Turmericul subțiază sau îngroașă sângele?

Published:

Turmericul este un condiment galben popular care a fost folosit de secole în bucătăria și medicina indiană. În zilele noastre, turmericul câștigă popularitate în Occident ca superaliment și supliment datorită proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.

Dar există o dezbatere dacă turmericul are efecte de subțiere sau de îngroșare a sângelui. Deci, care este adevărata problemă - turmericul subțiază sau îngroașă sângele?

Turmeric subțiază sau îngroașă sângele tău

Ce este turmericul?

Turmericul este o plantă din familia ghimbirului, originară din Asia de sud-est. Rădăcina plantei de turmeric este uscată și măcinată în pulberea galbenă familiară pe care o folosim ca și condiment.

Turmericul conține curcuminoizi, cel mai abundent fiind curcumina. Curcumina conferă turmericului culoarea galbenă și oferă multe dintre potențialele sale beneficii pentru sănătate.

Turmericul a fost folosit în medicina ayurvedică și chineză de mii de ani. Mai recent, știința a început să susțină unele dintre utilizările sale tradiționale.

Beneficiile potențiale ale turmericului

Astăzi, turmericul este cel mai bine cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii. Curcumina din turmeric este un compus antiinflamator puternic, care acționează în mod similar cu medicamente precum ibuprofenul.

Unele cercetări arată că turmericul poate, de asemenea:

  • Stimulează capacitatea antioxidantă
  • Îmbunătățirea simptomelor artritei
  • Reducerea riscului de boli de inimă
  • Atenuați depresia
  • Îmbunătățirea memoriei și a funcției cerebrale
  • Prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer
  • Ușurarea problemelor digestive, cum ar fi balonarea și gazele
  • Accelerarea recuperării și reducerea durerii musculare după exerciții fizice
  • Protejați vezica biliară și tratați calculii biliari
  • Întârzie oboseala în timpul exercițiilor fizice
  • Tratează afecțiunile pielii atunci când sunt aplicate local

Sunt necesare încă multe alte cercetări. Dar primele rezultate sunt promițătoare pentru utilizarea turmericului ca agent terapeutic versatil.

Acum să ne aruncăm în dezbatere - turmericul subțiază sau îngroașă sângele?

Turmeric îți subțiază sângele?

Există unele dovezi că turmericul poate avea efecte naturale de subțiere a sângelui.

În organism, trombocitele sunt celule sanguine care ajută sângele să se coaguleze și să oprească sângerarea. Atunci când trombocitele se aglomerează, pot forma cheaguri în artere sau vene.

Diluantele de sânge acționează prin reducerea capacității trombocitelor de a se lipi între ele și de a forma cheaguri. Acestea ajută la prevenirea cheagurilor periculoase care pot duce la atac de cord, accident vascular cerebral și embolie pulmonară.

Unele cercetări indică faptul că turmericul poate inhiba agregarea plachetară - reducând capacitatea trombocitelor de a se aglutina și de a forma cheaguri.

Câteva studii au constatat că curcumina inhibă agregarea plachetară la niveluri similare cu cele ale aspirinei în studiile efectuate pe oameni și animale. Dar efectul a necesitat doze mari de curcumină.

Alte studii arată că turmericul și curcumina cresc timpul de sângerare și reduc formarea cheagurilor. Din nou, au fost folosite doze foarte mari.

Deci, în teorie, turmericul poate avea efecte ușoare de subțiere a sângelui la doze suplimentare foarte mari. Dar dovezile sunt inconsistente.

Unele studii nu arată niciun impact asupra timpului de sângerare sau a altor factori de coagulare a sângelui atunci când se utilizează turmeric sau curcumină. Mecanismele sunt neclare.

În general, cercetările actuale nu dovedesc în mod concludent că turmericul este un anticoagulant eficient. Sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege dacă și cum afectează turmericul coagularea.

La doze culinare, orice efect de subțiere a sângelui al turmericului este probabil nesemnificativ.

Turmericul îți îngroașă sângele?

Pe de altă parte, unele persoane susțin că turmericul are proprietăți de îngroșare a sângelui.

Diluantele de sânge, cum ar fi warfarina, acționează prin blocarea vitaminei K, un factor esențial de coagulare. Există o anumită îngrijorare că administrarea de suplimente de turmeric în doze mari ar putea contracara aceste efecte.

Argumentul principal este că turmericul conține vitamina K1. Vitamina K ajută la activarea factorilor de coagulare din sânge. Deficiențele de vitamina K duc la subțierea sângelui.

Este adevărat că turmericul conține vitamina K1. Dar cantitatea este minimă în comparație cu dozele care au impact asupra coagulării.

O linguriță de pudră de turmeric furnizează doar 9% din doza zilnică recomandată pentru vitamina K. Ar trebui să consumați cantități extrem de mari de turmeric pentru a obține suficientă vitamina K pentru a vă modifica factorii de coagulare.

Unele surse susțin, de asemenea, că turmericul are un conținut ridicat de oxalați, care se leagă de calciu și care ar putea, teoretic, avea un impact asupra coagulării sângelui. Dar studiile arată că turmericul este de fapt un aliment cu un conținut scăzut de oxalați, iar oxalații din alimentație nu sunt un factor major în coagularea sângelui.

Nu există nicio dovadă că consumul de turmeric în cantități dietetice normale ar putea îngroșa sângele sau interfera cu medicamentele anticoagulante. La doze suplimentare, este posibil să existe o interacțiune, dar puțin probabil.

Este turmericul un subțiretor natural al sângelui?

Pe baza cercetărilor actuale, turmericul nu pare să aibă efecte semnificative de subțiere sau îngroșare a sângelui în doze culinare sau suplimentare normale.

Studiile indică faptul că turmericul și curcumina pot avea un impact asupra coagulării la concentrații foarte mari. Dar mecanismele nu sunt pe deplin clare.

Iată un scurt rezumat:

  • Studiile în eprubetă și pe animale arată că turmericul și curcumina inhibă agregarea plachetară și reduc formarea cheagurilor la doze foarte mari. Dar studiile la om sunt limitate și inconsistente.
  • Turmericul nu este un anticoagulant natural eficient în doze dietetice sau în doze normale de suplimente. Dozele extrem de mari ar putea avea efecte ușoare de subțiere, dar sunt necesare mai multe cercetări.
  • Este puțin probabil ca turmericul să îngroașe sângele în orice doză rezonabilă. Conținutul de vitamina K1 este scăzut și nu reprezintă o preocupare practică pentru coagulare.
  • Sunt necesare studii clinice mai riguroase la oameni pentru a înțelege dacă turmericul are în mod definitiv efecte antiplachetare și cum ar putea interacționa cu anticoagulantele precum warfarina sau aspirina.

Deci, cu moderație, turmericul pare neutru în ceea ce privește impactul asupra coagulării sau a riscului de sângerare. Doar dozele extrem de mari de suplimente ar putea modifica capacitatea de coagulare.

Dacă luați anticoagulante sau aveți o tulburare de sângerare, consultați medicul înainte de a lua suplimente de turmeric. Dar utilizarea culinară normală nu ar trebui să pună probleme.

Recomandări de dozare a turmericului

Curcumina din turmeric are o biodisponibilitate scăzută, ceea ce înseamnă că organismul dumneavoastră are dificultăți în a o absorbi și a o utiliza.

Studiile utilizează de obicei extracte de turmeric standardizate pentru a obține un conținut ridicat de curcumină. Pulberea întreagă de turmeric conține aproximativ 3% curcumină. Ar trebui să consumați cantități uriașe pentru a obține concentrațiile utilizate în majoritatea studiilor.

În cazul extractelor, dozele de până la 8000 mg de curcumină pe zi sunt considerate sigure, conform cercetărilor. Dar cantitățile de peste 2000 mg pot irita intestinul.

Pentru pulberea de turmeric, dozele zilnice de până la 8 grame sunt considerate sigure și rezonabile. Dozele mai mari pot fi problematice pe termen lung.

Pentru a obține efecte antiinflamatorii benefice, urmăriți cel puțin 500 mg de extract standardizat de curcumină sau aproximativ 1⁄2 până la 1 linguriță de pulbere de turmeric pe zi.

Concluzia este că ar trebui să consumați cantități nebunești, nerealiste de turmeric pentru a avea un impact semnificativ asupra funcției de coagulare. Utilizarea culinară standard și a suplimentelor nu ar trebui să vă subțieze sau să vă îngroașe sângele.

Semne de sânge prea gros sau prea subțire

Cheagurile de sânge sunt esențiale - ele opresc sângerarea și permit vindecarea. Dar coagularea anormală poate bloca, de asemenea, fluxul sanguin și oxigenul către anumite părți ale corpului.

Iată câteva semne că sângele dumneavoastră ar putea fi prea gros sau prea subțire:

Simptome de sânge gros:

  • Tromboză venoasă profundă (cheag de sânge în picior)
  • Embolie pulmonară (cheag de sânge în plămâni)
  • Accident vascular cerebral
  • Atac de cord
  • Dureri de cap cronice
  • Furnicături sau amorțeală
  • Amețeli
  • Capacitate mentală redusă
  • Disfuncție erectilă

Simptome de sânge subțire:

  • Sângerări nazale
  • Sângerarea gingiilor
  • Sângerări menstruale abundente
  • Vânătăi anormale
  • Petechia pete pe piele
  • Sânge în urină sau în scaun
  • Anemie

Urmăriți aceste simptome dacă vă îngrijorează tulburările de coagulare a sângelui. O grosime adecvată asigură o bună curgere a sângelui dumneavoastră și o coagulare normală.

Remedii la domiciliu pentru a echilibra grosimea sângelui

Vă puteți modifica dieta și stilul de viață pentru a ajuta la menținerea unui flux sanguin echilibrat și a funcției de coagulare:

Se îngroașă sângele în mod natural:

  • Consumați alimente bogate în vitamina K - verdețuri cu frunze, ficat de vită, alimente fermentate.
  • Luați suplimente de vitamina K, ulei de pește sau nattokinază.
  • Aplicați presiune și ridicați tăieturile sau abraziunile pentru a opri sângerarea.
  • Rămâneți hidratat - deshidratarea îngroașă sângele.

Slăbiți sângele în mod natural:

  • Consumați fructe și legume crude și evitați carnea procesată - reduceți stresul oxidativ.
  • Faceți exerciții fizice în mod regulat - îmbunătățiți circulația.
  • Pierdeți excesul de greutate - reduceți tensiunea arterială.
  • Reduceți consumul de alcool și renunțați la fumat - limitați factorii de risc pentru formarea cheagurilor de sânge.
  • Luați suplimente de ginkgo biloba, usturoi sau nattokinază.

Consultați medicul dumneavoastră pentru a identifica orice cauze care stau la baza coagulării anormale. Faceți analize de sânge pentru a verifica nivelul trombocitelor și timpul de coagulare.

Turmericul subțiază sau îngroașă sângele?

  • În doze culinare, turmericul nu are probabil un impact semnificativ asupra riscului de coagulare sau de sângerare.
  • Există unele dovezi că dozele foarte mari de suplimente pot avea efecte ușoare de subțiere a sângelui. Dar mecanismele sunt neclare și lipsesc datele umane.
  • Este puțin probabil ca turmericul să îngroașe sângele prin conținutul de vitamina K sau de oxalați în cantități practice din alimentație.
  • Sunt necesare mai multe cercetări pentru a trage concluzii definitive cu privire la interacțiunile potențiale dintre turmeric și coagulare.
  • Urmăriți simptomele unei grosimi anormale a sângelui și discutați cu medicul dumneavoastră despre orice îngrijorare.
  • Mențineți funcția de coagulare echilibrată prin hidratare, exerciții fizice și o dietă sănătoasă.

Indiferent dacă turmericul are sau nu vreun efect asupra sângelui, pare totuși benefic pentru combaterea inflamațiilor și furnizarea de antioxidanți atunci când este folosit în mod rațional.

Aveți grijă cu dozele extrem de mari de turmeric sau de extracte de curcumină dacă aveți tulburări de coagulare a sângelui sau dacă luați medicamente anticoagulante. Consultați mai întâi medicul dumneavoastră cu privire la orice probleme de siguranță sau interacțiuni potențiale.

Dar condimentarea gătitului cu această rădăcină galbenă strălucitoare nu ar trebui să vă perturbe fluxul sanguin sau capacitatea de coagulare în cantități culinare obișnuite.

Gătitul turmericului reduce beneficiile sale pentru sănătate?

Unele cercetări arată că căldura de la gătit poate scădea nivelul de curcumină din turmeric. Cu toate acestea, gătitul turmericului cu grăsimi sau piper negru poate spori absorbția. În general, turmericul gătit și cel crud își păstrează în continuare beneficiile pentru sănătate.

Care este doza ideală de turmeric pentru sănătate?

Consumul între 500mg-2000mg de extract de turmeric standardizat la 95% curcumină sau aproximativ 1⁄2-1 linguriță de pulbere de turmeric pe zi este ideal pentru beneficiile antiinflamatorii. Este puțin probabil ca doze mai mari să ofere beneficii suplimentare.

Turmericul interacționează cu medicamentele pentru tensiunea arterială?

Unele cercetări indică faptul că turmericul poate reduce ușor tensiunea arterială. Pacienții care iau medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale trebuie să își monitorizeze tensiunea arterială atunci când iau suplimente de turmeric. Dar cantitățile culinare sunt puțin probabil să provoace interacțiuni.

Poți lua turmeric dacă iei pilule contraceptive?

Nu există dovezi că turmericul interacționează cu pilulele contraceptive. Cu toate acestea, turmericul poate avea un potențial impact asupra absorbției unor medicamente dacă sunt luate în același timp. Separați dozele cu 2-3 ore doar pentru a fi în siguranță.

Este sigur să consumați turmeric în timpul sarcinii?

Turmericul în cantități alimentare este probabil sigur în timpul sarcinii. Dar suplimentele de turmeric nu sunt recomandate, deoarece curcumina poate avea efecte de stimulare a uterului. Întotdeauna verificați mai întâi cu medicul dumneavoastră.

Poate turmericul să ajute la reducerea colesterolului?

Unele cercetări indică faptul că turmericul poate îmbunătăți modest nivelul colesterolului. Mecanismele sunt neclare, dar probabil sunt legate de reducerea inflamației și de îmbunătățirea funcției hepatice. Este puțin probabil ca turmericul singur să reducă semnificativ colesterolul.

Turmericul interacționează cu medicamentele care scad glicemia?

Curcumina poate spori efectele medicamentelor pentru diabet prin scăderea suplimentară a nivelului de zahăr din sânge. Monitorizați îndeaproape glicemia atunci când combinați suplimentele de turmeric cu medicamentele pentru diabet.

Poți lua turmeric dacă ai calculi biliari sau renali?

Dozele mari de turmeric pot agrava calculii biliari sau renali existenți la unele persoane. Începeți cu doze mai mici și întrerupeți utilizarea turmericului dacă simțiți durere sau disconfort.

Este sigur să luați turmeric în fiecare zi?

Da, administrarea zilnică pe termen lung a până la 500-2000 mg de extract de turmeric sau 1 linguriță de pulbere de turmeric este considerată sigură, conform cercetărilor. Repartizați dozele pe parcursul zilei în loc de o singură doză mare.

Rezumat

Există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la faptul dacă turmericul are proprietăți de subțiere sau de îngroșare a sângelui. Cercetările actuale arată că, la doze alimentare sau suplimentare normale, turmericul probabil nu afectează semnificativ coagularea sau riscul de sângerare. Unele studii pe eprubete și pe animale indică faptul că concentrații extrem de mari de turmeric sau curcumină pot inhiba agregarea plachetară și reduce formarea cheagurilor. Cu toate acestea, mecanismele sunt neclare, iar studiile clinice la om sunt limitate și contradictorii. Deși există posibilitatea ca dozele foarte mari să aibă efecte anticoagulante ușoare, nu există dovezi solide că turmericul poate subția sângele în mod eficient. Afirmațiile conform cărora turmericul îngroașă sângele sunt, de asemenea, nefondate, deoarece conținutul de vitamina K este prea mic pentru a avea un impact asupra factorilor de coagulare. Sunt necesare studii mai riguroase pe oameni pentru a înțelege cu adevărat dacă turmericul interacționează cu coagularea. Dar, la cantități culinare sau suplimentare normale, turmericul pare neutru în ceea ce privește fluxul sanguin și funcția de coagulare.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs