Ce alimente vindecă acneea?

Published:

Te lupți cu erupțiile cutanate și te întrebi dacă ceea ce mănânci îți afectează pielea? Nu sunteți singura. Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii, afectând aproximativ 50 de milioane de americani în fiecare an. Cauzele sunt complexe, dar cercetările emergente arată o legătură clară între dietă și acnee.

Vestea bună? Efectuarea unor schimbări strategice în farfuria ta poate fi o modalitate simplă și naturală de a trata și preveni erupțiile cutanate. Citiți mai departe pentru a afla care sunt cele mai bune alimente pe care să le consumați (și să le evitați!) pentru o piele clară și sănătoasă.

Ce alimente vindecă acneea

Cum influențează dieta acneea?

Pentru a înțelege ce alimente ajută acneea, este util să ne uităm mai întâi la cauze. Acneea se formează atunci când celulele moarte ale pielii, uleiul și bacteriile vă înfundă porii. Acest lucru duce la inflamație și la apariția punctelor albe, a punctelor negre și a coșurilor.

Deși acneea este adesea considerată o problemă a adolescenților, ea afectează și adulții. Hormonii sunt un factor important, dar alegerile legate de stilul de viață joacă, de asemenea, un rol cheie. Lucruri precum stresul cronic, obiceiurile proaste de somn și deficiențele nutriționale pot declanșa și agrava acneea.

Deci, cum se leagă mâncarea? Iată trei modalități principale prin care dieta influențează acneea:

  • Inflamație - Anumite alimente declanșează inflamația, ceea ce agravează acneea. Carbohidrații rafinați, lactatele și zahărul sunt printre cei mai mari vinovați.
  • Fluctuații hormonale - Alimentele care cresc nivelul de zahăr din sânge și de insulină cresc producția de hormoni, exacerbând acneea.
  • Sănătatea intestinală - Un microbiom intestinal nesănătos poate determina inflamația pielii. Nutrienții cheie din alimente ajută la crearea unui mediu intestinal echilibrat.

Alegând alimentele potrivite, puteți ajuta la combaterea inflamației, la echilibrarea hormonilor și la susținerea unui intestin sănătos. Toate acestea echivalează cu o piele clară și strălucitoare! Acum să ne uităm la cele mai bune alimente pe care să le consumați pentru acnee.

12 cele mai bune alimente pentru a vindeca acneea

Concentrarea pe alimentele care luptă împotriva acneei este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru o piele curată. Iată 12 dintre cele mai bune opțiuni pe care să le adăugați în dieta dumneavoastră:

1. Pește gras

Peștii grași, precum somonul și macroul, furnizează acizi grași omega-3, care reduc inflamația pentru a elimina acneea. Încercați să consumați cel puțin două porții de 3,5 uncii pe săptămână. Încercați somon peste o salată sau macrou într-o pită pentru o idee ușoară de prânz.

2. Ceaiul verde

Consumul de ceai verde protejează pielea în mai multe moduri. Antioxidanții reduc inflamațiile, iar compușii naturali ajută la echilibrarea hormonilor legați de acnee. Beți 2-3 căni pe zi pentru cele mai multe beneficii.

3. Turmeric

Turmericul este un condiment puternic antiinflamator. Adăugarea mai mult în dieta ta, cum ar fi un latte cu lapte auriu dimineața, ajută la controlul inflamației care cauzează acneea. Turmericul conține, de asemenea, antioxidanți care vă protejează pielea.

4. Frunze verzi

Frunzele verzi, cum ar fi varza kale, spanacul și varza creață, sunt alimente cu conținut glicemic scăzut și antiinflamatorii. Acestea ajută la eliminarea toxinelor din organism și oferă nutrienți cheie pentru creșterea sănătoasă a celulelor pielii. Încercați să consumați cel puțin o porție mare pe zi.

5. Cartofii dulci

Legumele portocalii, cum ar fi cartofii dulci, sunt pline de betacaroten, care se transformă în vitamina A în organism. Vitamina A întărește pereții celulelor pielii, susținând sănătatea pielii. Prăjiți felii de cartofi dulci și adăugați-le în salate pentru un aport ușor de vitamine.

6. Avocado

Avocado este bogat în antioxidanți care promovează sănătatea pielii și în omega-3 antiinflamatorii. Grăsimile sănătoase ajută organismul dumneavoastră să absoarbă și alte substanțe nutritive care luptă împotriva acneei. Savurați zilnic o jumătate de avocado pentru a beneficia de toate avantajele.

7. Nuci

Nucile conțin vitamina E, zinc și grăsimi sănătoase care hrănesc pielea și combat inflamațiile. Adăugați-le în fulgii de ovăz, salate sau iaurt pentru o modalitate ușoară de a profita de beneficii. Țintiți o porție de 1⁄4 cană de 2-3 ori pe săptămână.

8. Tomate

Roșiile sunt pline de licopen, un antioxidant care protejează pielea de daunele provocate de soare, care pot agrava acneea. Adăugarea roșiilor în mâncăruri precum pastele, ouăle amestecate și chili vă oferă o doză sănătoasă de licopen.

9. Broccoli

Această legumă verde conține sulforafan, un compus cu puternice efecte antiinflamatorii care previne erupțiile cutanate. Încălziți ușor broccoli pentru a crește nivelul de sulforafan. Consumați-l ca garnitură la cină de mai multe ori pe săptămână.

10. Kefir

Această băutură bogată în probiotice susține un intestin sănătos pentru a reduce inflamația pielii din interior spre exterior. Căutați kefir simplu, neîndulcit, la magazinul alimentar și consumați o cană zilnic. Folosiți-l peste fructe sau amestecat într-un smoothie.

11. Apă

Menținerea hidratării elimină toxinele și menține aspectul proaspăt al pielii. Încercați să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi, și mai mult dacă sunteți activi. Infuzarea apei cu fructe adaugă o aromă naturală.

12. Zinc

Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea pielii. Stridiile sunt cea mai bună sursă, dar îl puteți obține și din carne de vită, semințe de dovleac, năut și nuci. Încercați să consumați săptămânal 2-4 porții de alimente bogate în zinc.

După cum puteți vedea, există multe alimente delicioase care reduc inflamația, echilibrează hormonii și promovează o piele curată. Concentrându-vă pe aceste opțiuni de vindecare, vă veți hrăni corpul cu exact ceea ce aveți nevoie pentru un ten fără acnee.

Acum că am discutat despre cele mai bune alimente pe care să le consumi, să vedem ce alimente trebuie să limitezi sau să eviți dacă ești predispus la acnee.

5 alimente pe care să le eviți pentru o piele curată

La fel de important ca și adăugarea de alimente sănătoase pentru piele este reducerea factorilor declanșatori ai alimentației care agravează acneea. Iată 5 dintre cei mai mari infractori:

1. Produse lactate

Lactatele, în special laptele, conțin hormoni care pot interacționa cu hormonii din organism și pot exacerba acneea. Rămâneți la cantități mici de iaurt grecesc cu conținut scăzut de zahăr și limitați alte produse lactate.

2. Carbohidrați rafinați

Pastele, pâinea albă, prăjiturile și alți carbohidrați procesați provoacă creșteri bruște ale glicemiei care stimulează producția de hormoni care declanșează acneea. Alegeți în schimb opțiuni din cereale integrale pentru o energie constantă.

3. Alimentele zaharoase

Bomboanele, produsele de patiserie și deserturile sunt pline de zahăr, care hrănește bacteriile care cauzează acnee. Limitați dulciurile și optați pentru alimente dulci în mod natural, cum ar fi fructele, atunci când aveți nevoie de un răsfăț.

4. Alimente prăjite

Alimentele prăjite grase, cum ar fi cartofii prăjiți și degetele de pui, favorizează inflamația. De asemenea, acestea conțin grăsimi trans care, conform studiilor, agravează acneea. Rămâneți la metode de gătit cum ar fi coacerea la cuptor, prăjirea la grătar și sotarea.

5. Alcool

Consumul de alcool, mai ales în exces, perturbă echilibrul hormonal și deshidratează pielea, ceea ce poate agrava erupțiile acneice. Limitați consumul de alcool, hidratați-vă și evitați consumul excesiv de alcool.

Prin reducerea consumului acestor factori declanșatori comuni ai acneei, veți ajuta la controlul erupțiilor. Unii oameni văd o piele mai clară doar prin eliminarea produselor lactate sau a carbohidraților rafinați, așa că încercați să eliminați alimentele suspecte unul câte unul pentru a vedea ce funcționează pentru dumneavoastră.

Exemplu de plan de masă de luptă împotriva acneei 7 zile

La început, schimbarea dietei poate fi copleșitoare. Pentru a ușura acest lucru, iată un plan simplu de masă de 7 zile axat pe alimente care combat acneea:

Luni

Micul dejun: Ceai verde, pâine prăjită cu avocado cu roșii și spanac

Prânz: Salată de legume și năut cu vinaigrette de ulei de măsline

Cina: Somon la cuptor cu broccoli

Marți

Micul dejun: Ovăz peste noapte cu chefir, nuci și fructe de pădure Prânz: Burger de curcan cu cartofi dulci și cartofi prăjiți Cină: Pui prăjit cu varză și ardei gras

Miercuri

Micul dejun: Omletă vegetariană cu roșii, spanac și feta Prânz: Salată de ton și salată de salată de salată de salată Cină: Curry de pui cu orez de conopidă

Joi

Micul dejun: Smoothie de chefir cu spanac, banane și semințe de in Prânz: Salată de pui la grătar cu avocado Cină: Tăieței de dovlecei cu tofu, busuioc și marinara

Vineri

Micul dejun: Iaurt grecesc cu fructe de pădure și migdale Prânz: Supă de dovleac de dovleac Butternut Cină: Somon la tigaie cu broccoli și cartofi

Sâmbătă

Micul dejun: Omletă de legume cu hașiș de cartofi dulci Prânz: Falafel pita cu sos de iaurt și castraveți Cină: Chili cu curcan măcinat și multe legume

Duminică

Micul dejun: Omletă vegetariană cu brânză de capră Prânz: Salată Mason Jar cu năut, roșii, castraveți
Cină: Tacos de pui cu salată de varză

Acest plan de masă vă oferă un amestec excelent de legume bogate în vitamine, proteine slabe, grăsimi sănătoase și alimente probiotice - toate esențiale pentru o piele clară și strălucitoare! Ajustați mărimea porțiilor în funcție de nevoile dvs. calorice și completați cu gustări sănătoase, după cum doriți.

Sfaturi de stil de viață pentru o piele curată

Deși dieta joacă un rol important, și alți factori legați de stilul de viață au un impact asupra acneei. Iată câteva sfaturi rapide pentru a susține o piele curată:

  • Rămâneți hidratat cu apă pe tot parcursul zilei
  • Stabiliți o rutină consistentă de îngrijire a pielii
  • Spălați-vă pe față după ce transpirați pentru a preveni înfundarea porilor
  • Evitați expunerea excesivă la soare, care poate agrava erupțiile cutanate
  • Gestionați nivelul de stres prin exerciții fizice, meditație, jurnalism etc.
  • Obțineți 7-9 ore de somn pe noapte
  • Schimbați fața de pernă de 1-2 ori pe săptămână pentru a preveni acumularea de bacterii

Prin asocierea unei diete sănătoase pentru piele cu obiceiuri bune de îngrijire a pielii și de autoîngrijire, veți fi pe drumul către o piele curată și încrezătoare în cel mai scurt timp. Aveți răbdare, deoarece poate dura 6-8 săptămâni pentru a vedea o diferență odată ce vă îmbunătățiți dieta și stilul de viață. Dar merită să te ții de ea!

Principalele concluzii

  • Anumite alimente, cum ar fi peștele gras, verdele cu frunze și avocado, combat acneea prin reducerea inflamației și echilibrarea hormonilor.
  • Limitarea produselor lactate, a carbohidraților rafinați, a zahărului, a alimentelor prăjite și a alcoolului poate preveni apariția erupțiilor.
  • Urmând o dietă antiinflamatorie cu alimente integrale dense în nutrienți, se pun bazele unei pieli clare și sănătoase.
  • Acordați-i pielii dvs. 6-8 săptămâni pentru a reacționa pe măsură ce vă îmbunătățiți dieta și stilul de viață. Fiți consecvenți pentru cele mai bune rezultate!

Ceea ce puneți în farfurie are un impact real asupra sănătății pielii dumneavoastră. Dacă vă îndopați cu cele mai bune alimente pentru acnee, limitând în același timp factorii declanșatori, puteți trata și preveni erupțiile cutanate în mod natural. Folosiți sfaturile din acest ghid pentru a vă reînnoi dieta și pentru a obține o piele clară și strălucitoare.

Întrebări frecvente despre utilizarea dietei pentru tratarea acneei

Ce alimente ar trebui să mănânc pentru a scăpa de acnee?

Unele dintre cele mai bune alimente pe care trebuie să le consumați pentru o piele curată includ:

  • Pești grași precum somonul și macroul
  • Frunze verzi precum spanacul și varza kale
  • Avocado
  • Nuci
  • Roșii
  • Broccoli
  • Kefir și iaurt
  • Turmeric
  • Ceai verde
  • Cartofi dulci
  • Alimente bogate în zinc, cum ar fi stridiile, carnea de vită, nucile și semințele

Aceste alimente luptă împotriva acneei în diverse moduri - reduc inflamația, echilibrează hormonii, susțin sănătatea intestinală și oferă antioxidanți.

Ce alimente agravează acneea?

Alimentele legate de creșterea erupțiilor cutanate includ:

  • Produsele lactate, în special laptele
  • Carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele, biscuiții
  • Alimentele zaharoase, cum ar fi deserturile, bomboanele și produsele de patiserie
  • Alimentele grase, prăjite
  • Alcoolul

Aceste alimente favorizează inflamația, perturbă nivelurile hormonale și hrănesc bacteriile care cauzează acnee. Limitarea lor poate îmbunătăți semnificativ acneea pentru multe persoane.

Cât de repede se va ameliora acneea mea după ce îmi schimb dieta?

Este nevoie de timp pentru a vedea rezultate atunci când se fac schimbări în alimentație pentru a trata acneea. Vă puteți aștepta să dureze între 4 și 12 săptămâni înainte de a observa îmbunătățiri semnificative la nivelul pielii dumneavoastră. Aveți răbdare și țineți-vă de ea! Începerea unei diete de combatere a acneei împreună cu alte modificări ale stilului de viață vă oferă cele mai bune șanse de a avea o piele curată pe termen lung.

Ar trebui să renunț la toate lactatele pentru a ajuta acneea?

Eliminarea completă a lactatelor poate ajuta unele persoane care suferă de acnee, dar de obicei funcționează și o abordare moderată. Limitează-te la doar 1-2 porții de lactate cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi iaurtul grecesc, pe zi. Evitați laptele, înghețata și produsele lactate cu conținut ridicat de zahăr. Vedeți ce nivel de reducere a lactatelor funcționează cel mai bine pentru pielea dumneavoastră.

Câtă apă ar trebui să beau pentru o piele curată?

Menținerea hidratării este esențială pentru o piele curată. Încercați să consumați cel puțin 2 litri sau 8 pahare de apă zilnic. Purtarea unei sticle de apă facilitează sorbirea pe parcursul zilei. Dacă sunteți activ sau transpirați mult, beți și mai mult pentru a vă reface lichidele. O hidratare adecvată va ajuta la eliminarea toxinelor din corpul dumneavoastră.

Anumite vitamine ajută la acnee?

Da, anumite vitamine și minerale sunt deosebit de importante pentru sănătatea pielii. Asigurați-vă că luați suficient:

  • Vitamina A din cartofi dulci, morcovi, spanac
  • Vitamina E din nuci, semințe, avocado
  • Vitamina C din citrice, ardei, broccoli
  • Zinc din stridii, carne de vită, nuci, năut, năut

O multivitamină zilnică țintită poate ajuta la umplerea oricăror lacune nutriționale pe care doar dieta nu le poate acoperi.

Ar trebui să evit ciocolata dacă am acnee?

Nu trebuie neapărat să renunțați complet la ciocolată. Ciocolata neagră cu un procent ridicat de cacao oferă antioxidanți benefici pentru sănătatea pielii. Evitați totuși ciocolata cu lapte, deoarece lactatele și zahărul adăugat pot agrava erupțiile cutanate. Consumați ciocolată cu moderație, ca parte a unei diete sănătoase în general.

Ce se întâmplă dacă nu văd îmbunătățiri ale acneei mele după ce îmi schimb dieta?

Aveți răbdare, deoarece poate dura până la 3 luni pentru a vedea o diferență în urma schimbărilor alimentare. Dacă nu observați îmbunătățiri după 12 săptămâni, luați în considerare colaborarea cu un dermatolog sau cu un dietetician autorizat pentru a identifica alți factori care contribuie la acnee. Genetica, hormonii și stresul joacă, de asemenea, un rol în apariția erupțiilor. Este posibil să aveți nevoie de medicamente sau suplimente pentru acnee pentru a obține o piele cât mai curată.

Este garantat faptul că alimentația pentru o piele curată funcționează?

Dieta poate avea o mare influență asupra acneei, dar nu există garanții absolute. Fiecare persoană este individuală în ceea ce privește alimentele care îi declanșează erupțiile cutanate. Cea mai bună abordare este o dietă sănătoasă antiinflamatoare bogată în alimente care susțin pielea, limitând în același timp posibilii factori alimentari declanșatori de acnee. Acest lucru vă oferă cea mai bună șansă de a avea o piele mai clară pe termen lung, fără a avea nevoie de medicamente dure.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs