Tot ce trebuie să știți despre Anandamida

Last updated:

Published:

Ce este anandamida?

Denumită inițial arachidonoletanolamidă, anandamida (AEA) a fost redenumită după "Ananda", un cuvânt indian care înseamnă "bucurie, fericire sau fericire". Numai în această frază de început, există o mulțime de informații de asimilat. Cu toate acestea, anandamida este un aliat puternic, așa că haideți să revenim la principiul de bază al sistemului endocannabinoid. Acest lucru ne va ajuta să înțelegem de ce este atât de importantă această "moleculă a fericirii" intitulată pe bună dreptate "molecula fericirii".

structura moleculară a anandamitului

Sistemul nostru endocannabinoidian (ECS) este o rețea vastă de receptori CB1 și CB2. Acești receptori sunt incredibil de sofisticați din două motive. În primul rând, sunt localizați în tot corpul și, în al doilea rând, sunt declanșați de prezența unor compuși chimici numiți canabinoizi. Odată activați, acești receptori declanșează o serie de răspunsuri biologice. Cercetătorii consideră că, prin documentarea extensivă a acestor interacțiuni, am putea fi capabili să folosim canabinoizii în mod foarte benefic.

Toate acestea sună bine, dar poate vă întrebați de ce reacționează organismul nostru la prezența canabinoizilor. La urma urmei, chiar dacă se găsesc în mai multe specii de plante, acestea sunt conținute cu precădere în canabis. De ce ar fi evoluat corpul uman un sistem care este declanșat de canabis?

Ei bine, aceeași întrebare i-a nedumerit pe oamenii de știință, mai ales atunci când receptorii canabinoizi au fost descoperiți inițial în anii 1980.

Oamenii de știință au descoperit sistemul biologic înainte de a găsi declanșatorul

La momentul descoperirii, oamenii de știință au crezut că prezența THC declanșează receptorii canabinoizi. THC este compusul psihoactiv care se găsește în canabis. Abia câțiva ani mai târziu a fost descoperit un compus chimic produs intern numit anandamidă. Dintr-o dată, ECS a căpătat sens. Acesta era acolo pentru a reacționa la substanțele chimice pe care corpul nostru le producea intern. Motivul pentru care oamenii de știință au presupus mai întâi că receptorii au răspuns la prezența THC este că tetrahidrocannabinolul (THC) și anandamida (AEA) au asemănări la nivel molecular.

Considerat un endocannabinoid, s-a constatat că anandamida are mai multe efecte. Se pare că induce o stare de fericire, câștigându-și titlul potrivit de molecula fericirii. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că părea să fie legată de memorie, motivație, proces de gândire, durere, apetit și fertilitate.

Anandamida are, de asemenea, capacitatea de a încuraja neurogeneza, un termen pentru dezvoltarea de noi celule nervoase. În acest fel, ea prezintă "efecte de tip anxiolitic și antidepresiv". Cu numărul de beneficii care se suprapun în favoarea anandamidei, există un dezavantaj al acestui compus chimic. Fiind produs în mod natural, acesta este descompus de organism incredibil de repede.

Ce puteți face pentru a stimula producția de anandamidă în mod natural?

Ieșirea rapidă din corp este motivul pentru care nu rămânem într-o stare permanentă de beatitudine. Totuși, nu totul este pierdut. Există mai multe modalități prin care ne putem crește în mod natural nivelul de anandamidă.

Dieta

Cea mai bună veste? Acum aveți o scuză pentru a vă răsfăța cu ciocolată. Prin conținutul de teobromină, se crede că ciocolata determină creierul să producă mai multă anandamidă. Teobromina ar putea, de asemenea, să încetinească descompunerea anandamidei, oferind beneficii pe mai multe fronturi. Pentru cele mai bune rezultate, consumați ciocolată neagră în locul celei cu lapte, cu cât vă puteți apropia mai mult de cacao pură, cu atât mai bine. Acest lucru asigură concentrații mai mari de teobromină și flavonoizi puternici.

CBD, ulei de cânepă și alimente sănătoase

Dacă nu sunteți un fan al ciocolatei, următorul înlocuitor cel mai potrivit sunt trufele. Nu din cele magice, ci ciupercile negre care cresc în pământ. Folosite de bucătari de prestigiu din întreaga lume, trufele negre sunt o delicatesă foarte căutată. Dacă vi le puteți permite, trufele conțin o abundență de anandamidă. Din fericire, există alternative mai ieftine. Ceaiul, pătrunjelul și țelina pot contribui, de asemenea, la stimularea producției de anandamidă.

Exercițiu

Alergarea nu este doar o modalitate excelentă de a te pune în formă și de a pierde în greutate. Un studiu publicat în Journal of Experimental Biology a constatat că exercițiile fizice au încurajat producția de endocannabinoizi. După doar 30 de minute de alergare, atât oamenii, cât și câinii au înregistrat o creștere a nivelului de AEA. Din păcate, mersul pe jos nu s-a dovedit a fi la fel de eficient. Pentru a obține cele mai semnificative beneficii, concentrați-vă pe activități aerobice și puneți-vă inima în mișcare.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs