Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Read more.

Anandamide: Tot ce trebuie să știi

Anandamide

Denumită inițial N-arahidoniletanolamină, anandamida (AEA) a fost redenumită după „ananda”, un cuvânt sanscrit care înseamnă „bucurie, extaz sau fericire”. Nu-ți face griji dacă totul sună puțin copleșitor; vom explica ce este AEA, ce face și cum să-ți susții corpul să producă o cantitate mai mare.

Ce este ECS?

Înainte de a discuta ce se cunoaște despre anandamide, este bine să facem un pas înapoi și să explicăm rolul sistemului endocanabinoid (ECS). ECS este o parte integrantă a modului în care anandamida își exercită influența minunată.

Sistemul nostru endocanabinoid include o vastă rețea de receptori CB1 și CB2. Acești receptori sunt incredibil de sofisticați din două motive. În primul rând, aceștia sunt localizați în tot creierul și corpul nostru și, în al doilea rând, sunt declanșați în principal de prezența compușilor chimici numiți canabinoizi. Odată activați, acești receptori catalizează diverse modificări biologice. Cercetătorii cred că, prin cercetarea extensivă a acestor interacțiuni, am putea folosi canabinoizii pentru a îmbunătăți starea de sănătate.

Totul sună bine, dar s-ar putea să te întrebi de ce reacționează corpul nostru la prezența canabinoizilor, compuși externi găsiți în plante precum cânepa? Ei bine, aici se remarcă rolul anandamidei. AEA este unul dintre mai mulți endo-canabinoizi („endo” înseamnă „intern” sau „în interior”). Din punct de vedere chimic, acești endocanabinoizi sunt foarte asemănători cu acei canabinoizi derivați din plante. Așadar, nu corpul nostru este cel ce a evoluat pentru a accepta canabinoizi precum CBD - avea deja propria sursă!

Ce este anandamida?

Odată ce oamenii de știință și-au dat seama de greșeala lor, au început să studieze pentru a înțelege anandamida și rolul acesteia în funcțiile corporale.

Au descoperit curând că această substanță neurochimică are un rol divers în cadrul mai multor funcții corporale prin interacțiunea cu receptorii CB1 și CB2 din sistemul nervos central și, respectiv, sistemul nervos periferic.

Pentru ce este responsabilă anandamida?

Se crede că AEA reglează funcții precum memoria, fertilitatea, pofta de mâncare, tiparele de somn, durerea și, așa cum sugerează și denumirea sa, motivația și plăcerea. Din păcate, este dificil să detaliem exact ce face anandamida, deoarece cercetările referitoare la acest subiect sunt limitate. Mai multe studii efectuate pe animale sugerează mecanisme potențiale de acțiune, dar este nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege modul în care aceste descoperiri au impact asupra comportamentului uman.

Acestea fiind spuse, știm că anandamida există, știm că interacționează cu receptorii CB și știm că acești receptori influențează funcțiile corporale. Este nevoie doar de definirea cu exactitate a caracteristicilor specifice AEA.

Unde se găsește anandamida?

Creierul este responsabil pentru sintetizarea anandamidei, urmărind cu atenție cât creează. Acesta este motivul principal pentru care studierea AEA este atât de provocatoare - nu rămâne într-un loc mult timp, deoarece corpul nostru menține nivelurile foarte bine reglate. Cu toate acestea, vestea bună este că există câteva metode externe de reglare pentru AEA, cum ar fi dieta, exercițiile fizice și, aportul de CBD, despre care vom discuta în curând.

Cum producem mai multă anandamidă?

Dacă ești interesat să maximizezi calitățile pozitive potențiale ale AEA, trebuie să știi că nu ești singurul. Având în vedere legăturile moleculei cu răspunsul nostru la plăcere și recompensă, mulți oameni (printre care și oameni de știință[1]) doresc să înțeleagă modul în care nivelurile mai mari de AEA ar putea avea impact asupra motivației, dependenței, anxietății și a altor tulburări ale creierului.

Dieta

Dieta

Acum iată că ai o scuză pentru a te răsfăța cu ciocolată. Deoarece conține substanța teobromină, se crede că ciocolata determină creierul să producă mai multă anandamidă. S-ar putea ca teobromina să încetinească, de asemenea, descompunerea anandamidei, oferind beneficii pe mai multe planuri. Pentru cele mai bune rezultate, consumă ciocolată neagră în loc de ciocolată cu lapte; cu cât te poți apropia mai mult de cacao[2] pură, cu atât mai bine.

Dacă nu ești un împătimit al ciocolatei, următoarele substitute cele mai potrivite sunt trufele[3]. Folosite de bucătari de prestigiu din întreaga lume, trufele negre sunt o delicatesă foarte căutată. Dacă ți le poți permite, trufele conțin o cantitate mare de anandamidă. Din fericire, există și alternative mai ieftine de anandamidă, incluzând ceai, pătrunjel și țelină.

Exercițiile fizice

Te-ai întrebat vreodată de ce sportivii vorbesc despre „euforia alergătorului”? Ei bine, s-ar putea să fie nevoie să-i mulțumești anandamidei pentru acest lucru. Un studiu publicat de Journal of Experimental Biology[4] a constatat că exercițiile fizice încurajează producția de endocanabinoizi. După doar treizeci de minute de alergare, atât oamenii, cât și câinii au înregistrat o creștere a nivelurilor de AEA.

Din păcate, mersul pe jos nu este la fel de eficient. Pentru a obține cel mai semnificativ beneficiu, concentrează-te asupra activităților aerobice și pune-ți inima la treabă.

CBD-ul mărește cantitatea de anandamide?

Având în vedere toate aceste discuții despre canabinoizi, endocanabinoizi și sistemul endocanabinoid, desigur, trebuie să discutăm despre rolul CBD-ului în nivelurile de anandamidă. Este încurajator deoarece se crede că CBD crește nivelurile naturale de anandamidă, dar nu în mod direct. În schimb, CBD inhibă enzima FAAH, o moleculă care descompune AEA în alți compuși.

Întrerupând acest proces, nivelurile naturale de anandamidă sunt nu doar mai mari, dar endocanabinoidul chiar rămâne într-un loc mai mult timp. Mai sunt multe de aflat despre implicațiile acestei interacțiuni unice. Oricum, cercetătorii speră că ar putea deveni o strategie promițătoare[5] pentru diferite tulburări de dispoziție și tulburări motorii în viitor.

Pentru a descoperi influența holistică a CBD-ului, vizitează magazinul Cibdol pentru o selecție completă de capsule, uleiuri, produse cosmetice și multe altele. Sau, pentru a afla mai multe despre endocanabinoizi și impactul acestora asupra funcțiilor corporale, încearcă Enciclopedia noastră CBD.

Referinta

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Referinţă]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Referinţă]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Referinţă]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Referinţă]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Referinţă]

Referinta

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Referinţă]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Referinţă]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Referinţă]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Referinţă]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Referinţă]

Căutare produs