Cânepa și cultura japoneză

Last updated:

Published:

Cânepă &; cultura japoneză

Cânepa a fost întotdeauna un produs agricol popular în Japonia. De fapt, în perioada de după cel de-al doilea război mondial, cartelurile Dupont și ale bumbacului din acea vreme căutau să șteargă cânepa de pe hartă ca o chestiune de importanță economică strategică.

Trupele străine au fost surprinse de cantitatea de cânepă care creștea atât sălbatică, cât și cultivată. Generalul de armată american Douglas Macurthur și colegii săi au rescris constituția japoneză, inclusiv Taima Torishimari, Legea privind controlul cânepei.

Legea privind controlul cânepei a fost aplicată pentru prima dată în recolta anului 1967, când 20 de tulpini au fost confiscate de la o colectivitate de fermieri din Shinshu, regiunea Nagano. În această perioadă, o persoană a intentat un proces împotriva guvernului, susținând că legea este neconstituțională. De aici avea să aibă loc primul "simpozion despre marijuana" la Universitatea din Kyoto, marcând începutul mișcării de eliberare a cânepii. La astfel de conferințe participă acum un grup divers de avocați, medici, studenți și fermieri deopotrivă, toți făcând presiuni asupra guvernului pentru cercetare.

Mulți cetățeni japonezi pot fi neliniștiți în legătură cu reluarea cultivării legale a cânepei, frustrați de procesul de cerere lung și, de obicei, nereușit, însă, o varietate de soiuri rezistente de cânepă cu creștere liberă continuă să abunde în mediul rural, care se diminuează rapid, majoritatea fiind sălbatică, dar o parte este încă cultivată de fermierii care continuă vechea tradiție a culturii lor.

Începând cu 1991-2, Japonia a trebuit să-și înghită mândria, deoarece anii de subvenții și dependența de metodele agricole chimice au dus la pierderi masive de recolte, deseori soldate cu recolte ofilite atunci când precipitațiile sunt mai puține decât se așteptau.

Dependența totală de petrolul străin, orașele supraaglomerate, oceanele toxice, reactoarele nucleare periculoase, populația îmbătrânită și o cantitate absurdă de terenuri de golf, cu o cantitate tot mai mică de terenuri agricole, au făcut ca țara să caute noi opțiuni pentru următoarea generație.

În mod clar, puținele beneficii ale unor astfel de circumstanțe dificile pot fi găsite în reapariția practicilor agricole ecologice și în revenirea la agricultura de patrimoniu, care va încuraja implementarea unor metode de producție durabile, inclusiv creșterea cânepei industriale.

Japonia realizează această viziune nouă și interesantă despre cum cânepa ar putea avea un impact asupra culturii țării, pe măsură ce face pași importanți în direcția reciclării și a reducerii consumului, în special în ceea ce privește produsele din lemn, valorificând abilitățile sale în ceea ce privește artele tradiționale ale pământului și ale sufletului, combinate cu abilitățile sale moderne de producție și de marketing.

Cânepa și marijuana nu au fost întotdeauna un produs nepopular în Japonia. De fapt, a fost bine privită în cultura japoneză. În mod tradițional, cânepa era folosită pentru a confecționa haine de ceremonie din in pentru familia imperială și pentru preoții shintoiști. Printre aceștia se număra împăratul japonez, care are rolul de preot principal în cultura Shinto. Alte utilizări comune includ Washi (hârtii fin confecționate), Noren (perdele rituale) realizate din fibre de cânepă și frânghii de clopot, pentru sanctuarele Shinto și ritualurile de sumo.

De fapt, cânepa este cunoscută ca fiind cultivată în Japonia încă din perioada neolitică Jomon. Jomon însuși înseamnă "modele de frânghii", care erau într-adevăr făcute din cânepă. Dovezile arheologice plasează semințele de cânepă ca sursă de hrană în această perioadă (10.000 - 300 î.Hr.). Această societate de vânători și culegători ducea o existență civilizată și folosea cânepa pentru țeserea hainelor și confecționarea coșurilor. Ceea ce nu este însă clar este cum și când au ajuns aceste semințe în Japonia.

Este adesea dificil să distingi faptele istorice de miturile omniprezente care creează religia Shinto. Deși o analiză imparțială sugerează că, la fel ca o mare parte din cultura sa, cânepa a fost cel mai probabil importată și adaptată de japonezi din China sau Coreea; mulți cercetători ar insista asupra faptului că cânepa era abundentă în Japonia înainte de contactul cu oricare dintre aceste țări.

Pentru a înțelege mai bine călătoria primelor semințe de cânepă, ar fi benefic să luăm în considerare alte importuri importante care au jucat un rol în modelarea culturii japoneze și chiar a standardelor civilizației lor. Budismul, orezul de câmp umed și hârtia Washi; aceasta din urmă este cel mai ușor de urmărit, deoarece este scrisă pe hârtie.

"105 d.Hr. - Hârtia, așa cum o cunoaștem noi, a fost inventată de Ts'ai Lun, un funcționar al curții chineze. Se crede că Ts'ai a amestecat scoarță de mure, cânepă și cârpe cu apă, a zdrobit totul până a obținut o pastă, a presat lichidul și a atârnat covorul subțire la uscat la soare. Se născuse hârtia, iar acest amestec umil avea să declanșeze una dintre cele mai mari revoluții ale omenirii în materie de comunicare. Literatura și artele au înflorit în China.

610 d.Hr. - Călugării budiști răspândesc treptat arta în Japonia. Fabricarea hârtiei a devenit o parte esențială a culturii japoneze și a fost folosită pentru materiale de scris, evantaie, haine, păpuși și ca o componentă importantă a caselor. Japonezii au fost, de asemenea, primii care au folosit tehnica de imprimare în bloc. "

Peste 80 de varietăți subtile de hârtie s-au răspândit în Japonia în decurs de 50 de ani după ce călugărul coreean Doncho a produs pentru demonstrația sa regală o bucată de hârtie făcută din cârpe de cânepă și scoarță de mure, așa cum este tradiția chineză.

Un alt aliment de bază japonez, orezul de câmp umed, a ajuns din Regatul Mijlociu în Japonia în jurul anului 300 î.Hr. Semințele au ajuns pentru prima dată în Coreea, unde au fost aduse de comercianți pe un canal îngust, dar dur, până la Shimonoseki, în sudul insulei japoneze Kyushu, care este cel mai apropiat punct de continentul asiatic. Este probabil ca și cânepa să fi făcut aceeași călătorie înainte sau în aceeași perioadă. Au fost raportate semințe din perioadele preistorice care au fost descoperite pe insula Kyushu, ceea ce ar sugera că o astfel de trecere a avut loc cu siguranță înainte de epoca comună; totuși, tehnicile de datare științifică ar avea dificultăți în a stabili o dată exactă pentru un astfel de artefact.

În sprijinul acestei teorii, o pictură rupestră descoperită pe coasta Kyushu înfățișează tulpini înalte și frunze de cânepă, datată, de asemenea, în perioada Jomon. Este una dintre cele mai timpurii opere de artă descoperite în Japonia. Per total, imaginea pare să înfățișeze comercianți care aduc o plantă cu barca. De-a lungul tulpinii se află perechi mici de frunze sau ramuri înmugurite. Plantele în sine sunt înalte, iar în partea superioară poartă frunze mari, distinctive, de cânepă cu șapte degete.

În jurul părții superioare a acestei figuri de cânepă se află o aură solară care sugerează legătura dintre soare și cânepă în Shinto și care se aseamănă izbitor de mult cu sculpturile hieroglifice din culturile mediteraneene care prezintă un motiv similar de soare/cânepă.

ISTORIA JAPONIEI

Cânepa are o funcție importantă în mitologia Shinto, "Calea zeilor", așa cum este cunoscută vechea religie autohtonă din Japonia. Shinto este spiritualitatea Japoniei și a poporului său, este un set de practici care trebuie îndeplinite cu sârguință, pentru a stabili o legătură între Japonia de astăzi și trecutul său străvechi. Plantele, copacii, rocile și animalele sunt toate considerate ca având un fel de spirit sau reverență care poate fi terifiant sau pașnic.

Practicile lor au fost consemnate și codificate pentru prima dată în documentele istorice scrise ale Kojiki și Nihon Shoki în secolul al VIII-lea.

Cânepa era folosită în aceste practici pentru a purifica și a alunga răul. Ceremoniile de la sanctuarele majore implicau arderea Taima (Cannabis). Semințele de cânepă sunt, de asemenea, folosite în ceremoniile de căsătorie Shinto și, uneori, se ard și frunze de cânepă ca o "invitație pentru spirite".

CEREMONIA

Multe produse continuă să fie vândute japonezilor, lavete și perdele fabricate din cânepă chinezească și coreeană, dar și unele produse noi din cânepă de la producătorii occidentali încep să se dezvolte. Având în vedere entuziasmul Japoniei pentru moda tradițională nord-americană, aceasta ar putea fi o industrie înfloritoare dacă restricțiile ar fi relaxate.

În prezent, există mai multe magazine care comercializează produse din cânepă, inclusiv Asakoii, un magazin tradițional de cânepă din Kyoto, care a continuat să servească clienții încă din anii 1600, supraviețuind războaielor și prohibiției. Poate că cea mai mare importanță a acestui magazin este accentul pus pe legătura străveche dintre spiritualitate, artă și agricultură, un exemplu vital al istoriei bogate a cânepei în Japonia. Semnul lor de cânepă Noren se laudă în japoneză; "Știm doar despre cânepă, dar cunoaștem fiecare detaliu".

La fel ca multe guverne, parlamentele japoneze sunt ezitante și subinformate cu privire la beneficiile cultivării extensive a cânepei și, deși statutul juridic actual lasă posibilitatea de a solicita cultivarea cânepei, procesul poate fi lung și inutil.

Pe de altă parte, pe măsură ce schimburile internaționale avansează și aduc cu ele o germinație încrucișată de idei noi în afaceri și activism, piața pentru cânepă va crește cu siguranță. Mulți tineri antreprenori japonezi caută să se extindă în acest domeniu interesant, iar unele companii americane încep deja să culeagă roadele.

Rămâne de văzut dacă Japonia va continua sau nu să își dezvolte și să își adapteze atitudinea și cunoștințele în materie de cânepă, inclusiv în ceea ce privește legislația și reglementările, permițând astfel țării să culeagă roadele unei plante versatile și vibrante, așa cum a făcut-o în trecut. Un lucru care rămâne clar este că cânepa a avut un rol cultural și agricol imens în dezvoltarea Japoniei ca națiune.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs