De ce exercițiul fizic este atât de bun pentru sănătatea ta

Published:

Exercițiu. Este ceva ce știm cu toții că ar trebui să facem mai des, dar găsirea motivației poate fi dificilă. Mai ales atunci când vă echilibrați între muncă, familie și alte responsabilități.

Dar adevărul este că, dacă vă faceți timp pentru exerciții fizice, veți avea beneficii enorme atât pentru sănătatea dumneavoastră fizică, cât și pentru cea mentală. De la reducerea riscului de boli cronice până la ascuțirea abilităților de gândire, exercițiile fizice vă pot transforma sănătatea în atât de multe moduri pozitive.

Iată care sunt principalele motive pentru care exercițiile fizice sunt atât de bune pentru dumneavoastră și cum să deveniți activi vă poate îmbunătăți semnificativ starea generală de bine.

Exercițiile fizice țin la distanță bolile majore

Exercițiile fizice țin la distanță bolile majore

Exercițiile fizice ajută la prevenirea și gestionarea multor boli cronice. De fapt, activitatea fizică regulată este la fel de eficientă ca și medicamentele pentru multe afecțiuni.

Ce tipuri de boli pot fi prevenite prin exerciții fizice? Lista este extinsă.

Activitatea fizică reduce riscul de:

  • Boala de inimă
  • Accident vascular cerebral
  • Diabet de tip 2
  • Obezitate
  • Anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon și de plămâni

Cum produce exercițiul fizic aceste beneficii?

Exercițiile fizice ajută la controlul tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol, al glicemiei și al greutății corporale. De asemenea, vă crește colesterolul "bun" HDL. Toți acești factori vă reduc riscul de boli cronice.

De asemenea, exercițiile fizice ajută la îmbunătățirea circulației și stimulează capacitatea inimii de a pompa sângele mai eficient în tot corpul. Un sistem cardiovascular mai puternic face ca inima dumneavoastră să bată mai încet în repaus.

În plus, faptul de a fi activ stimulează eliberarea anumitor hormoni din organism care au efecte antiinflamatorii. Inflamația cronică este legată de majoritatea bolilor, așa că acest lucru vă poate proteja organismul de multe afecțiuni.

Pur și simplu, activitatea fizică este unul dintre cele mai bune medicamente preventive existente. Doar 150 de minute de activitate moderată pe săptămână vă pot reduce semnificativ riscul de boli cronice.

Exercițiile fizice îți sporesc nivelul de energie

V-ați simțit vreodată complet epuizat la sfârșitul unei zile lungi de muncă? Poate că, în unele seri, abia reușiți să vă ridicați de pe canapea. Lipsa de exerciții fizice poate provoca cu siguranță niveluri scăzute de energie.

Iată de ce: atunci când sunteți inactiv, sângele și oxigenul circulă mai puțin în țesuturile dumneavoastră. Astfel, mușchii sunt lipsiți de oxigen, iar rezervele de energie generale sunt epuizate.

Activitatea fizică este cel mai bun remediu pentru stimularea energiei. Exercițiile fizice livrează oxigen și nutrienți către țesuturi și ajută sistemul cardiovascular să funcționeze mai eficient.

Fiind activi în mod regulat, vă întărește și mușchiul cardiac, astfel încât acesta poate pompa mai mult sânge la fiecare bătaie. Acest lucru îmbunătățește fluxul sanguin și livrarea de oxigen în tot corpul, oferind un efect energizant.

Cei mai mulți oameni declară că au mult mai multă energie atunci când fac exerciții fizice în mod regulat, chiar și numai 30 de minute pe zi. Activitatea fizică poate fi un leac pentru oboseală și vă poate face să vă simțiți mai alert.

Deci, dacă vă simțiți în mod constant obosiți și leneși, faceți mișcare. Exercițiile fizice sunt un stimulent natural și sănătos al energiei.

Exercițiile fizice îți pot îmbunătăți starea de spirit și reduce anxietatea

Aveți nevoie de o stare de spirit instantanee sau de o ameliorare a stresului? Mergeți la o plimbare, înotați, mergeți cu bicicleta sau vizionați un videoclip cu exerciții fizice. A fi activ vă poate stimula imediat starea de spirit.

De ce are exercițiul fizic acest efect? Activitatea fizică stimulează eliberarea de endorfine, substanțe chimice din creier care îți îmbunătățesc starea de spirit. Endorfinele acționează, de asemenea, ca analgezice naturale.

În plus, exercițiile fizice reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului. La niveluri sănătoase, cortizolul nu este neapărat rău. Dar stresul cronic poate face ca cortizolul să rămână ridicat, ceea ce vă poate afecta sănătatea în mai multe moduri.

Activitatea fizică este un tratament dovedit pentru anxietate. Studiile arată că exercițiile fizice pot fi la fel de eficiente ca și medicamentele în reducerea simptomelor.

Iată câteva dintre modalitățile prin care exercițiile fizice regulate ajută la ameliorarea anxietății:

  • Aceasta servește ca o distragere a atenției de la gândurile îngrijorătoare.
  • Aceasta crește încrederea în sine pe măsură ce vă îmbunătățiți condiția fizică.
  • Acesta reduce tensiunea musculară care însoțește adesea anxietatea.
  • Îmbunătățește somnul și stima de sine.

Așa că, dacă te simți deprimat sau îți faci prea multe griji, fă mișcare. Un antrenament rapid vă poate oferi un impuls mental imediat.

Exercițiul vă menține creierul ascuțit

Doriți să vă stimulați abilitățile de gândire și de memorie? Faceți din exercițiile fizice un obicei. Activitatea fizică are un efect profund și benefic asupra funcției creierului dumneavoastră.

Iată câteva dintre modalitățile prin care exercițiile fizice regulate vă îmbunătățesc acuitatea mentală:

  • Aceasta crește fluxul sanguin către creier, furnizând mai mult oxigen și nutrienți. Acest lucru stimulează creșterea de noi celule cerebrale.
  • Aceasta stimulează eliberarea de factori de creștere, substanțe chimice care ajută la creșterea celulelor cerebrale.
  • Acesta crește nivelul substanțelor chimice din creier implicate în învățare și memorie.
  • Micșorează riscul de pierdere a țesutului cerebral legat de vârstă.

Studiile demonstrează că exercițiile aerobice pot îmbunătăți semnificativ concentrarea, planificarea, raționamentul și memoria - chiar și inversând declinul funcției cognitive legat de vârstă.

Exercițiile fizice îmbunătățesc conexiunile dintre celulele creierului, numite sinapse. Sinapsele mai puternice permit o semnalizare nervoasă mai rapidă și mai eficientă.

Activitatea fizică activează, de asemenea, genele implicate în producerea de dopamină, serotonină și alți neurotransmițători care reglează starea de spirit și procesele de gândire.

Așadar, dacă doriți să vă stimulați abilitățile mentale, faceți-vă timp pentru exerciții fizice. Chiar și antrenamentele scurte și intense pot ascuți abilitățile de gândire.

Exercițiile fizice te ajută să dormi mai bine

Aveți în mod regulat probleme în a adormi sau a rămâne adormit? Nu sunteți singurul. Aproximativ 50-70 de milioane de adulți americani suferă de tulburări de somn.

Lipsa de exerciții fizice este un factor care poate interfera cu un somn de calitate. Obiceiurile sedentare duc la un somn slab în mai multe moduri:

  • Acestea produc niveluri mai ridicate de cortizol, hormonul stresului, care perturbă somnul.
  • Acestea cauzează inflexibilitate, tensiune musculară și respirație îngreunată, interferând, de asemenea, cu somnul.
  • Acestea determină scăderea temperaturii corpului, ceea ce favorizează somnolența.

În schimb, exercițiile fizice regulate ajută la normalizarea tiparelor de somn. Iată cum:

  • Aceasta crește ușor temperatura corpului, ceea ce provoacă somnolență câteva ore mai târziu.
  • Acesta reduce anxietatea și scade nivelul de cortizol care interferează cu somnul.
  • Promovează un somn REM profund și reparator.
  • Îmbunătățește modelele de respirație, ceea ce duce la un somn mai bun.

Încercați să faceți 20-30 de minute de activitate moderată zilnic pentru a obține beneficii optime pentru somn. Dar chiar și un antrenament scurt este mai bun decât niciunul.

Exercițiul fizic este un medicament sănătos pentru insomnie!

Exercițiile fizice susțin sistemul imunitar

Ați observat vreodată cum aveți tendința de a răci mai puțin atunci când faceți exerciții fizice în mod regulat? Acest lucru se datorează faptului că activitatea fizică îți stimulează sistemul imunitar.

Inactivitatea este legată de un risc crescut de infecții. Lipsa de exerciții fizice poate afecta funcția imunitară în mai multe moduri:

  • Aceasta are ca rezultat mai puține celule ucigașe naturale care distrug virușii.
  • Reduce anticorpii și limfocitele (globulele albe din sânge).
  • Aceasta provoacă inflamații, ceea ce poate suprima imunitatea.

În schimb, exercițiile fizice moderate și regulate sprijină sănătatea sistemului imunitar. Iată câteva dintre beneficii:

  • Aceasta crește circulația, ceea ce îmbunătățește deplasarea celulelor imunitare prin corp.
  • Reduce inflamația cronică.
  • Elimină bacteriile din căile respiratorii și din plămâni.
  • Aceasta determină modificări pozitive ale anticorpilor și ale celulelor albe din sânge.

Un sistem imunitar mai puternic înseamnă că veți avea mai puține răceli, viruși și alte insecte. Așadar, dacă doriți să evitați bolile de sezon, continuați să faceți exerciții fizice.

Doar nu exagerați. Exercițiile fizice foarte lungi sau intense pot suprima temporar imunitatea. Moderația este cheia.

Exercițiile fizice te ajută să îți gestionezi greutatea

Vrei să pierzi câteva kilograme? Exercițiile fizice trebuie să facă parte din strategia dvs. de pierdere în greutate. Activitatea fizică este o modalitate puternică de a arde caloriile în plus și de a reduce excesul de grăsime corporală.

Pentru a pierde în greutate, trebuie să ardeți mai multe calorii decât consumați. Exercițiile fizice regulate facilitează menținerea unui deficit caloric.

Iată câteva dintre modalitățile prin care exercițiile fizice ajută la controlul greutății:

  • Arde calorii, ceea ce duce la pierderea în greutate în timp. Treizeci de minute de mers în pas vioi ard 200-300 de calorii.
  • Acesta reduce semnalele de apetit din creier, reducând consumul excesiv de alimente.
  • Construiește masa musculară care stimulează metabolismul. Mușchii ard mai multe calorii decât grăsimea.
  • Reduce grăsimea corporală prin stimularea descompunerii grăsimilor.
  • Reduce inflamația cronică legată de obezitate.

Pentru cele mai bune rezultate, combinați exercițiile fizice cu o alimentație sănătoasă. Concentrați-vă pe alimente integrale, minim procesate și reduceți consumul de zahăr și carbohidrați rafinați.

Pe lângă pierderea în greutate, exercițiile fizice oferă multe alte beneficii legate de obezitate. Activitatea fizică reduce tensiunea arterială, rezistența la insulină, trigliceridele și alți factori de risc pentru bolile de inimă exacerbați de excesul de greutate.

Exercițiile fizice îți întăresc oasele și mușchii

Până acum este clar că exercițiile fizice aduc beneficii pentru sănătatea întregului corp. Este, de asemenea, una dintre cele mai eficiente modalități de a vă întări sistemul musculo-scheletic.

Activitatea fizică regulată este esențială pentru construirea și menținerea unor mușchi și oase puternice. Iată câteva dintre principalele beneficii:

  • Stimulează creșterea țesutului osos nou, îmbunătățind rezistența osoasă.
  • Crește masa musculară și păstrează forța pe măsură ce îmbătrânești.
  • Acesta reduce pierderea musculară legată de vârstă, numită sarcopenie.
  • Acesta previne osteoporoza prin creșterea densității osoase.
  • Îmbunătățește echilibrul, mobilitatea și agilitatea, reducând riscul de accidentare.

Pentru a îmbunătăți sănătatea oaselor, exercițiile de susținere a greutății și de rezistență sunt cele mai eficiente. Încercați activități precum mersul pe jos, joggingul, tenisul sau antrenamentul de rezistență.

Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de activitate moderată zilnic. Sau împărțiți-o în câteva sesiuni de câte 10 minute, dacă vă este mai ușor să vă integrați în zi.

În plus, mușchii și oasele mai puternice facilitează activitățile de zi cu zi, cum ar fi ridicarea de pe scaun sau ridicarea cumpărăturilor.

Ce trebuie reținut

Exercițiile fizice regulate oferă beneficii uimitoare atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală. Acesta reduce riscul de boli cronice, stimulează energia și starea de spirit, îmbunătățește capacitatea de gândire, vă ajută să dormiți mai bine, susține imunitatea, ajută la controlul greutății și întărește oasele și mușchii.

Încercați să faceți 150 de minute pe săptămână de activitate moderată, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi. Sau 75 de minute pe săptămână de exerciții fizice viguroase, cum ar fi joggingul.

Chiar și cantități mici de exerciții fizice sunt benefice dacă sunteți în mare parte sedentar. Treceți treptat și concentrați-vă pe găsirea unor activități care vă plac.

Îmbunătățirile în materie de sănătate merită să faceți din exercițiile fizice un obicei pe tot parcursul vieții.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs