Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Ce Este CBGA-ul?

Ce Este CBGA-ul?

CBGA-ul este unul din numeroșii acizi canabinoizi regăsiți în planta de canabis. Cunoscut drept „canabinoidul mamă”, CBGA-ul acționează ca precursor al multor alți membri ai familiei canabinoizilor. Pe lângă faptul că joacă un rol cheie în biosinteza canabinoizilor, CBGA-ul poate avea aplicații relevante pentru om. Mai jos, vom arunca o privire mai în detaliu asupra acestei molecule interesante.

CBGA: Canabinoidul mamă

CBGA-ul, sau acidul canabigerolic, joacă un rol esențial în crearea de canabinoizi în planta de canabis. Printr-o serie de reacții chimice, tricomii de canabis creează acid olitolic (OA) și geranil difosfat (GPP). Ambele molecule sunt transformate în CBGA de către o enzimă specifică - sintetaza CBGA. Odată sintetizat, CBGA-ul are potențialul de a se transforma într-o multitudine de acizi canabinoizi, în funcție de enzima care catalizează reacția. Sintetaza THCA, sintetaza CBDA și sintetaza CBCA transformă CBGA-ul în THCA, CBDA și, respectiv, CBCA.

Cu toate acestea, CBGA-ul poate fi transformat și în canabinoidul CBG, atunci când este expus la condițiile potrivite înainte ca această reacție să aibă loc. Atunci când este expus la căldură, un grup carboxil se desprinde de moleculă. Acest proces - cunoscut sub numele de decarboxilare - creează CBG-ul. Cunoscut ca un canabinoid minor, CBG-ul începe să devină tot mai cunoscut în lumea canabisului. O cantitate din ce în ce mai mare de produse CBG intră pe piață, iar cultivatorii au dezvoltat soiuri care au un profil canabinoid compus 100% din CBG.

De asemenea, CBGA-ul joacă alte roluri fundamentale în planta de canabis. Ca metabolit secundar, ajută la direcționarea resurselor către flori pentru producția de rășină și semințe. Molecula atinge această performanță impresionantă prin susținerea morții celulare programate în frunze, lucru care economisește energia critică.

Ce Este CBGA-ul?

Efecte secundare

Din păcate, CBGA-ul nu a fost studiat suficient. Lipsa studiilor pe oameni creează o mare lacună în cunoașterea canabinoidului. Nu există date solide cu privire la posibilele efecte secundare. Știm că, la fel ca și CBD-ul, CBGA-ul nu se conectează la receptorii CB1 și, astfel, nu provoacă efecte psihoactive. Totuși, lipsa de date înseamnă, de asemenea, și că nu știm dacă acest canabinoid interacționează cu tratamente medicamentoase. Mai multe studii vor elucida răspunsurile la aceste întrebări în curând.

Studii în curs de desfășurare cu privire la CBGA

În ciuda lipsei de studii privind efectele secundare, au fost efectuate unele studii preliminare cu privire la potențialul CBGA-ului.

Un studiu publicat în jurnalul „Fitoterapia” a analizat efectul unei tulpini cu conținut ridicat de CBGA asupra inhibării enzimei aldoz reductază - o moleculă asociată cu complicații ale diabetului. Extractele din această tulpină au arătat o capacitate care depinde de doză de a inhiba enzima. Autorii lucrării au ajuns la concluzia că aceste soiuri ar putea fi utilizate pentru a prepara inhibitori de aldoz reductază.

De asemenea, CBGA-ul poate juca în viitor un rol modulator în metabolism. O lucrare din anul 2019, publicată în „Biochimica et Biophysica Acta” detaliază studiile computaționale și celulare care sugerează că acidul canabinoid se poate conecta la receptorii activi ai proliferatorului peroxisom (PPAR). Prin acest mecanism, CBGA-ul ar putea ajuta la reglarea depozitării țesutului adipos.

Statut juridic

Fiind un acid canabinoid non-psihoactiv, CBGA-ul este legal în majoritatea țărilor unde este legal și CBD-ul. CBG-ul poate fi obținut din culturi de cânepă cu o concentrație scăzută de THC, fiind legal în Statele Unite și în multe țări europene.

Căutare produs