Poate deshidratarea să provoace acnee?

Published:

Consumul suficient de apă este esențial pentru o piele clară și sănătoasă. Deshidratarea poate înrăutăți simptomele acneei. Iată ce trebuie să știți despre legătura dintre deshidratare și acnee.

Atunci când pielea nu are apă, aceasta poate duce la o serie de probleme. Pielea uscată și descuamată este cel mai evident efect secundar, dar deshidratarea poate, de asemenea, să înrăutățească acneea.

Deci, deshidratarea poate provoca acnee? Să analizăm mai îndeaproape legătura dintre hidratarea pielii și acnee.

Poate deshidratarea să provoace acnee

Cum îți afectează pielea deshidratarea

Apa reprezintă 70% din corpul dumneavoastră. Este necesară practic pentru fiecare funcție corporală. Aceasta include menținerea pielii suple și sănătoase.

Atunci când nu bei suficiente lichide, se produce deshidratarea. Deshidratarea ușoară apare atunci când pierdeți doar 1-2% din conținutul de apă al corpului. La 5% pierdere de apă, deshidratarea devine moderată până la severă.

Deshidratarea afectează sănătatea pielii în mai multe moduri:

  • Aceasta reduce fluxul sanguin. Sângele transportă oxigenul și substanțele nutritive către celulele pielii. Deshidratarea scade volumul de sânge, astfel încât mai puțin ajunge la piele.
  • Aceasta provoacă uscăciune. Apa conferă elasticitate pielii. Fără ea, pielea devine uscată, descuamată și iritată.
  • Poate declanșa o inflamație. Unele cercetări indică faptul că deshidratarea crește răspunsurile inflamatorii din organism. Acest lucru poate înrăutăți acneea.
  • Încetinește reînnoirea celulelor. Pielea hidratată se regenerează mai bine. Celulele moarte ale pielii se elimină mai repede. Când sunt deshidratate, acestea se acumulează și înfundă porii.
  • Aceasta crește cortizolul. Deshidratarea este un factor de stres care crește cortizolul. Acest hormon poate declanșa erupții de acnee.

În esență, deshidratarea creează un mediu în care acneea este mai probabil să apară. Dar provoacă direct formarea coșurilor? Să explorăm acest aspect în continuare.

Poate deshidratarea să favorizeze în mod direct acneea?

Sebumul și celulele moarte ale pielii înfundă porii, creând terenul perfect pentru apariția coșurilor. Dar ce inițiază în primul rând producția excesivă de ulei și acumularea de celule cutanate?

Cercetările privind rolul deshidratării sunt limitate. Dar unele dovezi sugerează că ar putea contribui la apariția acneei:

  • Un studiu a constatat că pielea foarte deshidratată are mai multe leziuni de acnee. Participanții au băut mai puțin de un litru de apă pe zi. După șapte zile, cercetătorii au observat un număr semnificativ mai mare de leziuni de acnee. Producția de ulei al pielii a crescut, de asemenea,.
  • Deshidratarea poate modifica microbiota pielii. Mediul bacterian de pe pielea deshidratată favorizează Cutibacterium acnes, bacteria legată de acnee, potrivit unui studiu.
  • Se pare că afectează anumiți hormoni legați de acnee. Într-un experiment, femeile deshidratate au avut un nivel mai ridicat de testosteron. Acest hormon androgen stimulează glandele uleioase și agravează erupțiile cutanate.

Pe baza primelor cercetări, pare probabil că deshidratarea poate favoriza acneea în mod direct, prin creșterea gradului de ungere și a creșterii bacteriilor. Dar sunt necesare mult mai multe studii pentru a confirma această legătură.

În acest moment, experții consideră deshidratarea ca fiind un factor indirect de declanșare a acneei. Aceasta creează un mediu intern în care erupțiile sunt mai probabile, dar poate să nu cauzeze direct coșurile de una singură.

În continuare, să analizăm câteva semne revelatoare ale pielii deshidratate care pot indica o problemă de acnee.

Semne că deshidratarea îți înrăutățește erupțiile cutanate

Cum îți poți da seama dacă acneea nedorită este legată de faptul că nu bei suficientă apă? Iată câteva semne comune:

1. Creșterea ungerii

Atunci când este deshidratată, pielea tinde să compenseze prin producerea de ulei în exces. Rezultatul? Un ten super gras și strălucitor.

2. Erupții mai frecvente

Dacă coșurile par să reapară constant după ce vă spălați pe față, deshidratarea poate fi vinovată. Lipsa de apă usucă și irită pielea. Acest lucru poate înrăutăți acneea.

3. Acnee în jurul gurii și a maxilarului

Coșurile apar adesea în jurul gurii și maxilarului atunci când ești deshidratată. Oamenii au tendința de a atinge mai des aceste zone, răspândind bacteriile.

4. Senzații de mâncărime sau senzații de strângere

Pielea deshidratată se simte adesea tensionată, cu mâncărimi sau inconfortabilă. Un ten excesiv de uscat poate duce la o atingere mai compulsivă a feței. Iar acest lucru face ca un plus de ulei, murdărie și germeni să pătrundă în pori.

5. Setea și oboseala excesivă

Dacă vă simțiți în mod constant uscat sau leneș, este un semnal de alarmă că sunteți deshidratat. Fiți atenți la aceste semnale de sete și oboseală. Pielea ta are nevoie de mai multă hidratare.

6. Reacții mai severe la acnee

Acneea inflamatorie intensă, cum ar fi chisturile dureroase sau nodulii, poate apărea atunci când este deshidratată. Lipsa de lichide este o formă de stres. Ea poate agrava răspunsul inflamator al organismului.

7. Vindecarea lentă a imperfecțiunilor

Acneea are șanse să se cicatrizeze sau să persiste mai mult timp dacă pielea ta nu are suficientă hidratare pentru a se vindeca rapid. Beți și oferiți pielii dumneavoastră apă pentru a accelera reînnoirea.

Care este cantitatea corectă de apă pe care trebuie să o bei pentru o piele curată?

Acum că știi că deshidratarea poate afecta negativ acneea, câtă apă ar trebui să bei? Depinde de diverși factori, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul de activitate și clima.

Dar, în general, încercați să consumați zilnic cel puțin 2-3 litri de lichide totale. Aceasta este egală cu aproximativ opt pahare de 8 uncii de apă.

Fiți atenți la culoarea urinei. Urina palidă sau aproape limpede înseamnă că ești bine hidratat. Urina galben închis este un semn că trebuie să înghițiți mai multe lichide, în special apă.

Setea nu este întotdeauna cel mai bun indicator al nevoilor de hidratare. În momentul în care vă este sete, este posibil să fiți deja deshidratat. Concentrați-vă pe consumul de apă în mod constant pe parcursul zilei.

Alături de un aport suficient de apă, o dietă sănătoasă, plină de fructe și legume bogate în apă, ajută la hidratarea pielii din interior. Alimente precum castraveții, fructele de pădure, pepenii, salata și roșiile fac minuni.

Se pare că nu puteți bea suficientă apă plată? Adăugați lămâie, mentă, castravete sau felii de fructe pentru a adăuga aromă. Ceaiurile din plante și apa de nucă de cocos ajută, de asemenea, la satisfacerea nevoilor de lichide.

7 sfaturi pentru a-ți hidrata pielea și a preveni acneea

A bea mai multă apă este în mod clar cheia pentru o piele superbă și clară. Dar și alte obiceiuri contribuie la o hidratare optimă:

1. Limitați băuturile deshidratante

Reduceți consumul de cofeină și alcool, care pot deshidrata. Beți multă apă între timp pentru a contrabalansa.

2. Consumați mai multe alimente hidratante

Fructele, legumele, supele pe bază de bulion, iaurtul și fulgii de ovăz hidratează din interior spre exterior.

3. Menținerea funcției de barieră

Produsele agresive îndepărtează uleiurile naturale. Folosiți produse de curățare blânde și hidratați-vă pentru a păstra hidratarea.

4. Stimulează hidratarea internă

Suplimentele precum acidul hialuronic, ceramidele și vitamina B7 biotina favorizează retenția hidratării.

5. Masca sus

Măștile hidratante oferă un val de hidratare locală pentru tenul însetat.

6. Blocați umiditatea

Aplicarea tonerului și a serurilor pe pielea umedă reține un plus de hidratare în straturile superioare.

7. Stimulează hidratarea mediului înconjurător

Folosiți umidificatoare și evitați dușurile foarte fierbinți care deshidratează.

Cu aceste sfaturi, puteți supraîncărca hidratarea pentru o piele curată, fără acnee. Doar nu exagerați. Există un astfel de lucru ca prea multă apă.

Poți să bei prea multă apă pentru pielea ta?

Mai multă hidratare este întotdeauna mai bună atunci când încerci să remediezi acneea? Nu neapărat.

Consumul unor cantități excesive de apă poate perturba echilibrul electrolitic. Electroliții precum sodiul, calciul și potasiul ajută la transportul apei în organism.

Prea multă apă și prea puțini electroliți duce la o afecțiune numită hiponatremie. Aceasta, în esență, supradiluează fluidele corporale.

Efectele secundare ale hiponatremiei includ:

  • Oboseală
  • Greață
  • Dureri de cap
  • Slăbiciune musculară, spasme și crampe
  • Umflarea mâinilor și picioarelor
  • Confuzie

În cazuri rare, consumul excesiv de apă poate fi fatal. Așadar, urmăriți o hidratare moderată, nu o hidratare excesivă. Rămâneți la recomandarea zilnică standard de maxim 2-3 litri pe zi.

Beți mai mult doar dacă transpirați abundent, dacă sunteți bolnav cu vărsături sau diaree sau dacă locuiți într-un climat cald. Fiți atenți și la echilibrul electrolitic.

Rezumat

Poate deshidratarea să provoace direct acnee? Cercetările limitate sugerează că aceasta joacă probabil un rol secundar. Deshidratarea ușoară până la moderată creează indirect terenul ideal pentru apariția coșurilor.

Deshidratarea pare să crească producția de ulei, să încetinească reînnoirea celulelor pielii, să modifice pH-ul, să agraveze inflamația și să crească nivelul hormonilor de stres. Toți acești factori pot agrava erupțiile cutanate.

În timp ce consumul de apă nu va vindeca miraculos acneea, hidratarea optimă susține o piele curată. Încercați să beți în jur de opt pahare de lichide zilnic. Limitați băuturile care deshidratează, cum ar fi cafeaua și alcoolul. Și consumați o mulțime de fructe, legume și grăsimi sănătoase care hidratează.

Cu un echilibru corect între consumul de apă și obiceiurile de hidratare, vă veți pregăti pielea pentru o strălucire clară și radiantă.

Întrebări frecvente despre deshidratare și acnee

Care sunt cauzele deshidratării?

Deshidratarea apare atunci când organismul pierde mai multă apă decât absoarbe. Printre cauze se numără transpirația, vărsăturile, diareea, consumul excesiv de alcool, medicamente precum diureticele, temperaturile ridicate și consumul insuficient de lichide.

Câtă apă trebuie să bei pentru o piele curată?

Majoritatea adulților ar trebui să aibă ca obiectiv un aport total de 2-3 litri de lichide pe zi. Beți ori de câte ori vă este sete și obțineți lichide din apă, ceai de plante, fructe, legume, supe de bulion și altele asemenea. Limitați cofeina și alcoolul, care pot deshidrata.

Anumite tipuri de piele au nevoie de o hidratare suplimentară?

Da. Cei cu tipuri de piele uscată în mod natural, cum ar fi pielea predispusă la eczeme, au nevoie de mai multă hidratare pentru o piele clară și sănătoasă. Pielea grasă și predispusă la acnee se bazează, de asemenea, pe o hidratare adecvată pentru a preveni o uleiozitatea excesivă.

Ce vitamine ajută la hidratarea pielii?

Vitaminele C, biotina B7, niacinamida B3 și E îmbunătățesc hidratarea pielii. Vitamina C permite producția de colagen pentru a menține tinerețea pielii. Vitaminele B ajută la creșterea celulară și la reînnoirea pielii. Vitamina E întărește bariera protectoare a pielii.

Cum provoacă deshidratarea ridurile?

Lipsa de lichide reduce elasticitatea și suplețea, deoarece pielea își pierde din amortizare. Acest lucru permite formarea mai ușoară a liniilor fine și a ridurilor. Deshidratarea afectează, de asemenea, formarea de colagen nou, care previne apariția ridurilor. Rămâneți hidratată pentru a păstra suplețea pielii.

Pot ajuta electroliții să vă hidrateze pielea?

Da. Electroliții precum potasiul, magneziul și sodiul ajută organismul să absoarbă și să distribuie apa în mod eficient. Consumul de alimente bogate în electroliți sau administrarea de suplimente ajută la optimizarea hidratării.

Ce ingrediente din produsele de îngrijire a pielii stimulează hidratarea?

Acidul hialuronic, glicerina, ceramidele, squalanul, aloe vera și PCA de sodiu sunt ingrediente hidratante excelente care trebuie căutate în seruri, brume, creme hidratante și produse de curățare. Acestea atrag și sigilează hidratarea.

Ar trebui să eviți alimentele care deshidratează atunci când încerci să hidratezi pielea?

Este bine să consumați cu moderație unele alimente care deshidratează în mod natural, cum ar fi cofeina, alcoolul și carbohidrații procesați. Doar asigurați-vă că creșteți aportul de apă înainte și după pentru a contrabalansa. Concentrați-vă pe consumul de alimente mai hidratante în general.

Cum vă puteți da seama dacă sunteți deshidratat?

Semnele deshidratării includ sete excesivă, oboseală, amețeli, urinare rară, urină închisă la culoare, uscăciune a gurii, dureri de cap, constipație, elasticitate slabă a pielii și ritm cardiac crescut. Fiți atenți la aceste indicii.

Temperatura apei afectează hidratarea pielii?

Apa la temperatura camerei sau călduță este cea mai bună. Apa rece ca gheața contractă vasele de sânge, reducând circulația. Iar unele cercetări arată că apa caldă poate fi absorbită mai eficient. Evitați apa extrem de fierbinte, care elimină uleiurile naturale.

Poate bea prea multă apă să dăuneze pielii?

Consumul a peste 1 galon zilnic pentru perioade îndelungate poate duce la dezechilibre minerale care afectează sănătatea pielii. Rămâneți la cele 64 de uncii recomandate, mărind temporar cantitatea în caz de boală sau dacă sunteți activ pe vreme caldă.

Cum ajută hidratarea la vindecarea mai rapidă a cicatricilor de acnee?

Cicatricile au nevoie de suficientă nutriție și de flux sanguin pentru a remodela țesutul deteriorat. O hidratare adecvată îmbunătățește circulația, furnizează nutrienți, elimină deșeurile și accelerează reînnoirea celulară pentru o estompare mai rapidă a semnelor de acnee.

Poate ajuta aburul să hidrateze pielea predispusă la acnee?

Da. Aburul facial deschide porii și permite ingredientelor umectante să pătrundă mai bine. Aplicați ușor serurile sau măștile hidratante după aceea pentru a spori hidratarea. Evitați aburirea excesivă, care usucă pielea.

Care este cel mai bun mod de a vă asigura că pielea este hidratată peste noapte?

Aplicați ulei sau măști hidratante de noapte înainte de culcare pentru a sigila hidratarea. Dormiți într-o cameră răcoroasă și umedă. Evitați țesăturile irespirabile care intră în contact cu pielea. Suplimentele precum acidul hialuronic stimulează, de asemenea, hidratarea peste noapte.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs