Îndreaptă-ți atenția
spre ceea ce contează

Informații despre atenție

Ascute-ți mintea
Obiectul atenției tale poate fi reprezentat de muncă sau jocuri - poate fi chiar studiul sau curățenia în casă. Indiferent despre ce vorbim, atenția îți ajută mintea să se concentreze pe o anumită sarcină. Dar cum te concentrezi atunci când ești înconjurat/ă de distrageri?

  • Ce este performanța cognitivă?
  • Îmbunătățirea capacității de adaptare a creierului tău
  • Îmbunătățirea performanței cognitive
  • Declinul cognitiv: Pași mici pe care îi poți face
  • Ingrediente care te pot ajuta

Sugestiile noastre pentru atenție

Ce este performanța cognitivă?

Atenția reprezintă punctul culminant al mai multor domenii cheie care, combinate, constituie performanța noastră cognitivă. În esență, atenția reprezintă capacitatea creierului nostru de a rezolva probleme și de a se adapta la situații solicitante din punct de vedere mental.

Cu toate acestea, creierul nu se află în permanență într-o stare de hiper-concentrare și nici nu trebuie să fie. Ceea ce este important este ca, atunci când avem nevoie să ne concentrăm asupra unui obiect, a unei persoane sau a unei sarcini, să putem să intensificăm performanța cognitivă.

Prin antrenarea mai multor domenii cheie, putem îmbunătăți viteza cu care creierul nostru atinge „performanța maximă” și limitele acestui prag. În plus, prin antrenarea creierului nostru putem combate declinul cognitiv, un simptom inevitabil al îmbătrânirii.

Îmbunătățirea capacității de adaptare a creierului tău

Plasticitatea creierului poate părea un termen intimidant, dar ideea din spatele acestui termen este una simplă - este vorba despre capacitatea creierului nostru de a se adapta la schimbare, inclusiv restructurarea și reorganizarea conexiunilor sinaptice. Este cea mai mare abilitate a creierului nostru. Și, cum se întâmplă cu orice abilitate, pentru a o stăpâni trebuie să exersezi.

Cu cât ne testăm mai mult abilitățile mentale, cu atât mai bună este capacitatea noastră de a ne concentra, de a învăța, de a reacționa și de a înțelege. Similar cu modul în care antrenamentul în sala de forță sau alergarea într-un maraton întărește mușchii sau crește rezistența, cu cât ne testăm mai mult plasticitatea creierului, cu atât mai rapidă, mai puternică și mai încrezătoare devine mintea noastră. Îmbunătățirea plasticității creierului se concentrează de obicei pe următoarele trei domenii.

Memoria

Memoria noastră reține și stochează informații pe care le putem folosi mai târziu. Cele mai multe informații le păstrăm doar pentru o perioadă scurtă de timp (memoria pe termen scurt), în timp ce altele se înrădăcinează în subconștientul nostru (memoria pe termen lung). Avem, de asemenea, amintiri senzoriale - de exemplu, imagini, sunete și mirosuri - care sunt catalogate doar pentru câteva secunde înainte de a fi reprocesate.

Concentrarea

Ne concentrăm atunci când ne îndreptăm atenția asupra unui gând sau a unei sarcini. Aproape că o poți privi ca pe o formă specializată de atenție. Concentrarea influențează și luarea de decizii, ceea ce înseamnă că este esențială pentru a face față provocărilor vieții moderne.

Reacția

Reacția dictează viteza cu care putem răspunde la informații și stimuli. Gândește-te la prinderea unei mingi sau la evitarea unui obstacol pe trotuar. Creierul tău este responsabil de procesarea semnalelor transmise de sistemul nervos central și periferic, transformându-le într-o reacție.

Îmbunătățirea performanțelor cognitive

Având în vedere cele trei domenii de mai sus, continuă să citești pentru a afla ce activități îți pot îmbunătăți performanța cognitivă.

Neurotehnologia

Există dispozitive electronice avansate care interferează cu sistemul nervos și cu activitatea neuronală. Reprezentând o abordare sofisticată a plasticității cerebrale, aceste dispozitive înglobează stimularea cerebrală profundă, implanturile cohleare și interfețele creier-computer.

Caietele de exerciții

Caietele de exerciții cognitive oferă diverse exerciții mentale, menite să testeze anumite funcții, cum ar fi memoria, atenția și conștientizarea. Există chiar și caiete de exerciții care abordează anumite tulburări psihologice, cum ar fi anxietatea și depresia.

improving cognitive performance

Suplimentele

Nootropicele (cunoscute și sub numele de medicamente inteligente sau stimulatori cognitivi) sunt substanțe care pot îmbunătăți performanța creierului. În afară de opțiunile eliberate pe bază de prescripție medicală, printre substanțele nootropice populare se numără cofeina, acizii grași omega-3 și L-teanina.

Antrenamentul cerebral

Distractiv și interactiv, antrenamentul cerebral poate acomoda practic orice tip de îmbunătățire a plasticității. Antrenamentul creierului se regăsește de obicei sub forma unor jocuri interactive sau puzzle-uri, și este o modalitate satisfăcătoare de a îmbunătăți concentrarea mentală și memoria.

Declinul cognitiv: Pași mici pe care îi poți face

Declinul cognitiv reprezintă o latură naturală și, în cele din urmă, inevitabilă a vieții. Cu toate acestea, la fel cum un mușchi este mai puțin predispus la leziuni dacă este puternic și bine îngrijit, o minte bine antrenată este mai bine echipată pentru a face față pierderii de memorie și altor probleme cognitive.

Creierul nostru este întruchiparea expresiei „folosește-l sau pierde-l”. Așadar, dacă ești curios/curioasă să îți condiționezi creierul și să îți menții nivelul de concentrare, mai jos poți citi despre câteva măsuri pe care le poți lua.

Fă exerciții fizice în mod regulat

Activitatea care crește ritmul cardiac ajută sângele să circule prin corp, crescând nivelul de oxigen din creier. Acest lucru nu numai că eliberează hormoni esențiali și substanțe neurochimice, dar poate stimula plasticitatea creierului, prin crearea de noi conexiuni.

Fii activ/ă din punct de vedere mental

Creierul funcționează ca un mușchi, ceea ce înseamnă că, dacă nu îl antrenezi în mod regulat, capacitatea sa scade. Concentrează-te pe activități mentale distractive și captivante, cum ar fi antrenamentul cerebral. Jocul de cărți, terminarea unui rebus sau completarea unui puzzle reprezintă exemple excelente.

Dieta mediteraneană

Punând accent pe alimentele pe bază de plante și grăsimile sănătoase, dieta mediteraneană este plină de acizi grași omega-3, un nootropic natural. De asemenea, vei consuma mai puțină carne roșie, sare și alimente procesate, în comparație cu dietele tipic occidentale.

Socializează

Interacțiunea socială reprezintă o modalitate fantastică de a stimula plasticitatea creierului. Discuțiile cu prietenii și familia nu numai că îți ajută creierul să proceseze probleme complexe, dar te pot ajuta să ții la distanță depresia, stresul și alte afecțiuni psihologice.

Dormi suficient

Somnul odihnitor joacă un rol fundamental în procesarea și catalogarea informațiilor. Deși poate părea ca și cum corpul nu face nimic în timp ce dormim, creierul este asemenea unui stup plin de activitate, folosind acest timp pentru a genera și repara conexiunile neurologice.

Suplimentele și nutriția

Creierul are nevoie de resurse pentru a funcționa, cele mai multe dintre acestea provenind din alimentele și băuturile pe care le consumăm. Vitaminele, mineralele și alte suplimente pot ajuta la echilibrarea nevoilor nutriționale ale organismului, menținându-l în condiții optime.

Ingrediente care te pot ajuta

Canabinoizii Canabidiolul (CBD), Canabinolului (CBN) Cibdol products that contain cannabinoids are: Ulei CBD

Atunci când ai nevoie să stai concentrat/ă, gama de suplimente naturale de la Cibdol este aici pentru a-ți ajuta mintea și corpul.


Căutare produs