Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Read more.

Ce sunt flavanonele?

Ce sunt flavanonele?

Flavanonele reprezintă unul dintre cele șase subgrupuri de fitochimicale numite flavonoide.

Familia flavanonelor include moleculele hesperetină, eriodictyol și naringenină. Găsite în diferite specii de plante și citrice, studiile timpurii pe celule, animale și om privind potențialul terapeutic al flavanonelor au dat rezultate intrigante.

Plantele produc flavanone ca metaboliți secundari[1]. Aceste molecule pot ajuta plantele să se protejeze de o serie de amenințări externe, cum ar fi ger, secetă și agenți patogeni microbieni. De asemenea, ar putea fi implicate în atragerea insectelor benefice pentru creșterea polenizării. Flavanonele pot fi găsite în aproape toate părțile unei plante, de la ramuri, tulpini, scoarță și frunze, până la rădăcini, flori, fructe, coajă și rizomi.

Continuă să citești pentru a afla mai multe despre aceste molecule interesante și cum ar putea fi benefice pentru oameni.

Culoarea

Flavanonele sunt cetone incolore. Spre deosebire de verii lor flavonoizi, ele nu sunt pigmenți ale plantelor.

De asemenea, se găsesc în

Flavanonele apar în principal în citrice, dar apar și în alte tipuri de plante. Ele există în cantități relativ mari în anghinare, grapefruit, portocale, lime, lămâi și oregano uscat.

Ce sunt flavanonele?

Studiile de cercetare

Cercetările timpurii sugerează că flavanonele aduc efecte importante care ar putea ajuta la echilibrarea bolilor obișnuite care apar odată cu vârsta. Includerea mai multor dintre aceste molecule în alimentația proprie ar putea ajuta la susținerea sănătății[2] la vârste înaintate.

Până în prezent, cercetările sugerează următoarele efecte:

• Beneficii cognitive
• Anti-inflamator
• Antioxidant
• Anticancerigen
• Cardioprotector

Să explorăm mai detaliat cercetările curente care se aplică fiecăreia dintre aceste caracteristici.

• Beneficii cognitive

Cercetările sugerează că flavonoidele în ansamblu oferă beneficii cognitive la adulții cu deficiență cognitivă și boli neurodegenerative. Autorii unui studiu[3] publicat în Revista Americană de Nutriție Clinică au decis să exploreze în mod specific flavanonele pentru a vedea dacă au contribuit la aceste efecte la adulții sănătoși mai în vârstă.

Au efectuat un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, pentru a investiga beneficiile cognitive ale sucului de portocale bogat în flavonoide. Studiul a implicat 37 de adulți în vârstă. Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri. Un grup a primit suc de portocale 100% cu flavanone în concentrație ridicată (305 mg), iar celălalt grup a primit un întăritor cu aromă de portocale cu flavanone în concentrație mică (37 mg). După ce au consumat băutura aleasă timp de opt săptămâni, grupurile au făcut schimb.

Cercetătorii au descoperit că funcția cognitivă s-a îmbunătățit semnificativ după ce participanții au consumat sucul de portocale bogat în flavanol timp de opt săptămâni, fără a avea efecte suplimentare asupra dispoziției sau a tensiunii arteriale.

• Anti-inflamator și antioxidant

Inflamațiile și stresul oxidativ stau la baza multor afecțiuni ale sănătății, inclusiv cancer, boli neurodegenerative și afecțiuni cardiovasculare. Stresul oxidativ apare ca rezultat al așa-numiților radicali liberi. Acești atomi răi se încarcă în jurul corpului în căutarea unui electron suplimentar și, făcând acest lucru, produc pagube la nivelul celulelor, proteinelor și ADN-ului.

Flavanonele—în special hesperetina—par să acționeze ca antioxidanți și pot ajuta la reducerea acestui tip de deteriorare. Aceste molecule servesc ca gunoieri pentru radicalii liberi, adunând atomii răi și neutralizând amenințarea, reducând, la rândul lor, alte cazuri de inflamație.

Cu toate acestea, hesperetina nu doar sperie direct radicalii liberi; de asemenea, ajută celulele să-și consolideze apărarea antioxidantă[4].

Cercetările[5] pe animale publicate în revista Cercetări farmacologice au descoperit, de asemenea, că hesperetina produce un efect antiinflamator semnificativ în ceea ce privește umflăturile urechilor la șoareci.

Alte cercetări la nivel celular au descoperit că flavanonele produc efecte antiinflamatorii acționând asupra COX-1 și COX-2. Aceste enzime produc prostaglandine, lipide inflamatorii care dezvoltă inflamația, durerea și febra.

• Anticancerigen

Hesperetina pare să ajute la țintirea celulelor tumorale în mai multe moduri. O lucrare[6] publicată în Științele vieții detaliază modul în care flavanona poate induce apoptoza prin țintirea mai multor proteine celulare. Apoptoza, sau moartea celulară programată, apare la celulele normale atunci când devin disfuncționale. Cu toate acestea, celulele canceroase reușesc să evite acest proces, și ele supraviețuiesc și chiar se răspândesc.

Pe lângă stimularea potențială a acestui mecanism important, flavanonele ar putea contribui, de asemenea, la prevenirea răspândirii cancerului (metastaze) prin țintirea COX-2.

• Cardioprotector

Dietele completate cu hesperetină ar putea fi benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Cercetările[7] publicate în cadrul BioMed Central sugerează că flavanonele ar putea regla LDL din ficatul uman.

Cunoscut sub denumirea de lipoproteină cu densitate scăzută, LDL este tipul „rău” de colesterol care se acumulează ca placă în artere. Prin acțiunea sa, hesperetina poate reduce nivelul de LDL din sânge și, astfel, va reduce riscul de boli cardiace coronariene.

Siguranța și efectele secundare

Flavanonele sunt, în general, molecule sigure. Ele apar în numeroase produse alimentare populare și constituie o parte din aportul zilnic de flavonoide din alimente la mai multe populații.

Referinta

[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Referinţă]

[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Referinţă]

[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Referinţă]

[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Referinţă]

[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Referinţă]

[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Referinţă]

[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Referinţă]

Referinta

[1] Samanta, A., Das, S. K., & Das, G. (2011). Roles of flavonoids in Plants. ResearchGate. Published. https://www.researchgate.net/publication/279499208_Roles_of_flavonoids_in_Plants [Referinţă]

[2] Kozlowska, A., & Szostak-Wegierek, S. (2014). Flavonoids--food sources and health benefits. PubMed. Published. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25272572/ [Referinţă]

[3] Kean, R. J., Lamport, D. J., Dodd, G. F., Freeman, J. E., Williams, C. M., Ellis, J. A., Butler, L. T., & Spencer, J. P. (2015). Chronic consumption of flavanone-rich orange juice is associated with cognitive benefits: an 8-wk, randomized, double-blind, placebo-controlled trial in healthy older adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 101(3), 506–514. https://doi.org/10.3945/ajcn.114.088518 [Referinţă]

[4] Parhiz, H., Roohbakhsh, A., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2014). Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of the Citrus Flavonoids Hesperidin and Hesperetin: An Updated Review of their Molecular Mechanisms and Experimental Models. Phytotherapy Research, 29(3), 323–331. https://doi.org/10.1002/ptr.5256 [Referinţă]

[5] Rotelli, A. (2003). Comparative study of flavonoids in experimental models of inflammation. Pharmacological Research, 48(6), 601–606. https://doi.org/10.1016/s1043-6618(03)00225-1 [Referinţă]

[6] Roohbakhsh, A., Parhiz, H., Soltani, F., Rezaee, R., & Iranshahi, M. (2015). Molecular mechanisms behind the biological effects of hesperidin and hesperetin for the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Life Sciences, 124, 64–74. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.12.030 [Referinţă]

[7] Bawazeer, N. A., Choudhry, H., Zamzami, M. A., Abdulaal, W. H., Middleton, B., & Moselhy, S. S. (2016). Role of hesperetin in LDL-receptor expression in hepatoma HepG2 cells. BMC Complementary and Alternative Medicine, 16(1). https://doi.org/10.1186/s12906-016-1165-2 [Referinţă]

Căutare produs