De ce colagenul te poate face să te simți somnoros

Published:

Categories: Colagen

Suplimentele de colagen au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, oamenii luându-le pentru beneficii precum îmbunătățirea sănătății pielii, a sănătății articulațiilor și chiar a somnului. Cu toate acestea, unii oameni au raportat că se simt neașteptat de somnoroși sau obosiți după ce iau colagen. Așadar, care este motivul din spatele acestei somnolențe pe care colagenul o poate provoca unora? Să aruncăm o privire mai atentă.

De ce colagenul te poate face să te simți somnoros

Ce este colagenul și cum funcționează?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman, reprezentând aproximativ 30% din conținutul total de proteine. Este principala proteină structurală care asigură rezistența și flexibilitatea țesuturilor conjunctive precum pielea, tendoanele, ligamentele, cartilajele, oasele, vasele de sânge și chiar dinții.

Colagenul se găsește mai ales în țesuturile fibroase și este compus din aminoacizi precum glicina, prolina și hidroxiprolina. Acesta este în mod constant descompus și regenerat în organism. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen încetinește, ceea ce duce la semne comune de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, durerile articulare și slăbirea oaselor și a mușchilor.

Suplimentele de colagen au ca scop furnizarea de aminoacizi necesari pentru a susține producția de colagen proprie a organismului. Majoritatea suplimentelor de colagen sunt hidrolizate, ceea ce înseamnă că proteinele de colagen sunt descompuse în peptide mai mici pentru o mai bună absorbție. Sursele populare sunt colagenul bovin, marin sau din coajă de ou.

Suplimentarea cu colagen poate crește conținutul de colagen în țesuturile conjunctive și poate oferi diverse beneficii pentru bunăstare. Dar are, de asemenea, efecte asupra chimiei creierului care ar putea explica de ce unii oameni devin somnoroși.

De ce suplimentele de colagen pot provoca somnolență

Există câteva motive potențiale pentru care suplimentele de colagen pot induce somnolență sau somnolență la unele persoane:

1. Conținut ridicat de glicină

Colagenul este deosebit de bogat în aminoacidul glicină, care reprezintă aproximativ 33% din totalul aminoacizilor din colagen. Suplimentele tipice de colagen furnizează în jur de 10-20 de grame de glicină pe porție.

Glicina acționează ca un neurotransmițător inhibitor în creier care poate avea efecte calmante. Este, de asemenea, implicată în sinteza serotoninei, un hormon-cheie pentru reglarea somnului. Sporirea glicinei din colagen poate crește nivelul de serotonină și poate avea un ușor efect sedativ pentru un somn mai bun.

Cu toate acestea, indivizii au grade diferite de sensibilitate la efectele glicinei. Cei mai predispuși la somnolență pot simți acest efect mai puternic după administrarea suplimentelor de colagen.

2. Creșterea cantității de triptofan

S-a demonstrat, de asemenea, că glicina ajută la creșterea nivelului de aminoacid triptofan în creier. Triptofanul este un precursor pentru producția de serotonină și are, de asemenea, efecte naturale de inducere a somnului.

Nivelurile mai ridicate de triptofan, împreună cu rolul direct al glicinei în sinteza serotoninei, este probabil un alt mod în care colagenul poate promova un somn mai bun și relaxarea. Dar, din nou, acest lucru îi poate face pe unii indivizi să se simtă prea obosiți în timpul zilei.

3. Efecte asupra secreției de melatonină

Conținutul de aminoacizi din colagen, inclusiv glicina și prolina, poate stimula, de asemenea, eliberarea de melatonină. Melatonina este hormonul somnului din organism care reglează ritmurile circadiene și induce somnolență la momentele potrivite.

Studiile sugerează că anumiți aminoacizi pot crește nivelul de melatonină endogenă pe timp de noapte. Peptidele de colagen administrate mai devreme în timpul zilei pot spori eliberarea de melatonină mai târziu și pot schimba ciclurile de somn și de veghe ale oamenilor.

4. Modificări ale glicemiei

Colagenul este o proteină și conține o cantitate minimă de carbohidrați. De asemenea, este adesea administrat împreună cu vitamina C pentru a îmbunătăți absorbția. Pentru unele persoane, această combinație pe stomacul gol poate modifica nivelul de zahăr din sânge și poate provoca somnolență după administrarea sa.

Cei predispuși la oscilații ale glicemiei sau la hipoglicemie reactivă ar putea să se simtă obosiți și să aibă nevoie să tragă un pui de somn după ce iau suplimente de colagen dimineața sau la mijlocul zilei.

Sfaturi pentru a reduce somnolența de la colagen

Dacă vă confruntați cu somnolență sau oboseală nedorită după ce ați luat suplimente de colagen, există câteva lucruri pe care le puteți încerca pentru a ajuta la minimizarea acestui efect secundar:

  • Luați colagennoaptea - Deoarece colagenul poate spori somnul și relaxarea, administrarea lui cu aproximativ o oră înainte de culcare este ideală. Acest lucru vă permite să beneficiați de efectele sale de promovare a somnului, mai degrabă decât să vă simțiți somnolent în timpul zilei.
  • Reduceți doza - Încercați să reduceți doza de colagen la 5-10 grame pe porție și vedeți dacă o cantitate mai mică ajută la prevenirea somnolenței diurne. De asemenea, puteți încerca să alternați zilele, în loc să o luați zilnic.
  • Consumați-lcu mâncare - Consumul de colagen împreună cu carbohidrați sau proteine poate ajuta la stabilizarea modificărilor de zahăr din sânge care contribuie la căderile de energie.
  • Rămâneți hidratat - Beți multă apă pe tot parcursul zilei în timp ce utilizați suplimente de colagen pentru a rămâne energic. Deshidratarea poate agrava oboseala.
  • Evitați alte seda tive - Fiți atenți la combinarea colagenului cu alte suplimente care au proprietăți sedative, cum ar fi valeriana, mușețelul, triptofanul sau antihistaminicele.
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat - Menținerea unui stil de viață activ poate contracara somnolența inerentă a colagenului. Exercițiile fizice vă oferă mai multă energie, vă ridică starea de spirit și vă face mai puțin predispus la oboseală.
  • Dormiți suficient - Asigurați-vă că aveți în mod regulat 7-9 ore de somn de calitate pe noapte. Un somn adecvat vă va ajuta să vă simțiți bine odihnit în general și va compensa somnolența din timpul zilei.

Când să consultați un medic

Pentru majoritatea oamenilor, efectele sedative ușoare ale colagenului suplimentar nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă vă confruntați cu o somnolență excesivă, incontrolabilă, care vă afectează viața de zi cu zi, consultați-vă cu furnizorul de servicii medicale.

Mergeți la medic dacă oboseala legată de colagen este însoțită de alte simptome precum amețeală, dureri de cap, greață, confuzie mentală, vedere încețoșată, palpitații sau amorțeală. Acestea ar putea indica o reacție alergică, un dezechilibru hormonal sau o afecțiune de bază.

De asemenea, este important să se excludă problemele medicale, cum ar fi tulburările clinice de somn, tulburările tiroidiene, anemia, depresia, diabetul sau efectele medicamentelor prescrise. Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați dacă colagenul este cauza sau dacă există o altă problemă care necesită tratament.

Unele persoane sunt pur și simplu foarte sensibile la profilul de aminoacizi al colagenului, iar ajustările dozei sau ale momentului pot ajuta. Dar medicul dumneavoastră poate recomanda oprirea completă a colagenului în cazul în care efectele secundare de somnolență continuă și vă împiedică în mod semnificativ calitatea vieții.

Rezumat

Colagenul este o proteină abundentă în organism, care oferă numeroase beneficii pentru sănătate ca supliment nutritiv. Cu toate acestea, unele dintre componentele sale de aminoacizi, în special glicina, acționează asupra neurotransmițătorilor din creier care induc senzații de calm și somnolență.

Pentru cei predispuși la somnolență, colagenul este probabil cel mai bine administrat noaptea. Începeți cu o doză mică, rămâneți hidratați pentru a evita oscilațiile glicemiei și fiți atenți la amestecul colagenului cu alte suplimente sau medicamente care provoacă oboseală. Dacă somnolența diurnă persistă și interferează cu munca, școala sau relațiile, consultați-vă medicul pentru a exclude afecțiunile de bază.

În timp ce somnolența este un efect secundar obișnuit, adaptați-vă regimul de colagen pentru a găsi o abordare care să funcționeze bine pentru nevoile corpului dumneavoastră și ale stilului de viață. Cu ceva încercări și erori, colagenul poate fi în continuare un atu pentru bunăstarea generală, iar calitățile sale de promovare a somnului pot fi folosite strategic pentru a spori odihna nocturnă.

Secțiunea de fapte

  • Colagenul este o proteină alcătuită din aminoacizi precum glicina, prolina și hidroxiprolina. Acesta asigură structura și flexibilitatea țesuturilor conjunctive.
  • Producția de colagen scade odată cu vârsta, ceea ce duce la apariția unor semne precum ridurile și durerile articulare. Suplimentele pot furniza aminoacizii necesari.
  • Suplimentele de colagen pot provoca somnolență din cauza:
    • Conținutul ridicat de glicină - glicina este un neurotransmițător inhibitor care sporește serotonina și relaxează creierul.
    • Creșterea cantității de triptofan - ajută la producerea de serotonină
    • Stimularea melatoninei
    • Modificări ale glicemiei
  • Cei predispuși la somnolență ar putea dori să ia colagen noaptea, în doze mai mici, cu alimente, să rămână hidratați și să evite alte sedative.
  • Mergeți la medic dacă oboseala este excesivă și are impact asupra vieții de zi cu zi. Aceștia pot evalua dacă există afecțiuni sau alergii care stau la bază.
  • Ajustarea dozei și a momentului vă poate permite să beneficiați de colagen în timp ce gestionați efectele secundare ale somnolenței.

De ce colagenul te poate face să te simți somnoros. Concluzie

În concluzie, colagenul suplimentar poate provoca cu siguranță somnolență la unele persoane, datorită abundenței sale de aminoacid glicină și efectelor asupra serotoninei, melatoninei, triptofanului și reglării glicemiei. Cei mai predispuși la oboseală ar putea dori să ia colagen noaptea, să reducă dozele sau să ajusteze momentul pentru a minimiza somnolența din timpul zilei. În timp ce somnolența este obișnuită, consultați un medic dacă aceasta devine imposibil de gestionat pentru a exclude afecțiunile medicale. Cu unele ajustări personale, colagenul poate fi în continuare luat în mod avantajos pentru sănătatea generală și pentru promovarea direcționată a somnului.

Resurse folosite pentru a scrie acest articol

Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Hidrolizatul de colagen pentru tratamentul osteoartritei și al altor afecțiuni articulare: o analiză a literaturii de specialitate. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373 https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). Consumul zilnic al suplimentului de colagen Pure Gold Collagen® reduce semnele vizibile de îmbătrânire. Clinical interventions in aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S89939

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Suplimentarea orală a colagenului: A Systematic Review of Dermatological Applications (O revizuire sistematică a aplicațiilor dermatologice). Journal of drugs in dermatology : JDD, 18(1), 9-16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615188/

El-Hafidi, M., Pérez, I., Baños, G., & Guillamon, A. (2004). Consumul de glicină crește sinteza serotoninei: implicații pentru terapia cu glicină a depresiei. Aminoacizi, 27(1), 35-38. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6

Inagawa, K., Hiraoka, T., Kohda, T., Yamadera, W., & Takahashi, M. (2006). Efectele subiective ale ingestiei de glicină înainte de culcare asupra calității somnului. Somnul și ritmurile biologice, 4(1), 75-77. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Suplimentarea orală a peptidelor de colagen specifice are efecte benefice asupra fiziologiei pielii umane: un studiu dublu-orb, controlat cu placebo. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Kubo, S., Sudo, Y., Kubo, S., & Umishio, K. (2017). Efectul Prolyl-hidroxiprolinei (Pro-Hyp), o peptidă de colagen derivată din alimente din sângele uman, asupra creșterii fibroblastelor din pielea de șoarece. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4645-4651. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00147. https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00147

Tanaka, M., Koyama, Y. I., Nomura, Y. (2009). Efectele ingestiei de peptide de colagen asupra leziunilor cutanate induse de UV-B. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Zague, V. (2011). O nouă perspectivă privind efectele consumului de hidrolizat de colagen asupra proprietăților pielii. Archivos latinoamericanos de nutricion, 61(2), 192-199 . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081618/.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Căutare produs