Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Read more.

Ce este limonenul?

Ce este limonenul?

Limonenul este o terpenă cunoscută și sub denumirile d-limonen și l-limonen. Terpenele sunt compuși aromatici prezenți în sute de alimente și specii de plante (inclusiv Cannabis sativa). D-limonenul este unul dintre cele mai frecvente terpene din natură datorită prezenței sale predominante în uleiurile esențiale din citrice. După ce este izolat, limonenul este folosit în parfumuri, produse de curățare și ca agent aromatizant pentru alimente.

Aroma

D-limonenul are un parfum remarcabil de portocală, iar l-limonenul are o aromă de pin și de terebentină.

De asemenea, mai este prezent în

Portocale, lămâi, mandarine, lime, grapefruit și ienupăr.

Studiile de cercetare

În ciuda stabilității chimice relative a limonenului, studiile asupra efectelor sale sunt limitate. Au fost efectuate câteva studii preclinice. Astfel, se sugerează că limonenul poate avea calități antiinflamatorii, antioxidante și cardioprotectoare.
În 2006 Departamentul de Chimie Medicinală și Produse Naturale din Israel a efectuat un studiu în vitro folosind ulei de citrice. Ei au ajuns la concluzia că un „amestec de ulei de citrice și MgCl₂ ar putea fi folosit ca agent natural antibacterian și antiinflamator”[1].
Ce este limonenul?
Un al doilea studiu în vitro, de această dată publicat de Journal of Oleo Science, a descoperit că limonenul inhibă citokinele proinflamatorii. Deși citokinele proinflamatorii sunt o parte necesară a răspunsului inflamator din organism, o acumulare a acestora poate duce la cazuri de inflamație cronică. Autorii sugerează că „D-limonenul poate fi considerat un potențial agent antiinflamator”[2].
În urma rapoartelor privind d-limonenul care influențează grăsimea reținută de ficat, cercetătorii din China au examinat compusul folosind un model animal cu obezitate indusă de consumul de grăsimi. Ei au ajuns la concluzia că limonenul ar putea avea utilizări ca supliment alimentar, „prevenind și ameliorând tulburările metabolice”[3].
 
O recenzie din 2018 publicată de revista Medicină experimentală și terapeutică a observat impactul D-limonenului asupra „șobolanilor cu hipertensiune spontană predispuși la accident vascular cerebral”(SHRsp). S-a constatat că D-limonenul scade „tensiunea arterială sistolică a șobolanilor SHRsp după un accident vascular cerebral”, protejând organismul de tulburările cognitive și de memorie[4].

Siguranță și efecte secundare

Limonenul a fost aprobat ca aditiv alimentar și aromatizant sigur de către Agenția guvernamentală a siguranței alimentelor și a medicamentelor (FDA din SUA) din 1994. Atunci când s-a evaluat toxicitatea compusului, cercetătorii au descoperit că are „o toxicitate acută relativ redusă în cazul consumului oral”. Singurul efect secundar raportat a fost riscul de iritare a pielii după utilizarea șampoanelor, cremelor sau spray-urilor ce conțin limonen.

Referinta

[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Referinţă]

[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Referinţă]

[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Referinţă]

[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Referinţă]

Referinta

[1] Mizrahi, B., Shapira, L., Domb, A. J., & Houri-Haddad, Y. (2006). Citrus Oil and MgCl2as Antibacterial and Anti-Inflammatory Agents. Journal of Periodontology, 77(6), 963–968. https://doi.org/10.1902/jop.2006.050278 [Referinţă]

[2] Yoon, W. J., Lee, N. H., & Hyun, C. G. (2010). Limonene Suppresses Lipopolysaccharide-Induced Production of Nitric Oxide, Prostaglandin E2, and Pro-inflammatory Cytokines in RAW 264.7 Macrophages. Journal of Oleo Science, 59(8), 415–421. https://doi.org/10.5650/jos.59.415 [Referinţă]

[3] Jing, L., Zhang, Y., Fan, S., Gu, M., Guan, Y., Lu, X., Huang, C., & Zhou, Z. (2013). Preventive and ameliorating effects of citrus d-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. European Journal of Pharmacology, 715(1–3), 46–55. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2013.06.022 [Referinţă]

[4] Wang, X., Li, G., & Shen, W. (2018). Protective effects of D-Limonene against transient cerebral ischemia in stroke-prone spontaneously hypertensive rats. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772658/ [Referinţă]

Căutare produs