About the author
Sources
Referinta

[1] Porte, A., Godoy, R. L. D. O., Lopes, D., Koketsu, M., Gonçalves, S. L., & Torquilho, H. S. (2000). Essential Oil of Rosmarinus officinalis L. (Rosemary) from Rio de Janeiro, Brazil. Journal of Essential Oil Research, 12(5), 577–580. https://doi.org/10.1080/10412905.2000.9712163 [Referinţă]

[2] Russo, E. B. (2011b). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x [Referinţă]

[3] do Vale, T. G., Furtado, E. C., & Santos, J. G. (2002). Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) N.E. Brown. ProQuest. https://www.proquest.com/openview/45f6f29733a56f6fb3d43f5647ce2831/1?pq-origsite=gscholar&cbl=32055 [Referinţă]

[4] WebMD. (2021). Alternative Treatments for Insomnia. https://www.webmd.com/sleep-disorders/alternative-treatments-for-insomnia [Referinţă]

[5] Lorenzetti, B. B., Souza, G. E., Sarti, S. J., Santos Filho, D., & Ferreira, S. H. (1991). Myrcene mimics the peripheral analgesic activity of lemongrass tea. Journal of Ethnopharmacology, 34(1), 43–48. https://doi.org/10.1016/0378-8741(91)90187-i [Referinţă]

[6] Ojeda-Sana, A. M., van Baren, C. M., Elechosa, M. A., Juárez, M. A., & Moreno, S. (2013). New insights into antibacterial and antioxidant activities of rosemary essential oils and their main components. Food Control, 31(1), 189–195. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.09.022 [Referinţă]

Back

Ce este mircenul?

Ce este mircenul?

Mircenul este terpena dominantă din chemotipurile de canabis occidental.

Acest lucru este o adevărată realizare, având în vedere că planta produce peste 200 de terpene diferite. Mircenul creează arome plăcute, precum și efecte relaxante și, într-o oarecare măsură, sedative. Molecula prezintă două unități de izopren, fiind clasificată ca o monoterpenă.

Canabinoizii au dominat cercetările despre canabis o perioadă lungă de timp. Totuși, în ultimii ani, cercetătorii au decis să își îndrepte atenția și către terpenele precum mircen. În cercetări preliminare, aceste molecule demonstrează un potențial terapeutic interesant.

Cercetările sugerează că mircenul prezintă mai multe proprietăți medicinale. De asemenea, se pare că această terpenă interacționează și cu canabinoizii.

Hai să descoperim caracteristicile mircenului, iar apoi să studiem ce au de spus cercetătorii în acest sens.

Aroma

Mircenul emite o aromă pământoasă și de mosc, similară cu cea a cuișoarelor. Aceste parfumuri contribuie la aroma distinctivă a florilor de cânepă, precum și la cea a altor ierburi aromate și medicinale.

Prezent și în

Aroma și gustul unic al mircenului stau la baza proprietăților mai multor ierburi și fructe obișnuite. Mango, hamei, cimbru, busuioc și lemongrass conțin niveluri ridicate de această terpenă. Rozmarinul conține, de asemenea, o cantitate semnificativă - uleiul esențial de rozmarin conține aproximativ 12,4% mircen[1].

Ce este mircenul?

Posibile efecte

De zeci de ani, cercetătorii testează mircenul pentru a-i descoperi efectele terapeutice. Din păcate, există o lipsă distinctă de studii clinice. În prezent, nu putem spune cum funcționează mircenul la oameni sau ce efect are asupra acestora.

Cu toate acestea, o serie de studii celulare și pe animale oferă o perspectivă asupra a ceea ce ar putea descoperi studiile viitoare pe oameni.

Cercetările sugerează că este posibil ca mircenul să interacționeze cu anumiți canabinoizi, amplificându-le efectul medicinal. Acest fenomen a devenit cunoscut sub numele de „efect de anturaj[2]. Mircenul pare să îmbunătățească efectele antiinflamatorii ale CBD-ului, să sporească proprietățile analgezice ale THC-ului și CBD-ului și să crească efectele sedative ale THC-ului.

Până în prezent, în cadre de cercetare, mircenul a prezentat următoarele efecte:

• Sedativ
• Analgezic
• Antiinflamator
• Antioxidant

Cercetări de sprijin

Nenumărate relatări empirice descriu efectele sedative ale mircenului. Soiurile bogate în această terpenă par să prezinte proprietăți sedative și relaxante. Cercetările[3] publicate în jurnalul Phytomedicine au confirmat că este posibil să existe un sâmbure de adevăr în toate acestea.

Cercetătorii au administrat mai multe terpene unui grup de șoareci pentru a determina efectele acestora asupra relaxării musculare și a somnului. Mircenul a reușit să producă efecte de relaxare musculară la rozătoare, în doze de 100 și 200 mg/kg de greutate corporală. Terpena a mărit și intervalul de timp în care dormeau șoarecii sub influența barbituricelor - un medicament care deprimă sistemul nervos central.

Aceste rezultate indică faptul că mircenul poate avea un efect sedativ la om. Cu toate acestea, sunt necesare viitoare studii pe oameni, pentru a confirma aceste efecte. Interesant este că hameiul, care este bogat în mircen, a servit ca un medicament naturist tradițional[4] pentru insomnie.

Cercetările timpurii au identificat potențialul analgezic al mircenului. Un studiu[5] din Journal of Ethnopharmacology a descoperit că mircenul reduce durerea la șobolani în urma administrării unor injecții care induc durere. Cercetătorii au remarcat că administrarea orală de lemongrass proaspăt a redus durerea într-un mod dependent de doză.

Aceștia au distilat frunzele pentru a obține uleiul esențial din plantă. În continuare, au supus uleiul esențial fracționării pe o coloană cu silicagel și au identificat mircenul ca o componentă principală a uleiului. Ulterior, au repetat testul folosind doar mircenul și au identificat această terpenă drept compusul analgezic principal al lemongrass-ului.

Cercetătorii au comparat efectele analgezice ale mircenului cu cele ale morfinei. Spre deosebire de morfină, mircenul nu a cauzat toleranță după injecții repetate. Autorii lucrării au concluzionat că mircenul ar trebui să joace un rol în producerea medicamentelor analgezice care funcționează prin mecanisme diferite față de compușii asemănători aspirinei.

Mircenul a demonstrat și efecte antioxidante. Antioxidanții sunt recunoscuți ca molecule importante care ajută la protejarea împotriva deteriorării ADN-ului. Aceștia lucrează pentru neutralizarea radicalilor liberi, care altfel ar contribui la îmbătrânire și la o serie de boli cronice.

Cercetările publicate în jurnalul Food Control au descoperit că chemotipurile cu un nivel ridicat de mircen au o mai mare capacitate de evacuare a radicalilor liberi[6].

Referinta

[1] Porte, A., Godoy, R. L. D. O., Lopes, D., Koketsu, M., Gonçalves, S. L., & Torquilho, H. S. (2000). Essential Oil of Rosmarinus officinalis L. (Rosemary) from Rio de Janeiro, Brazil. Journal of Essential Oil Research, 12(5), 577–580. https://doi.org/10.1080/10412905.2000.9712163 [Referinţă]

[2] Russo, E. B. (2011b). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x [Referinţă]

[3] do Vale, T. G., Furtado, E. C., & Santos, J. G. (2002). Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) N.E. Brown. ProQuest. https://www.proquest.com/openview/45f6f29733a56f6fb3d43f5647ce2831/1?pq-origsite=gscholar&cbl=32055 [Referinţă]

[4] WebMD. (2021). Alternative Treatments for Insomnia. https://www.webmd.com/sleep-disorders/alternative-treatments-for-insomnia [Referinţă]

[5] Lorenzetti, B. B., Souza, G. E., Sarti, S. J., Santos Filho, D., & Ferreira, S. H. (1991). Myrcene mimics the peripheral analgesic activity of lemongrass tea. Journal of Ethnopharmacology, 34(1), 43–48. https://doi.org/10.1016/0378-8741(91)90187-i [Referinţă]

[6] Ojeda-Sana, A. M., van Baren, C. M., Elechosa, M. A., Juárez, M. A., & Moreno, S. (2013). New insights into antibacterial and antioxidant activities of rosemary essential oils and their main components. Food Control, 31(1), 189–195. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.09.022 [Referinţă]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Referinta

[1] Porte, A., Godoy, R. L. D. O., Lopes, D., Koketsu, M., Gonçalves, S. L., & Torquilho, H. S. (2000). Essential Oil of Rosmarinus officinalis L. (Rosemary) from Rio de Janeiro, Brazil. Journal of Essential Oil Research, 12(5), 577–580. https://doi.org/10.1080/10412905.2000.9712163 [Referinţă]

[2] Russo, E. B. (2011b). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://doi.org/10.1111/j.1476-5381.2011.01238.x [Referinţă]

[3] do Vale, T. G., Furtado, E. C., & Santos, J. G. (2002). Central effects of citral, myrcene and limonene, constituents of essential oil chemotypes from Lippia alba (Mill.) N.E. Brown. ProQuest. https://www.proquest.com/openview/45f6f29733a56f6fb3d43f5647ce2831/1?pq-origsite=gscholar&cbl=32055 [Referinţă]

[4] WebMD. (2021). Alternative Treatments for Insomnia. https://www.webmd.com/sleep-disorders/alternative-treatments-for-insomnia [Referinţă]

[5] Lorenzetti, B. B., Souza, G. E., Sarti, S. J., Santos Filho, D., & Ferreira, S. H. (1991). Myrcene mimics the peripheral analgesic activity of lemongrass tea. Journal of Ethnopharmacology, 34(1), 43–48. https://doi.org/10.1016/0378-8741(91)90187-i [Referinţă]

[6] Ojeda-Sana, A. M., van Baren, C. M., Elechosa, M. A., Juárez, M. A., & Moreno, S. (2013). New insights into antibacterial and antioxidant activities of rosemary essential oils and their main components. Food Control, 31(1), 189–195. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2012.09.022 [Referinţă]

Căutare produs