Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Cu peste 10 ani de experiență în crearea de conținut despre CBD și canabinoizi, Luke este un jurnalist consacrat care lucrează ca scriitor principal pentru Cibdol și alte publicații despre canabinoizi. Angajându-se să prezinte conținut autentic real, bazat pe dovezi, pasiunea sa pentru CBD se extinde și în domeniul fitness-ului, nutriției și prevenției bolilor.
Read more.

Ce este vitamina A?

vitamina A

Vitamina A este o substanță liposolubilă, disponibilă în multe alimente și joacă un rol esențial atunci când vorbim de sănătatea ochilor și a vederii. Continuă să citești pentru a afla tot ce trebuie să știi despre această vitamină esențială, inclusiv cum să recunoști semnele unei deficiențe.

Ce este mai exact vitamina A?

Vitamina A este una dintre multele substanțe esențiale pe care organismul nostru le folosește pentru a susține procese biologice cheie; cu toate acestea, nu apare în mod natural în organismul uman.[1] În schimb, din cauza incapacității organismului de a produce vitamina A trebuie să consumăm surse bogate în mod natural, pentru a profita de beneficiile sale - beneficii care includ o vedere bună, proliferarea celulelor, sănătatea pielii și multe altele.

Vom menționa în scurt timp cele mai bune surse de vitamina A, dar mai întâi hai să aruncăm o privire la structura chimică a compusului și la diferiții metaboliți. În realitate, termenul de vitamina A se referă de fapt la două forme principale:

- Vitamina A preformată (retinol și retinil ester).
- Provitamina A (beta-caroten)

Din fericire, ambele tipuri sunt transformate în retinol și acid retinoic, metaboliți necesari pentru a susține diverse funcții biologice. Vitamina A poate părea dificil de înțeles la prima vedere, dar principala concluzie este că nu trebuie să îți faci griji cu privire la tipul pe care îl consumi, deoarece ambele oferă aceleași beneficii.

Înainte de a explora beneficiile vitaminei, este util să știi ce alimente conțin ce tipuri de vitamina A, deoarece în anumite cazuri s-ar putea să primești mai mult sau mai puțin decât are nevoie organismul tău pentru a susține starea de bine. Și, după cum vom descoperi în curând, o deficiență de vitamina A poate cauza o serie de afecțiuni debilitante pentru sănătate.[2]

Care sunt sursele bune de vitamina A?

Cele mai bune surse de vitamina A preformată sunt alimentele de origine animală, și anume carnea, peștele și lactatele.

Alimentele pe care trebuie să le ai în vedere includ:

• Peștii grași (ton, somon și macrou)
• Lapte de vacă (integral, degresat și cu conținut redus de grăsime)
• Brânză (de capră, cheddar și mozzarella)
• Ouăle

Cele mai bune surse de provitamina A provin din fructe și legume. Din punct de vedere tehnic, aceste alimente conțin un precursor al vitaminei A, numit beta-caroten, dar acest antioxidant este transformat în vitamina A în mod automat de către organism.

Produsele vegetale pe care trebuie să le ai în vedere includ:

• Mango
• Ardei roșu
• Cartofi dulci
• Morcovi
• Broccoli
• Spanac

Bineînțeles, dacă te chinui să menții o dietă echilibrată sau nu ești un mare fan al alimentelor enumerate mai sus, poți alege multivitaminele sau alte tipuri de suplimente pentru a atinge aportul zilnic recomandat.

Cum ajută vitamina A organismul

Acum că știm pe ce alimente trebuie să ne concentrăm pentru a ne asigura că primim suficientă vitamina A, putem să abordăm modul în care vitamina A poate fi benefică pentru organism.

Sănătatea ochilor

Vitamina A joacă un rol crucial în sănătatea generală a ochilor, ajutând inclusiv la menținerea unei vederi normale și a clarității pe timp de noapte. Mai mult decât atât, unele studii sugerează că acest compus poate ajuta în cazul cataractei și al degenerării maculare legată de vârstă.

În 2001, un studiu a examinat influența vitaminelor asupra a trei tipuri diferite de cataractă la peste 2.800 de pacienți vârstnici.[3] Cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea pe termen lung a vitaminelor din grupa B & A poate influența cataracta corticală. Acest rezultat pozitiv merge mână în mână cu o lucrare din 2005, care a observat rezultate similare în cazul DMLV (degenerare maculară legată de vârstă) folosind un amestec de beta-caroten, vitamina C și zinc.[4]

Activitatea celulară

Rolul acidului retinoic (AR) a fost asociat de mult timp cu diferențierea celulară normală (transformarea celulelor simple în țesuturi sau tipuri de celule complexe). Cercetătorii au publicat pentru prima dată impactul în 1992, înainte ca studii mai recente să exploreze influența specifică a compusului asupra activității celulare din intestinul subțire.[5]

Prin reproducerea condițiilor în vitro, o lucrare din 2007 „a dezvăluit potențialul AR de a induce diferențierea celulară”.[6] Cu toate acestea, autorii au menționat că o mai bună înțelegere a „mecanismelor de reglementare” ar trebui să fie punctul central al studiilor viitoare, pentru a înțelege mai bine implicațiile asupra sănătății umane.

Sistemul imunitar

Un alt beneficiu notabil al vitaminei A este contribuția pe care o are la funcționarea normală a sistemului imunitar. În Mexic, Școala de Științe Naturale a constatat că o deficiență de vitamina A poate crește procesul inflamator, care contribuie la inflamația cronică și la o multitudine de boli netransmisibile.[7]

Carența de vitamina A

După ce am abordat pe scurt subiectul deficienței de vitamina A, acum a venit momentul să aprofundăm implicațiile acesteia. Mai întâi, câteva vești bune: deficiența de vitamina A este rară în comparație cu alte deficiențe de vitamine.

Asta cu condiția ca dieta ta obișnuită să includă un echilibru între alimentele pe care le-am evidențiat mai devreme, lucru care poate fi dificil de realizat pentru copiii din țările în curs de dezvoltare. În astfel de cazuri, o deficiență de vitamina A poate să cauzeze:

- Xeroftalmie (orbire nocturnă)
- Un risc mai mare de mortalitate din cauza infecțiilor
- O severitate crescută a rujeolei și a diareii

În mod încurajator, cazurile de deficit de vitamina A în țările dezvoltate sunt rare. Cea mai bună modalitate de a te asigura că obții suficientă vitamina A, alături de diferite alte vitamine, minerale și antioxidanți, este să te concentrezi pe o dietă sănătoasă și echilibrată.

Efectele secundare ale vitaminei A

Am vorbit pe larg despre beneficiile vitaminei A și despre cum să te asiguri că ai parte de suficientă vitamina A; dar poți face exces de zel atunci când vorbim de un lucru bun? Din fericire, efectele secundare ale unui aport excesiv de vitamina A sunt rare, iar dintr-o perspectivă globală, impactul deficienței de vitamina A depășește cu mult efectele acute ale toxicității vitaminei A.

Cu toate acestea, pot apărea totuși cazuri de toxicitate a vitaminei A, în special în cazul abuzului de suplimente cu vitamine. Efectele secundare comune ale excesului de vitamina A includ:

- Greață/stări de vomă
- Amețeli
- Letargie/somnolență

În ciuda riscului de efecte secundare, nu ar trebui să îți faci prea multe griji cu privire la toxicitatea vitaminei A, deoarece pragul este cu mult peste ceea ce poți consuma doar din alimente.

Cât de multă vitamina A ar trebui să consum?

Cantitatea ideală de vitamina A diferă în funcție de stilul de viață, vârstă și sex. Și, în cea mai mare parte, vei obține toată vitamina A de care ai nevoie din alimentație.[8] De fapt, organismul va stoca chiar și excesul de vitamina A, folosindu-l doar atunci când este necesar. Totuși, dacă vrei să te asiguri că organismul tău se bucură de un nivel maxim de vitamina A, atunci cantitățile zilnice recomandate sunt:

- Bărbați (700µg)
- Femei (600µg)

Calcularea aportului zilnic poate fi puțin mai complicată, deoarece diferitele forme de vitamina A (provitaminică și preformată) sunt transformate în retinol în ritmuri diferite. Cu toate acestea, pentru a-ți face o idee despre cum arată 600µg de vitamina A, este suficient să consumi un cartof dulce pentru a respecta recomandarea zilnică.

Vitamina A se alătură zecilor de alte vitamine și minerale care influențează starea de bine într-un mod pozitiv. Impactul său benefic asupra vederii, a sistemului imunitar și a activității celulare o face să fie o substanță demnă de atenția ta. Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor își vor obține toată vitamina A de care au nevoie printr-o dietă echilibrată și variată, existând suplimente disponibile pentru anumite stiluri de viață sau afecțiuni de sănătate.

Vrei să îți stimulezi starea de bine cu o gamă diversă de vitamine, minerale și CBD? De ce nu vizitezi magazinul Cibdol pentru o gamă completă de suplimente CBD. Sau, pentru a afla mai multe despre impactul vitaminelor și mineralelor, vizitează Enciclopedia CBD.

Referinta

[1] Chea EP. Vitamina A. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Publicat la 25 iulie 2021. [Referinţă]

[2] MI; D. The importance of vitamin A in nutrition. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Publicat în 2000. [Referinţă]

[3] VM; KMMPCRGF. Use of vitamin supplements and cataract: The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Publicat în 2001. [Referinţă]

[4] Van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Publicat în 2005. [Referinţă]

[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Vitamin A is a key regulator for cell growth, cytokine production, and differentiation in normal B cells. The Journal of biological chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Publicat în 1992. [Referinţă]

[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F, et al. Effect of retinoic acid on cell proliferation and differentiation as well as on lipid synthesis, lipoprotein secretion, and apolipoprotein biogenesis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Publicat la 1 decembrie 2007. [Referinţă]

[7] OP; G. Effect of vitamin A deficiency on the immune response in obesity. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Publicat în 2012. [Referinţă]

[8] NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Publicat în 2020. [Referinţă]

Referinta

[1] Chea EP. Vitamina A. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Publicat la 25 iulie 2021. [Referinţă]

[2] MI; D. The importance of vitamin A in nutrition. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Publicat în 2000. [Referinţă]

[3] VM; KMMPCRGF. Use of vitamin supplements and cataract: The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Publicat în 2001. [Referinţă]

[4] Van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Dietary intake of antioxidants and risk of age-related macular degeneration. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Publicat în 2005. [Referinţă]

[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Vitamin A is a key regulator for cell growth, cytokine production, and differentiation in normal B cells. The Journal of biological chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Publicat în 1992. [Referinţă]

[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F, et al. Effect of retinoic acid on cell proliferation and differentiation as well as on lipid synthesis, lipoprotein secretion, and apolipoprotein biogenesis. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Publicat la 1 decembrie 2007. [Referinţă]

[7] OP; G. Effect of vitamin A deficiency on the immune response in obesity. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Publicat în 2012. [Referinţă]

[8] NHS choices. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Publicat în 2020. [Referinţă]

Căutare produs