Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Ce este THCV?

What is THCV?

THCV este unul din cei peste 100 de canabinoizi existenți în planta de canabis. Oamenii de știință analizează în prezent această moleculă pentru a-i stabili efectele terapeutice potențiale. Cercetarea este încă la început, dar canabinoidul a demonstrat până acum câteva proprietăți interesante. Află mai multe despre THCV mai jos!

Prezentare THCV

THCV—sau tetrahidrocanabivarina—este înrudit cu THC și are o structură moleculară similară. Ambii canabinoizi se leagă de receptorii CB1 ai sistemului endocanabinoid. THCV și THC funcționează ca agoniști ai acestor receptori, ceea ce înseamnă că le măresc rata de acțiune. Receptorii CB1 sunt localizați în întregul sistem nervos central și sunt asociați cu efectele psihoactive ale canabinoizilor. Cu toate acestea, spre deosebire de THC, THCV exercită un efect care este dependent de doză asupra acestor receptori.

Dozele mici ale canabinoidului blochează de fapt receptorii CB1 și pot inhiba efectul psihoactiv al THC. În schimb, dozele mari par să activeze aceste locuri și produc un efect psihoactiv. „Starea euforică” generată de THCV este diferită de cea produsă de THC; efectele nu durează atât de mult și sunt mai stimulatoare și mai lucide.

THCV vizează, de asemenea, receptorii CB2 ai sistemului endocanabinoid. Aceste locuri se găsesc în întregul sistem imunitar și par să joace un rol modulator în tipurile de boli inflamatorii.

THCV este un canabinoid minor prezent în majoritatea soiurilor de canabis. Totuși, el apare în cantități relativ mari în anumite chemotipuri de canabis din Africa de Sud. Cultivatorii au reușit, de asemenea, să producă în mod selectiv tulpini care au 16% THCV, măsurat în greutatea uscată.

THCV păstrează încă multe secrete neexploatate. Ne aflăm încă la debutul cunoștințelor despre canabis, și de aceea, sunt necesare teste efectuate pe oameni pentru a avea o imagine clară a efectului THCV. Deocamdată, trebuie să ne bazăm pe cercetarea pe animale și analiza celulelor pentru indiciile asupra potențialului acestei molecule. Haideți să vedem care ar fi câteva efecte secundare posibile ale THCV, și apoi să analizăm cele mai recente cercetări.

Efecte secundare

Nu știm prea multe despre efectele THCV la oameni. Prin urmare, nu se cunosc posibilele efecte secundare. Deoarece THCV poate activa receptorii CB1 în cazul unor doze mari, este posibil să aibă unele dintre efectele secundare potențiale ale THC. Acestea includ anxietatea, paranoia, gura uscată, ochii roșii, pierderea memoriei pe termen scurt, un ritm cardiac crescut și timp de reacție încetinit.

Ce spun cercetările?

What is THCV?

Nu va fi surprinzător să afli că THCV pare să dețină potențialul terapeutic. Fiecare canabinoid studiat până acum pare să afișeze promisiuni într-o zonă sau alta. THCV nu face excepție, iar cercetările timpurii arată că acest canabinoid poate ajuta la suprimarea apetitului, convulsii, inflamații și boli neurodegenerative.

THCV poate avea efecte asupra pierderii în greutate prin suprimarea apetitului. THC este renumit pentru proprietățile sale de stimulare a apetitului și, cu toate că acest mecanism ar putea fi util în anumite afecțiuni, THCV poate fi utilizat pentru a obține contrariul. Prin blocarea receptorilor CB1, THCV reduce senzația de foame. Acest lucru sugerează că acest canabinoid poate fi de folos în viitor în ceea ce privește tulburările alimentare. În plus, molecula poate ajuta la arderea grăsimii. Cercetările au arătat că THCV poate reduce grăsimea corporală, stimulând consumul de energie la șoareci.

Cercetătorii afirmă că sistemul endocanabinoid este cunoscut ca având un rol semnificativ în reglarea greutății corporale și a metabolismului. În prezent, se efectuează teste umane în faza I pentru a stabili siguranța și tolerabilitatea THCV.

THCV pare să genereze de asemenea efecte anticonvulsive. Molecula se poate asemăna cu alți canabinoizi—și anume, cu CBD—în tratarea tulburărilor precum epilepsia. Cercetările timpurii publicate în revista _Epilepsia_ au testat THCV pe un model de convulsii la țesutul din creierul de șobolan. Canabinoidul a redus semnificativ activitatea asociată cu epilepsia. Cercetătorii au ajuns la concluzia că THCV ar putea fi utilizat ca un posibil factor terapeutic la tratarea stărilor de hiperexcitabilitate. 

Studiile pe animale au descoperit că THCV posedă atât proprietăți antiinflamatorii, cât și calmante. Un studiu din 2010 a administrat canabinoidul la șoareci pentru a-i testa efectele asupra umflăturii labei posterioare. Cercetătorii au descoperit că THCV poate să scadă durerea și să diminueze inflamația, posibil prin activarea receptorilor CB1 și CB2.

THCV se prezintă și ca un tratament potențial pentru bolile neurodegenerative. După administrarea THCV la modele animale cu boala Parkinson, cercetătorii au concluzionat: „Dat fiind proprietățile sale antioxidante și capacitatea sa de a activa receptorii CB2, dar de a bloca receptorii CB1, Δ9-THCV are un profil farmacologic promițător pentru a întârzia evoluția bolii Parkinson și, de asemenea, pentru a ameliora simptomele bolii Parkinson”. Cercetătorii consideră, de asemenea, receptorul CB2 ca fiind o țintă farmacologică promițătoare pentru bolile neurologice, precum Alzheimer. Prin urmare, THCV se poate dovedi a fi o opțiune de tratament în viitor.

THCV ocupă oarecum o zonă gri când vine vorba de lege. Această moleculă nu este recunoscută pe scară largă sau interzisă în mod specific, dar este ilegală în mod implicit în diverse locuri. Legea privind substanțele psihoactive din România interzice orice substanță capabilă să producă un efect psihoactiv, incriminând astfel THCV. Guvernul României nu clasifică în mod specific THCV ca substanță din Lista 1. Cu toate acestea, „extractul de marijuana” este considerat ilegal la nivel național, ceea ce face și posesia de THCV ilegală. În ciuda legii federale, canabisul este legal în multe state din SUA. În aceste zone, persoanele fizice pot achiziționa produse cu THCV de la dispensarele autorizate.

Căutare produs