Ce sunt izoflavonele?

Ce sunt izoflavonele?

Izoflavonele sunt o clasă de flavonoide prezente predominant la membrii familiei de fasole Fabaceae (Leguminosae). Cu toate acestea, există dovezi provizorii care sugerează că și familiile Rutaceae, Cannabaceae și Solanaceae produc izoflavone. Se crede că, atunci când sunt consumate, izoflavonele acționează ca fitoestrogeni. Prin legarea la receptorii de estrogen, este posibil ca izoflavonele să influențeze producția de hormoni sexuali și enzime.

Culoare

Izoflavonele nu sunt la fel de răspândite ca alte clase de flavonoide, dar izoflavonele comune, precum daidzeină, genisteină și biocanină A sunt disponibile într-o varietate de culori.

Prezente în

Soia, trifoi roșu, trifoi alb (semințe) și semințe de cânepă.

Cercetări de sprijin

Ce sunt izoflavonele?

O înțelegere detaliată a beneficiilor consumului de izoflavone este în curs de analizare.

În 2001, Institutul de Chimie și Tehnologie Alimentară din Viena a examinat extractele de izoflavone genisteină, daidzeină și biocanină A. Cercetătorii au concluzionat că acești compușii aveau „capacitate ridicată de evacuare a radicalilor”, termen folosit pentru a descrie capacitatea lor de a reduce producția de radicali liberi.

Ca parte a unui studiu pe animale din 2005, cercetătorii chinezi au evidențiat efectele „anti-oxidare” ale izoflavonelor de soia la șobolani, pe parcursul a patru săptămâni. Au comparat valorile prelevate din ficatul animalelor înainte și după studiu, descoperind că izoflavonele influențează producția de enzime antioxidante. Ca rezultat, numărul radicalilor liberi de oxigen a scăzut.

O disertație realizată la Institutul de Tehnologie Chimică din Praga a evidențiat prezența izoflavonelor în familii de plante, altele decât Fabaceae. Studiul a examinat și posibilul impact benefic al izoflavonelor asupra cancerului de sân și de prostată, menopauzei, osteoporozei și bolilor cardiovasculare.

Siguranță și efecte secundare

Se pare că izoflavonele sunt bine tolerate de om, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară negăsind efecte adverse. Cu toate acestea, există dovezi contradictorii cu privire la influența lor asupra receptorilor de estrogen. Studiile preclinice sugerează un potențial risc asociat cu aportul excesiv de izoflavonă de soia în rândul femeilor cu istoric de cancer de sân.

Un factor acceptat de toate părțile este faptul că există o lipsă semnificativă de date referitoare la efectul pe termen lung al izoflavonelor.

Căutare produs