10 dintre cele mai hrănitoare și mai sănătoase legume pe care le poți mânca

Last updated:

Published:

Deși toată lumea știe că mâncatul legumelor este bun pentru sănătate, nu toți își amintesc care sunt cele mai sănătoase și nutritive legume. Cu toate acestea, cunoașterea acestui lucru este utilă dacă doriți să faceți alegeri mai sănătoase sau să vă diversificați dieta zilnică.

Iată o listă cu 10 dintre cele mai hrănitoare legume. Luați-o cu dumneavoastră la magazin data viitoare pentru a vă umple sacoșa de cumpărături cu aceste surse uimitoare de nutrienți.

1. Pătrunjel

Deși pătrunjelul este una dintre plantele rareori folosite, cu siguranță ar trebui să îi acordați mai multă atenție în viitor, deoarece este bogat în diferite minerale și vitamine. Una dintre ele este folatul: o vitamină care este puternic recomandată femeilor însărcinate și tuturor celor care doresc să reducă riscul diferitelor boli de inimă. În plus, cu greu poți mânca prea mult pătrunjel: două căni din această plantă au doar 35 de calorii. Puteți adăuga pătrunjel la paste, la diverse salate și supe pentru a vă face dieta zilnică mai sănătoasă.

2. Țelină

Țelina este bogată și ea în acid folic, dar nu sunt toate beneficiile sale. Această legumă are, de asemenea, o mulțime de vitaminele A și K în mănâncă, îmbunătățind sănătatea sângelui și făcând oasele mai puternice. O puteți mânca crudă, o puteți adăuga în diverse smoothie-uri și sucuri verzi sau chiar o puteți prăji cu condimente și ulei de măsline

3. Ceapă

Ceapa are mulți antioxidanți și astfel este foarte bună pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru curățarea organismului. Le puteți adăuga în supe, salate, tocănițe etc. Totuși, trebuie să rețineți că ceapa crudă are cei mai mulți nutrienți.

4. Ridichi

Această delicioasă legumă apoasă este bogată în fibre, vitamina C și fitosteroli. Ridichile ajută la normalizarea nivelului de colesterol și sunt un adaos excelent la salatele proaspete.

5. Porumb

Probabil una dintre puținele legume care nu ar trebui să fie consumate crude. Mai mult, cu cât vei găti porumbul mai mult timp, cu atât vei avea mai multe beneficii: această legumă este bogată în antioxidanți, iar nivelul lor crește doar atunci când un porumb este gătit. Acești antioxidanți ajută la îmbunătățirea vederii și, bineînțeles, gustul porumbului gătit este absolut delicios!

6. Varză

Legumă ieftină și delicioasă care poate fi adăugată la salate sau la mâncăruri mai complexe (de exemplu, la paste). Este încărcată cu vitamina C și fibre și este perfectă pentru pierderea în greutate: o cană de varză crudă are doar 17 calorii, în ciuda faptului că vă oferă o doză frumoasă de nutrienți.

7. Mazăre

Poți consuma mazăre proaspătă, plină de proteine, fibre, vitaminele A și C, sau poți încerca să o adaugi pe cea congelată în timpul gătitului: în acest fel își va păstra mai mulți nutrienți. Mazărea este un bun adaos la supe, orez brun, salate și așa mai departe.

8. Spanac

Această legumă este plină de substanțe nutritive bune pentru aproape fiecare parte a corpului tău. Are o mulțime de antioxidanți, care ajută la îmbunătățirea vederii, magneziu, care ajută la normalizarea tensiunii arteriale, multe vitamine (A, C, E, K, B5), zinc, fier, calciu și alți nutrienți importanți. Puteți adăuga spanac la o salată, îl puteți mânca cu omletă sau chiar puteți coace o delicioasă plăcintă cu spanac.

9. Cartofi

Aceste legume sunt bogate în substanțe nutritive, dar numai atunci când sunt gătite corespunzător. Nu le prăjiți în ulei sau le acoperiți cu smântână: în acest fel nu veți primi vitamine (B6 și C) și potasiu. Cu toate acestea, îi puteți coace la cuptor cu ulei de măsline și ierburi aromatice sau să gătiți un cartof umplut (deși în acest caz trebuie să încercați să alegeți un topping care să fie suficient de sănătos).

10. Ardei gras roșu

Ardeiul este bun pentru toți cei care vor să slăbească și să își îmbunătățească sănătatea: are doar 32 de calorii (dacă mărimea sa este medie) și multă vitamina C, care îmbunătățește pielea și stimulează sistemul imunitar. Poți mânca ardeii cruzi sau poți alege orice rețetă de ardei umpluți care îți place.

O altă modalitate bună de a primi toate substanțele nutritive pe care le au aceste legume este de a bea sucuri verzi. Astfel de sucuri delicioase pot fi o opțiune excelentă pentru tine dacă nu îți place să mănânci fructe crude, nu ai timp să gătești sau pur și simplu vrei să primești o cantitate uriașă de nutrienți dintr-o dată.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs