Pot fi stresate plantele?

Last updated:

Published:

Pot fi stresate plantele?

PLANTELE SUNT STRESATE?

Există două moduri de a răspunde la întrebarea din titlu: Cea mai ușoară și cea corectă. Răspunsul simplu ar fi să spunem pur și simplu: da. Pe de altă parte, pentru a răspunde la întrebare în mod corect, ar trebui să avem o înțelegere prealabilă a ceea ce este cu adevărat stresul.

Cei mai mulți dintre noi au o înțelegere înnăscută a cuvântului stres. În ultima vreme, cuvântul a căpătat un sens preponderent negativ, unde stresul a început să însemne o afecțiune acută și cronică. Este adevărat că o mulțime de oameni din ziua de azi suferă de stres în acest fel. Stresul cronic le înrăutățește apoi și mai mult starea, cauzând probleme de sănătate și psihice - este un cerc vicios.

Adevărata natură a stresului nu are nimic de-a face cu starea descrisă anterior. Este pur și simplu o reacție biologică predeterminată la condițiile din jur. Ajută la combaterea acestor condiții și, dacă nu devine o stare cronică, este benefic.

Plantele, la fel ca și oamenii, sunt adesea expuse la condiții mai puțin ideale. Răspunsul lor la condiții stresante este foarte evoluat. Spre deosebire de oameni, plantele nu pot fugi de stres, prin urmare sunt obligate să se țină tare și să lupte cât pot de mult - și chiar luptă.

Plantele au dezvoltat mecanisme de apărare împotriva erbivorelor, a ciupercilor, a secetei, a căldurii extreme și a frigului. Toate aceste amenințări declanșează răspunsuri hormonale unice, care, la rândul lor, maximizează șansele plantei de a supraviețui situației stresante în cauză. Recunoașterea faptului că planta dvs. este stresată și determinarea cauzei stresului în timp util vă oferă șansa de a ajuta planta să lupte cu agentul stresant și de a îmbunătăți situația.

CUM SĂ RECUNOAȘTEM STRESUL PLANTELOR

Ofilirea este cel mai frecvent răspuns al plantelor la stres. Motivele pentru ofilire sunt numeroase - insecte, agenți patogeni, udare inadecvată, căldură extremă, schimbări bruște de condiții.

Cel mai frecvent motiv de ofilire este udarea necorespunzătoare. Dacă au fost ploi abundente sau dacă ați udat prea mult plantele, trebuie să întrerupeți udarea până când plantele își revin și solul se usucă. La celălalt capăt al spectrului, dacă nu există suficientă umiditate în pământ, plantele se vor ofili, de asemenea,. Este important să verificați dacă există umiditate în subteran - undeva aproape de adâncimea rădăcinilor, nu doar la suprafață

Dacă mutați o plantă de la condiții de interior la condiții de exterior, există o mare probabilitate ca plantele să reacționeze la soare și vânt prin ofilire. Construirea unui adăpost ușor pentru a ușura tranziția va preveni acest lucru.

Zonele decolorate de pe frunzișul plantelor mutate din interior în exterior indică, de obicei, arsuri solare. În acest caz, frunzele cele mai albite vor fi cele care au fost expuse cel mai mult la soare. În timp ce plantele vor depăși și își vor reveni după arsuri solare ușoare, le puteți preveni prin expunerea plantelor la soare suplimentar pe o perioadă de câteva zile sau prin construirea unui adăpost solar.

Zonele negre de pe frunziș indică, de obicei, deteriorări cauzate de îngheț - dacă sunt prezente condițiile meteorologice pentru deteriorarea prin îngheț. Deteriorările cauzate de îngheț sunt prezente mai ales pe frunzele exterioare expuse. Dacă observați pagube cauzate de îngheț, așteptați să se îmbunătățească condițiile meteorologice și apoi îndepărtați frunzele deteriorate. De obicei, plantele depășesc pagubele produse de îngheț.

Frunzele zdrențuite sunt cauzate de condițiile meteorologice dure, cum ar fi vântul puternic sau grindina. Deși este în general doar o problemă estetică, în unele cazuri, poate reduce potențialul plantei de a lupta împotriva agenților patogeni. Tăiați frunzele zdrențuite pentru a fi în siguranță.

Frunzișul decolorat este de obicei cauzat de o deficiență de nutrienți. Utilizarea îngrășămintelor organice cu eliberare lentă are grijă de orice deficiență de nutrienți. Dacă decolorarea persistă, capacitatea plantei de a absorbi nutrienții ar putea fi compromisă. Ar trebui să verificați dacă nivelul pH-ului solului se potrivește plantei dumneavoastră specifice - majoritatea plantelor au nevoie de un nivel de pH între șase și șapte.

Marginile uscate ale frunzelor sunt de obicei cauzate de utilizarea necorespunzătoare a îngrășămintelor sau de vânturile puternice. Îngrășământul trebuie folosit conform etichetei și, dacă puteți, trebuie să folosiți un îngrășământ organic cu eliberare lentă. În cazul în care vântul este problema, construirea unui adăpost împotriva vântului sau protejarea plantelor sensibile prin plantarea lor sub vânt față de plantele mai rezistente la vânt va rezolva problema.

Frunzele arse sunt un semn de stres chimic. Acesta poate fi cauzat de pesticide sau de urina animalelor. Puteți încerca să curățați frunzele deteriorate cu apă și ar trebui să tăiați orice frunze deteriorate permanent.

CE CAUZEAZĂ STRESUL LA O PLANTĂ DE CANABIS

Stresul hidric este cauzat de o lipsă sau de un exces de apă. În ambele cazuri, se va observa o ofilire vizibilă.

Stresul nutritiv este cauzat de un dezechilibru nutritiv sau de o lipsă generală de nutrienți. Veți observa un frunziș decolorat sau, în cel mai rău caz, o creștere atrofiată.

pH-ul din zona rădăcinilor trebuie menținut în mod corespunzător. Cerințele privind pH-ul depind de tipul de cultură pe care îl practicați. Valorile eronate ale pH-ului fac ca planta dumneavoastră să colecteze nutrienții într-un ritm ineficient. Simptomele sunt aceleași ca și în cazul stresului nutritiv. În afară de pH, sănătatea rădăcinilor poate fi afectată de variațiile de temperatură din sol. Atunci când cultivați în interior, asigurați-vă că solul rămâne la temperatura din interior.

Ciclurile neregulate de lumină în timpul cultivării marijuanei în interior determină o producție redusă și pot cauza apariția plantelor hermafrodite. Asigurați-vă că respectați cele peste 18 ore de lumină în faza de vegetație și ciclul de lumină de 12/12 ore în faza de înflorire.

Deteriorarea țesuturilor vegetale poate fi cauzată de condiții de mediu extreme, cum ar fi grindina sau vântul puternic, sau de manipularea necorespunzătoare a plantelor. În cele mai multe cazuri, daunele vor fi depășite de plantă și nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

Condițiile extreme de mediu sunt întotdeauna dăunătoare pentru orice plantă. Dacă se cultivă în interior, asigurați-vă că mențineți o umiditate și o circulație a aerului adecvate, precum și temperatura. Dacă există o schimbare bruscă a condițiilor de mediu, planta va reacționa prin încetinirea creșterii și va avea în final o producție redusă.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs