Care sunt cele mai frecvente 2 tipuri de acnee?

Published:

Acneea este o afecțiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr se umplu de ulei și de celule moarte ale pielii. Aceasta provoacă puncte albe, puncte negre, coșuri și umflături care pot apărea pe față, gât, piept, spate, umeri și partea superioară a brațelor. Acneea este foarte frecventă, afectând până la 50 de milioane de americani anual. Dar nu toată acneea este la fel. Există diferite tipuri de acnee care tind să apară la diferite vârste și în diferite părți ale corpului. Aici vom explora cele mai comune două forme de acnee.

Care sunt cele mai frecvente 2 tipuri de acnee

Cele 2 tipuri principale de acnee

Cele mai răspândite două tipuri de acnee sunt:

  • Acnee noninflamatorie
  • Acnee inflamatorie

Acneea noninflamatorie tinde să se manifeste sub formă de puncte albe și puncte negre. Aceste tipuri de coșuri nu prezintă înroșire sau umflături.

Acneea inflamatorie apare atunci când bacteriile, sebumul și celulele moarte ale pielii înfundă porii și încep să se infecteze. Acest lucru are ca rezultat papule, pustule, noduli și chisturi - care sunt leziuni roșii, inflamate.

Mai jos vom examina mai îndeaproape aceste două categorii majore de acnee și tipurile specifice de coșuri pe care le cuprind.

Acnee noninflamatorie

Ce este acnee noninflamatorie?

Acneea noninflamatorie este cea mai ușoară formă de acnee. Aceasta apare atunci când un por se înfundă cu exces de sebum și celule moarte ale pielii, formând un comedon. Acneea noninflamatorie este formată din puncte albe și puncte negre. Aceste tipuri de coșuri nu prezintă roșeață sau umflături.

Acneea noninflamatorie tinde să fie mai frecventă la copiii prepuberi. De asemenea, apare frecvent pe măsură ce se îmbătrânește și se produce mai puțin sebum. Să examinăm mai în detaliu punctele albe și punctele negre:

Puncte albe

Punctele albe, cunoscute și sub numele de comedoane închise, apar atunci când celulele moarte ale pielii și sebumul blochează deschiderea unui folicul de păr. Acest lucru are ca rezultat o umflătură mică, de culoarea cărnii. Partea superioară a unui comedon alb rămâne închisă, motiv pentru care conținutul său de ulei și resturi rămâne alb.

Punctele albe sunt unul dintre cele două tipuri principale de acnee noninflamatorie. Acestea sunt de obicei nedureroase, deși pot părea inestetice. Un tratament adecvat pentru acnee poate ajuta la eliminarea rapidă a punctelor albe.

Puncte negre

Punctele negre, sau comedoanele deschise, apar atunci când foliculul de păr înfundat rămâne deschis la aer. Uleiul și resturile sunt expuse oxigenului, ceea ce face ca acestea să se înnegrească. Din acest motiv, punctele negre apar ca niște mici puncte negre pe suprafața pielii.

Ca și punctele albe, punctele negre nu sunt inflamatorii și, de obicei, nu prezintă roșeață sau umflături. Ele sunt inestetice, dar în general nedureroase. Medicamentele pentru acnee fără prescripție medicală pot ajuta la eliminarea excesului de ulei și la exfolierea celulelor moarte ale pielii pentru a elimina punctele negre.

Acum să schimbăm viteza și să ne uităm la acneea inflamatorie...

Acnee inflamatorie

Acneea inflamatorie apare roșie și umflată. Aceasta apare atunci când bacteriile, uleiul și celulele moarte ale pielii înfundă porii și se infectează și se irită. Acneea inflamatorie este considerată mai severă decât acneea neinflamatorie. Există patru tipuri principale de leziuni de acnee inflamatorie:

  • Papule
  • Pustule
  • Noduli
  • Chisturi

Acneea inflamatorie are mai multe șanse să lase cicatrici. Tratamentul la timp este important pentru a ajuta la vindecarea erupțiilor și pentru a preveni formarea cicatricilor. Să analizăm mai îndeaproape cele patru tipuri de acnee inflamatorie:

Papule

Papulele sunt umflături mici, roșii și sensibile care apar atunci când pereții porilor se inflamează. Inflamația este cauzată de bacteriile, uleiul și celulele moarte prinse în interiorul porului.

Papulele semnalează faptul că leziunea neinflamatorie (punct alb sau punct negru) s-a infectat. Papulele se simt de obicei sensibile sau dureroase la atingere. Ele sunt mici, măsurând mai puțin de 1⁄2 inch în diametru.

Pustule

Pustulele sau coșurile pline de puroi sunt umflături roșii acoperite cu puroi alb sau galben. Puroiul este format din ulei, bacterii, celule moarte ale pielii și celule albe din sânge. Pustulele se formează atunci când porul înfundat și infectat se rupe în apropierea suprafeței pielii și își revarsă conținutul.

Pustulele sunt adesea confundate cu papule. Dar pustulele conțin puroi vizibil la vârf, în timp ce papulele nu. Ca și papulele, pustulele sunt sensibile și dureroase.

Noduli

Nodulii sunt umflături mari, solide și dureroase sub suprafața pielii. Spre deosebire de papule și pustule, nodulii se află în profunzimea pielii. Ei se formează atunci când porii înfundate se rup foarte adânc în derm, provocând inflamație.

Nodulii semnalează o infecție severă a porului. Infecția provoacă o acumulare de puroi și bacterii care se adună într-un nodul dureros sub piele. Nodulii pot persista timp de săptămâni sau luni.

Chisturi

Acneea chistică constă în umflături pline de lichid care apar atunci când canalele de ulei se înfundă și se infectează. Chisturile se află sub suprafața pielii și se pot simți ca niște noduli mari și dureroși.

Cu toate acestea, chisturile sunt pline de puroi și adesea se simt mai moi. Atunci când chisturile se rup, ele eliberează conținutul infectat în pielea din apropiere, ceea ce poate cauza cicatrici. Acneea chistică tinde să afecteze bărbia, linia maxilarului, spatele și pieptul.

Deci, pe scurt, acneea inflamatorie constă în papule, pustule, noduli și chisturi. Acestea sunt leziuni mai severe și mai dureroase în comparație cu punctele albe și punctele negre neinflamatorii. Tratamentul dermatologic prompt este recomandat pentru acneea inflamatorie pentru a preveni apariția cicatricilor.

Acneea Vulgaris - Cel mai frecvent tip de acnee în general

Acneea vulgară, denumirea medicală a acneei comune, este cel mai răspândit tip de acnee în general. Se caracterizează prin prezența atât a leziunilor neinflamatorii (puncte albe, puncte negre), cât și a celor inflamatorii (papule, pustule, noduli, chisturi).

Această formă de acnee tinde să înceapă în timpul pubertății, când hormonii androgeni stimulează producția de sebum. Apare de obicei pe față, spate, piept și umeri - zone cu glande sebacee abundente. Acneea vulgară poate varia de la ușoară la severă.

Principalele concluzii

  • Cele două categorii principale de acnee sunt cele noninflamatorii și cele inflamatorii.
  • Acneea noninflamatorie constă în puncte albe și puncte negre. Aceste tipuri de coșuri nu prezintă roșeață sau umflături.
  • Acneea inflamatorie apare roșie și umflată. Aceasta include papule, pustule, noduli și chisturi.
  • Acneea vulgară, cel mai frecvent tip de acnee, conține un amestec de leziuni noninflamatorii și inflamatorii. Începe frecvent în adolescență.
  • Un tratament adecvat pentru acnee poate ajuta la gestionarea atât a coșurilor noninflamatorii, cât și a celor inflamatorii. În cazul acneei inflamatorii severe se recomandă să se apeleze la îngrijire dermatologică pentru a preveni apariția cicatricilor.

Tratarea și prevenirea celor două tipuri principale de acnee

Acum că am acoperit cele două clasificări majore ale acneei, să discutăm despre cum să le tratăm și să le prevenim. Gestionarea cu succes a acneei se bazează pe utilizarea produselor și a obiceiurilor de viață potrivite, în funcție de tipul de piele și de erupțiile specifice. Aici vom explora câteva sfaturi pentru îngrijirea acneei atât a celei noninflamatorii, cât și a celei inflamatorii.

Îngrijirea acneei noninflamatorii

Acneea noninflamatorie constă în puncte albe și puncte negre. Iată câteva sfaturi pentru a ține la distanță aceste coșuri ușoare, care nu sunt roșii:

Folosiți medicamente pentru acnee fără prescripție medicală. Căutați produse pentru acnee care conțin:

  • Acid salicilic - Curăță celulele moarte ale pielii și uleiul din pori
  • Peroxid de benzoil - Elimină bacteriile acneice
  • Retinoizi - Desfundă porii și exfoliază

Exfoliați ușor. Folosiți exfoliante faciale moi și exfolianți chimici, cum ar fi acizii alfa hidroxi, pentru a îndepărta pielea moartă. Nu exfoliați excesiv, ceea ce poate agrava acneea.

Șamponați în mod regulat. Șamponați-vă o dată la două zile și după ce transpirați pentru a împiedica transferul uleiurilor de păr pe față.

Evitați să vă atingeți fața. Acest lucru previne transferul de murdărie și bacterii de pe mâini pe față și agravarea acneei.

Dușul după antrenament. Clătiți-vă de transpirație imediat după antrenament pentru a păstra porii curați.

Spălați pensulele de machiaj. Curățați pensulele în mod regulat pentru a evita să lăsați în urmă reziduuri de machiaj, murdărie și bacterii.

Schimbați-vă fața de pernă. Dormiți pe o față de pernă curată în fiecare noapte pentru a evita transferul de uleiuri înapoi pe față.

Gestionați stresul. Nivelurile ridicate de stres pot exacerba acneea. Găsiți-vă timp pentru autoîngrijire relaxantă.

Aveți o dietă echilibrată. Concentrează-te pe alimente integrale, cum ar fi fructele, legumele și alimentele antiinflamatorii, cum ar fi peștele gras.

Tratarea acnee inflamatorie

Acneea inflamatorie, cum ar fi papule, pustule, noduli și chisturi, poate necesita medicamente pentru acnee pe bază de prescripție medicală și tratament profesional. Iată câteva sfaturi:

Mergeți laun dermatolog. Pentru acnee inflamatorie moderată până la severă, consultați un dermatolog certificat. Acesta poate prescrie medicamente mai puternice sau poate oferi tratamente profesionale.

Luați antibiotice. Antibioticele, cum ar fi clindamicina și eritromicina, luptă împotriva bacteriilor acneice pentru a reduce infecția și inflamația. De obicei, acestea sunt utilizate local sau combinate cu alte medicamente pentru acnee.

Folosiți retinoizi. Retinoizii cu prescripție medicală, cum ar fi tretinoina, ajută la desfundarea porilor, reduc grăsimea și reînnoiesc pielea. Retinoizii ajută la tratarea punctelor albe, a punctelor negre, a papulelor și a pustulelor.

Luațiîn considerare isotretinoina. Pentru acneea chistică severă, se poate prescrie isotretinoină (Accutane). Acest retinoid oral puternic combate producția de ulei și tratează noduli și chisturi încăpățânate.

Fă-ți injecții cu cortizon. Nodulii și chisturile dureroase pot fi tratate cu injecții cu corticosteroizi pentru a reduce rapid umflarea și durerea.

Încercați terapia cu laser sau cu lumină. Aceste tratamente profesionale folosesc lasere, lumină albastră, lumină roșie sau terapie fotodinamică pentru a distruge bacteriile acneei și a reduce inflamația.

Evitați să culegeți/înghițiți. Scobirea și spargerea coșurilor poate agrava umflăturile, poate duce la apariția cicatricilor și poate răspândi bacteriile. Țineți-vă mâinile departe de coșuri.

Utilizați antibiotice topice. Gelurile antibiotice eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi clindamicina, aplicate de două ori pe zi, ajută la controlul bacteriilor inflamatorii din acnee.

Luați antibiotice orale. Pentru acneea inflamatorie moderată până la severă, se pot prescrie antibiotice orale timp de 2-6 luni pentru a controla infecția și a reduce focarele la nivel sistemic.

Curățați delicat pielea. Folosiți un produs de curățare neabraziv, fără parfum, de două ori pe zi. Evitați să frecați sau să folosiți săpunuri dure, care pot agrava iritațiile.

Prevenirea este esențială

În timp ce o parte din acnee poate fi inevitabilă, în funcție de vârstă și de hormoni, există măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a evita erupțiile excesive. Iată câteva sfaturi:

  • Mențineți o rutină consecventă de îngrijire a pielii, folosind produse adaptate tipului dumneavoastră specific de acnee.
  • Evitați să atingeți, să culegeți și să spargeți coșurile în mod excesiv.
  • Clătiți pielea după ce transpirați și folosiți produse care absorb uleiul, dacă este necesar.
  • Consumați o dietă sănătoasă, mai săracă în carbohidrați rafinați și zahăr.
  • Gestionați nivelul de stres prin exerciții fizice, meditație, yoga, terapie etc.
  • Schimbați regulat fețele de pernă și măștile.
  • Consultați un dermatolog la primele semne de acnee inflamatorie moderată sau severă.

Când să consultați un dermatolog

Este posibil să doriți să vă programați o programare la un dermatolog dacă vă confruntați cu:

  • Acnee inflamatorie severă (noduli, chisturi)
  • Acnee care nu se ameliorează cu produse fără prescripție medicală
  • Acnee care lasă pete întunecate sau cicatrici
  • Coșuri dureroase profunde
  • Acnee bruscă cu debut la adulți

Un dermatolog vă poate examina pielea, vă poate determina tipul de acnee și poate crea un plan de tratament personalizat pentru a vă elimina cu succes erupțiile.

Concluzia

Există două clasificări principale ale acneei:

Neinflamatorii (puncte albe și puncte negre)

Inflamatorii (papule, pustule, noduli și chisturi)

Cunoașterea tipului tău specific de acnee ghidează abordarea corectă a tratamentului. Acneea ușoară neinflamatorie răspunde adesea bine la produsele eliberate fără prescripție medicală. Acneea inflamatorie mai severă necesită, de obicei, medicamente cu prescripție medicală sau proceduri.

Consultarea unui dermatolog oferă cea mai bună soluție pentru acneea moderată până la severă, care duce la apariția cicatricilor sau care nu se ameliorează cu produsele de bază din farmacie. Cu îndrumare profesională și folosind în mod constant tratamentele potrivite pentru pielea dumneavoastră, puteți gestiona cu succes atât acneea noninflamatorie, cât și cea inflamatorie.

Întrebări frecvente despre cele mai frecvente 2 tipuri de acnee

Acneea este o afecțiune predominantă a pielii care afectează milioane de adolescenți și adulți. Nu toată acneea este la fel. Există două clasificări majore ale acneei: noninflamatorie și inflamatorie. Înțelegerea diferențelor dintre aceste două tipuri este esențială pentru tratarea și prevenirea corectă a erupțiilor. Mai jos răspundem la câteva întrebări frecvente despre cele două categorii principale de acnee.

Acnee noninflamatorie

Ce este acneea noninflamatorie?

Acneea noninflamatorie se caracterizează prin puncte albe și puncte negre. Aceste tipuri de coșuri nu prezintă roșeață sau umflături. Punctele albe sunt comedoane închise care rămân sub piele cu un aspect albicios. Punctele negre sunt comedoane deschise care devin întunecate atunci când sunt expuse la aer.

Care sunt cauzele acneei noninflamatorii?

Acneea noninflamatorie apare atunci când un por se înfundă cu exces de ulei, celule moarte și resturi. Astfel se formează un dop care blochează foliculul. Acneea noninflamatorie este cauzată, de obicei, de schimbări hormonale, genetică, producția de ulei, acumularea de celule cutanate și creșterea bacteriilor.

Cine are acnee noninflamatorie?

Acneea noninflamatorie apare frecvent la adolescenți și la copiii mai mici, atunci când hormonii încep să stimuleze producția de ulei. De asemenea, afectează frecvent adulții mai târziu în viață, pe măsură ce nivelurile hormonale scad. Excesul de ulei și acumularea de celule moarte ale pielii duce la înfundarea porilor și la apariția punctelor albe/punctelor negre.

Cum tratezi acneea noninflamatorie?

Acneea ușoară neinflamatorie răspunde adesea bine la medicamentele pentru acnee care se eliberează fără prescripție medicală și care conțin ingrediente precum acidul salicilic, peroxidul de benzoil și retinoizii. Exfolierea delicată și utilizarea de produse care absorb uleiul pot ajuta, de asemenea, la prevenirea porilor înfundate. Factorii legați de stilul de viață, cum ar fi gestionarea nivelului de stres, o alimentație sănătoasă și schimbarea fețelor de pernă, susțin, de asemenea, o piele curată.

Cum poți preveni acneea noninflamatorie?

Pentru a ajuta la prevenirea acneei noninflamatorii, mențineți o rutină consecventă de îngrijire a pielii, folosind produse adaptate tipului dumneavoastră de piele. Exfoliați ușor pielea pentru a îndepărta celulele moarte și a menține porii curați. Utilizați ingrediente care absorb uleiul, dacă este necesar. Evitați atingerea excesivă a feței și spălați în mod regulat instrumentele de machiaj. Gestionați stresul, faceți exerciții fizice și urmați o dietă echilibrată, cu conținut glicemic scăzut.

Acnee inflamatorie

Ce este acneea inflamatorie?

Acneea inflamatorie apare sub forma unor umflături roșii și sensibile, inclusiv papule, pustule, noduli și chisturi. Apare atunci când bacteriile, uleiul și celulele moarte rămân blocate în porii înfundate și duc la infecție și inflamație. Coșurile inflamatorii pot fi dureroase și pot duce la apariția cicatricilor dacă nu sunt tratate corespunzător.

Care sunt cauzele acneei inflamatorii?

Acneea inflamatorie apare atunci când uleiurile reținute, pielea moartă și bacteriile din interiorul unui folicul înfundat se infectează și se umflă. Acest lucru duce la papule, pustule, noduli și chisturi dureroase. Principalele cauze sunt schimbările hormonale, producția excesivă de ulei, acumularea de celule moarte ale pielii, dezvoltarea bacteriilor și inflamația.

Cine are acnee inflamatorie?

Acneea inflamatorie apare cel mai adesea la adolescenți și adulți care se confruntă cu fluctuații hormonale. Este mai frecventă în timpul pubertății, menstruației, sarcinii și perimenopauzei, când hormonii sunt în schimbare. Acneea inflamatorie apare, de asemenea, frecvent la adulții cu piele grasă sau la cei cu acnee cronică.

Cum tratezi acneea inflamatorie?

Pentru acneea inflamatorie moderată până la severă, se recomandă consultarea unui dermatolog. Acesta poate prescrie medicamente topice sau orale mai puternice, cum ar fi retinoizi, antibiotice sau izotretinoină. Procedurile profesionale, cum ar fi terapia fotodinamică, injecțiile cu cortizon sau tratamentele cu laser pot fi justificate pentru chisturi și noduli profunzi.

Cum poți preveni acneea inflamatorie?

Prevenirea acneei inflamatorii implică menținerea unei rutine consistente de îngrijire a pielii cu ingrediente care combat acneea. Evitați să vă scobiți și să spargeți coșurile, ceea ce agravează infecția. Clătiți-vă după ce transpirați, schimbați regulat fețele de pernă, gestionați stresul și evitați factorii declanșatori din alimentație. Consultați un dermatolog la primele semne de acnee chistică pentru un tratament profesional.

Când să consultați un dermatolog

  • Aveți noduli roșii și dureroși sau chisturi mari.
  • Produsele fără prescripție medicală nu îți ameliorează acneea
  • Acneea ta lasă pete întunecate sau cicatrici
  • Vă confruntați brusc cu acnee severă pentru adulți
  • Acneea îți afectează stima de sine

Consultarea unui dermatolog vă poate ajuta să vă diagnosticați tipul de acnee și să creați un plan de tratament personalizat. Un tratament adecvat pentru acnee previne apariția cicatricilor și menține pielea curată pe termen lung.

Principalele concluzii

  • Există 2 tipuri principale de acnee: noninflamatorie și inflamatorie.
  • Acneea noninflamatorie constă în puncte albe și puncte negre fără roșeață.
  • Acneea inflamatorie apare sub formă de papule roșii și sensibile, pustule, chisturi și noduli.
  • Acneea ușoară noninflamatorie răspunde adesea la tratamentele fără prescripție medicală
  • Acneea inflamatorie moderată până la severă necesită, de obicei, consultarea unui dermatolog.
  • Înțelegerea tipului tău de acnee ghidează abordarea corectă a tratamentului pentru o piele curată

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs