De ce am brusc o acnee urâtă?

Published:

Dacă te întrebi de ce am o acnee urâtă dintr-o dată, nu ești singura. Mulți oameni se luptă cu izbucniri bruște de acnee bruscă la vârsta adultă, când credeau că anii adolescenței cu coșuri au fost departe în spatele lor.

Acneea poate fi frustrantă, dureroasă și vă poate face să vă simțiți stânjenit. Înțelegerea cauzelor comune ale acneei la adulți vă poate ajuta să identificați cu exactitate cauza erupțiilor, astfel încât să puteți avea din nou o piele curată.

De ce am o acnee rea dintr-o dată

Ce cauzează erupțiile bruște de acnee la adulți?

Există câțiva vinovați principali care pot declanșa erupții bruște de acnee, chiar dacă nu te-ai luptat cu coșurile de ani de zile.

Hormoni

Hormonii sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale acneei. Fluctuațiile hormonale legate de stres, dietă, medicamente sau evenimente majore de viață pot duce la o producție crescută de ulei, pori înfundate, creșterea bacteriilor și inflamații - rețeta perfectă pentru coșuri.

Femeile sunt predispuse în special la erupții acneice hormonale legate de ciclurile menstruale, sarcină și menopauză. Dar și hormonii bărbaților fluctuează și ei și duc la erupții.

Stres

Nivelurile ridicate de stres determină organismul dumneavoastră să producă cortizol în exces și alți hormoni care suprastimulează glandele sebacee din piele pentru a produce mai mult sebum. Acest exces de ulei înfundă porii și permite bacteriilor p. acnes să se dezvolte, provocând coșuri inflamatorii.

Medicamente

Anumite medicamente sunt renumite pentru că provoacă acnee ca efect secundar. Unele medicamente care pot declanșa erupții cutanate includ:

  • Corticosteroizi
  • Testosteron sau steroizi anabolizanți
  • Litiu
  • Anticonvulsivante
  • Barbiturice
  • Isoniazidă

Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă credeți că un nou medicament provoacă acnee. Trecerea la o alternativă ar putea să vă curețe pielea.

Dieta

Alimentația dumneavoastră afectează echilibrul hormonal, nivelul de inflamație și sănătatea generală. Consumul de mulți carbohidrați rafinați, zahăr și grăsimi nesănătoase poate crește nivelul de zahăr din sânge și de insulină. Acest lucru poate activa excesiv glandele sebacee și poate duce la erupții cutanate.

Faptul că nu bei suficientă apă sau nu mănânci suficiente fibre încetinește, de asemenea, mișcările intestinale. Toxinele se acumulează și se pot elibera prin piele sub formă de acnee.

Renunțarea la pilulele contraceptive

Multe femei iau pilule contraceptive pentru a regla hormonii și a ține acneea sub control. Renunțarea la pilulă provoacă fluctuații hormonale care aduc din nou erupții.

Poate dura câteva luni pentru ca organismul să se adapteze și acneea să se limpezească din nou după întreruperea pilulelor contraceptive.

Iritarea produsului

Folosirea prea multor produse noi de îngrijire a tenului deodată sau a unui produs comedogenic (care înfundă porii) vă poate înfundă brusc porii și poate provoca o erupție cutanată.

Produsele aspre pentru acnee care conțin alcool, parfumuri sau acizi puternici pot, de asemenea, să irite și să inflameze pielea. Întrerupeți utilizarea oricărui produs suspect.

Nu se îndepărtează machiajul

Dacă nu vă demachiați în mod corespunzător la sfârșitul zilei, uleiul, murdăria, celulele moarte ale pielii și bacteriile rămân blocate în pori peste noapte. Acest lucru duce la apariția punctelor negre, a punctelor albe și a leziunilor inflamatorii de acnee.

Îndepărtează întotdeauna machiajul înainte de culcare cu o apă micelară sau un ulei de curățare pentru a evita înfundarea porilor.

Vârsta

Pe măsură ce îmbătrânim, reînnoirea celulelor încetinește. Celulele moarte ale pielii și sebumul se acumulează în pori mai repede decât le elimină organismul. Punctele negre și erupțiile se dezvoltă sub această acumulare de reziduuri.

Utilizarea retinolului accelerează reînnoirea celulară pentru a preveni acumularea cumulativă a substanțelor care blochează porii pe măsură ce îmbătrânești.

Genetică

Unele persoane sunt predispuse genetic la acnee, având glandele sebacee hiperactive. Este posibil să aveți un debut tardiv al acneei din cauza factorilor ereditari, chiar și după ani de zile de piele curată.

Dieta cu conținut ridicat de glicemie

Consumul unei cantități mari de carbohidrați rafinați, cu un indice glicemic ridicat, determină creșterea nivelului de zahăr din sânge și de insulină. Acest lucru poate declanșa o producție crescută de ulei și erupții cutanate.

Alimentele integrale cu indice glicemic scăzut oferă o eliberare mai lentă și mai stabilă de energie, fără vârfuri de zahăr din sânge care produc acnee.

Fumatul

Fumatul tutunului contractează vasele de sânge, răpindu-vă pielea de oxigen. Toxinele din fumul de țigară deteriorează, de asemenea, colagenul. Acest lucru duce la apariția punctelor negre, a erupțiilor și la îmbătrânirea prematură.

Uleiuri, transpirație și bacterii

Tipurile de piele grasă sunt predispuse la acnee, deoarece excesul de sebum se combină cu celulele moarte ale pielii pentru a astupa porii.

Transpirația în timp ce purtați țesături nerespirabile sau lipsa dușului după exerciții fizice reține sudoarea, uleiurile și bacteriile pe piele, ceea ce duce la apariția de erupții corporale pe spate, piept și umeri.

Protecție solară

Unele ingrediente chimice ale cremelor de protecție solară, cum ar fi oxibenzona, pot bloca porii și pot provoca acnee în cazul tenului cu tendințe acneice. Treceți la o cremă de protecție solară minerală cu oxid de zinc sau dioxid de titan.

Măști de față

Purtarea de măști de față groase și ocluzive în mod repetat provoacă erupții "mascate" prin reținerea uleiurilor, a bacteriilor și a transpirației pe piele pentru perioade prelungite.

Cum să tratați brusc erupțiile de acnee

Dacă te întrebi de ce mă apucă brusc acneea, nu-ți face griji - cu o rutină corectă de îngrijire a pielii și remedii, poți ține sub control rapid erupțiile. Iată care sunt sfaturile.

Curățați în mod regulat

Spălându-vă pe față de cel puțin două ori pe zi, îndepărtați excesul de ulei, machiajul, celulele moarte ale pielii și bacteriile care înfundă porii. Folosiți un produs de curățare fără sulfați, potrivit tipului dumneavoastră de piele.

Exfoliați

Exfolierea delicată de 2-3 ori pe săptămână înlătură "lipiciul" dintre celulele moarte ale pielii pentru a preveni blocarea porilor. Încercați un exfoliant BHA sau AHA.

Utilizați retinoizi

Retinoizii, cum ar fi Retin-A, care se eliberează pe bază de prescripție medicală, sau retinolul, care se eliberează fără prescripție medicală, cresc reînnoirea celulelor pielii pentru a preveni acumularea de celule moarte în pori. De asemenea, acestea reduc producția de ulei.

Tratament la fața locului

Aplicați peroxid de benzoil, acid salicilic sau ulei de arbore de ceai pe erupțiile apărute pentru a distruge bacteriile care cauzează acneea.

Hidratare

Folosirea unei creme hidratante fără ulei, non-comedogenice, împiedică pielea să producă exces de ulei din cauza deshidratării. De asemenea, pielea hidratată se vindecă mai repede de erupții.

Luați un probiotic

Probioticele echilibrează bacteriile intestinale pentru a reduce inflamația pielii. Căutați tulpini precum lactobacillus și bifidobacterium.

Încercați niacinamida

Niacinamida este o formă de vitamina B3 care reduce producția de ulei și sebum. De asemenea, minimizează roșeața și cicatricile acneei.

Mănâncă alimente antiinflamatorii

Somonul, nucile, verdele cu frunze, fructele de pădure și ceaiul verde conțin acizi grași esențiali și antioxidanți care reduc inflamația acneei.

Evitați iritanții

Evitați produsele agresive pentru acnee cu alcool, parfumuri, mentol, mentă, eucalipt sau lămâie. Acestea pot agrava iritația.

Monitorizarea medicamentelor

Dacă un nou medicament coincide cu acneea dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră despre trecerea la o alternativă cu un risc mai mic de apariție a erupțiilor.

Stres mai mic

Stresul cronic crește hormonii inflamației, cum ar fi cortizolul. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația, exercițiile fizice, masajul și un somn suficient vor ajuta la controlul nivelului de stres și al acneei.

Folosiți o cremă de protecție solară minerală

Cremele de protecție solară minerale cu oxid de zinc sau dioxid de titan nu înfundă porii, precum filtrele de protecție solară chimice. De asemenea, acestea calmează inflamațiile.

Când să consultați un medic sau un dermatolog

Boli ușoare până la moderate de acnee pot fi, de obicei, eliminate cu produse de îngrijire a pielii fără prescripție medicală și cu remedii legate de stilul de viață. Cu toate acestea, dacă ați avut un debut brusc de acnee severă, solicitați sfatul unui medic.

Consultați un medic sau un dermatolog dacă aveți:

  • Boli mari, roșii, umflate
  • Acnee chistică care nu răspunde la tratamentul obișnuit
  • Acnee cu cicatrici sau pete întunecate
  • Noduli adânci și dureroși sub piele

Pentru cazurile mai severe, este posibil să aveți nevoie de retinoizi sau antibiotice pe bază de prescripție medicală pentru a ține sub control erupțiile și pentru a preveni cicatrizarea permanentă.

La pachet

Apariția bruscă a acneei poate fi supărătoare după ce te-ai bucurat ani de zile de o piele curată. Cu toate acestea, prin identificarea factorilor declanșatori ai acneei și prin utilizarea tratamentelor potrivite, puteți obține controlul asupra erupțiilor surprinzătoare de coșuri.

Aveți răbdare - este posibil să dureze 6-8 săptămâni pentru a vedea rezultatele, pe măsură ce ciclul de reînnoire a pielii se reînnoiește. Dar dacă respectați o rutină regulată de îngrijire a acneei, veți elimina erupțiile bruște și vă veți restabili pielea frumoasă și strălucitoare în mod natural.

Care este diferența dintre acneea adultă și acneea adolescentină?

Acneea adolescenților este adesea cauzată de pubertate și de schimbările hormonale. Acneea la adulți poate apărea la orice vârstă din cauza stresului, fluctuațiilor hormonale, medicamentelor, poluanților, produselor cosmetice și obiceiurilor de îngrijire a pielii. Acneea la adulți tinde să se formeze în partea inferioară a feței, de-a lungul liniei maxilarului și a gâtului.

Este acneea bruscă un semn al unei afecțiuni de bază?

Nu neapărat. Schimbările hormonale, dieta, medicamentele și alți factori cauzează în mod obișnuit erupții bruște. Dar, în unele cazuri, ar putea indica o afecțiune nediagnosticată, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice sau rezistența la insulină. Mergeți la medic dacă acneea este severă.

Va dispărea acneea bruscă de la sine?

Poate, dar cel mai bine este să o tratezi. Cazurile ușoare se pot rezolva după ce se termină o fluctuație hormonală sau ajustarea îngrijirii pielii. Dar acneea bruscă moderată până la severă necesită tratament pentru a evita apariția cicatricilor. Remediile fără prescripție medicală și cu prescripție medicală pot elimina erupțiile bruște.

Cum pot preveni erupțiile bruște?

Spălați-vă pe față de două ori pe zi, evitați substanțele iritante, hidratați-vă, evitați să atingeți sau să spargeți coșurile, schimbați frecvent fețele de pernă, nu vă zgâriați pielea, reduceți stresul, evitați fumatul și urmați o dietă echilibrată antiinflamatoare. Consultați un dermatolog dacă erupțiile sunt severe sau nu se ameliorează.

Ce alimente pot ajuta la eliminarea bruscă a acneei?

Alimentele bogate în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, nucile, semințele de chia și de in, au efecte antiinflamatorii care calmează erupțiile cutanate. Fructele bogate în fibre, legumele, cerealele integrale, probioticele și ceaiul verde favorizează, de asemenea, o piele curată. Evitați carbohidrații cu indice glicemic ridicat.

Cât timp durează ca acneea bruscă să dispară cu tratament?

Cu un tratament adecvat pentru acnee, ar trebui să vedeți o ameliorare inițială după 6-8 săptămâni. Mai multe îmbunătățiri vor urma după 2-3 luni. Acneea chistică severă poate dura 4-6 luni pentru a se elimina complet. Aveți răbdare și fiți consecvent cu regimul dumneavoastră. Consultați un dermatolog dacă nu se ameliorează.

Voi avea cicatrici de acnee permanente de la o erupție bruscă?

Cu cât acneea persistă mai mult timp, cu atât crește riscul de cicatrizare. Pentru a reduce la minimum cicatricile cauzate de o erupție bruscă, nu vă scobiți și nu spargeți coșurile, tratați acneea din timp, folosiți retinoizi pentru a crește reînnoirea celulelor pielii și aplicați întotdeauna protecție solară. Consultați un dermatolog pentru opțiunile de tratare a cicatricilor.

Ce ingrediente ar trebui să caut pentru a trata acneea bruscă?

Peroxidul de benzoil, acidul salicilic, sulful, niacinamida, retinoizii și uleiul de arbore de ceai pot elimina în mod eficient erupțiile bruște de acnee. Evitați iritanții precum alcoolul, mentolul, menta, parfumurile și sucul de lămâie.

Când ar trebui să consult un dermatolog pentru acnee bruscă?

Mergeți la un dermatolog dacă tratamentele OTC nu au eliminat acneea după 2-3 luni, dacă dezvoltați noduli sau chisturi mari și roșii, dacă aveți cicatrici sau dacă aveți o afecțiune de bază, cum ar fi SOPC, care agravează acneea. Un dermatolog vă poate prescrie medicamente mai puternice pentru a ține sub control erupțiile.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs