About the author
Sources
Referinta

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Publicat la 5 octombrie 2018. [Referinţă]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Publicat în 2011. [Referinţă]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Publicat în 2019. [Referinţă]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Publicat în 2017. [Referinţă]

Back

Ce influență are oregano asupra organismului?

Oregano este un membru important al familiei mentei și o plantă de bază în mâncărurile din întreaga lume. Cu toate acestea, oregano poate fi mult mai mult decât un condiment în rețetele tale preferate, datorită potențialei influențe pe care o are asupra stării de bine. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre impactul acestei plante asupra bunăstării.

Ce este oregano?

Mulți dintre noi știm că oregano este o simplă plantă, cu gust plăcut, pe care o putem regăsi în bucătăriile din întreaga lume. Cu toate acestea, această plantă nu este un simplu condiment în bucătăria spaniolă, italiană și franceză. De fapt, aceasta ar putea să influențeze diverse nevoi de bunăstare, datorită gamei sale diverse de antioxidanți, vitamine, minerale și terpene.

Cu toate acestea, înainte de a aborda potențialele beneficii pentru sănătate ale plantei de oregano, trebuie să menționăm câteva detalii formale despre această plantă, inclusiv felul în care arată, unde crește și ce soiuri sunt disponibile.

Oregano (Origanum vulgare) este o plantă perenă, din familia mentei, care crește în mod natural în mare parte din emisfera nordică. Odată procesată, este disponibilă sub forma unor fulgi de culoare verde-oliv, dar în sălbăticie, produce flori vibrante de culoare violet. Mai mult decât atât, unele specii de oregano sunt cultivate exclusiv pentru a aduce culoare și vitalitate în grădinile oamenilor.

Planta are o istorie adânc înrădăcinată în cultura greacă și romană, ambele culturi asociind planta de oregano cu bucuria și fericirea. Iar după ce vom descoperi câteva dintre potențialele beneficii pe care le are asupra stării de bine, s-ar putea să crezi și tu același lucru.

De unde provine planta de oregano?

Am menționat că planta de oregano crește în mod natural în toată emisfera nordică, dar nu a fost întotdeauna așa. Planta își are originea în zona mediteraneană, unde era înconjurată de soare din abundență și temperaturi mai calde. Asta nu înseamnă că nu poate prospera în climatele mai reci, dar va trebui recoltată înainte de sosirea iernii.

Planta de oregano mai are încă un nume - măghiran sălbatic sau dulce. Cu toate acestea, această denumire creează deseori confuzie, deoarece măghiranul este numele unor specii diferite de plante. Măghiranul este mult mai dulce decât oregano și nu conține același amestec de terpene. Așadar, deși are legături comune cu familia mentei, acestea sunt, de fapt, plante diferite. Dacă alegi să cumperi oregano din magazine, caută fie denumirea oficială (oregano), fie cea de măghiran dulce.

Care sunt beneficiile plantei de oregano?

Planta de oregano are un impact asupra sănătății umane datorită unei game largi de vitamine, minerale și terpene, care alcătuiesc structura sa chimică. Mai jos îți prezentăm un rezumat al literaturii științifice, care susține influența sa largă.

Antibacterian

În primul rând, două studii au dovedit că oregano are o acțiune antibacteriană promițătoare. O lucrare din 2018 a examinat proprietățile bactericide ale uleiului de oregano împotriva mai multor infecții, rezultate în urma unor răni.[1] După trei zile consecutive de aplicare, cercetătorii au observat o legătură între uleiul de oregano și reducerea încărcăturii bacteriene.

Această dovadă pare să meargă mână în mână cu un studiu similar publicat un an mai târziu în „Foodborne Pathogens and Disease”.[2] Două dintre principalele componente regăsite în oregano (carvacrol și timol) au arătat o activitate antimicrobiană împotriva Staphylococcus aureus, o bacterie deosebit de dăunătoare.

Antiinflamator

Planta de oregano prezintă un amestec sofisticat de compuși naturali, care interacționează cu diverse funcții biologice din interiorul corpului uman. O analiză din 2019 a remarcat că aceste elemente ar putea contribui la suprimarea inflamației în interiorul tractului gastrointestinal al șoarecilor, datorită rezultatelor unui studiu controlat, care a utilizat 0,2% ulei de cimbru și 0,1% ulei de oregano.[3]

Antioxidant

Un studiu colaborativ realizat de cercetători din China a urmărit să caracterizeze impactul antioxidant al diferitelor uleiuri esențiale din interiorul plantei de oregano.[4] Datele indică o legătură promițătoare între consumul de O. vulgare L. și diminuarea daunelor provocate de către radicalii liberi. Aceștia au observat că în special timolul și carvacrolul sunt cele mai influente.

Efectele secundare ale plantei de oregano

Folosirea plantei de oregano pentru a influența starea de bine are loc de obicei prin două metode: consumul oral și aplicarea locală. Îmbucurător este faptul că prima pare să nu aibă efecte secundare notabile, deoarece oregano este de obicei consumat împreună cu alte alimente, fiind întotdeauna în doze mici.

Cu toate acestea, trebuie să subliniem faptul că datele care susțin profilul de siguranță al plantei de oregano sunt încă în curs de desfășurare. Ca atare, ar trebui să ai grijă, iar dacă simți orice efect secundar negativ (dureri de stomac, greață, oboseală), ar trebui să încetezi consumul de îndată.

În ceea ce privește aplicarea locală, datele care susțin toxicitatea scăzută a plantei de oregano sunt încă în curs de desfășurare. Este recomandat să aplici mai întâi o cantitate mică de ulei esențial pe o zonă a pielii mai puțin sensibilă. Dacă nu apar reacții adverse, poți începe să utilizezi produsul conform instrucțiunilor.

Aspecte cheie

Pare că planta de oregano ar putea avea beneficii importante pentru starea de bine, dovedindu-se a fi mai mult decât un simplu condiment. De la posibila sa influență antibacteriană până la amestecul său sofisticat de substanțe fitochimice, aparențele înșală în cazul acestei plante perene.

Ca întotdeauna, secretul atunci când vine vorba de oregano, sau orice altă plantă sau aliment benefic, îl reprezintă abordarea echilibrată. Nu trebuie să îți faci griji atunci când condimentezi mâncarea, dar dacă îți place să gătești feluri a căror aromă poate fi îmbunătățită cu oregano, atunci este un adaos binevenit.

Nu există nicio îndoială că vitamina K din abundență și alte minerale și terpene cheie îți vor facilita drumul spre un stil de viață echilibrat și împlinit. Iar dacă nu îți place aroma de oregano, vestea bună este că vei găsi principalele componente din planta de oregano infuzate în suplimente populare, cum ar fi propria noastră formulă de CBD Immune Booster.

Pentru a te bucura de influența vastă a substanțelor naturale, vizitează magazinul Cibdol pentru o gamă completă de suplimente de înaltă calitate. Sau, pentru a afla mai multe despre uleiurile esențiale și substanțele fitochimice, citește Enciclopedia CBD.

Referinta

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Publicat la 5 octombrie 2018. [Referinţă]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Publicat în 2011. [Referinţă]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Publicat în 2019. [Referinţă]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Publicat în 2017. [Referinţă]

Author
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Luke Sholl

Title/author.

Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Referinta

[1] Lu M, Dai T, Murray CK, Wu MX. Bactericidal property of oregano oil against multidrug-resistant clinical isolates. Frontiers in microbiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6182053/. Publicat la 5 octombrie 2018. [Referinţă]

[2] Rúa J;Fernández-Álvarez L;de Castro C;Del Valle P;de Arriaga D;García-Armesto MR; J. Antibacterial activity against Foodborne Staphylococcus aureus and antioxidant capacity of various pure phenolic compounds. Foodborne pathogens and disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21034269/. Publicat în 2011. [Referinţă]

[3] Veenstra JP, Johnson JJ. Oregano (origanum vulgare) extract for food preservation and improvement in gastrointestinal health. International journal of nutrition. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6508890/. Publicat în 2019. [Referinţă]

[4] Han F, Ma G-Q, Yang M, et al. Chemical composition and antioxidant activities of essential oils from different parts of the oregano. Journal of Zhejiang University. Science. B. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5260481/. Publicat în 2017. [Referinţă]

Căutare produs