Nu livrăm la adresa ta!
Din cauza legilor și reglementărilor din țara ta, nu putem livra în locația ta curentă. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne contacteziSuntem aici pentru a te ajuta
Ai întrebări despre produse sau dorești informații diverse? Nu ezita și contactează-ne.Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usYou have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usRădăcina de valeriană este un produs natural popular pentru sănătate de când grecii antici au descoperit influența sa pozitivă asupra somnului. Continuă să citești pentru a afla ce trebuie să știi despre această plantă puternică și dacă ar putea ajuta la abordarea diferitelor afecțiuni de sănătate.
Cuprins:
Cu o utilizare care datează din 460 î.Hr., rădăcina de valeriană a câștigat o atenție constantă, datorită gamei sale extinse de beneficii pentru sănătatea umană. Dintre aceste beneficii, unul dintre cele mai bine documentate este impactul plantei asupra somnului. Există multe de aflat despre valeriană, așa că vom trata direct elementele de bază - ce este mai exact și de unde provine?
Fiind o plantă perenă cu flori, care crește în mod natural în Europa și Asia, valeriana este ușor de identificat datorită florilor sale roz și albe. Cu toate acestea, în ciuda atractivității lor, florile nu sunt adevărata sursă a potențialului său. În schimb, trebuie să căutăm sub pământ, la rădăcinile sale.
Cercetătorii și-au dat seama rapid că rădăcina de valeriană uscată are o gamă largă de efecte asupra sănătății umane, mai ales asupra somnului. Desigur, ceea ce grecii antici și romanii nu au înțeles a fost motivul. Din fericire, când rădăcina de valeriană a fost pusă la microscop, au fost oferite câteva indicii cu privire la calitățile sale de favorizare a somnului.
Cheia influenței vaste a rădăcinii de valeriană provine dintr-un amestec sofisticat de acid valerenic, acid izovaleric și mai mulți antioxidanți. Ambii acizi par să regleze un sistem de mesagerie chimică din creier numit acidul gamma-aminobutiric sau GABA pe scurt.
A doua interacțiune apare datorită existenței a doi antioxidanți: hesperidină și linarină. Deși ambii sunt importanți în sine, combinația de acizi și antioxidanți face ca rădăcina de valeriană să fie unică. Cercetătorii suspectează[1] că acidul valerenic potențează impactul hesperidinei și linarinei pentru o influență mai mare asupra sănătății umane.
Atât valeriana, cât și melatonina pot influența somnul și calitatea acestuia. Ele sunt considerate suplimente naturale și, în general, par să fie bine tolerate de oameni. Pentru a determina care dintre ele funcționează cel mai bine pentru tine, e important să compari argumentele pro și contra cu nevoile stilului tău de viață.
O observație rapidă, totuși; nu îți recomandăm să iei cele două suplimente împreună. Valeriana și melatonina au fiecare propriul mecanism de acțiune, astfel încât o combinație poate provoca efecte nedorite.
După ce am discutat despre complexitățile rădăcinii de valeriană, este timpul să trecem la cel mai important subiect - beneficiile sale potențiale pentru sănătatea umană. Rădăcina de valeriană este cunoscută în special pentru impactul său asupra somnului, așa că vom detalia aceste beneficii în mod amănunțit mai târziu. Pentru moment, vom explora implicațiile mai largi ale plantei asupra sănătății.
• Valeriana poate crește relaxarea: ca parte a unui studiu controlat pe animale[2], mai multor șobolani li s-a administrat extract de rădăcină de valeriană. Cercetătorii au observat o „reducere semnificativă a comportamentului anxios”, mai ales în comparație cu un grup separat, care a primit doar etanol. Deși impactul asupra oamenilor este neclar, studiul oferă dovezi că acidul valerenic din rădăcina de valeriană are impact asupra sistemului GABA.
• Posibil impact asupra sindromului picioarelor neliniștite: Un studiu triplu orb randomizat[3] sugerează că dozele mari de extract de valeriană ar putea avea impact asupra simptomelor specifice sindromului picioarelor neliniștite, și scade „somnolența diurnă la pacienți”. Mai sunt multe de descoperit despre dozarea și frecvența optimă, dar rezultatele provizorii sunt cu siguranță un pas către o calitate îmbunătățită a vieții pentru cei afectați.
• Ajută la o reducere a bufeurilor de la menopauză: deoarece bufeurile sunt un simptom frecvent al menopauzei, oamenii de știință au urmărit să investigheze impactul potențial[4] al rădăcinii de valeriană într-un studiu din 2013. În comparație cu un grup placebo, pacienții care au primit rădăcină de valeriană au părut să aibă o reducere semnificativă a frecvenței bufeurilor până la opt săptămâni după tratament. Studiul a admis că rădăcina de valeriană ar putea fi o alternativă viabilă pentru „femeile care sunt reticente la tratamentul hormonal”.
După ce am finalizat discuția despre interesul tot mai mare pentru rădăcina de valeriană, este timpul să trecem la un domeniu care a beneficiat de mai multă cercetare - somnul. Am evidențiat mai devreme modul în care compușii din valeriană ar putea influența sistemul GABA. Ei bine, se pare că interacțiunea are implicații semnificative pentru cei care doresc să obțină un somn mai consistent și odihnitor.
Se estimează că 30% din populație suferă de insomnie[5], o tulburare de somn care ne împiedică să adormim și să rămânem adormiți. Deoarece somnul este crucial pentru sănătatea mintală și fizică, impactul insomniei se poate intensifica rapid. Din fericire, corpul are un sistem pentru a ține sub control condițiile de somn; sistemul GABA menționat anterior.
Printre alte roluri, sistemul GABA (compus din receptori și neurotransmițătorul GABA) este responsabil pentru reglarea cogniției, comportamentului și a modului în care corpul nostru gestionează stresul. Studiile provizorii sugerează că nivelurile scăzute de GABA pot agrava impactul stresului, contribuind în același timp la tulburări de somn, cum ar fi insomnia.
Aici rădăcina de valeriană s-ar putea dovedi folositoare[6] ajutând oamenii să obțină un somn mai bun, deoarece structura sa chimică ajută la activarea sistemului GABA. Un sistem GABA complet funcțional este mult mai bine echipat pentru a face față stresului și tulburărilor de somn, și îți va permite să te simți cât mai bine posibil.
Rădăcina de valeriană urmează aceeași abordare de dozare ca multe alte remedii pe bază de plante – începe cu o cantitate mică și descoperă ce funcționează pentru tine. Vom analiza în curând potențialele reacții adverse, însă dozele de extract de valeriană de până la 900 mg par, în general, sigure (timp de maxim șase săptămâni). Dacă iei rădăcină de valeriană alături de alte extracte naturale, cum ar fi roiniță, hamei sau floarea pasiunii, este indicat să rămâi la maxim 400 mg.
În ceea ce privește frecvența, studiile recomandă administrarea de valeriană o dată pe zi, cu aproximativ o oră înainte de culcare. Dacă utilizezi valeriană pentru a aborda alte probleme în afară de somn, frecvența se va schimba, dar în majoritatea cazurilor, accentul este pus pe favorizarea unui somn odihnitor.
În doze moderate, potențialele efecte secundare ale valerianei par să fie limitate. Cu toate acestea, este important de reținut că multe studii au examinat doar impactul pe termen scurt al valerianei (4-8 săptămâni), așadar cunoaștem foarte puțin despre implicațiile utilizării sale pe termen lung.
În prezent știm că potențialele efecte secundare ale valerianei includ dureri de cap, disconfort stomacal, letargie și gură uscată. Dacă experimentezi efecte nedorite, pur și simplu încetează să mai iei valeriană sau redu doza până când te vei simți din nou confortabil. Au fost raportate, de asemenea, unele interacțiuni între valeriană și medicamente eliberate pe bază de rețetă, așadar ar trebui să discuți întotdeauna cu un medic despre administrarea valerianei, deoarece acestea sunt situații speciale.
Reglarea sugerată a sistemului GABA de către rădăcina de valeriană ar putea face din această plantă un aliat puternic în obținerea unui somn odihnitor. Indiferent dacă este vorba despre a adormi mai repede sau a rămâne adormit, planta pare să favorizeze starea optimă necesară pentru realizarea ambelor.
Bineînțeles, multe dintre aceste studii necesită investigații suplimentare, în special în ceea ce privește impactul valerianei pe termen lung, impactul său mai larg asupra sănătății umane și dozarea adecvată. Acestea fiind spuse, având efecte secundare potențiale limitate, experimentarea cu rădăcina de valeriană pare să fie o abordare viabilă pentru a descoperi dacă funcționează pentru tine. Pentru oricine caută un remediu natural pentru calitatea somnului, valeriana ar putea fi o opțiune extrem de importantă.
Ești interesat să dormi mai bine noaptea? Vizitează magazinul Cibdol pentru o selecție completă de remedii naturale pentru somn. Sau, dacă dorești să afli mai multe despre importanța somnului pentru sănătatea fizică și mintală, accesează Enciclopedia noastră CBD pentru tot ce trebuie să știi.
[1] Fernández, S., Wasowski, C., & Paladini, A. C. (2004). Sedative and sleep-enhancing properties of linarin, a flavonoid-isolated from Valeriana officinalis. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009130570300368X [Referinţă]
[2] Murphy, K., Kubin, Z. J., & Shepherd, J. N. (2010). Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/ [Referinţă]
[3] Cuellar, N. G., & Ratcliffe, S. J. (2009). Does valerian improve sleepiness and symptom severity in people with restless legs syndrome? PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284179/ [Referinţă]
[4] Mirabi, P., & Mojab, F. (2013). The effects of valerian root on hot flashes in menopausal women. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250592/ [Referinţă]
[5] Fernandez-Mendoza, J., & Vgontzas, A. N. (2014). Insomnia and Its Impact on Physical and Mental Health. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972485/ [Referinţă]
[6] Yuan, C., Mehendale, S., & Xiao, Y. (2004). The gamma-aminobutyric acidergic effects of valerian and valerenic acid on rat brainstem neuronal activity. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742369/ [Referinţă]
[1] Fernández, S., Wasowski, C., & Paladini, A. C. (2004). Sedative and sleep-enhancing properties of linarin, a flavonoid-isolated from Valeriana officinalis. ScienceDirect. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S009130570300368X [Referinţă]
[2] Murphy, K., Kubin, Z. J., & Shepherd, J. N. (2010). Valeriana officinalis root extracts have potent anxiolytic effects in laboratory rats. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20042323/ [Referinţă]
[3] Cuellar, N. G., & Ratcliffe, S. J. (2009). Does valerian improve sleepiness and symptom severity in people with restless legs syndrome? PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19284179/ [Referinţă]
[4] Mirabi, P., & Mojab, F. (2013). The effects of valerian root on hot flashes in menopausal women. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250592/ [Referinţă]
[5] Fernandez-Mendoza, J., & Vgontzas, A. N. (2014). Insomnia and Its Impact on Physical and Mental Health. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3972485/ [Referinţă]
[6] Yuan, C., Mehendale, S., & Xiao, Y. (2004). The gamma-aminobutyric acidergic effects of valerian and valerenic acid on rat brainstem neuronal activity. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14742369/ [Referinţă]