Care sunt ultimele stadii ale acneei?

Published:

Acneea este o afecțiune comună a pielii care afectează persoane de toate vârstele. Pentru unii, acneea durează doar în timpul adolescenței. Dar mulți continuă să se lupte cu erupțiile până la vârsta adultă. Acneea trece prin diferite etape pe măsură ce se dezvoltă, se inflamează și apoi se vindecă. Înțelegerea ultimelor etape ale acneei vă poate ajuta să tratați mai bine coșurile existente și să preveniți formarea altora noi.

Care sunt ultimele stadii ale acneei

Cauzele și etapele acnee

Înainte de a intra în stadiile ulterioare ale acneei, este util să înțelegem ce cauzează apariția coșurilor în primul rând. Acneea se formează atunci când celulele moarte ale pielii, uleiul și bacteriile vă înfundă porii. Acest lucru duce la inflamații și leziuni pline de puroi la suprafața pielii tale.

Acneea trece prin următoarele etape:

  • Stadiul 1: Începi să obții umflături neinflamate numite comedoane. Acestea pot fi comedoane deschise (puncte negre) sau comedoane închise (puncte albe).
  • Stadiul 2: Comedoanele se inflamează, transformându-se în umflături mici, roșii, numite papule. Bacteria P. acnes și răspunsul inflamator al organismului dumneavoastră provoacă iritații și umflături.
  • Etapa 3: Umflăturile inflamate se transformă în pustule pline de puroi. Acestea arată asemănător cu papulele, dar au un centru alb sau galben.
  • Stadiul 4: Nodulii se formează ca aglomerări de infecție în profunzimea pielii. Sunt noduli mari și tari sub suprafața pielii.
  • Stadiul 5: Când nodulii devin foarte inflamați, se transformă în chisturi dureroase. Chisturile sunt pline de puroi și pot provoca cicatrici permanente dacă nu sunt tratate corespunzător.

Ultima etapă a acneei apare atunci când leziunile se rezolvă și se vindecă. Să analizăm mai îndeaproape cum se termină acneea și pașii pe care îi puteți face pentru a accelera procesul de vindecare.

Etapele finale ale unei erupții de acnee

Odată ce se formează un coș, acesta se va vindeca în cele din urmă și va dispărea de la sine. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor doresc să scurteze durata de viață a unui coș. Etapele finale ale acneei includ:

  • Scăderea inflamației
  • Pustule de drenaj
  • Scabie peste leziuni
  • Vindecarea pielii

Este nevoie de aproximativ 4-6 săptămâni pentru ca un coș să parcurgă întregul ciclu, de la început până la rezolvare. Dar puteți ajuta acneea să se vindece mai repede folosind tratamentele potrivite și evitând lucrurile care prelungesc inflamația.

Cum dispare în cele din urmă acneea?

Pentru a înțelege mai bine cum se rezolvă acneea, haideți să parcurgem etapele pas cu pas:

1. Inflamația începe să scadă. Roșeața și umflarea papulelor și a pustulelor se vor reduce pe măsură ce răspunsul imunitar al organismului dumneavoastră se calmează. Pentru chisturi sau noduli, nodulii mari vor începe să se micșoreze.

2. Pustulele drenează infecția. Pe măsură ce punctele albe și coșurile încep să se vindece, puroiul se scurge prin capul leziunii. Încearcă să nu spargi sau să scobești coșurile, deoarece acest lucru poate duce la infecții și cicatrizări suplimentare. Permiteți ca pustulele să se dreneze în mod natural. Acoperirea cu un bandaj hidrocoloid poate ajuta la absorbția lichidului.

3. Se formează o crustă peste leziune. Odată ce puroiul se scurge și inflamația scade, peste coș se va dezvolta o crustă maronie sau gălbuie. Acesta este un strat protector în timp ce sub el se formează piele nouă. Curățați ușor crusta pentru a evita îndepărtarea pielii noi.

4. Coaja cade, lăsând la vedere pielea vindecată. Este nevoie de 1-2 săptămâni pentru ca crusta să cadă de la sine, dezvăluind țesutul cicatrizat de dedesubt. Odată ce crusta se desprinde, este posibil să observați un oarecare eritem (roșeață) post-inflamator sau hiperpigmentare.

5. Pielea se vindecă complet. În etapa finală, pielea deteriorată se reînnoiește cu țesut nou și sănătos. De asemenea, orice urme roșii sau maro persistente se estompează în timp. Întregul proces de vindecare durează aproximativ o lună. Dar este posibil să mai aveți în continuare crize ocazionale.

Cum să accelerezi vindecarea acneei

În timp ce coșurile trec prin etapele naturale de vindecare, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a le ajuta să se rezolve mai repede:

  • Evitați să vă scobiți sau să spargeți coșurile - Acest lucru poate întârzia vindecarea prin răspândirea bacteriilor și cauzând mai multă iritație.
  • Folosiți medicamente pentru acnee - Tratamentele fără prescripție medicală cu peroxid de benzoil sau acid salicilic ajută la uciderea bacteriilor, reducând în același timp inflamația.
  • Aplicați un plasture hidrocoloid - Acestea absorb lichidul din coșurile care se scurg și favorizează vindecarea.
  • Aveți grijă de pielea dumneavoastră - Curățarea delicată și hidratarea ajută la refacerea mai rapidă a barierei pielii.
  • Reduceți nivelul de stres - Stresul ridicat exacerbează acneea, așa că relaxați-vă cu meditație, yoga sau alte activități.
  • Avețigrijă la dietă - Evitați alimentele care cresc nivelul zahărului din sânge și al insulinei, deoarece acestea pot agrava erupțiile.

Cu o îngrijire adecvată a pielii și cu obiceiuri de viață adecvate, puteți reduce durata de viață a unui coș cu câteva zile. Dar nu uitați să nu exagerați cu tratamentul, deoarece acest lucru poate provoca mai multă iritație. Lasă-ți pielea să se vindece și ea în ritmul ei propriu.

Cât timp durează roșeața post-acnee?

După ce un coș s-a vindecat, este posibil să rămâneți cu o decolorare roșie sau roz pe piele. Acest eritem post-inflamator este obișnuit după o erupție cutanată gravă. Semnele roșii apar din cauza deteriorării pielii și a micilor vase de sânge de lângă suprafață.

Roșeața post-acnee începe de obicei să se estompeze după 1-2 luni. Dar poate persista mai mult timp, în funcție de tipul de piele și de gravitatea acneei. Persoanele cu tonuri de piele mai închise la culoare pot prezenta roșeață pe față timp de 6 luni sau mai mult.

Iată câteva sfaturi pentru a ajuta la accelerarea procesului de decolorare:

  • Aplică un serum cu vitamina C pentru a ajuta la refacerea colagenului
  • Folosește produse cu niacinamidă pentru a calma inflamația
  • Tratați orice PIH sau pete întunecate rămase cu exfolianți chimici
  • Purtați întotdeauna protecție solară pentru a preveni alte decolorări.

Cu timpul și cu o îngrijire diligentă a pielii, roșeața post-acneică va dispărea în cele din urmă. Dacă durează mai mult de 6-12 luni pentru a se estompa, consultați un dermatolog care vă poate sugera tratamente cu laser sau cu lumină.

Când să consultați un dermatolog

În cele mai multe cazuri, acneea va dispărea de la sine în 4-6 săptămâni. Dar dacă aveți acnee chistică persistentă sau acnee care se agravează brusc la 20, 30 sau 40 de ani, cel mai bine este să consultați un dermatolog. Un dermatolog poate ajuta la identificarea cauzelor și la crearea unui plan de tratament personalizat.

Mergeți imediat la un dermatolog dacă vă confruntați cu:

  • Noduli sau chisturi mari, dureroase
  • Acnee concentrată în zona maxilarului sau a bărbiei
  • Cicatrizarea excesivă a leziunilor de acnee
  • Acneea nu se îmbunătățește cu medicamente fără prescripție medicală
  • Semne de infecție, cum ar fi febră, căldură și umflături

Un dermatolog are acces la tratamente pentru acnee care necesită prescripție medicală, cum ar fi antibioticele, retinoizii și terapia hormonală. Proceduri precum terapia cu lumină și injecțiile cu cortizon pot ajuta, de asemenea, acneea severă să se vindece mai repede, cu cicatrici minime.

Cum să previi semnele și cicatricile post acnee

Cicatricile de acnee se formează atunci când există leziuni la nivelul straturilor mai profunde ale țesutului pielii. Cicatrizarea este mai probabilă dacă aveți acnee severă sau chistică. Dar puteți lua măsuri pentru a minimiza cicatricile și pentru a preveni apariția petelor întunecate după acnee:

  • Lăsați coșurile în pace în loc să le scobiți sau să le spargeți.
  • Evitați exfoliantele abrazive și produsele care pot afecta pielea.
  • Aplicați un retinoid topic pentru a ajuta acneea să se vindece rapid, cu mai puține șanse de PIH.
  • Folosiți zilnic cremă de protecție solară pentru a preveni întunecarea petelor.
  • Dacă aveți cicatrici cu ușurință, faceți o extracție de acnee la o clinică dermatologică.
  • Tratați imediat orice pete întunecate cu produse care conțin vitamina C, niacinamidă și acid kojic.
  • Consultați un dermatolog din timp pentru a minimiza necesitatea unor proceduri invazive ulterioare.

Deși nu puteți preveni întotdeauna cicatricile de acnee, intervenția timpurie și îngrijirea ulterioară adecvată pot face o mare diferență în vindecarea cu pete sau semne minime pe piele.

Când să încercați tratamentul cicatricilor de acnee

Dacă după 6-12 luni încă te confrunți cu semne de acnee sau cicatrici, poate fi momentul să iei în considerare un tratament profesional pentru cicatrici. Discutați cu dermatologul dvs. despre opțiuni precum:

  • Refacerea pielii cu laser - pentru a îmbunătăți textura și aspectul pielii
  • Peelinguri chimice - pentru a îndepărta straturile exterioare deteriorate și pentru a promova colagenul nou
  • Microneedling - pentru a induce colagenul și a atenua aspectul cicatricilor
  • Injecții de umplere - pentru a ridica cicatricile crescute astfel încât să fie la același nivel cu pielea
  • Subscizia - pentru a elibera benzile fibroase care trag în jos pe piele și provoacă depresiuni

Procedurile pot reduce semnificativ aspectul cicatricilor de acnee, dar rezultatele necesită timp. Aveți răbdare și respectați planul de tratament recomandat.

Combinarea tratamentelor clinice cu îngrijirea la domiciliu, cum ar fi retinoizii, exfolianții chimici și crema de protecție solară, poate îmbunătăți și menține rezultatele.

Ce trebuie să faci după ce acneea ta se vindecă în cele din urmă

Felicitări, acneea ta s-a rezolvat în sfârșit! Dar procesul de reparare a pielii nu s-a încheiat încă. Asigurați-vă că vă ajutați pielea să își revină prin:

  • Continuarea curățării și hidratării ușoare în fiecare zi
  • Utilizarea unui retinoid de 2-3 ori pe săptămână pentru întreținere
  • Aplicarea de produse cu ceramide și acid hialuronic pentru a restabili bariera de hidratare
  • Obținerea de tratamente faciale cu exfoliere ușoară pentru a ajuta la estomparea oricăror semne persistente
  • Urmează o dietă nutritivă și antiinflamatoare pentru a preveni viitoarele erupții cutanate
  • Efectuarea lunară a unor tratamente faciale împotriva acneei sau a unor peelinguri chimice pentru a-ți împrospăta pielea

Dacă vă îngrijiți cu sârguință tenul chiar și după ce acneea s-a vindecat, veți păstra la distanță erupțiile și tenul neted. Nu neglijați nici crema de protecție solară, deoarece daunele provocate de razele UV pot cauza noi pete întunecate și linii fine.

Dacă acneea revine după câteva luni, reevaluați-vă regimul. Este posibil să fie nevoie să treceți la tratamente mai bine țintite pentru acnee și să vă analizați sănătatea hormonală. Cu ceva încercări și erori, puteți găsi echilibrul potrivit pentru a vă menține pielea curată pentru totdeauna.

În rezumat

La fel ca toate rănile pielii, erupțiile acneice urmează un proces natural de vindecare de la început până la sfârșit. Ultimele etape ale acneei apar pe măsură ce inflamația scade, leziunile drenează infecția, se acoperă cu cruste și, în cele din urmă, se vindecă cu piele nouă. În timp ce coșurile se vor rezolva în cele din urmă de la sine, le puteți ajuta să se vindece mai repede prin îngrijirea corectă a pielii și prin evitarea a tot ceea ce provoacă mai multă iritație.

Dacă acneea dumneavoastră este severă sau întârzie să dispară, consultați din timp un dermatolog. Cu un tratament profesional, puteți minimiza cicatricile și puteți obține din nou o piele curată. Rămâneți consecventă cu îngrijirea topică chiar și după ce acneea dispare pentru a vă menține tenul sănătos, strălucitor și rezistent la erupții.

Întrebări frecvente despre ultimele stadii ale acneei

Acneea este o afecțiune a pielii foarte frecventă, care trece prin diferite etape pe măsură ce se dezvoltă și, în cele din urmă, se rezolvă. Mulți oameni au întrebări despre ultimele etape ale acneei, inclusiv despre cum se vindecă în cele din urmă coșurile, cum se previn cicatricile și ce trebuie făcut după ce erupțiile se elimină. Iată răspunsurile la câteva întrebări frecvente despre ultimele etape ale acneei.

Care sunt etapele finale înainte ca acneea să dispară complet?

În etapele finale, inflamația și umflătura se reduc, pustulele încep să dreneze puroiul și infecția din interior, se formează o crustă protectoare peste leziune, crusta cade pentru a dezvălui pielea nouă de dedesubt și, în cele din urmă, pielea se vindecă complet, fără nicio urmă a coșului. Acest întreg proces durează, de obicei, în jur de 4-6 săptămâni pentru fiecare coș în parte.

Cât durează până când un coș se vindecă complet?

În medie, este nevoie de 4-6 săptămâni pentru ca un coș să treacă de la formarea inițială la vindecarea completă. Faza inflamatorie, când este roșu și umflat, poate dura 1-2 săptămâni. Scurgerea și descuamarea se întâmplă în alte 1-2 săptămâni. Coaja cade în 7-14 zile, în funcție de mărime. Iar vindecarea finală a pielii noi durează încă 1-2 săptămâni. Îngrijirea adecvată poate grăbi lucrurile cu câteva zile.

Ce ajută acneea și coșurile să se vindece mai repede?

Pentru a promova o vindecare mai rapidă a acneei, puteți:

  • Evitați să vă scobiți sau să vă spargeți pentru a preveni agravarea infecției
  • Utilizați medicamente pentru acnee, cum ar fi peroxidul de benzoil sau acidul salicilic
  • Aplicați plasturi hidrocoloizi pentru a ajuta la drenarea puroiului
  • Curățați și hidratați ușor pielea în fiecare zi
  • Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră generală și de nivelul de stres

Cât timp durează de obicei roșeața post-acnee?

Este obișnuit ca roșeața să rămână după ce un coș se vindecă. Acest eritem postinflamator începe de obicei să se estompeze după 1-2 luni. Dar poate dura mai mult (până la 6 luni sau mai mult), în funcție de tonusul pielii și de gravitatea acneei. Folosirea produselor cu vitamina C, niacinamidă și acid kojic poate ajuta roșeața să se rezolve mai repede.

Ce cauzează cicatricile de acnee și cum le poți minimiza?

Cicatricile se formează atunci când acneea deteriorează straturile profunde ale țesutului cutanat. Cicatricile sunt mai probabile în cazul acneei chistice severe. Pentru a preveni apariția cicatricilor: nu vă scobiți în coșuri, utilizați un retinoid topic pentru a favoriza vindecarea, aplicați cremă de protecție solară pentru a preveni apariția petelor închise la culoare, tratați cât mai repede orice semne închise la culoare și consultați un dermatolog din timp în cazul acneei severe.

Când ar trebui să luați în considerare tratamentul cicatricilor de acnee de la un dermatolog?

Dacă cicatricile de acnee rămân vizibile după 6-12 luni de tratament la domiciliu, discutați cu dermatologul dumneavoastră despre opțiuni cum ar fi resurfacingul cu laser, peelingul chimic, microneedlingul, injecțiile de umplere sau subscizia. Aceste proceduri pot îmbunătăți semnificativ aspectul cicatricilor de acnee în timp.

Care este cel mai bun mod de a avea grijă de piele după ce acneea s-a vindecat?

După ce acneea se rezolvă, este important să continuați să curățați delicat, să vă hidratați, să folosiți retinoizi, să aveți o dietă sănătoasă și să faceți tratamente faciale lunare pentru exfoliere. Acest lucru ajută la prevenirea viitoarelor erupții cutanate și menține aspectul optim al pielii tale. Nu neglijați nici protecția solară pentru a evita apariția de noi pete întunecate sau linii fine.

De ce acneea ar putea reveni din nou după ce s-a vindecat?

Acneea poate reveni după câteva luni, dacă întrerupeți complet tratamentul sau dacă nu vă îngrijiți pielea cu suficientă diligență. Dezechilibrele hormonale și stresul pot, de asemenea, să declanșeze erupții. Dacă erupțiile reapar, reevaluați-vă regimul. Este posibil să trebuiască să treceți la tratamente mai bine țintite pentru acnee sau să vă explorați sănătatea hormonală.

Este posibil să scapi de acnee pentru totdeauna?

Pentru mulți oameni, da - cu un plan de tratament corect, este posibil să se elimine acneea pentru totdeauna. Acest lucru implică găsirea echilibrului potrivit între îngrijirea delicată a pielii, tratamentele specifice pentru acnee, reglarea hormonală, obiceiurile de viață și îngrijirea continuă de întreținere. Este posibil să fie nevoie de unele încercări și erori pentru a ține la distanță erupțiile pe termen lung.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs