7 motive pentru care te simți obosit/ă în timpul zilei
Last updated:
Published:
Te-ai săturat să fii obosit/ă tot timpul? Continuă să citești pentru a descoperi cele șapte motive care îți creează dificultăți în a rămâne treaz/ă și alert/ă pe parcursul zilei, ajutându-te astfel să găsești o soluție practică!
De ce sunt mereu obosit/ă?
Deși poate părea o parte intrinsecă a stilului de viață modern, oboseala are un impact semnificativ asupra calității vieții, mai ales dacă este prezentă zi de zi. De fapt, este o senzație atât de familiară încât are chiar și propriul acronim: OTT (obosit/ă tot timpul).
Desigur, problema constă în faptul că mai mulți factori pot perturba somnul și poate fi dificil să îți dai seama de unde să începi. Tocmai de aceea, am întocmit o listă cu cei mai frecvenți factori care contribuie la oboseala constantă. Vom sublinia impactul lor și ce poți face pentru a-i evita sau cum să le găsești o soluție.
1. Lipsa de somn sau tulburări ale somnului
Lipsa de somn poate părea un motiv evident pentru care te simți obosit/ă în timpul zilei, dar este posibil să experimentezi sau să îți creezi tulburări fără ca măcar să îți dai seama. Din păcate, chiar și cea mai mică perturbare a programului de somn al organismului te poate face să te simți amețit/ă și lipsit/ă de vitalitate.
Somnul are, de obicei, patru etape diferite (N1, N2, somn profund și somn REM), iar un ciclu complet care poate dura între 90 de minute și 3 ore. Cheia succesului este să finalizezi cât mai multe cicluri de somn profund; acesta este momentul în care corpul tău atinge apogeul stării sale de refacere. Problema este că nu poți sări peste etape, așa că trebuie să acorzi timp corpului tău să termine fiecare fază, una după alta.
De aceea este esențial să ai un program de somn consecvent și adecvat. Dacă dormi mai puțin de 6-9 ore, ai putea crea, fără să știi, o tulburare a somnului, deoarece corpul tău nu poate finaliza ciclurile de somn de care are nevoie pentru a se recupera.
2. O alimentație nepotrivită
Mâncarea și băuturile pe care le alegem au un impact imens asupra calității somnului nostru. Nu doar alimentele pe care le consumi înainte de ora de culcare afectează felul în care te simți când te trezești, așa că trebuie să fii atent/ă la ceea ce consumi pe tot parcursul zilei.
De exemplu, dacă bei în mod regulat băuturi bogate în cofeină după prânz, acestea ar putea cauza o perturbare semnificativă a programului tău de somn. Pentru unii oameni, poate dura până la zece ore pentru a elimina în mod complet cofeina din organism.
Pe de altă parte, este posibil să nu mănânci suficient sau să nu bei suficientă apă. Săritul peste mese scade nivelul de energie, în timp ce senzația de foame te poate împiedica să adormi. Dacă este dificil să mănânci o serie de mese echilibrate pe parcursul zilei, ia în considerare suplimentele cu vitamine și minerale.
3. Stresul
Stresul schimbă în mod fundamental prioritățile corpului nostru, lucru care are sens atunci când încerci să respecți termenele limită de sfârșit de an sau atunci când jonglezi cu un program social necruțător. Cu toate acestea, mintea și corpul pot suporta răspunsul nostru la stres doar pentru o perioadă limitată de timp, înainte ca simptome precum durerile de cap, tensiunea musculară, oboseala și greața să se instaleze.
Din păcate, nu există o soluție instantanee contra stresului, deoarece senzația este unică pentru fiecare persoană care o experimentează. Nu există cazuri, simptome sau remedii identice. Acestea fiind spuse, mici modificări în rutina ta zilnică pot reduce impactul stresului, oferindu-ți mai multă libertate în a găsi o soluție care funcționează pentru tine.
Dacă bănuiești că stresul te împiedică să te odihnești așa cum meriți, ia în considerare pași mici, cum ar fi:
• Oprirea telefonului de serviciu seara
• Oferă-ți o seară pe săptămână în care să nu ai angajamente sociale
• Scrie cum te simți într-un jurnal
• Practicarea mindfulness-ului
• Stabilirea unor limite de utilizare a rețelelor sociale
4. Depresia
Depresia afectează toate aspectele vieții, cu simptome care variază de la iritabilitate și schimbări ale apetitului, până la oboseală extremă și tristețe persistentă. Luând în considerare impactul dramatic pe care îl are asupra modului în care gândim și simțim, nu este de mirare că depresia reprezintă cauza principală a stării de oboseală permanentă.
Din păcate, depresia face ravagii în ceea ce privește producția de serotonină a organismului nostru. Nu numai că serotonina este parte integrantă a fazei de somn REM, dar este un precursor chimic al hormonului de somn, melatonina.
Indiferent de scenariul în care te afli, vestea bună este că există o mulțime de tratamente pentru depresie. Prin ajustări minore ale stilului de viață sau a medicamentelor, există modalități de a-ți restabili calitatea somnului.
5. Diabetul
Numai în Marea Britanie[1] aproape patru milioane de oameni au diabet, o afecțiune care împiedică organismul să producă suficientă insulină. Insulina este un hormon care permite organismului să absoarbă glucoza, o sursă de energie esențială pentru celulele noastre. Odată cu acumularea de glucoză în sânge, în loc de acumularea în celule, apar nenumărate simptome, inclusiv sporirea senzației de sete, a urinării și a oboselii.
Deși diabetul de tip 1 reprezintă, de obicei, rezultatul geneticii sau al unei infecții, diabetul de tip 2 este posibil să se dezvolte numai din cauza unui stil de viață neadecvat. Din păcate, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 crește anual, dar afecțiunea poate fi prevenită dacă faci modificări în stilul tău de viață și în dieta ta. Cheia este să limitezi aportul de alimente procesate bogate în grăsimi, zahăr și sare - și să optezi în schimb pentru alimente integrale și exerciții fizice regulate.
6. Anemia
În mod normal, celulele roșii din sânge transportă oxigen în țesuturile din tot corpul nostru, dar acest lucru nu se întâmplă și în cazul persoanelor care suferă de anemie. Afecțiunea provoacă o scădere a celulelor roșii din sânge, astfel încât oamenii care suferă de această afecțiune se simt slăbiți și obosiți. În cazuri severe, poate provoca și dureri în piept, dificultăți de respirație și bătăi neregulate ale inimii.
Anemia este foarte dificil de diagnosticat deoarece simptomele sunt adesea foarte ușoare la început. Având în vedere că există zeci de motive pentru care oamenii se simt obosiți în mod constant, anemia nu este întotdeauna luată în considerare. Cel mai bine ar fi să începi prin a-ți da seama ce trebuie să schimbi la stilul de viață înainte de a trece la un diagnostic de anemie. Totuși, dacă dieta, exercițiile fizice și igiena somnului sunt corespunzătoare, ar trebui să consulți un medic.
7. Stilul de viață sedentar
Ai crede că dacă șezi întreaga zi s-ar putea să ai un nivel crescut de energie. La urma urmei, dacă nu te miști foarte des înseamnă că îți poți conserva energia pentru momentele când ai cu adevărat nevoie de ea, nu? Ei bine, conform cercetătorilor[2], lucrurile stau diferit. Dacă nu respecți recomandările de activitate fizică te poți simți mai obosit/ă decât dacă faci sport în mod regulat.
Raționamentul din spatele observațiilor lor se bazează pe modul în care corpul uman folosește oxigenul pentru a transforma nutrienții în energie. Persoanele care fac sport în mod regulat au un nivel de oxigen mai mare decât oamenii care au un stil de viață sedentar, ceea ce înseamnă că organismul poate să genereze energie mai ușor atunci când este nevoie.
Din păcate, se ajunge la scenariul „folosește-l sau pierde-l”. Dacă te simți obosit/ă în mod constant, în ciuda faptului că stai jos când lucrezi, o plimbare rapidă sau treizeci de minute de exerciții ușoare ar putea fi soluția de care ai nevoie.
Ești pregătit/ă să-ți revigorezi rutina zilnică și să lupți împotriva stării de oboseală constantă? În magazinul Cibdol vei găsi o gamă completă de uleiuri, capsule și suplimente, care îți vor oferi impulsul de care ai nevoie. Apoi, poți vizita enciclopedia CBD pentru a afla mai multe despre somn și igiena somnului.
[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [Referinţă]
[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab [Referinţă]