Ar trebui să luați colagen dimineața sau seara?

Published:

Categories: Colagen

Suplimentele de colagen au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani, oamenii luându-le în speranța de a îmbunătăți pielea, părul, unghiile, articulațiile și multe altele. Dar când este cel mai bun moment pentru a lua colagen - dimineața sau seara? Iată o privire detaliată asupra potențialelor beneficii și dezavantaje ale administrării colagenului în diferite momente ale zilei.

Ar trebui să luați colagen dimineața sau seara?

Ce este colagenul și de ce îl iau oamenii?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman, reprezentând aproximativ 30% din conținutul total de proteine. Este componenta principală a țesuturilor conjunctive, cum ar fi pielea, tendoanele, ligamentele, oasele și vasele de sânge. Colagenul conferă pielii structura și rezistența sa.

Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen începe să scadă, ceea ce duce la apariția unor semne comune de îmbătrânire, cum ar fi ridurile, pielea flască, articulațiile rigide și unghiile fragile. Administrarea unui supliment de colagen poate contribui potențial la contracararea acestor efecte, furnizând organismului colagen suplimentar.

Unele dintre beneficiile pretinse ale suplimentelor de colagen includ:

  • Reducerea ridurilor și a uscăciunii, îmbunătățind elasticitatea și hidratarea pielii
  • Susținerea creșterii și rezistenței părului și unghiilor
  • Ușurarea durerii și inflamației articulare
  • Îmbunătățirea masei musculare și prevenirea pierderii osoase
  • Ajutarea leziunilor să se vindece mai repede
  • Îmbunătățirea sănătății intestinelor și a digestiei

Deci, pe scurt, colagenul este o proteină structurală importantă care se diminuează odată cu vârsta. Suplimentele de colagen au ca scop să compenseze această scădere și să promoveze tinerețea. Dar când ar trebui să le luați pentru a obține beneficii maxime?

Beneficiile de a lua colagen dimineața

Există mai multe avantaje în a lua colagen dimineața:

1. Poate îmbunătăți pielea pe parcursul zilei

Unele cercetări indică faptul că producția noastră de colagen atinge în mod natural un maxim peste noapte, în timp ce dormim. Administrarea colagenului dimineața ajută la menținerea unor niveluri adecvate de colagen pe tot parcursul zilei, când oamenii sunt mai susceptibili de a fi expuși la lumina albastră, la razele UV și la poluare, care dăunează colagenului.

Suplimentarea colagenului dimineața poate îmbunătăți în mod vizibil hidratarea, netezimea și elasticitatea pielii pe parcursul zilei. Colagenul poate ajuta la contracararea efectelor dăunătoare ale rutinelor de îngrijire a pielii de dimineață, ale expunerii la soare, ale aplicării machiajului și ale poluanților din mediul înconjurător.

2. Poate susține energia și performanța la efort

Peptidele de colagen sunt aminoacizi ușor de digerat și absorbit, care pot oferi un impuls energetic atunci când sunt administrate dimineața. Consumul de colagen împreună cu micul dejun ajută la furnizarea de aminoacizi pentru sinteza proteinelor musculare după postul de peste zi. Acest lucru poate îmbunătăți recuperarea și performanța la antrenamente.

Unele studii sugerează că consumul de proteine de colagen dimineața duce la o sațietate crescută după micul dejun și la niveluri de energie mai stabile. Acest lucru o face un adaos inteligent la orice smoothie de dimineață, cafea sau bol de mic dejun.

3. Vă pregătește pentru susținerea articulațiilor și oaselor pe tot parcursul zilei

Dimineața este momentul în care mulți oameni resimt cele mai multe dureri și rigiditate la nivelul articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor și oaselor după ce au stat nemișcați peste noapte. Administrarea colagenului la prima oră a dimineții poate ajuta la ameliorarea disconfortului articular de dimineață și asigură circulația colagenului atunci când aveți cea mai mare nevoie de el.

Pentru sportivi și persoanele active, administrarea colagenului dimineața poate ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorării mușchilor și a riscului de accidentare în timpul zilei. Colagenul poate întări țesuturile conjunctive înainte de activitate.

4. O sincronizare mai convenabilă și mai consecventă

Administrarea suplimentelor dimineața creează obiceiul suplimentării zilnice a colagenului. Este mai ușor să vă amintiți la prima oră a dimineții, comparativ cu mai târziu în cursul zilei.

Dimineața tinde, de asemenea, să fie momentul în care oamenii au o rutină mai regulată. Așadar, colagenul poate fi încorporat în mod convenabil în obiceiurile de dimineață, cum ar fi să luați micul dejun, să beți cafea sau să luați alte suplimente.

Beneficiile de a lua colagenul pe timp de noapte

Pe de altă parte, există, de asemenea, unele avantaje ale administrării colagenului pe timp de noapte:

1. Poate susține odihna de frumusețe

Organismul nostru repară și întinerește în mod natural pielea și articulațiile în timp ce dormim. Furnizarea organismului cu colagen suplimentar chiar înainte de culcare poate oferi materiile prime de care acesta are nevoie pentru a susține pe deplin acest proces de regenerare nocturnă.

Unele cercetări indică faptul că administrarea de colagen înainte de culcare duce la îmbunătățirea hidratării pielii, a elasticității și la reducerea ridurilor după câteva săptămâni. Prin urmare, noaptea poate fi momentul optim pentru a lua colagen dacă obiectivul principal este obținerea de beneficii anti-îmbătrânire a pielii.

2. Poate îmbunătăți calitatea somnului

Colagenul conține aminoacidul glicină, care s-a dovedit în unele studii că îmbunătățește calitatea, durata și eficiența somnului atunci când este administrat înainte de culcare. Pentru cei cu probleme de somn, colagenul poate, prin urmare, să promoveze un somn mai odihnitor și neîntrerupt.

3. Sprijină ameliorarea articulațiilor pe timp de noapte

Mulți oameni resimt cele mai intense dureri articulare și musculare noaptea sau când se trezesc. Administrarea colagenului seara poate oferi o ușurare imediată prin amortizarea articulațiilor și reducerea disconfortului atunci când aveți cea mai mare nevoie de el. Vă poate ajuta să adormiți mai confortabil.

4. Poate ajuta la creșterea musculară peste noapte

Hormonul uman de creștere (HGH) este secretat în impulsuri în timpul somnului profund, în special în primele ore ale nopții. HGH stimulează creșterea musculară și sinteza colagenului. Consumul de colagen înainte de culcare poate furniza aminoacizi pentru a susține repararea și creșterea musculară în timp ce dormiți.

5. Ușor de reținut înainte de culcare

Făcând colagenul parte din rutina de la culcare, luându-l alături de alte lucruri, cum ar fi spălatul pe dinți, vă asigurați că vă amintiți să îl luați în mod constant. Simplitatea încorporării acestuia în ritualul dumneavoastră de dinainte de culcare face ca suplimentarea colagenului pe timp de noapte să fie atractivă pentru multe persoane.

Timpul optim poate depinde de obiectivele dumneavoastră

Cercetările privind faptul dacă colagenul este mai bine absorbit dimineața sau seara sunt limitate. Cu toate acestea, pe baza beneficiilor potențiale prezentate mai sus, momentul optim pentru a lua suplimentul de colagen depinde probabil de obiectivele dumneavoastră principale:

  • Dacă vă concentrați pe reducerea semnelor vizibile ale îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și uscăciunea, administrarea colagenului pe timp de noapte este cea mai logică. Noaptea este momentul în care organismul dumneavoastră repară pielea cel mai mult, astfel încât furnizarea de colagen chiar înainte de culcare maximizează utilizarea acestuia.
  • Dacă doriți să vă îmbunătățiți energia, performanțele fizice și recuperarea, consumați colagen dimineața. Astfel, vă asigurați că organismul dvs. are o cantitate amplă de colagen pentru a întări mușchii și articulațiile atunci când aveți cea mai mare nevoie de ele.
  • Pentru ameliorarea articulațiilor și prevenirea leziunilor pe tot parcursul zilei, luați colagen dimineața și seara. Acest lucru oferă țesuturilor dumneavoastră conjunctive un sprijin continuu de colagen.
  • Dacă simplificarea rutinei dvs. este cea mai importantă, luați colagen atunci când vă este cel mai ușor să vă amintiți - fie dimineața, fie seara. Atâta timp cât îl luați în mod constant, beneficiile ar trebui să fie în continuare robuste.

Indiferent de momentul în care îl luați, asigurați-vă că luați suplimentul de colagen în mod constant timp de cel puțin 4-12 săptămâni pentru a observa rezultatele. Se recomandă administrarea a 2,5-10 grame pe zi într-o singură doză, dar urmați instrucțiunile de dozare de la marca de suplimente aleasă de dumneavoastră.

Sfaturi pentru a lua colagenul de dimineață

Dacă alegeți să luați colagen dimineața pentru a beneficia de beneficii precum creșterea energiei, protecția pielii și ameliorarea articulațiilor în timpul zilei, iată câteva sfaturi:

  • Adăugați pudră de colagen sau capsule la alimentele de mic dejun, cum ar fi fulgi de ovăz, iaurt, smoothie-uri sau cafea
  • Setați o alarmă zilnică pe telefon pentru a lua colagenul primul lucru după ce vă treziți
  • Păstrați pachetele de colagen sau un recipient pe tejgheaua din bucătărie pentru a vă reaminti
  • Combinați colagenul cu alte suplimente de dimineață, cum ar fi vitaminele sau omega-3
  • Folosiți o pulbere de colagen aromatizată sau ușor de dizolvat
  • Amestecați pulberea de colagen într-un "shot de proteine" cu suc de fructe sau lapte
  • Beți peptide de colagen în termen de 30 de minute de la trezire pentru o absorbție optimă
  • Luați pe stomacul gol sau cu cel puțin 30 de minute înainte de a mânca pentru cele mai bune rezultate

Sfaturi pentru a lua colagen de seară

Dacă vă concentrați pe repararea pielii peste noapte, pe îmbunătățirea calității somnului și pe creșterea musculară, iată câteva sfaturi pentru a lua colagen seara:

  • Consumați colagen alături de cină sau chiar înainte de culcare
  • Adăugați pulbere de colagen la o ceașcă de ceai de plante pentru a promova relaxarea
  • Păstrați colagenul lângă chiuveta din baie pentru a-l lua în timp ce vă spălați pe dinți
  • Setați o alertă zilnică pe telefon pentru a lua colagen înainte de culcare
  • Luați colagen imediat înainte de a aplica cremele de noapte pentru efecte potențate
  • Alegeți produse cu colagen fără aromă sau neutre pentru a evita perturbarea somnului
  • Se amestecă în lapte cald de migdale sau lapte de lapte și se bea înainte de culcare
  • Luați capsule de colagen cu o lingură mică de unt de migdale sau iaurt
  • Folosiți o doză mai mare de colagen înainte de culcare comparativ cu dimineața
  • Evitați să luați colagenul prea târziu - terminați cu 1-2 ore înainte de culcare pentru o absorbție mai bună

Colagenul are beneficii ori de câte ori îl iei

În timp ce momentul ideal pentru colagen depinde de obiectivele dvs. de wellness, rețineți că colagenul ar trebui să vă ofere beneficii indiferent de momentul în care îl luați. Administrarea consecventă a acestuia este mai importantă decât momentul.

Peptidele de colagen au o biodisponibilitate și o rată de absorbție ridicată, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră poate utiliza aminoacizii în mod eficient. Peptidele de colagen sunt încorporate direct în structurile colagenului dumneavoastră.

Așa că nu vă stresați prea mult cu privire la sincronizarea perfectă a colagenului. Concentrează-te doar pe alegerea unui moment convenabil care să se potrivească cu rutina ta și continuă să îl iei zilnic. În timp, ar trebui să observați îmbunătățiri ale pielii, părului, unghiilor, articulațiilor sau ale altor zone pe care le vizați.

Rezumat

Pentru a rezuma punctele cheie din acest articol:

  • Colagenul este o proteină structurală abundentă care se diminuează odată cu vârsta, ceea ce duce la apariția semnelor de îmbătrânire
  • Suplimentele de colagen pot contracara aceste efecte prin furnizarea de colagen suplimentar organismului.
  • Administrarea colagenului dimineața oferă beneficii precum energie, sprijin pentru antrenament și protecție pentru articulații și piele pe tot parcursul zilei.
  • Administrarea colagenului pe timp de noapte oferă avantaje precum repararea îmbunătățită a pielii pe timp de noapte, un somn mai bun și creșterea musculară.
  • Momentul ideal pentru colagen depinde de principalele dvs. obiective de wellness
  • Indiferent de momentul în care îl luați, fiți consecvent și luați colagen zilnic timp de cel puțin 4-12 săptămâni pentru a observa rezultatele.
  • Luați 2,5-10 grame pe zi într-o singură doză, urmând instrucțiunile de pe eticheta suplimentului
  • Ușor pentru tine, adăugând colagenul la rutina ta existentă de dimineață sau de seară.

Deci, ar trebui să luați colagen dimineața sau seara? Există argumente bune pentru ambele. Luați colagenul atunci când acesta vă sprijină cel mai bine stilul de viață, obiectivele de sănătate și obiceiurile zilnice. Mențineți regimul timp de câteva luni pentru o piele strălucitoare, articulații și unghii puternice și alte beneficii.

Fapte

Iată câteva fapte și statistici mai detaliate despre suplimentarea și calendarul colagenului:

  • Colagenul reprezintă 30% din conținutul total de proteine din corpul uman și 70-80% din structura pielii.
  • Au fost identificate cel puțin 16 tipuri diferite de colagen, dar peste 90% din colagenul din organism este de tip I, II sau III.
  • După vârsta de 25 de ani, producția de colagen scade cu o rată de 1-2% pe an. Până la vârsta de 60 de ani, nivelurile de colagen scad cu aproximativ 30%.
  • Femeile se confruntă cu un declin mai rapid al colagenului, de obicei începând cu vârsta de 30 de ani, în corelație cu apariția semnelor comune de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine și ridurile.
  • Peptidele de colagen au un profil unic de aminoacizi, fiind bogate în glicină, prolină și hidroxiprolină.
  • Sursele populare de colagen suplimentar includ colagenul de bovine, marin, de membrană de coajă de ou, de pui și de porc.
  • Peptidele de colagen hidrolizate au lanțuri cu greutate moleculară mică, care sunt foarte biodisponibile în organism în comparație cu colagenul nedenaturat.
  • Mai multe studii clinice demonstrează că peptidele de colagen ingerabile pot crește hidratarea pielii, densitatea colagenului, elasticitatea pielii și pot reduce ridurile.
  • Există tot mai multe dovezi care arată că suplimentele de colagen susțin sănătatea articulațiilor, oaselor, mușchilor, părului, unghiilor și a intestinelor.
  • Durata tipică a studiilor clinice variază între 4-12 săptămâni pentru a demonstra beneficiile măsurabile ale colagenului.
  • Cercetările arată că glicina, care reprezintă aproximativ 35% din peptidele de colagen, poate îmbunătăți performanța în timpul zilei, calitatea somnului și recuperarea atunci când este luată ca supliment.
  • Sportivii care au consumat doar 15 grame de colagen zilnic timp de 8 săptămâni au prezentat o creștere a masei musculare slabe și o performanță sportivă îmbunătățită în comparație cu grupurile placebo.
  • Doza zilnică recomandată de colagen variază între 2,5-15 grame. Majoritatea suplimentelor oferă 10-20 de grame pe porție.
  • Pudra de colagen poate fi ușor încorporată în smoothie-uri, băuturi de cafea, boluri de ovăz, iaurt, produse de patiserie, supe și multe altele.
  • Absorbția colagenului poate fi ușor mai bună atunci când este consumat dimineața pe stomacul gol sau înainte de culcare, în comparație cu consumul de alimente. Dar, administrat în mod constant, ar trebui să ofere beneficii indiferent de momentul în care îl luați.

Ar trebui să luați colagen dimineața sau seara? Concluzie

În concluzie, colagenul este o proteină importantă care ne menține pielea tânără, articulațiile amorțite și oasele puternice. Producția de colagen scade în mod natural odată cu vârsta, ceea ce duce la slăbirea pielii, dureri articulare și alte semne de îmbătrânire. Consumul unui supliment de colagen poate contracara acest declin, furnizând organismului colagen suplimentar pe care îl poate folosi pentru a-și menține tinerețea, frumusețea și funcția fizică.

Studiile clinice demonstrează că administrarea zilnică de colagen timp de cel puțin 4-12 săptămâni poate duce la îmbunătățiri măsurabile ale ridurilor și uscăciunii pielii, creșterii unghiilor, părului fragil, disconfortului articular, densității minerale osoase, dezvoltării musculare și multe altele. Peptidele de colagen hidrolizate din suplimente au o biodisponibilitate excelentă.

Deși momentul ideal nu este clar, administrarea unei porții de 2,5-10 grame pe zi în mod constant pare să fie mai importantă decât momentul. Colagenul oferă beneficii de frumusețe peste noapte, în timp ce dormiți, și beneficii de performanță în timpul zilei. Așadar, alegeți dimineața sau noaptea, în funcție de stilul de viață și de obiectivele dumneavoastră. Adăugați pulberea de colagen sau capsulele la rutinele dvs. existente pentru o utilizare zilnică ușoară.

După câteva săptămâni sau luni de administrare zilnică a suplimentelor de colagen, asociate cu un stil de viață sănătos, ar trebui să observați beneficii precum o piele mai fermă, un păr mai strălucitor, unghii mai puternice, disconfort articular atenuat, somn îmbunătățit și performanțe atletice sporite. Faceți colagenul parte din regimul dumneavoastră pe termen lung pentru a susține sănătatea întregului corp, frumusețea și anti-îmbătrânire.

Resurse folosite pentru a scrie acest articol

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Efectul suplimentării orale cu peptide de colagen asupra umidității pielii și a rețelei de colagen dermice: dovezi dintr-un model ex vivo și din studiile clinice randomizate, controlate cu placebo. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). Studiu de 24 de săptămâni privind utilizarea hidrolizatului de colagen ca supliment alimentar la sportivii cu dureri articulare legate de activitate. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496 . https://doi.org/10.1185/030079908x291967.

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., Arjmandi, B. H. (2018). Un supliment de colagen îmbunătățește hidratarea, elasticitatea, rugozitatea și densitatea pielii: Rezultatele unui studiu randomizat, controlat cu placebo și orb. Journal of Cosmetic Dermatology, 17(2), 261-268. https://doi.org/10.1111/jocd.12386. https://doi.org/10.1111/jocd.12386

Inoue, N., Sugihara, F., Wang, X. (2016). Ingestia de hidrolizate de colagen bioactiv îmbunătățește hidratarea și elasticitatea pielii faciale și reduce semnele de îmbătrânire a feței într-un studiu clinic randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081 . https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

Kawaguchi T, Nanbu PN, Kurokawa M. (2012). Distribuția prolihidroxiprolinei și a metaboliților săi după administrarea orală la șobolani. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 35(3), 422-427 . https://doi.org/10.1248/bpb.35.422.

Moskowitz R. W. (2000). Rolul hidrolizatului de colagen în bolile osoase și articulare. Seminarii în artrită și reumatism, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Suplimentarea orală a peptidelor de colagen specifice are efecte benefice asupra fiziologiei pielii umane: un studiu dublu-orb, controlat cu placebo. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Akaba, S., Kawashima, E., Park, E. Y., Nakamura, Y., Kondou, K., & Sato, K. (2017). Identificarea unei noi peptide de colagen derivată din alimente, hidroxiprolyl-glicină, în sângele periferic uman prin derivare pe precolună cu izotiocianat de fenil. Food chemistry, 219, 15-20. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.123

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2009). Efectele ingestiei de peptide de colagen asupra leziunilor cutanate induse de UV-B. Bioscience, biotechnology, and biochemistry, 73(4), 930-932 . https://doi.org/10.1271/bbb.80649.

Zague, V. (2008). O nouă perspectivă privind efectele consumului de hidrolizat de colagen asupra proprietăților pielii. Archivos Latinoamericanos de Nutricion, 58(2), 195-206 . https://www.alanrevista.org/ediciones/2008/2/art-8/.

Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A. și König, D. (2015). Suplimentarea cu peptide de colagen în combinație cu antrenamentul de rezistență îmbunătățește compoziția corporală și crește forța musculară la bărbații sarcopeni în vârstă: un studiu controlat randomizat. The British journal of nutrition, 114(8), 1237-1245 . https://doi.org/10.1017/S0007114515002810.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Căutare produs