Dieta Blue Zone - Mănâncă precum cei mai sănătoși oameni de pe Pământ

Last updated:

Published:

Dieta Blue Zone este bazată pe plante

Să începem cu ceea ce definește o "zonă albastră" înainte de a intra în principiile de bază ale unei diete Blue Zone. Cinci regiuni se califică drept Zone Albastre: Ikaria, Okinawa, Barbagia, Loma Linda și Peninsula Nicoya. Răspândite pe tot globul, acestea reprezintă zone în care populația trăiește mai mult, are mai puține probleme de sănătate și rămâne activă până la 80 de ani. În esență, aceste zone prezintă unele dintre cele mai sănătoase comunități din lume. Să recunoaștem, nu există multe diete în întreaga lume care pot concura cu acest tip de afirmație.

dieta este bazată pe plante

Vestea bună este că nu trebuie să locuiți în aceste zone pentru a imita abordarea lor în ceea ce privește viața sănătoasă. Trebuie, totuși, să urmați câteva principii fundamentale bazate pe modul în care mănâncă oamenii din zonele albastre. Nu vă putem promite soarele mediteranean din Barbagia, Sardinia, dar putem descompune dieta Zonei Albastre în zece pași simpli.

1. Mănâncă pește, dar nu atât de mult pe cât crezi

Este adevărat că majoritatea locațiilor din Zona Albastră se află pe sau în apropierea coastei. Cu toate acestea, peștele nu se regăsește în dieta locală atât de mult pe cât ați putea crede. În majoritatea regiunilor, peștele este consumat de cel mult trei ori pe săptămână, iar din aceste trei ori, majoritatea sunt pești mici, de la mijlocul lanțului trofic. Cod, hamsii sau sardine sunt cele mai populare alegeri, în principal pentru că sunt atât ușor de digerat, cât și mai buni pentru ecosistem.

2. Păstrați carnea pentru ocazii speciale

Puiul, carnea de vită și de porc sunt consumate în principal ca parte a unei ocazii speciale. În plus, atunci când sunt consumate, ele sunt o garnitură la un fel de mâncare, mai degrabă decât felul principal. Încercați să nu mâncați carne mai mult de cinci ori pe lună.

3. Reducerea numărului de ouă consumate

Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la îndepărtarea gălbenușului, în schimb, consumând întregul ou este perfect în regulă. Nu este nimic în neregulă cu consumul de ouă, dar în cele cinci regiuni, ouăle sunt consumate ocazional și nu ca regulă. Încercați să reduceți consumul de ouă la mai puțin de trei pe săptămână.

4. Mai puține lactate sunt mai bune

Intoleranța la lactoză este din ce în ce mai frecventă. În timp ce discuțiile privind capacitatea naturală a organismului nostru de a descompune lactoza continuă, persoanele care trăiesc în zonele albastre evită de obicei laptele de vacă. În schimb, ei aleg să folosească lapte de capră sau de oaie.

5. Zahărul este un "nu-nu

Îndepărtarea zahărului nu va fi o surpriză. Zahărul adăugat a devenit, din păcate, un element de bază al mâncărurilor gata preparate, al sosurilor, al băuturilor răcoritoare și chiar al pâinii. Excesul de zahăr artificial, și nu zaharurile care apar în mod natural în fructe, a fost legat de multe afecțiuni dăunătoare. Băuturile răcoritoare sunt principalul vinovat în această categorie și ar trebui eradicate din dietele noastre. Dacă doriți să vă răsfățați, din nou, păstrați bunătățile zaharoase pentru o ocazie specială.

6. Dacă vrei să iei o gustare, încearcă nucile

Indiferent de ceea ce faceți, vor veni momente pe parcursul zilei când veți dori o gustare între mese. Decât să vă lipsiți, mai bine ajungeți la câteva pumni de nuci amestecate. Pentru cele mai bune rezultate, încercați un amestec care să includă migdale, nuci braziliene, nuci, caju și alune. Individual, acestea își aduc propriile beneficii, dar împreună sunt pline de omega-3, proteine și vitamina E.

7. Schimbați pâinea albă cu aluat acrișor

Am menționat mai devreme pâinea. Majoritatea pâinii procesate este plină de zahăr și făină albă înălbită. Ambele oferă o scurtă explozie de energie și provoacă vârfuri ale nivelului de insulină. Schimbați pâinea albă cu pâinea tradițională cu aluat acru și veți fi uimit de diferență. Pâinea din aluat natural este ușor de digerat și se descompune mai lent datorită cerealelor integrale. Rezultatul este mai multă energie pe tot parcursul zilei.

8. Fasolea și legumele trebuie consumate în fiecare zi

diferite fasole și leguminoase

Boabe albe, negre, soia, linte, leguminoase - toate au ceva în comun. Toate sunt consumate zilnic în zonele din Zona Albastră. Plină de proteine și carbohidrați cu eliberare lentă, fasolea este considerată de mulți un superaliment. Adăugați la acestea sursa sănătoasă de fibre pe care o oferă și este ușor de înțeles de ce. Concentrează-te pe adăugarea a cel puțin o jumătate de cană pe zi la mesele tale.

9. Când aveți îndoieli, concentrați-vă pe alimentele integrale, nu pe mesele procesate

La ce ne referim când spunem alimente integrale? În esență, este vorba de o porție de alimente care este făcută dintr-un singur ingredient, fie în formă crudă, măcinată sau gătită. Consumul de fructe și legume întregi, fără a le înăbuși într-un sos procesat, este un exemplu excelent de concentrare pe alimentele integrale. Dacă mâncarea la care vă uitați are îndulcitori adăugați, conservanți sau ingrediente artificiale, aceasta nu este integrală.

10. Apă, apă, apă, apă

În repetate rânduri, se recomandă ca apa să fie principala noastră sursă de aport de lichide. La urma urmei, suntem în proporție de 60% apă, așa că este de la sine înțeles că ar trebui să ne menținem nivelul de hidratare la maxim. Apa poate fi un pic plictisitoare, așa că nu vă speriați, ceștile de ceai și cafea au fost, de asemenea, prezentate în zonele Blue Zone.

Dacă beți cafea, încercați să evitați să adăugați zahăr în ea, revenind la punctul cinci. Dacă ceaiul este opțiunea dvs. preferată, încercați să schimbați pliculețele de ceai obișnuit cu ceai verde. În cele din urmă, dacă ați avut o zi grea la birou, există o veste bună. Vinul roșu este, de asemenea, o parte crucială a dietelor Blue Zone. Toate lucrurile cu moderație, însă; nu vizați mai mult de 1-3 pahare mici de vin roșu pe zi.

Probabil că ați observat o temă recurentă în toată dieta Blue Zone. Aceasta se bazează în mare parte pe plante, concentrându-se pe sursele de hrană care sunt locale și ușor disponibile. Deși carnea este prezentă, aceasta este mai degrabă o excepție decât o regulă. Toate zonele Zonei Albastre se concentrează pe o abordare tradițională a alimentației - profitând la maximum de alimente și plante atunci când sunt de sezon și trecând la ceea ce este disponibil pe măsură ce condițiile se schimbă.

Deși acest tip de abordare a alimentației poate părea ciudat, mai ales într-o lume supraîncărcată de mese convenabile și de fast-food-uri, ideea de a mânca doar ceea ce era disponibil este ceva ce strămoșii noștri preistorici făceau foarte bine.

apă de var în pahar

Dietele din epoca de piatră erau cel mai probabil pe bază de plante

Atunci când ne gândim, vorbim sau ne imaginăm strămoșii noștri din Epoca de Piatră, de cele mai multe ori ne vin în minte conotații despre ei ca fiind vânători feroce. Dimpotrivă, bărbații și femeile primitivi mâncau mai mult ca sigur mult mai multe plante și cereale decât carne. Motivul este simplu; vânătoarea pentru surse de carne este semnificativ mai dificilă decât căutarea de fructe de pădure și semințe. Adăugați la aceasta complexitatea mediului, cu factori care includ vremea, anotimpul și locația, și dintr-o dată o dietă predominant bazată pe carne pare din ce în ce mai puțin probabilă.

O dietă din Epoca de Piatră, sau, așa cum este cunoscută mai des, dieta paleo, ar fi conținut carne, dar nu în cantitățile uriașe pe care le credem adesea. Cu toate acestea, este adevărat că, pe măsură ce instinctele noastre de vânători-culegători s-au dezvoltat, am devenit mai buni la recoltarea cărnii. Acolo unde era disponibilă, noi, cei din preistorie, profitam întotdeauna de oportunitatea de a o consuma în detrimentul fructelor de pădure, al cerealelor măcinate sau al semințelor. Teoria este că o creștere a caloriilor furnizate de carne a contribuit la dezvoltarea unor creiere mai mari. Mintea noastră tânjește după carne, dar corpul nostru are nevoie de echilibrul alimentelor pe bază de plante pentru nutrienți, vitamine și energie.

Dacă luăm în considerare faptul că, din punct de vedere fiziologic, creierul nostru s-a dezvoltat semnificativ, atributele noastre fizice sunt în mare parte neschimbate. Mințile noastre sunt moderne, dar corpurile noastre sunt paleo. Acest lucru reprezintă o problemă considerabilă. Genele noastre îi spun corpului nostru că tânjim după hrana naturală disponibilă de la buna și bătrâna mamă natură. În schimb, noi îl bombardăm cu alimente foarte procesate. Corpurile noastre sunt forțate să se adapteze la stilul nostru de viață modern și la aportul alimentar pe care ni-l oferă. Rezultatul este dezvoltarea potențială a diferitelor intoleranțe și a mai multor afecțiuni digestive.

Dieta paleo pare să nu se refere atât de mult la consumul unui aliment în detrimentul altuia. În schimb, este vorba de a mânca ceea ce este disponibil. Alimentele locale, neprocesate, care sunt de sezon, vor avea o multitudine de beneficii naturale. Într-un număr covârșitor de scenarii, acest lucru ar fi dus la o dietă bazată în mare parte pe plante. Dar așteptați. Nu sună remarcabil de asemănător cu un alt tip de dietă?

Dieta Blue Zone ar putea fi "adevărata" dietă paleo pentru epoca modernă

Privind conceptul atât al dietei Blue Zone, cât și al dietei paleo, este imposibil să nu observăm unele asemănări izbitoare. Ar putea fi dieta Blue Zone o evoluție naturală a dietei paleo? Cu siguranță pare probabil.

Principiul de bază al ambelor se concentrează pe un aspect fundamental: organismul nostru a evoluat astfel încât să aibă nevoie de o gamă echilibrată de alimente. Dacă aveți vreodată îndoieli cu privire la modul de a mânca sănătos, se pare că răspunsul a fost chiar în fața noastră tot timpul (aproape cinci milioane de ani). Mâncați ceea ce este - și a fost - disponibil local pentru dumneavoastră, urmând în același timp orientările de moderație ale dietei Blue Zone. Rezultatul este potențialul pentru o viață lungă, sănătoasă și mai activă, și cine nu-și dorește asta?

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs