Cum să remediezi acnee hormonală

Published:

Acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii în Statele Unite, afectând până la 50 de milioane de americani anual. Pentru mulți, acele coșuri supărătoare pe care le avem în adolescență vor dispărea pe măsură ce creștem. Dar pentru o mulțime de alții, acneea persistă mult dincolo de anii adolescenței.

Cuprins:

  1. Ce este mai exact acnee hormonală?
  2. Cum arată acneea hormonală?
  3. Ce cauzează acnee hormonală?
    1. Pubertate
    2. Menstruația
    3. Sarcina
    4. Perimenopauză
    5. Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)
    6. Stres
    7. Medicamente
    8. Suplimente
  4. Cum să scapi de acnee hormonală
    1. Pilule contraceptive combinate
    2. Antiandrogeni
    3. Retinoizi
    4. Peroxid de benzoil
    5. Acid salicilic
    6. Acid azelaic
    7. Ulei de arbore de ceai
    8. Gel de Aloe Vera
    9. Suplimente de zinc
    10. Obiceiuri sănătoase pentru piele
  5. Sfaturi cheie pentru a scăpa de acnee hormonală
  6. Mituri comune despre acnee hormonală
  7. Când să consultați un medic despre acnee hormonală
  8. Când să consultați un endocrinolog pentru acnee hormonală
  9. Când să luați în considerare testarea hormonală pentru acnee
  10. Controlul nașterilor pentru acnee hormonală - funcționează?
  11. Cât timp este nevoie pentru ca acneea hormonală să dispară?
  12. Dezechilibrele hormonale care cauzează acnee
  13. Cât timp durează acneea de control post-natal?
  14. Întrebări frecvente despre acnee hormonală
  15. Care este diferența dintre acneea hormonală și acneea obișnuită?
  16. Care sunt cele mai bune pilule contraceptive pentru tratarea acneei hormonale?
  17. Cum scapi de acneea hormonală în mod natural?
  18. Ce ar trebui să eviți să mănânci dacă ai acnee hormonală?
  19. Cum împiedici acneea hormonală să revină?
  20. Ce deficiență de vitamine provoacă acnee hormonală?
  21. Acneea hormonală dispare după sarcină?
  22. Cum îți poți da seama dacă acneea este hormonală sau fungică?
  23. Pot fi folosiți hormoni precum estrogenul și testosteronul pentru a trata acneea?

Acneea hormonală este o formă deosebit de enervantă de acnee la adulți. După cum sugerează și numele, este asociată cu fluctuațiile hormonilor și tinde să se manifeste în momente previzibile - cum ar fi înainte de menstruație sau în timpul perimenopauzei.

Cum să remediezi acnee hormonală

Dacă te lupți cu acneea hormonală, nu ești singură. Iată ce trebuie să știi pentru a o identifica și a o ține sub control.

Ce este mai exact acnee hormonală?

Acneea se formează atunci când foliculii de păr se blochează cu ulei și celule moarte ale pielii. Acest lucru permite bacteriilor să se dezvolte în interiorul foliculilor blocați și să provoace inflamații. Rezultatul este reprezentat de umflături roșii și dureroase pe piele, care pot fi puncte albe, puncte negre, coșuri sau chisturi.

Acneea hormonală apare atunci când există modificări ale nivelului de hormoni. Cei mai comuni vinovați sunt:

  • Androgeni - Hormoni sexuali masculini, cum ar fi testosteronul. Androgenii declanșează o producție crescută de ulei, care poate astupa porii. Femeile cu un nivel ridicat de androgeni au adesea erupții în jurul liniei maxilarului, bărbiei și în zona superioară a gâtului, unde există un număr mare de glande sebacee.
  • Estrogenul - Chiar înainte de menstruație, nivelul de estrogen scade, în timp ce testosteronul crește brusc. Acest dezechilibru poate provoca erupții cutanate.

Deci, pe scurt, acneea hormonală este o acnee cauzată de modificări ale hormonilor, cum ar fi estrogenul, progesteronul și testosteronul. Aceste fluctuații hormonale stimulează producția de ulei și inflamația, ceea ce duce la apariția erupțiilor.

Cum arată acneea hormonală?

Acneea hormonală tinde să aibă unele caracteristici care o indică:

  • Apare în jurul ciclului lunar. În săptămâna dinaintea menstruației este posibil să apară brusc. Pe măsură ce nivelul hormonilor se schimbă din nou, coșurile se estompează.
  • Se concentrează pe partea inferioară a feței, de-a lungul liniei maxilarului, bărbiei și gâtului superior. Uneori se răspândește în jos, pe piept și în partea superioară a spatelui.
  • Acneea chistică este frecventă. Acestea sunt umflături mari, roșii și dureroase, adânc sub piele, fără cap. Le ia mai mult timp să se vindece decât punctele albe sau negre tipice.
  • Crizele corespund adesea cu evenimente hormonale majore, cum ar fi începerea sau întreruperea tratamentului cu pilule contraceptive, sarcina, perimenopauza sau menopauza.

Deci, pe scurt, acneea hormonală se formează, în general, pe partea inferioară a feței și pe linia maxilarului. Aceasta se manifestă lunar, odată cu ciclul. Și este asociată cu mari schimbări hormonale. Dacă acest lucru seamănă cu acneea ta, probabil că hormonii sunt vinovați.

Ce cauzează acnee hormonală?

Acneea hormonală apare atunci când androgenii sunt crescuți. Principalele cauze includ:

Pubertate

Pubertatea declanșează un val de androgeni. Băieții și fetele deopotrivă vor produce mai mult sebum și pot avea erupții cutanate. Din fericire, acneea legată de pubertate este adesea temporară.

Menstruația

Chiar înainte de menstruație, progesteronul și estrogenul scad. Acest lucru permite androgenilor să domine, crescând producția de ulei. Rezultă erupții lunare.

Sarcina

Sarcina aduce schimbări hormonale masive. Creșterea bruscă a androgenilor și a progesteronului poate duce la erupții cutanate, mai ales în primul trimestru.

Perimenopauză

Pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, estrogenul scade, în timp ce nivelul de testosteron rămâne ridicat. Acest dezechilibru declanșează o producție crescută de ulei și acnee.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC)

Femeile cu SOPC produc hormoni masculini în exces, cum ar fi testosteronul. Acneea rezultată începe adesea în adolescență.

Stres

Stresul determină glandele suprarenale să elibereze hormoni precum cortizolul și androgenii, care stimulează producția de ulei.

Medicamente

Pilulele contraceptive, corticosteroizii sau litiul pot influența nivelul hormonilor și pot duce la apariția acneei.

Suplimente

Pudra de proteine din zer și suplimentele de creatină stimulează nivelul de insulină care, la rândul său, stimulează producția de androgeni. Pot urma erupții cutanate.

Deci, în concluzie, principalele cauze ale acneei hormonale includ pubertatea, menstruația lunară, sarcina, perimenopauza, PCOS, stresul, anumite medicamente și suplimentele. Identificarea factorului declanșator vă poate ajuta să găsiți abordarea terapeutică potrivită.

Cum să scapi de acnee hormonală

Există multe tratamente eficiente pentru acnee care trebuie luate în considerare:

1. Pilule contraceptive combinate

În cazul femeilor, pilulele contraceptive combinate care conțin estrogen și progesteron pot ajuta la reglarea hormonilor și la reducerea acneei. Pilulele scad nivelul de androgeni și diminuează producția de ulei.

Este posibil să dureze câteva luni pentru a vedea rezultatele. Aveți răbdare. Mărci precum Yaz, Estrostep și Ortho Tri-Cyclen sunt aprobate de FDA pentru tratarea acneei. Discutați opțiunile cu ginecologul dumneavoastră.

2. Antiandrogeni

Medicamentele anti-androgeni, cum ar fi spironolactona, pot bloca androgenii care declanșează uleiul. Inițial un medicament pentru tensiunea arterială, "spiro" este prescris off-label pentru a trata acneea hormonală la femeile adulte. Poate dura 2-3 luni pentru a se vedea limpezirea.

3. Retinoizi

Retinoizii, cum ar fi tretinoina (Retin-A), tazarotenul (Tazorac) și adapalenul (Differin), normalizează producția de ulei și reînnoirea celulelor pielii. Folosirea unei cantități cât un bob de mazăre pe timp de noapte poate preveni înfundarea porilor. Nu folosiți în timpul sarcinii.

4. Peroxid de benzoil

Peroxidul de benzoil ucide bacteriile care cauzează acnee în interiorul porilor și calmează inflamația. Căutați spălături pentru acnee cu 2,5-10% peroxid de benzoil. Acesta poate albi țesăturile, așa că clătiți bine după ce vă spălați pe față.

5. Acid salicilic

Acidul salicilic exfoliază celulele moarte ale pielii și uleiul blocat în pori. Căutați produse de curățare și tonice cu 0,5-2% acid salicilic. Acesta îndepărtează resturile care blochează porii pentru a preveni erupțiile.

6. Acid azelaic

Acidul azelaic abordează două cauze ale acneei - ucide bacteriile acneice și reduce inflamația. Opțiunile OTC includ gelul Finacea (15%) pe bază de prescripție medicală sau suspensia de acid azelaic The Ordinary (10%).

7. Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un ulei esențial antibacterian și antiinflamator eficient pentru acnee. Amestecați câteva picături în spălătorul de față sau în crema hidratantă. Nu folosiți la putere maximă, care poate irita pielea.

8. Gel de Aloe Vera

Gelul de aloe vera este antibacterian și calmant pe acnee. După curățare, aplicați un strat subțire de gel de aloe pur pe erupții. Căutați un produs de calitate, fără ingrediente adăugate.

9. Suplimente de zinc

Suplimentele orale de zinc reduc testosteronul și producția de ulei, ceea ce poate ajuta în cazul acneei hormonale. Luați 30-50 mg de picolinat de zinc zilnic. Zincul poate interfera cu antibioticele, așa că verificați cu medicul dumneavoastră.

10. Obiceiuri sănătoase pentru piele

Bunele obiceiuri de îngrijire a pielii ajută la prevenirea acneei prin menținerea porilor curați. Spălați-vă dimineața și seara cu un produs de curățare delicat. Evitați exfoliantele dure. Limitați atingerea feței pentru a evita transferul de bacterii. Schimbați regulat fețele de pernă. Gestionați stresul prin exerciții fizice, meditație, etc.

Multe cazuri de acnee hormonală ușoară pot fi controlate cu o îngrijire sănătoasă a pielii și cu ingrediente fără prescripție medicală, cum ar fi acidul salicilic sau peroxidul de benzoil. Consultați un dermatolog pentru medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pentru tratarea erupțiilor moderate sau severe. Cele mai multe tratamente au nevoie de 8-12 săptămâni pentru a funcționa, așa că fiți consecvent. Fiți atenți la erupțiile lunare pentru a identifica tiparele. Cu o abordare corectă, puteți elimina acneea hormonală pentru totdeauna.

7 sfaturi cheie pentru a scăpa de acnee hormonală

Dacă te confrunți cu erupții lunare, iată câteva sfaturi rapide pentru a ține sub control acneea hormonală:

  • Folosiți ingrediente care combat acneea, cum ar fi retinoizii, peroxidul de benzoil și acidul salicilic
  • Luați suplimente de zinc pentru a reduce uleiul și testosteronul
  • Discutați cu un ginecolog despre pilulele contraceptive pentru a regla hormonii
  • Consultați un dermatolog pentru prescripție medicală anti-androgeni sau retinoizi, dacă este necesar.
  • Reduceți stresul prin yoga, meditație sau orice altceva care funcționează pentru dvs.
  • Urmăriți erupțiile lunare pentru a identifica tiparele
  • Aveți răbdare - poate dura 2-3 luni pentru a vedea îmbunătățiri

Rămâi cu o rutină consecventă, axată pe factorii declanșatori ai acneei, și vei reuși în cele din urmă să-ți elimini acneea hormonală.

Mituri comune despre acnee hormonală

Există o mulțime de informații eronate care circulă despre acneea hormonală. Haideți să separăm realitatea de ficțiune:

Mit: Trebuie doar să trăiești cu acnee hormonală.

Adevăr: Fals. În prezent, există multe tratamente medicale eficiente pentru a controla acneea hormonală.

Mit: Doar adolescenții au acnee hormonală.

Fapt: Nu este adevărat. Femeile adulte sunt mai predispuse la acnee hormonală din cauza menstruației lunare, a sarcinii și a fluctuațiilor hormonale din perioada perimenopauzei.

Mit: Evitarea ciocolatei și a alimentelor grase va ajuta acneea hormonală.

Realitate: Dieta are un impact redus asupra acneei hormonale, care este determinată de schimbările hormonale interne.

Mit: Nu poți folosi retinoizi precum Retin-A dacă încerci să rămâi însărcinată.

Realitate: Retinoizii trebuie evitați în timpul sarcinii active sau alăptării. Dar pot fi utilizate în siguranță în timp ce încercați să concepeți.

Mit: Pilulele contraceptive maschează acneea doar temporar.

Realitate: Atunci când sunt luate în mod continuu, pilulele contraceptive pot oferi un tratament pe termen lung împotriva acneei prin reglarea hormonilor.

Nu lăsați aceste mituri comune să vă descurajeze să căutați tratament. Terapiile medicale de astăzi pot controla cu succes acneea hormonală încăpățânată.

Când să consultați un medic despre acnee hormonală

Erupțiile hormonale ușoare pot fi adesea tratate cu produse fără prescripție medicală. Dar dacă vă luptați cu acnee moderată sau severă, este un semn că trebuie să vă faceți o programare la un dermatolog. Semnele că este timpul să consultați un medic includ:

  • Ați încercat remedii fără prescripție medicală timp de mai multe luni, fără a obține îmbunătățiri
  • Se dezvoltă chisturi adânci și dureroase
  • Acneea lasă cicatrici sau pete întunecate
  • Breakouts au un impact semnificativ asupra stimei de sine
  • Vă confruntați cu acnee bruscă, inexplicabilă ca femeie adultă

Un dermatolog are la dispoziție mai multe instrumente pentru a diagnostica și trata acneea hormonală. Acesta poate prescrie retinoizi mai puternici, medicamente anti-androgeni sau chiar medicamente pentru reglarea hormonilor. În plus, aceștia pot recomanda proceduri medicale, cum ar fi injecțiile cu cortizon pentru a micșora chisturile mari sau tratamentele cu laser pentru a rezolva problema cicatricilor de acnee. Nu ezitați să cereți ajutor. Întotdeauna apar noi tratamente pentru acnee, așa că un dermatolog poate găsi abordarea potrivită pentru dumneavoastră.

Când să consultați un endocrinolog pentru acnee hormonală

În unele cazuri moderate până la severe, dermatologul poate recomanda să fie evaluat și de un endocrinolog. Un endocrinolog este specializat în hormoni și poate ajuta la identificarea unui potențial dezechilibru hormonal subiacent care contribuie la apariția acneei.

Semnele care indică faptul că este posibil să aveți nevoie să consultați un endocrinolog includ:

  • Aveți simptome suplimentare, cum ar fi excesul de păr facial sau corporal, subțierea părului, perioade neregulate, infertilitate, obezitate etc.
  • Testele de sânge indică niveluri ridicate de androgeni
  • Acneea ta a început în adolescență și nu se rezolvă
  • Acneea se înrăutățește în ciuda multiplelor tratamente
  • Aveți o afecțiune, cum ar fi SOPC, despre care se știe că provoacă probleme hormonale.

Prin identificarea dezechilibrelor hormonale, un endocrinolog poate recomanda terapii specifice, cum ar fi pilulele contraceptive sau antiandrogenii, pentru a elimina rădăcina acneei. Reușind să vă echilibrați hormonii în mod corespunzător, s-ar putea să vă curățați în sfârșit pielea.

Când să luați în considerare testarea hormonală pentru acnee

Dacă ați încercat tratamentele obișnuite pentru acnee fără succes, este posibil să se justifice un test hormonal. Testarea hormonală nu este întotdeauna necesară, dar poate fi utilă în anumite scenarii:

  • Suspectați că aveți androgeni crescuți, SOPC sau o altă tulburare hormonală
  • Experimentați erupții acneice lunare care sugerează o legătură hormonală
  • Medicamentele topice și orale pentru acnee nu v-au controlat în mod adecvat erupțiile cutanate
  • Aveți alte simptome hormonale, cum ar fi excesul de păr facial sau perioade neregulate.
  • Ați început să ieșiți mai târziu în viață, ca femeie adultă.

Testele hormonale comune includ:

  • Testosteron total și liber
  • DHEA-sulfat (DHEA-S)
  • Androstenedionă
  • Dihidrotestosteron (DHT)
  • Dehidroepiandrosteron (DHEA)
  • Globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG)

Lucrați cu un endocrinolog pentru a determina ce teste sunt adecvate. Dacă se constată nereguli hormonale, puteți primi un tratament țintit pentru a elimina definitiv acneea hormonală.

Controlul nașterilor pentru acnee hormonală - funcționează?

Pentru femeile care se confruntă lunar cu acnee în timpul ciclului, pilulele contraceptive pot fi un tratament eficient. Iată o privire asupra modului în care acestea funcționează:

Pilulele contraceptive precum Yaz, Estrostep și Ortho Tri-Cyclen conțin doi hormoni cheie - estrogen și progestativ (progesteron sintetic). Această combinație ajută în mai multe moduri:

  • Scade nivelul de testosteron
  • Scade producția de glande petroliere
  • Normalizează ovulația și ciclurile menstruale
  • Stabilizează fluctuațiile hormonale

Prin reglarea hormonilor și limitarea testosteronului, anticoncepționalele reduc producția excesivă de ulei și inflamația care contribuie la apariția erupțiilor.

În timp ce toate pilulele combinate pot oferi o oarecare ameliorare a acneei, făcând ca nivelurile hormonale să fie mai consistente de la o lună la alta, mărci precum Yaz și Ortho Tri Cyclen sunt aprobate de FDA în mod special pentru tratarea acneei moderate. Celor cu acnee mai severă li se poate prescrie o doză mai mare de Diane-35 sau derivați precum Dianette.

De obicei, este nevoie de cel puțin trei luni pentru ca ameliorarea acneei să devină vizibilă atunci când începeți să luați pilule contraceptive. Utilizarea consecventă pe termen lung oferă cea mai durabilă ameliorare a acneei prin controlul fluctuațiilor hormonale. Unele femei apelează la pilule contraceptive doar pentru a gestiona acneea hormonală încăpățânată. Discutați-vă opțiunile cu un ginecolog înțelegător.

Cât timp este nevoie pentru ca acneea hormonală să dispară?

Dacă te lupți cu acneea hormonală, îți dorești o piele curată cât mai repede. Dar cât timp durează de fapt să vezi rezultatele tratamentelor? Iată la ce să vă așteptați:

  • Produse OTC pentru acnee: 4-6 săptămâni
  • Tratamente topice cu prescripție medicală: 4-6 săptămâni
  • Antibiotice orale: 6-8 săptămâni
  • Pilule contraceptive: 2-3 luni
  • Spironolactona: 2-3 luni
  • Isotretinoină (Accutane): Până la 6 luni

Răbdarea și consecvența sunt esențiale - majoritatea medicamentelor pentru acnee au nevoie de 8-12 săptămâni pentru a-și face efectul. Poate fi frustrant să aștepți săptămâni sau luni pentru ca pielea ta să se curețe, în timp ce continui să faci erupții. Dar aveți încredere în acest proces. Urmați recomandările dermatologului dumneavoastră și acneea hormonală va începe să se rezolve.

Câteva sfaturi pentru a vă ajuta să faceți față în timp ce tratamentele se intensifică:

  • Folosiți machiaj pentru a ascunde erupțiile cutanate
  • Evitați să culegeți și să scoateți coșuri
  • Continuă să folosești produsele chiar și atunci când pielea se curăță pentru a preveni revenirea acneei
  • Faceți fotografii de progres pentru a urmări îmbunătățirile subtile
  • Găsește sprijin din partea altora pe forumurile de acnee

Cu o combinație corectă de tratament medical și ajustări ale stilului de viață, acneea hormonală poate deveni în sfârșit un lucru de domeniul trecutului!

Dezechilibrele hormonale care cauzează acnee

În timp ce fluctuațiile de testosteron, estrogen și progesteron joacă un rol major în acneea hormonală, alte dezechilibre hormonale pot declanșa, de asemenea, erupții. Vinovații comuni includ:

Insulină - Nivelurile mai ridicate de insulină cresc producția de androgeni. Aceasta stimulează glandele uleioase și înfundă porii.

Cortizol - Stresul declanșează un exces de cortizol, care crește nivelul de ulei și declanșează acneea inflamatorie.

Hormonul de creștere - Excesul de hormon de creștere (GH) suprastimulează glandele sebacee și producția de sebum, ceea ce duce la înfundarea porilor.

Factorul de creștere a insulinei (IGF-1) - Nivelurile mai ridicate ale acestui hormon de creștere pot declanșa erupții cutanate.

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) - Această afecțiune perturbă ciclurile hormonale normale și poate crește semnificativ testosteronul. Adesea rezultă acnee, păr facial, perioade neregulate și infertilitate.

Tiroida - Atât funcția tiroidiană hiperactivă, cât și cea hipoactivă influențează hormoni precum testosteronul care duc la apariția acneei.

Hormonii intest inali - Cercetările recente sugerează că leptina, grelina și alți hormoni gastrointestinali modulează funcția glandelor petroliere.

În unele cazuri de acnee moderată până la severă, merită să ne uităm dincolo de suspecții obișnuiți, cum ar fi testosteronul și estrogenul. Explorați alte căi hormonale care ar putea fi dezechilibrate și care contribuie la erupțiile încăpățânate.

Cât timp durează acneea de control post-natal?

Multe femei iau pilule contraceptive pentru a regla hormonii și a ține acneea la distanță. Dar ce se întâmplă atunci când decideți să renunțați la pilulă? Acneea post-controlul nașterii este comună. Iată la ce să vă așteptați:

Când nu mai luați pilule contraceptive, corpul dumneavoastră revine la ritmul hormonal normal. Nivelul de estrogen și progesteron scade. Testosteronul crește temporar. Acest rollercoaster hormonal durează de obicei între trei și șase luni, pe măsură ce organismul se adaptează.

În această perioadă este cel mai probabil să apară erupții. Acneea este, în esență, "demascată" pe măsură ce hormonii tăi naturali își revin. Acneea a fost ținută înăbușită de faptul că ați luat pilule contraceptive.

Iată câteva sfaturi pentru a reduce la minimum acneea de după controlul nașterii:

  • Renunțați treptat la pilulele contraceptive, dacă este posibil (de exemplu, săriți peste zilele placebo)
  • Continuă să folosești tratamente topice împotriva acneei pentru a menține pielea curată
  • Încercați spironolactona anti-androgenă pentru a bloca testosteronul
  • Luați suplimente de zinc pentru a reduce producția de testosteron
  • Folosiți produse cu acid salicilic sau retinoide pentru a preveni înfundarea porilor

Aveți răbdare în primele luni, pe măsură ce hormonii dumneavoastră se recalibrează. În termen de șase luni, nivelurile hormonale se stabilizează de obicei și acneea de control post-natal se ameliorează. Îngrijirea consecventă a pielii ține sub control erupțiile pe măsură ce hormonii se echilibrează în mod natural.

Întrebări frecvente despre acnee hormonală

Care este diferența dintre acneea hormonală și acneea obișnuită?

Principala diferență este cauza. Acneea obișnuită este declanșată de factori precum bacteriile, porii înfundate, producția excesivă de ulei etc. Acneea hormonală apare în mod specific din cauza modificărilor hormonilor, cum ar fi testosteronul, estrogenul și progesteronul, care cresc producția de ulei și inflamația.

Care sunt cele mai bune pilule contraceptive pentru tratarea acneei hormonale?

Pilulele contraceptive care conțin progestativele drospirenonă (cum ar fi Yaz) sau norgestimate (cum ar fi Ortho Tri-Cyclen) sunt preferate pentru acnee. Aceste progestative au efecte secundare androgenice (asemănătoare testosteronului) minime. Pilulele de marcă aprobate special pentru acnee, cum ar fi Yaz sau Diane-35, conțin ciproteron, un antiandrogen puternic.

Cum scapi de acneea hormonală în mod natural?

Remediile naturale, cum ar fi suplimentele de zinc, ceaiul de mentă, uleiul de primula de seară și măștile DIY cu oțet de mere sau miere pot ajuta la echilibrarea hormonilor și la reducerea inflamației. Stimularea antioxidanților prin fructe de pădure, verdețuri și nuci poate fi, de asemenea, de ajutor. Reduceți stresul și dormiți suficient.

Ce ar trebui să eviți să mănânci dacă ai acnee hormonală?

Limitați alimentele care cresc glicemia, cum ar fi carbohidrații rafinați, alimentele zaharoase și sucurile. Alimentele cu un nivel glicemic ridicat stimulează insulina care, la rândul său, stimulează producția de androgeni. Evitați proteinele din zer și suplimentele de creatină care sunt implicate în acnee. Reduceți la minimum lactatele care conțin hormoni care pot exacerba acneea.

Cum împiedici acneea hormonală să revină?

Managementul pe termen lung necesită controlul fluctuațiilor de estrogen, progesteron și testosteron. Opțiunile includ pilule contraceptive combinate, antiandrogeni, cum ar fi spironolactona, sau isotretinoină (Accutane) pentru acneea severă mai rezistentă. Ajustările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, reducerea stresului și o dietă cu conținut glicemic scăzut, ajută, de asemenea, la stabilizarea hormonilor.

Ce deficiență de vitamine provoacă acnee hormonală?

Vitamina B5 joacă un rol important în funcționarea hormonilor și a glandelor uleioase. Nivelurile scăzute sunt legate de acnee. Zincul este, de asemenea, esențial - poate scădea testosteronul. Vitaminele A, D, E și Omega-3 reduc inflamația. Stimularea acestor vitamine poate ajuta la prevenirea erupțiilor hormonale.

Acneea hormonală dispare după sarcină?

Acneea este frecventă în timpul sarcinii din cauza creșterii hormonilor, cum ar fi androgenii și progesteronul. După naștere, nivelurile hormonale se stabilizează și acneea de sarcină se rezolvă de obicei în câteva luni. Contraceptivele orale sunt o opțiune de tratament sigură după naștere. Mamele care alăptează pot opta pentru produse topice precum peroxidul de benzoil, acidul azelaic sau retinoizi.

Cum îți poți da seama dacă acneea este hormonală sau fungică?

Indicii că acneea poate fi fungică includ umflături roșii cu mâncărimi, descuamări, acnee concentrată în zonele umede, cum ar fi părțile laterale ale nasului și gurii, și erupții declanșate de transpirație sau umiditate. Acneea fungică răspunde adesea la șampoanele antimătreață care conțin piritionă de zinc sau ketoconazol. Consultați un dermatolog pentru a confirma acneea fungică.

Pot fi folosiți hormoni precum estrogenul și testosteronul pentru a trata acneea?

Terapiile hormonale se concentrează în principal pe antiandrogeni pentru a reduce nivelul ridicat de testosteron și pentru a regla ciclurile menstruale. Estrogenul este administrat în combinație cu pilulele contraceptive, dar nu este utilizat singur din cauza riscurilor crescute pentru sănătate. Terapia hormonală bioidentică este controversată, dar poate ajuta la ameliorarea acneei perimenopauzale în unele cazuri. Consultați un endocrinolog pentru a discuta opțiunile de tratament hormonal.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs