Ce este durerea cronică și cum este diagnosticată?

Last updated:

Published:

Ce este durerea cronică?

Cei care trăiesc cu dureri cronice vor găsi această senzație mult prea familiară. Îți știrbește încrederea în tine, fiind mereu la pândă în spatele minții. Luarea în brațe a nepoților, mersul la cumpărături, chiar și simplele treburi casnice devin o luptă între minte, corp și determinarea ta interioară. Unul din cinci adulți care trăiesc în Europa va suferi fie de dureri nociceptive, fie de dureri neuropatice, iar o treime dintre aceste persoane se confruntă cu dureri constante.

un bărbat care își ține genunchiul din cauza durerii

Durerea poate apărea în valuri, inițial ascuțite înainte de a se diminua. Poate fi, de asemenea, mai severă, variind de la o furnicătură sau amorțeală constantă până la o senzație de arsură. Din punct de vedere statistic, probabilitatea de a avea dureri cronice crește pe măsură ce îmbătrâniți. Cu toate acestea, durerea cronică nu ar trebui să fie considerată o parte naturală a procesului de îmbătrânire.

Durerea cronică este clasificată în două categorii, nociceptivă și neuropatică. Prima este genul de durere pe care toți am experimentat-o. Gândiți-vă la ultima dată când v-ați rupt un os, v-ați tăiat brațul sau v-ați ars cu ceainicul; toate acestea sunt exemple de durere nociceptivă.

Cea din urmă, durerea neuropatică, vine din interior și este cauzată de afectarea sistemului nostru nervos. Unii pacienți au raportat că durerea se simte ca și cum ar fi fost electrocutată. De obicei, aceasta este rezistentă la medicația tradițională și devine incredibil de debilitantă. Ambele tipuri de durere îi pot împiedica pe cei care suferă să poată dormi, să lucreze sau să ducă o viață sănătoasă și activă.

Care sunt cauzele durerii cronice?

Având în vedere că peste 50% dintre persoanele care suferă de dureri cronice așteaptă până la doi ani înainte ca durerea să fie sub control, este esențial să se înțeleagă care sunt cauzele acesteia. Ambele categorii de durere apar, de obicei, după un anumit tip de traumă. Acestea fiind spuse, identificarea declanșatorului exact al durerii cronice este, în unele cazuri, imposibilă.

Durerile de cap, durerile de spate și artrita; aceste afecțiuni se încadrează sub umbrela durerii nociceptive. Acum, imaginați-vă că durerea este constantă sau apare în mod regulat timp de șase luni sau mai mult. Exact prin asta trebuie să treacă cei care trăiesc cu dureri cronice. Deoarece cauza exactă variază atât de mult, fiecare caz trebuie analizat pe merit propriu. Durerea ar putea fi rezultatul unei boli, al unei afecțiuni, al unei leziuni la nivelul pielii, al unui os rupt - catalizatorul durerii cronice poate veni în multe forme.

În cazul durerii neuropatice cronice, simptomele se pot prezenta în orice parte a corpului. Acest lucru nu face decât să se adauge la frustrarea imensă resimțită de cei care suferă. Nervii și căile nervoase pot fi obstrucționate sau deteriorate, ceea ce duce la apariția unor perioade acute de durere. Capacitatea sistemului nostru nervos de a procesa corect durerea poate fi, de asemenea, distorsionată.

o femeie care își ține mâna din cauza durerii

Pentru majoritatea persoanelor, o tăietură în braț sau o apucare de mână poate durea inițial, dar durerea dispare curând. Cei care trăiesc cu dureri neuropatice pot simți durerea în părți întregi ale corpului, cum ar fi un braț sau un picior. Aceștia pot simți chiar o durere atroce doar dacă sunt înțepați sau împuns ușor.

Este dificil de diagnosticat durerea cronică

Având în vedere complexitatea apariției durerii cronice, diagnosticul și orice tratament care urmează sunt greu de adaptat la fiecare persoană în parte. Motivul pentru rata redusă de prognostic se datorează modului în care creierul nostru procesează experiența durerii. Ceea ce vă poate durea în mod semnificativ poate să nu aibă același efect asupra partenerului dumneavoastră. Aceeași sursă de durere ar putea fi, de asemenea, mai severă la copii sau la persoanele în vârstă.

Pragul de durere al fiecăruia diferă. Dacă ați întreba douăzeci de persoane ce au simțit atunci când și-au rupt brațul, răspunsul ar varia de fiecare dată. Aceleași reguli se aplică și dacă le cereți apoi acelorași douăzeci de persoane să își evalueze durerea pe o scară de la 1 la 10. Deoarece în prezent nu există niciun mijloc de a testa științific severitatea durerii, ajungem să ne bazăm pe pacient pentru diagnosticare. Nu numai că acesta trebuie să le spună medicilor cât de severă este durerea, dar trebuie, de asemenea, să încerce să descrie sursa durerii. În cazul afecțiunilor neuropatice, acest lucru este aproape imposibil și complet inutil.

Unele metode testează durerea care provine din oase sau din țesuturile profunde. Radiografiile, RMN-ul și tomografiile pot fi de ajutor în acest sens. Pentru verificarea integrității nervilor, pacienții pot fi supuși, de asemenea, unui studiu electrofiziologic. Chiar și o combinație a acestor teste poate să nu reușească să izoleze cauza exactă a durerii cronice.

Prevalența durerii cronice în Europa

Deși numărul exact al persoanelor care trăiesc cu dureri cronice diferă de la o țară la alta, cifra este întotdeauna de ordinul milioanelor - opt milioane în Marea Britanie, zece milioane în Franța și șaisprezece milioane în Italia. În Spania, din cele cinci milioane de persoane care suferă de dureri cronice, 500.000 au fost diagnosticate cu o afecțiune neuropată.

Statisticile nu se îmbunătățesc nici atunci când se analizează eficiența tratamentului. 38% dintre toți europenii cu dureri cronice spun că durerea lor nu este gestionată în mod adecvat, iar majoritatea trăiesc cu această afecțiune de mai bine de șapte ani.

Durerea cronică este subtratată

cruce verde

Durerea cronică este atât dificil de diagnosticat, cât și incredibil de debilitantă. Pentru cei care trăiesc cu ea, se poate simți ca și cum ar fi singurul lucru care există în viață. Totuși, nu totul este pierdut. Unele tratamente pot sprijini gestionarea eficientă a durerii. În cazurile ușoare, medicamentele pentru durere fără prescripție medicală sunt suficiente. Pentru durerea severă, se poate prescrie codeină sau morfină. Riscul cu opioidele este că acestea au multe efecte secundare și majoritatea pacienților sunt îngrijorați de impactul utilizării lor pe termen lung. Blocantele nervoase sau relaxantele musculare sunt, de asemenea, utile; cu toate acestea, eficacitatea lor va depinde de tipul de durere tratat.

Scopul principal al oricărei forme de tratament va fi întotdeauna acela de a încerca să readucă persoana în cauză la activitățile zilnice. Fie că este vorba de întoarcerea la muncă, de plimbarea câinilor sau pur și simplu de a putea dormi toată noaptea.

În ciuda măsurilor luate de profesioniștii din domeniul sănătății, spectrul vast de variabile înseamnă că durerea cronică rămâne în mare parte subtratată. Natura necruțătoare a durerii cronice determină adesea apariția unor tulburări psihice. Anxietatea și depresia sunt frecvente, mai ales atunci când bolnavii se simt izolați de incapacitatea lor fizică.

O mai bună înțelegere a durerii cronice este absolut vitală, atât pentru pacienții care suferă în prezent, cât și pentru cei diagnosticați în viitor. În cel mai rău caz, este posibil ca durerea cronică să nu dispară niciodată. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, ea poate fi gestionată prin modificări ale stilului de viață, ale dietei și prin sprijin din partea cadrelor medicale.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs