Poate vitamina D3 crește creșterea părului?

Published:

Căderea părului este o problemă comună care afectează atât bărbații, cât și femeile. În timp ce genetica joacă un rol important, există și alți factori care pot provoca căderea excesivă și subțierea părului. Deficiențele nutritive, stresul, îmbătrânirea și dezechilibrele hormonale pot contribui la căderea părului.

Poate vitamina D3 crește creșterea părului

Un nutrient care a fost legat de creșterea părului este vitamina D. Cunoscută și sub numele de "vitamina soarelui", vitamina D este produsă de organism atunci când pielea este expusă la lumina soarelui. De asemenea, poate fi obținută prin intermediul anumitor alimente și suplimente.

Vitamina D este esențială pentru multe procese vitale din organism. Pe lângă rolul său în sănătatea oaselor, vitamina D este importantă pentru funcția imunitară, pentru creșterea celulelor și pentru reglarea inflamației. Există, de asemenea, cercetări emergente care arată că vitamina D poate ajuta la stimularea foliculilor de păr și la încurajarea creșterii.

Deci, poate lua suplimente de vitamina D3 ajuta cu adevărat la pierderea părului? Să aruncăm o privire mai atentă asupra dovezilor.

Ce cauzează căderea părului?

Înainte de a explora dacă vitamina D poate îmbunătăți creșterea părului, este util să înțelegem ce cauzează căderea excesivă a părului și subțierea șuvițelor.

Unele dintre cele mai frecvente motive pentru căderea părului includ:

  • Genetică - Căderea părului poate fi ereditară. Atât chelia de tip masculin, cât și cea de tip feminin sunt legate de genetică.
  • Modificări hormonale - Fluctuațiile de androgeni și estrogeni pot perturba ciclul de creștere a părului, ceea ce duce la cădere. Menopauza, nașterea și tulburările tiroidiene au un impact asupra nivelurilor hormonale.
  • Deficiențe nutriționale - Un nivel scăzut de fier, zinc, proteine, vitamina D și alte substanțe nutritive poate afecta sănătatea părului.
  • Medicamente - Anumite medicamente utilizate pentru tratarea cancerului, artritei, depresiei și problemelor cardiace pot provoca căderea părului ca efect secundar.
  • Îmbătrânirea - Pe măsură ce înaintăm în vârstă, foliculii de păr se micșorează și creșterea părului încetinește.
  • Stresul - Nivelurile ridicate de stres cresc cortizolul, ceea ce poate duce la căderea părului.
  • Scalpuldeteriorat - Infecțiile scalpului - infecții ale scalpului, tegumentul, lichenul plan și alte afecțiuni ale pielii pot inflama foliculii de păr, ceea ce duce la căderea părului.
  • Coafura - Coafurile strânse care trag de rădăcinile părului, tratamentele chimice dure și coafurile cu căldură pot deteriora foliculii.
  • Tulburări autoimune - Afecțiuni precum alopecia areata pot provoca o cădere excesivă.

Rolul vitaminei D

Acum că am înțeles ce cauzează de obicei căderea părului, unde intervine vitamina D? Iată ce spun cercetările despre vitamina D și creșterea părului.

Receptorii de vitamina D în foliculii de păr

Mai multe studii au detectat receptori de vitamina D (VDR) atât în tecile exterioare, cât și în cele interioare ale foliculilor de păr. Prezența acestor receptori sugerează că vitamina D joacă probabil un rol în ciclul de creștere a părului.

Un studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology a examinat expresia VDR în celulele foliculului de păr uman. Cercetătorii au descoperit că VDR era prezentă în zone critice, cum ar fi bulbul de păr și teaca exterioară a rădăcinii, care conțin celulele stem responsabile pentru producerea de păr nou.

Descoperirile indică faptul că vitamina D este implicată în ciclul și creșterea foliculilor de păr. O deficiență de vitamina D ar putea perturba funcția celulelor foliculilor de păr.

Vitamina D reglează ciclul părului

Cum anume acționează vitamina D pentru a stimula creșterea părului? Cercetările indică câteva moduri cheie:

  • Proliferare celulară - Hormonul calcitriol al vitaminei D stimulează proliferarea și diferențierea celulelor foliculilor de păr. Acest lucru stimulează faza inactivă a ciclului părului.
  • Întârziereafazei de catagen - Vitamina D ajută la întârzierea fazei de catagen, care este momentul în care se oprește creșterea activă. Prin prelungirea anagenului, faza de creștere activă este extinsă, permițând părului să crească mai mult timp.
  • Efecte antiinflamatorii - Prin rolul său de modulator imunitar, vitamina D poate ajuta la reducerea inflamației la nivelul scalpului care poate împiedica foliculii.
  • Creșterea factorului de creștere asemănător insulinei (IG F-1) - Vitamina D stimulează IGF-1, care reglează creșterea părului.

Această cercetare oferă indicii cu privire la modul în care vitamina D acționează la nivel celular pentru a încuraja producția de păr. În continuare, să analizăm în mod specific efectele vitaminei D asupra căderii părului.

Deficiența de vitamina D este legată de pierderea părului

Dacă vitamina D face parte integrantă din ciclul și creșterea foliculilor, ar fi logic ca o deficiență să perturbe acest proces și să ducă la căderea părului.

Și, de fapt, studiile au găsit o corelație între nivelurile scăzute de vitamina D și alopecia (căderea părului).

Un studiu publicat în International Journal of Trichology a analizat nivelurile serice de vitamina D la 75 de pacienți cu alopecia areata în comparație cu 75 de controale sănătoase. Pacienții cu alopecie au avut niveluri de vitamina D semnificativ mai scăzute decât grupul de control.

Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit că din 928 de femei cu căderea părului, 85% aveau niveluri scăzute de vitamina D sub 30 ng/ml. Alte câteva studii au observat o asociere între deficitul de vitamina D și diverse tipuri de alopecie.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, rezultatele sugerează că există o relație între insuficiența vitaminei D și căderea părului.

Vitamina D3 orală legată de creșterea părului

Am acoperit teoria din spatele efectelor vitaminei D asupra foliculului și am stabilit că nivelurile scăzute sunt asociate cu căderea părului. Dar cum rămâne cu dovezile că administrarea orală a vitaminei D3 poate îmbunătăți efectiv creșterea părului?

Iată câteva dintre studiile care demonstrează capacitatea vitaminei D de a reduce căderea părului și de a crește densitatea părului:

  • Un studiu clinic a oferit subiecților cu căderea părului fie un placebo, fie un supliment de vitamina D. După 6 luni, grupul cu vitamina D avea o densitate și o grosime a părului semnificativ mai mari.
  • Într-un studiu de caz din 2019, un băiat cu deficiență de vitamina D și alopecie areata a primit suplimente de vitamina D. După 3 luni, nivelurile sale serice au fost normale și a cunoscut o regenerare semnificativă a părului.
  • Un studiu efectuat la femei aflate la postmenopauză a constatat că subiecții cărora li s-a administrat un supliment oral de vitamina D timp de 12 luni au avut scoruri mai bune la pierderea părului în comparație cu placebo.
  • Cercetătorii au administrat suplimente de vitamina D3 pacienților cu căderea părului timp de 6 luni până la 1 an. Aceștia au raportat îmbunătățiri semnificative din punct de vedere clinic în ceea ce privește regenerarea părului și reducerea căderii părului.

Deși sunt necesare studii clinice mai solide, cercetările inițiale demonstrează că suplimentarea cu vitamina D este promițătoare pentru îmbunătățirea creșterii părului.

Aportul recomandat de vitamina D pentru pierderea părului

Este clar că vitamina D joacă un rol esențial în ciclul foliculilor de păr. Iar cercetările sugerează că nivelurile scăzute sunt legate de căderea excesivă a părului, în timp ce suplimentarea poate încuraja regenerarea.

Acest lucru duce la întrebarea - cât de multă vitamina D ar trebui să luați pentru a combate căderea părului? Să examinăm aporturile recomandate în prezent.

National Institutes of Health a stabilit necesarul zilnic de vitamina D după cum urmează:

  • 400-800 UI pentru vârste cuprinse între 1 și 70 de ani
  • 800-1000 UI pentru vârste de peste 71 de ani

Cu toate acestea, mulți experți susțin că aceste aporturi recomandate sunt prea mici, în special pentru tratarea deficiențelor.

Atunci când se utilizează vitamina D pentru a optimiza creșterea părului, majoritatea studiilor au folosit doze cuprinse între 2000 și 5000 UI pe zi. Această suplimentație mai mare s-a dovedit a fi sigură și eficientă pentru îmbunătățirea statusului de vitamina D.

De exemplu, în cadrul unui studiu, subiecții au luat 3600 UI de vitamina D3 zilnic timp de 6 luni. Acest lucru a contribuit la creșterea nivelului de vitamina D în sânge în intervalul optim de 40-60 ng/ml și a dus la o creștere semnificativă a părului.

Cei mai mulți dermatologi și experți în căderea părului recomandă 4000 - 5000 UI de vitamina D3 pe zi pentru căderea părului. Aceasta este considerată doza terapeutică ideală. Cel mai bine este luată ca supliment oral împreună cu vitamina K pentru o absorbție adecvată.

De asemenea, este înțelept să vă testați mai întâi nivelul de vitamina D pentru a vă evalua mai bine nevoile individuale de dozare. Încercați să obțineți niveluri de sânge între 40-60 ng/ml pentru o sănătate optimă a părului.

Desigur, nu uitați să vă consultați medicul înainte de a lua orice supliment, mai ales în doze mari.

Alți nutrienți pentru creșterea părului

În timp ce deficiența de vitamina D este frecventă, căderea părului rareori provine doar dintr-un singur dezechilibru nutritiv. De aceea, este important să vă asigurați că obțineți cantități ample din toți nutrienții esențiali pentru sănătatea părului.

Iată câteva dintre vitaminele, mineralele și compușii de top care s-au dovedit a susține creșterea sănătoasă a părului:

  • Proteine - O cantitate adecvată de proteine este vitală pentru sănătatea părului.Încercați să consumați între 0,7 și 1 gram pe kilogram de greutate corporală.
  • Fier - Nivelurile de feritină sub 70-80 ng/ml pot duce la căderea părului. Poate fi necesară suplimentarea cu fier sau consumul de alimente bogate în fier.
  • Zinc - Acest mineral este implicat în diviziunea celulară și în sinteza proteinelor pentru păr. Stridiile, nucile și carnea roșie sunt surse bune.
  • Biotina - Biotina este o vitamină B esențială care creează keratina din care sunt făcute firele de păr.
  • Acizi grași Omega -3 - Omega-3 ajută la reglarea producției de ulei în scalp pentru a hidrata foliculii de păr. Peștii grași și nucile furnizează omega-3.
  • Antioxidanți - Deteriorarea radicalilor liberi poate afecta creșterea părului. Consumul de antioxidanți precum vitamina C, E și seleniu contracarează aceste efecte.

Urmând o dietă nutritivă cu toate vitaminele, mineralele, proteinele și grăsimile sănătoase esențiale ajută la crearea condițiilor optime pentru creșterea părului. Utilizarea suplimentelor pentru a corecta deficiențele oferă un sprijin suplimentar.

Vitamina D și căderea părului

Poate vitamina D crește creșterea părului? Cercetările actuale sugerează:

  • Receptorii de vitamina D se găsesc în celulele stem responsabile pentru producerea de păr nou. Acest lucru indică faptul că vitamina D este implicată în mod activ în ciclul foliculilor de păr.
  • Studiile arată că deficitul de vitamina D este legat de alopecie și de căderea excesivă a părului.
  • Administrarea de suplimente de vitamina D poate ajuta la prelungirea fazei de creștere activă (anagen) a foliculilor de păr.
  • Studiile clinice demonstrează că suplimentarea cu vitamina D poate crește densitatea, grosimea și creșterea părului - în special la persoanele care au deficiențe.
  • Aportul optim de vitamina D pentru căderea părului este de aproximativ 4000-5000 UI pe zi, în combinație cu alți nutrienți sănătoși pentru păr.

În timp ce mai multe cercetări sunt în curs de desfășurare, vitamina D se arată promițătoare ca un tratament eficient pentru căderea părului cauzată de deficiența nutrienților. Asigurarea unui aport adecvat prin expunerea la soare, surse alimentare și suplimente poate sprijini regenerarea sănătoasă a părului.

Ca întotdeauna, adresați-vă dermatologului sau medicului dumneavoastră pentru a face teste și pentru a determina cea mai bună doză și protocolul adaptat nevoilor dumneavoastră individuale. Vitamina D, împreună cu o abordare holistică, oferă speranța de a vă păstra șuvițele luxuriante și pline.

Întrebări frecvente despre vitamina D3 și creșterea părului

Ce face vitamina D pentru păr?

Vitamina D este implicată în reglarea ciclului de creștere a părului. Aceasta ajută la stimularea producției de noi foliculi de păr și încurajează creșterea prin prelungirea fazei active (anagen). Receptorii de vitamina D se găsesc în celulele stem ale foliculilor de păr care sunt responsabile de generarea de păr nou.

Cum acționează vitamina D pentru a stimula creșterea părului?

Vitamina D acționează la nivel celular în foliculii de păr. Aceasta promovează proliferarea și diferențierea celulelor pentru a stimula părul în faza de creștere. De asemenea, întârzie faza catagenă în care se oprește creșterea activă. Vitamina D crește, de asemenea, factorul de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1), un important regulator al creșterii părului.

Există o legătură între deficitul de vitamina D și căderea părului?

Da, studiile arată că deficitul de vitamina D este asociat cu alopecia (căderea părului). Persoanele cu diferite tipuri de alopecie tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D. Nivelurile sever deficitare de vitamina D pot perturba ciclul de creștere a părului și pot provoca căderea excesivă a părului.

Poate lua suplimente de vitamina D3 să ajute la creșterea părului?

Cercetările indică faptul că suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăți creșterea părului, în special la persoanele care au deficiențe. Mai multe studii au constatat că administrarea de vitamina D timp de 6 luni până la 1 an a crescut densitatea, grosimea și regenerarea părului în comparație cu placebo. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la scară largă.

Cât de multă vitamina D ar trebui să iau pentru căderea părului?

Cele mai multe cercetări care au demonstrat beneficiile creșterii părului au folosit doze de vitamina D3 între 2000-5000 UI pe zi. Dermatologii recomandă adesea 4000-5000 UI pentru a fi mai eficiente. Cel mai bine este să vă faceți un test pentru a vă determina nevoile individuale de dozare. Nivelurile din sânge între 40-60 ng/ml sunt considerate optime.

Când este cel mai bun moment pentru a lua vitamina D pentru sănătatea părului?

Vitamina D se absoarbe cel mai bine atunci când este administrată cu o masă care conține grăsimi sănătoase. Mulți experți recomandă să o luați dimineața, la micul dejun. Pentru o absorbție maximă, luați-o împreună cu vitamina K2.

Cât timp este nevoie pentru a vedea rezultate de la vitamina D pentru creșterea părului?

Pot fi necesare 2-3 luni de administrare constantă a suplimentelor de vitamina D pentru a observa o îmbunătățire vizibilă a grosimii părului și reducerea căderii. Utilizarea continuă timp de 6-12 luni produce, în general, cele mai bune rezultate. Asigurați-vă că îl luați zilnic și retestați nivelurile după 3 luni.

Care sunt alți nutrienți care susțin creșterea părului?

În timp ce vitamina D este importantă, căderea părului este adesea cauzată de deficiențe nutriționale multiple. Asigurați-vă că obțineți, de asemenea, suficiente proteine, fier, zinc, biotină, omega-3, vitaminele B, vitamina C și antioxidanți. O dietă nutritivă și echilibrată susține un păr sănătos.

Ar trebui să folosesc șamponul cu vitamina D3 sau să o aplic local?

Există puține dovezi care să arate că aplicarea de vitamina D la nivel topic îmbunătățește creșterea părului. Administrarea de suplimente orale de vitamina D3 este cea mai eficientă modalitate de a crește nivelul de vitamina D și de a stimula foliculii de păr. Folosirea unui șampon D3 poate oferi beneficii suplimentare pentru scalp.

Este vitamina D eficientă pentru toate tipurile de cădere a părului?

Suplimentarea cu vitamina D pare a fi cea mai eficientă pentru alopecia areata, chelie de tip feminin, efluviul telogen și căderea părului indusă de medicamente. Probabil că nu va ajuta la chelia de tip masculin determinată de hormoni. Consultați dermatologul dumneavoastră cu privire la tipul de cădere a părului pe care îl aveți.

Există efecte secundare sau riscuri?

Vitamina D3 este, în general, bine tolerată, chiar și în doze mai mari. Cu toate acestea, administrarea unei cantități prea mari poate duce la hipercalcemie. Respectați doza zilnică recomandată și faceți să fie monitorizate nivelurile. Consultați-vă medicul înainte de a începe să luați suplimente, mai ales dacă aveți afecțiuni de bază.

Ar trebui să folosesc minoxidil sau finasteridă împreună cu vitamina D?

Este posibil să obțineți rezultate mai bune prin asocierea vitaminei D pe cale orală cu minoxidilul topic sau blocantele DHT, cum ar fi finasterida, sub supraveghere medicală. Acest lucru oferă sprijin intern și extern pentru o creștere sănătoasă a părului. Consultați-vă întotdeauna dermatologul.

Cum rămâne cu transplantul de păr? Ajută vitamina D?

Da, vitamina D poate susține grefele de păr transplantate. Suplimentarea ajută la crearea unor condiții optime la nivelul scalpului pentru a stimula creșterea foliculilor transplantați. Aceasta poate îmbunătăți ratele de supraviețuire a grefelor. Cu toate acestea, transplanturile funcționează cel mai bine atunci când sunt abordate orice deficiențe sau probleme de sănătate subiacente.

Vitamina D funcționează pentru subțierea părului sau doar pentru chelie?

Vitamina D poate ajuta la subțierea generală și la pierderea de volum prin susținerea producției de fire de păr mai groase și mai puternice. Chiar dacă nu aveți chelie definită, îmbunătățirea statutului de vitamina D poate reduce căderea părului și poate ajuta părul să pară mai plin.

Pot să nu mai iau vitamina D3 odată ce părul meu crește din nou?

În general, se recomandă să continuați să luați vitamina D pe termen lung pentru a menține rezultatele. Căderea părului va recidiva probabil dacă aveți o deficiență subiacentă. Testați periodic nivelurile pentru a vă asigura că vă mențineți în intervalul optim de 40-60 ng/ml pentru o sănătate continuă a părului.

Expunerea la soare oferă suficientă vitamina D pentru păr?

Expunerea moderată și scurtă la soare poate contribui la creșterea vitaminei D. Cu toate acestea, multe persoane continuă să aibă deficiențe. Suplimentarea orală asigură o furnizare consistentă. Aveți grijă să nu vă ardeți. Protecția solară este în continuare vitală.

Poate vitamina D să crească din nou linia părului sau tâmplele?

În cazul în care subțierea la linia părului sau la tâmple se datorează deficienței de vitamina D, suplimentarea poate ajuta la regenerarea părului în acele zone. Cu toate acestea, retragerea firelor de păr și chelia de la tâmple sunt adesea genetice sau chelie de tip masculin. Vitamina D nu poate inversa aceste tipuri de pierdere permanentă.

Poate vitamina D să prevină căderea părului pe măsură ce îmbătrânim?

O cantitate adecvată de vitamina D poate ajuta la încetinirea subțierii părului legate de vârstă. Dar sănătatea părului se diminuează și din cauza schimbărilor hormonale, a daunelor oxidative și a scăderii fluxului sanguin. O nutriție completă, masajul scalpului, gestionarea stresului și tratamentele oferă rezultate mai bune împotriva îmbătrânirii.

Există cineva care ar trebui să evite suplimentele de vitamina D?

Consultați medicul înainte de a lua suplimente dacă aveți afecțiuni medicale, cum ar fi boli renale sau cardiovasculare, dacă luați digoxină sau alte medicamente, sau dacă aveți hipercalcemie. Un aport foarte mare de vitamina D poate fi nesigur pentru aceste grupuri. Sugarii și copiii ar trebui să se limiteze la doza zilnică recomandată.

Ajută vitamina D la alte probleme ale părului, cum ar fi mătreața?

Mătreața este cauzată de o ciupercă asemănătoare drojdiei numită malassezia. În timp ce vitamina D susține sănătatea generală a scalpului, ingredientele antifungice precum piritionul de zinc, sulfura de seleniu și ketoconazolul sunt mai eficiente împotriva mătreții. Consultați întotdeauna un dermatolog pentru mătreața încăpățânată.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs