Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Ce este pinenul?

Ce este pinenul?

Pinenul este o terpenă importantă întâlnită în specia Cannabis sativa. Terpenele sunt compuși aromatici prezenți în sute de alimente și plante. Pinenul are doi izomeri structurali cu variații minore, alfa-pinenul și beta-pinenul, care apar la conifere și alți arbori de pădure. Pinenul face parte din sistemul de apărare naturală a plantei, respingând insectele cu aroma sa distinctă. După ce este extras și izolat, pinenul este de asemenea folosit la parfumuri și produse de curățat industriale.

Aroma

Aroma alfa-pinenului este similară cu cea a pinilor și a rozmarinului. Beta-pinenul degajă un parfum similar cu hameiul sau busuiocul.

De asemenea, se găsește în

Conifere, portocale, rozmarin, mărar și pătrunjel.
Ce este pinenul?

Studiile de cercetare

Multe dintre studiile despre pinen au fost efectuate pe modele animale sau se află încă în stadii preclinice. Compusul pare să aibă o influență extinsă, și există rezultate care demonstrează posibile capacități antimicrobiene, antiinflamatorii, anti-tumorale și de îmbunătățire a memoriei.

Un studiu din 2007 din Revista Braziliană a Științelor Farmaceutice a testat acțiunea antimicrobiană a alfa-pinenului și a beta-pinenului. Față de bacteriile gram-pozitive, cei doi compuși au afișat „eliminarea totală a bacteriilor inoculate într-un timp maxim de 24 de ore de expunere”. Cercetătorii au ajuns la concluzia că pinenul are o „utilizare rațională posibilă în terapia antimicrobiană” (Leite et al., 2007).
 
Pe baza studiilor anterioare, un studiu din Revista Produselor Naturale a încercat să înțeleagă în continuare acțiunea antiinflamatoare a pinenului. Fiind comparat cu alți compuși din „nucleul pinenilor”, pinenul a reieșit ca cel mai puternic la inhibarea proceselor inflamatorii și catabolice (Rufino et al., 2014).
Într-un studiu din 2006 publicat în Bioștiință, Biotehnologie și Biochimie, cercetătorii au extras pinenul din ace de brad coreean pentru a testa performanțele cognitive la șoareci. Șoarecii care au primit acest ulei esențial au prezentat o îmbunătățire a memoriei cu 72,7% în comparație cu grupul de control. Ambele grupuri au fost testate folosind amnezia indusă, care poate fi comparată cu impactul Alzheimerului și al demenței vasculare (Kim et al., 2006).
 
Un test realizat atât in vivo cât și în vitro a demonstrat că alfa-pinenul poate avea proprietăți anti-tumorale. Revista de Științe Farmacologice a indicat că dezvoltarea celulelor canceroase hepatice a fost inhibată cu până la 79,3%. Studiul s-a bazat pe uleiul de ace de pin, utilizat în medicina tradițională chineză ca agent anticancerigen (Chen et al., 2015).
 

Siguranță și efecte secundare

Până în prezent, există puține dovezi care să sugereze că pinenul produce efecte secundare adverse. Cu toate acestea, cercetările sunt în desfășurare și încă mai sunt multe de aflat despre posibilele efecte pozitive și negative ale terpenelor asupra corpului uman.
Căutare produs