Ce este stilul de viață Blue Zone și cum este afectat de stres?

Last updated:

Published:

Ce sunt Zonele Albastre?

În 2008, un bărbat pe nume Dan Buettner a publicat o carte intitulată "Zonele albastre: Lecții pentru a trăi mai mult". Conținutul acestei cărți avea să transforme modul în care privim demersul nostru de a trăi o viață mai lungă și sănătoasă. Nu era vorba despre ultima dietă la modă sau chiar despre a merge la sală în fiecare zi. În schimb, Buettner, National Geographic și un grup apreciat de oameni de știință au identificat cinci zone din lume în care oamenii trăiesc cel mai mult timp. Clasificate drept Zone Albastre, au fost observate și înregistrate obiceiurile alimentare, stilul de viață și sociale ale oamenilor care trăiesc în aceste zone.

harta zonelor albastre

Împreună, Buettner și echipa sa au descoperit că, deși fiecare zonă albastră era separată geografic, existau patru similitudini în modul în care fiecare populație își trăia viața. Aceștia făceau exerciții fizice regulate de intensitate scăzută, știau când să își ia timp pentru a se odihni, mâncau și beau o dietă echilibrată, în principal pe bază de plante și, în cele din urmă, aveau o rețea de încredere cu care socializau, fie că era vorba de familie sau de religie.

Care este rezultatul? Oamenii din fiecare zonă albastră au trăit mai mult, au avut o rată mai mică de boli cronice, au fost mai activi și au avut un număr mult mai mare de centenari. Populațiile din Zonele Albastre au grijă atât de mintea, cât și de corpul lor. Sună destul de ușor, dar în societatea modernă, îngrijirea minții noastre este adesea o idee de ultimă oră.

De ce este atât de dificil să adopți stilul de viață Blue Zone?

Scrise pe o bucată de hârtie, principiile unui stil de viață Blue Zone par destul de simple. Nu numai că par simple, dar toate sunt, în teorie, ușor de adaptat. Dificultatea apare atunci când vă uitați la modul în care fiecare segment este prioritizat. Vizualizați o piramidă împărțită în patru blocuri. Pornind de sus în jos, straturile sunt următoarele: mișcarea naturală, perspectiva corectă, alimentația înțeleaptă - și fundația - conectarea.

Conectarea sau existența unei rețele de oameni cu care să vorbești constituie fundamentul unei vieți mai lungi și mai sănătoase. Pentru ca un stil de viață Blue Zone să funcționeze, trebuie să avem o rețea de persoane în care putem avea încredere și cu care ne putem asocia, care împărtășesc valori similare și care ne oferă un sentiment de apartenență. În societatea modernă, destinderea și relaxarea alături de prieteni sau de familie este ultimul lucru pe care simțim că ar trebui să îl facem. Înaintea acestui lucru vine, de obicei, stresul legat de muncă și dacă vom termina la timp marea noastră prezentare.

Problema este că telefoanele noastre, e-mailurile, social media, angajamentele financiare - toate acestea sunt pe primul loc înainte de a ne lua măcar cinci minute pentru a face un bilanț și a ne odihni mintea. Stresul este după fiecare colț, iar fără un management adecvat, adoptarea stilului de viață Blue Zone este incredibil de complicată.

imagine de cină de grădină și fericită falimy

Stresul și alegerile alimentare

Stresul nu afectează doar capacitatea noastră de a ne relaxa la sfârșitul zilei. De câte ori am ajuns acasă stresați din cauza școlii sau a serviciului și ne-am îndreptat direct spre frigider sau spre meniul de mâncare la pachet? Ați avut o zi grea; meritați ceva rapid și simplu, la urma urmei, timpul este prețios.

De obicei, alimentele de conveniență sunt aproape întotdeauna procesate și bogate în grăsimi. Asta nu înseamnă că este greșit să mănânci totul cu moderație, dar legăturile dintre stres și alimentație indică o relație problematică. Atunci când suntem stresați, consumăm mai ușor un aport mai mare de produse zaharoase și grase. Adăugați o capacitate redusă de a gestiona stresul, iar alegerile alimentare devin și mai proaste. Corelația dintre cele două a fost bine documentată de Universitatea din Texas în cadrul unor proiecte de cercetare.

Ne stresăm pentru că greutatea noastră nu este cea pe care ne-o dorim, în primul rând din cauza dietei, dar, la rândul nostru, stresul ne face să apelăm la alimente nesănătoase. După cum arată cercetările efectuate de NCBI , încurajarea unor medii puțin stresante pentru copii îi face pe aceștia să fie mai predispuși să aleagă fructe sănătoase în locul gustărilor. În loc să ne facem griji cu privire la ce să mâncăm, ce-ar fi dacă am începe prin a ne gestiona stresul? Atunci, decizia de a mânca mai sănătos ar părea mai naturală, mai degrabă decât forțată. Beneficiile s-ar putea extinde nu doar pe termen scurt, ci și mai târziu în viață. NCBI a mai adăugat: "Stresul poate contribui la riscul de îmbolnăvire pe termen lung prin orientarea dietei într-o direcție mai nesănătoasă".

Stresul și exercițiile fizice

De cele mai multe ori, suntem atât de absorbiți de angajamentele de la serviciu sau de acasă, încât o plimbare rapidă pentru a ne limpezi mintea este pe ultimul loc în agendă. Dacă, la fel ca majoritatea, v-ați luptat cu politica de la birou și ați jonglat cu termenele limită de luni până vineri, ultimul lucru pe care doriți să-l faceți este să faceți o alergare ușoară sâmbătă dimineața. Weekend-urile sunt pentru odihnă, nu-i așa?

Din nou, este vorba de ruperea ciclului de autoperpetuare. S-a demonstrat de nenumărate ori că exercițiile fizice ne ajută să reducem nivelul de stres, să dormim mai bine și au un impact pozitiv asupra tulburărilor de anxietate. În primul rând, stresul este cel care ne împiedică să ne ridicăm și să facem scurte explozii de activitate.

O modalitate fantastică de a ieși în oraș este să vă alăturați unui prieten sau să luați parte la o activitate de grup. Nu numai că elimină o parte din izolarea pe care o impun activitățile singulare, dar vă puteți ajuta reciproc să vă motivați. Nimic nu spune "sunt un prieten bun" mai bine decât să scoți oamenii din pat pentru o plimbare în parc.

tată și fiu cu bicicleta

Stresul și implicarea socială

Până acum, este clar că stresul are un impact asupra motivației noastre de a face exerciții fizice și asupra alegerii alimentelor. Cu două dintre cele patru principii ale stilului de viață Blue Zone afectate în mod negativ, cu siguranță că stresul nu ne afectează capacitatea de a socializa?

Un studiu publicat de revista Nature Review Neuroscience a constatat că "efectele stresului asupra comportamentului social depind de momentul, durata și tipul de expunere la stres". Aceștia au adăugat că "retragerea socială și agresivitatea sunt o consecință tipică a faptului de a experimenta sau de a fi experimentat niveluri ridicate și persistente de stres".

Dacă nu ne luăm timp pentru a ne relaxa mintea și a ne destresa, atunci aproape toate situațiile ar putea provoca "niveluri persistente de stres". Rezultatul ulterior este că începem să stăm în casă și să socializăm mai puțin. Există un clișeu care sună foarte adevărat în zonele albastre: "O problemă împărtășită este o problemă înjumătățită". Poate că răspunsul la reducerea stresului este să vorbim cu alții despre el?

Stresul și scopul în viață

Încă de la o vârstă fragedă, nu este neobișnuit ca viața să urmeze un traseu prestabilit. Educație, muncă, iar apoi, după ce ai supraviețuit anilor de muncă, te retragi în speranța de a face ceva cu timpul tău.

un om în vârful muntelui

Acel "ceva", sau sentimentul unui scop, nu trebuie să fie munca, nu trebuie să fie religia, trebuie doar să fie ceva. Dorința noastră de a trăi cu sens este unică pentru rasa umană. Adesea, a avea un scop sau un scop ne permite să depășim mari adversități, combătând la rândul nostru direct stresul. Nu contează dacă aveți grijă de nepoți, pescuiți, vă ocupați de animale - motivația de a realiza ceva ne oferă aceeași perspectivă pozitivă ca și celor care trăiesc în zonele albastre. Cu un simț al scopului, restul cerințelor pentru o viață lungă și sănătoasă încep să se așeze la locul lor.

Stilul de viață Blue Zone se bazează pe echilibru

Dintr-o dată, lista de atribute care alcătuiesc stilul de viață din Zona Albastră pare destul de descurajantă. Iată însă secretul: oamenii care trăiesc în regiunile Zonei Albastre nu fac nimic anormal. Ei beau vin roșu, se răsfață, merg la serviciu, au grijă de o familie, sunt stresați, probabil că uneori decid chiar să stea în casă. Ceea ce fac însă, de asemenea, este o mai bună gestionare a tuturor acestor aspecte cu moderație.

Vei fi stresat, dar ia-ți 5 minute pentru a te destresa. Veți bea câteva pahare de vin, dar limitați-vă la două. Exercițiile fizice nu trebuie să însemne trei ore la sală, ci doar o plimbare în jurul blocului. Se pare că, cheia unei vieți lungi și sănătoase poate fi rezumată într-un singur cuvânt, echilibru. Aveți un stil de viață echilibrat?

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs