jmb.1108.08052.
Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order
Post related products
-
Q10 100mg CIBD0090