Alimente și băuturi care trebuie evitate în timpul tratamentului cu colagen

Published:

Categories: Colagen

Suplimentele de colagen au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și frumusețe. Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman și este o componentă majoră a pielii, oaselor, tendoanelor, mușchilor, părului și unghiilor. Pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru produce mai puțin colagen în mod natural, ceea ce duce la apariția semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și pielea lăsată. Suplimentele de colagen pot ajuta la restabilirea nivelurilor de colagen și pot promova o piele și un păr tinere și sănătoase.

Cu toate acestea, există anumite alimente și băuturi care pot interfera cu capacitatea organismului dumneavoastră de a absorbi și de a utiliza eficient colagenul suplimentar. A fi atent la dieta dumneavoastră în timp ce luați colagen vă poate ajuta să obțineți maximum din suplimentele dumneavoastră. Iată o privire în profunzime asupra alimentelor și băuturilor de top pe care trebuie să le evitați în timp ce folosiți produse cu colagen.

Alimente și băuturi care trebuie evitate în timpul tratamentului cu colagen

De ce să evitați anumite alimente și băuturi cu colagen?

Suplimentele de colagen sunt descompuse în aminoacizi precum glicina, prolina și hidroxiprolina în timpul digestiei. Organismul dumneavoastră folosește apoi acești aminoacizi pentru a produce noi fibre de colagen acolo unde este nevoie de ele.

Cu toate acestea, unele alimente și băuturi conțin compuși care se pot lega de aminoacizii din colagen, împiedicând absorbția corectă. De asemenea, aceștia pot crește inflamația, pot perturba sinteza colagenului și pot contribui la degradarea colagenului existent în organism.

Evitând alimentele care blochează colagenul și optând pentru alternativele care stimulează colagenul, vă veți asigura că veți maximiza beneficiile aduse de suplimentele dumneavoastră.

Alimentele de top pentru a evita în timp ce luați colagen

1. Alimente și băuturi cu conținut ridicat de zahăr

Alimentele zaharoase, cum ar fi bomboanele, deserturile, sucurile de fructe și sucurile de fructe, pot sabota regimul dumneavoastră de suplimentare a colagenului.

Cercetările arată că un consum excesiv de zahăr duce la formarea de produse finale de glicație avansată (AGE). Acești compuși nocivi determină rigiditatea și malformația fibrelor de colagen.

AGE blochează, de asemenea, sinteza colagenului și accelerează degradarea colagenului existent. Acest lucru duce la o îmbătrânire accelerată a pielii și la formarea ridurilor.

Evitați alimentele bogate în zahăr și optați pentru alternative cu un nivel glicemic scăzut, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale și proteinele slabe, în timp ce folosiți colagen. Limitați bunătățile zaharoase la porții mici ocazionale.

2. Cereale rafinate

Cerealele rafinate, cum ar fi pâinea albă, pastele, orezul și produsele de patiserie, nu conțin nutrienți importanți și fibre. De asemenea, acestea au un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că provoacă vârfuri rapide ale glicemiei.

Studiile arată că un consum regulat de cereale rafinate poate declanșa inflamații, care inhibă producția de colagen în organism. De asemenea, inflamația degradează colagenul existent, contribuind la îmbătrânirea pielii și la problemele articulare.

Alegeți în schimb opțiuni din cereale integrale, cum ar fi orezul brun, quinoa, ovăzul și pâinea integrală. De asemenea, limitați gustările procesate, cum ar fi chipsurile, biscuiții și cerealele.

3. Alimentele prăjite și procesate

Alimentele prăjite, cum ar fi cartofii prăjiți, puiul prăjit și gogoșile, conțin grăsimi trans și saturate care provoacă inflamații. Inflamația cronică împiedică sinteza colagenului și accelerează descompunerea acestuia.

Carnea procesată, cum ar fi șunca, cârnații, șunca și mezelurile sunt, de asemenea, foarte bogate în grăsimi saturate care cauzează inflamații. Nitrații și conservanții din cărnurile procesate pot fi, de asemenea, dăunători pentru nivelurile de colagen.

Pentru a vă ajuta colagenul suplimentar să acționeze eficient, evitați pe cât posibil alimentele prăjite și procesate.

4. Alcoolul în exces

Consumul excesiv de alcool, mai ales în mod regulat, poate reduce producția de colagen și poate crește degradarea acestuia prin mai multe căi:

  • Alcoolul deshidratează organismul, ceea ce reduce sinteza colagenului. Formarea colagenului necesită o hidratare adecvată.
  • Ridică nivelul de cortizol și de zahăr din sânge, care sunt ambele dăunătoare pentru fibrele de colagen.
  • De asemenea, alcoolul duce la deficiențe majore de nutrienți esențiali pentru producția de colagen, cum ar fi vitaminele A, C și zinc.
  • Consumul cronic de alcool provoacă stres oxidativ și inflamație, distrugând colagenul.

Limitați alcoolul la 1 pahar pe zi pentru femei și 2 pahare pentru bărbați, pentru a evita efectele sale de epuizare a colagenului.

5. Alimentele bogate în grăsimi trans

Grăsimile trans artificiale sunt grăsimi nesănătoase care se găsesc în margarină, pizza congelată, popcorn la microunde, produse de patiserie ambalate și alimente fast-food prăjite.

Cercetările indică faptul că grăsimile trans declanșează inflamația sistemică, care inhibă sinteza colagenului. De asemenea, acestea promovează formarea de AGE, care reticulează și deteriorează fibrele de colagen.

Eliminați sursele de grăsimi trans artificiale din dieta dumneavoastră pentru o nutriție favorabilă colagenului. Optați în schimb pentru alimente preparate cu grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.

6. Pește cu conținut ridicat de mercur

Anumite tipuri de pește pot acumula niveluri ridicate de mercur, un metal greu toxic. S-a demonstrat că mercurul deteriorează proteinele de colagen din celulele pielii umane în condiții de laborator.

Cercetările preliminare sugerează, de asemenea, că expunerea la mercur ar putea reduce producția de colagen. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma efectele mercurului asupra colagenului la om.

Pentru a fi în siguranță, evitați sau limitați consumul de pește cu conținut ridicat de mercur, cum ar fi peștele spadă, rechinul, peștele țiglă, tonul obez și macroul. Optați pentru opțiuni de fructe de mare cu conținut scăzut de mercur în timp ce folosiți colagen.

7. Excesul de cofeină

Consumul moderat de cofeină este, în general, bun pentru sănătatea dumneavoastră și nu va interfera cu suplimentele de colagen. Cu toate acestea, consumul excesiv de cofeină poate perturba sinteza colagenului din organismul dumneavoastră.

Studiile indică faptul că un consum ridicat de cofeină poate inhiba producția de colagen prin creșterea eliberării de cortizol și prin perturbarea absorbției de minerale.

Limitează-te la 400 mg sau mai puțin de cofeină pe zi, echivalentul a 4 cești de cafea. De asemenea, puteți încerca să înlocuiți parțial cafeaua cu ceai verde, care conține EGCG pentru a susține formarea colagenului.

8. Băuturi carbogazoase

S-a demonstrat că carbonatarea din sucurile carbogazoase, seltzer și alte băuturi carbogazoase dăunează structurilor de colagen din țesutul pulmonar uman. Deși sunt necesare mai multe cercetări, este posibil ca carbonatarea să aibă, de asemenea, un impact negativ asupra colagenului din piele și articulații.

Un alt motiv pentru a evita băuturile carbogazoase este conținutul lor adesea ridicat de zahăr, care, așa cum am discutat mai devreme, este destul de dăunător pentru colagen.

Pentru opțiuni mai sănătoase, încercați să infuzați apă spumantă simplă cu fructe și ierburi proaspete.

Alimente și băuturi care susțin suplimentele de colagen

În plus față de evitarea alimentelor care epuizează colagenul, asigurați-vă că consumați în mod regulat nutrienți pro-colagen care să vă susțină suplimentele:

1. Vitamina C

Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului. Ea acționează ca un cofactor pentru enzimele care produc colagen și ajută, de asemenea, la stabilizarea fibrelor de colagen.

Includeți în dieta dumneavoastră alimente bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, ardeii roșii, kiwi, căpșunile și broccoli, în timp ce folosiți colagen. Suplimentarea cu 500-1000mg/zi de vitamina C poate fi, de asemenea, de ajutor.

2. Cupru

Cuprul permite enzimei lizil-oxidază să formeze legături încrucișate între fibrele de colagen, ceea ce le conferă rezistență și flexibilitate.

Printre sursele alimentare de cupru se numără stridiile, ciupercile shiitake, semințele de susan, caju, spanacul și ciocolata neagră.

3. Vitamina A

Vitamina A este necesară pentru modularea și remodelarea colagenului în timpul vindecării rănilor și al reparării țesuturilor.

Includeți în dieta dumneavoastră alimente bogate în vitamina A, cum ar fi cartofii dulci, morcovii, dovleacul, spanacul și ardeii roșii.

4. Antociani

Antocianii sunt pigmenți antioxidanți din fructe de pădure și alte fructe care inhibă degradarea colagenului.

Savurați o mulțime de fructe de pădure, cireșe, struguri roșii, vinete și cartofi dulci mov pentru a obține antociani protectori.

5. Omega-3

Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește susțin formarea colagenului și pot, de asemenea, inhiba enzimele care descompun colagenul.

Obțineți mai multe omega-3 prin consumul de pește gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, de 2-3 ori pe săptămână. De asemenea, puteți lua suplimente de ulei de pește.

6. Siliciu

Siliciul este un mineral care ajută la producerea colagenului și la încetinirea degradării acestuia. Alimentele bogate în siliciu includ prazul, fasolea verde, fasolea garbanzo, căpșunile și castraveții.

7. Proteine

Un aport adecvat de proteine furnizează aminoacizi care sunt elementele constitutive pentru producerea colagenului.

Includeți proteine de înaltă calitate din alimente precum ouă, pește gras, bulion de oase, nuci, semințe, fasole și iaurt grecesc.

8. Antioxidanți

Antioxidanții, cum ar fi carotenoizii, polifenolii și seleniul, protejează fibrele de colagen de daunele oxidative care cauzează deteriorarea lor.

Încărcați-vă cu fructe și legume colorate, ceai verde, ciocolată neagră și nuci braziliene pentru a obține antioxidanți.

9. Hidratare

Consumul suficient de apă susține producția de colagen și previne deshidratarea care poate degrada colagenul.

Încercați să vă hidratați cel puțin 2-3 litri de apă pe zi, din apă, ceaiuri de plante și sucuri proaspete de fructe și legume.

Rezumat

A fi atent la dieta ta poate optimiza cu adevărat rezultatele pe care le obții din administrarea unui supliment de colagen. Evitați alimentele bogate în zahăr, carbohidrați rafinați, alimente prăjite, alcool și grăsimi trans. Aceste alimente favorizează inflamația și AGE care distrug colagenul.

În schimb, concentrează-te pe consumul unei cantități mari de alimente curate, integrale, care furnizează nutrienți cheie pentru a spori sinteza colagenului, cum ar fi vitamina C, antociani, cupru și omega-3. Menținerea unei bune hidratări este, de asemenea, esențială pentru susținerea producției de colagen și a sănătății dumneavoastră generale.

Faceți din alimentele și băuturile care stimulează colagenul un element de bază al rutinei dumneavoastră pentru a obține cele mai multe beneficii anti-îmbătrânire, pentru articulații și pentru piele de la suplimentarea cu colagen.

Cu optimizări corecte ale dietei, vă puteți aștepta să observați îmbunătățiri notabile în ceea ce privește netezimea, elasticitatea și hidratarea pielii, mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor, vindecarea rănilor, rezistența părului și a unghiilor și alți parametri de sănătate legați de colagen.

Alimente și băuturi care trebuie evitate în timpul tratamentului cu colagen. Concluzie

Suplimentele de colagen oferă o modalitate convenabilă de a crește aportul de colagen pentru o sănătate mai bună și pentru a încetini procesele naturale de îmbătrânire. Cu toate acestea, dieta dumneavoastră joacă un rol major în ceea ce privește eficiența cu care organismul dumneavoastră poate utiliza și beneficia de colagenul suplimentar.

Anumite alimente și băuturi favorizează inflamația, glicarea colagenului și deteriorarea radicalilor liberi care distrug colagenul. Evitarea acestor alimente care diminuează colagenul permite suplimentelor dumneavoastră să acționeze în mod optim.

Consumul de alimente și băuturi integrale dense în substanțe nutritive care îmbunătățesc sinteza colagenului ajută, de asemenea,. O dietă echilibrată bogată în proteine curate, fructe, legume și grăsimi antiinflamatorii va sprijini suplimentul de colagen.

Atenția acordată dietei în timp ce luați colagen aduce cele mai bune rezultate. Eforturile dumneavoastră de a evita alimentele care sabotează colagenul și de a consuma mai mulți nutrienți care stimulează colagenul vor da roade sub forma unei îmbunătățiri a pielii, părului, unghiilor, articulațiilor și a altor țesuturi bogate în colagen.

Resurse folosite pentru a scrie acest articol

Danby, F. W. (2018). Nutriția și îmbătrânirea pielii: Zahărul și glicarea. Clinics in Dermatology, 36(4), 409-411. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2018.03.012. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2018.03.012

De Spirt, S. (2012). Terapia anti-îmbătrânire: A Prospective Hypothesis (O ipoteză prospectivă). Aging and Disease, 3(4), 414-428 . https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3582124/.

Farage, M. A., Miller, K. W., Elsner, P., & Maibach, H. I. (2008). Factorii intrinseci și extrinseci în îmbătrânirea pielii: o analiză. International Journal of Cosmetic Science, 30(2), 87-95. https://doi.org/10.1111/j.1468-2494.2007.00415.x

Ganceviciene, R., Liakou, A. I., Theodoridis, A., Makrantonaki, E., & Zouboulis, C. C. (2012). Strategii anti-îmbătrânire a pielii. Dermato-endocrinology, 4(3), 308-319 . https://doi.org/10.4161/derm.22804.

Kogan, S., Sood, A., Garnick, M.S. (2020). Suplimentele de colagen: Știință versus Hype. The Journal of Sexual Medicine, 17(1), 45-48. https://doi.org/10.1016/j.jsxm.2019.09.016

Mukherjee, P.K., Marcheselli, V.L., Serhan C.N., Bazan N.G. (2004). Neuroprotectina D1: O docosatrienă derivată din acidul docosahexaenoic protejează celulele epiteliale pigmentare retiniene umane împotriva stresului oxidativ. PNAS, 101(22), 8491-8496 . https://doi.org/10.1073/pnas.0402531101.

Poon, A., Birkenhead, D., Alliston, T., et al. (2021). Efectul dietei asupra calității oaselor. Current Osteoporosis Reports, 1-10. https://doi.org/10.1007/s11914-021-00716-4

Shuster, S. (2011). Stresul oxidativ și utilizarea antioxidanților în scleroza sistemică. Clinical Dermatology, 29(4), 387-392 . https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2011.01.005.

Tanaka, M., Koyama, Y.I., Nomura, Y. (2008). Efectele ingestiei de peptide de colagen asupra leziunilor cutanate induse de UV-B. Biosci Biotechnol Biochem, 72(4), 930-938 . https://doi.org/10.1271/bbb.70676.

Zague, V. (2008). O nouă perspectivă privind efectele consumului de hidrolizat de colagen asupra proprietăților pielii. Arch Dermatol Res, 300, 479-483. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Căutare produs