Top 7 suplimente care te ajută să dormi mai bine

Last updated:

Published:

Top 7 suplimente care te ajută să dormi mai bine

Suplimentele pot contribui la ameliorarea multor simptome și promovarea unei stări de bine, dar dacă ne concentrăm pe descoperirea unui supliment bun care ne ajută să dormim mai bine, apare întrebarea care dintre numeroasele opțiuni este cea mai bună pentru mine? Ei bine, alegerea depinde de obiectivele tale și de starea ta de sănătate generală. Există însă câteva suplimente de somn care se potrivesc aproape oricărui stil de viață, fiind un punct de pornire perfect pentru cercetarea ta.

Cheia este, desigur, să încerci diferite opțiuni și să găsești una care funcționează cel mai bine pentru tine. Unele suplimente te pot ajuta să adormi mai repede sau să îți îmbunătățești ciclul general de somn, în timp ce altele pot încuraja un somn mai profund. Având în vedere cât de important este somnul pentru a te simți bine și pentru a avea randament, identificarea unui supliment bine tolerat de corpul tău îți poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.

Care este cel mai bun supliment pentru somn?

Mai jos, vei găsi o prezentare a 7 suplimente pentru somn considerate de noi a fi cele mai bune disponibile în acest moment, precum și o detaliere a impactului pe care acestea îl au asupra somnului și corpului nostru.

Lavanda

Cultivată în toată lumea, lavanda este renumită pentru aroma sa parfumată și florile vibrante. Fă-ți timp pentru a-i examina structura chimică și vei descoperi că ascunde câțiva ași în mâneca sa viu colorată.

În interiorul lavandei se află un amestec sofisticat de terpene - molecule mici cu potențialul de a influența corpul uman. Cercetătorii au descoperit că terpenele precum linalolul (terpena principală din compoziția lavandei) pot reduce timpul necesar pentru a adormi.[1]

Aceasta este o veste excelentă dacă ai probleme cu odihna din timpul nopții, pentru că lavanda nu numai că poate fi consumată fără griji, dar este disponibilă și pe scară largă sub formă de ceai, parfum sau ulei comestibil. Încearcă să îți administrezi lavandă cu aproximativ 15 minute înainte de somn, pentru a le oferi terpenelor timp să circule în organism și să-și facă magia.

5-HTP

5-HTP sau 5-hidroxitriptofan joacă un rol fundamental în producerea de serotonină – „molecula fericirii”. Mai mult decât atât însă, serotonina este un precursor chimic al melatoninei, un hormon care ajută la reglarea ciclului de somn și veghe. Știm că sunt mulți termeni tehnici, așa că hai să începem cu începutul pentru a demonstra modul în care administrarea de 5-HTP poate îmbunătăți calitatea somnului.

Când iei 5-HTP, organismul îl transformă în 5-HT (serotonină). Acum, funcția principală a serotoninei este de a ne stabiliza dispoziția și de a promova sentimentele de fericire. Chiar și numai acest lucru poate îmbunătăți calitatea somnului;[2], dar, având în vedere rolul său de precursor al melatoninei, serotonina poate aduce beneficii somnului pe mai multe fronturi. Cu cât nivelul melatoninei este mai mare înainte de somn, cu atât mai ușor și mai rapid vei adormi. În esență, 5-HTP declanșează o reacție chimică în lanț, care poate duce, în cele din urmă, la o latență redusă a somnului (timpul necesar pentru a adormi).

Mușețelul

Crescând nativ în mare parte din Europa de Vest, India și Asia, mușețelul are o istorie lungă și vibrantă de utilizare holistică. La fel ca lavanda, puterea mușețelului provine din terpenele și flavonoidele sale. De data aceasta însă, avem o terpenă diferită căreia trebuie să îi mulțumim pentru că ne ajută să adormim.

Efectele cu putere sedativă ale mușețelului[3] sunt considerate a fi opera terpenei apigenina, deși cercetătorii bănuiesc că ar putea fi implicați și alți compuși. Indiferent de compusul care ne merită mulțumirile, mușețelul are o toxicitate incredibil de scăzută, este ușor de procurat și are peste 5.000 de ani de utilizare, fiind un supliment sigur pentru somn.

Valeriana

Grecii antici au fost primii care au dat peste puterile de inducere a somnului ale valerianei. Au descoperit rapid că rădăcinile uscate ale plantei au avut un impact profund asupra persoanelor care suferă de insomnie.[4] Desigur, ceea ce nu știau la acea vreme era motivul din spatele acțiunii valerianei. Din fericire, știința modernă a făcut puțină lumină asupra mecanismelor aflate în joc.

Se pare că rădăcina de valeriană conține doi antioxidanți puternici - hesperidină și linarină. Împreună, acești compuși lucrează alături de acidul valerenic pentru a influența un sistem de mesagerie din creier numit GABA. Sistemul GABA joacă un rol crucial în modul în care organismul gestionează stresul, comportamentul și cogniția, pentru a ține sub control tulburările de somn, cum ar fi insomnia.

Magneziul

Magneziul este un mineral căruia nu i se acordă foarte mare importanță. Nu pentru că nu este util, ci pentru că alte suplimente pentru somn acaparează lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, pentru că suplimentele de magneziu sunt disponibile pe scară largă și au multe calități care încurajează somnul, acest mineral ar putea fi completarea perfectă pentru rutina ta zilnică.

Beneficiile magneziului pentru somn par a fi vaste. Nu numai că mineralul ajută la reglarea neurotransmițătorilor din sistemul nervos central, dar nivelurile echilibrate de magneziu încurajează eficiența glandei pineale.[5] Glanda pineală controlează eliberarea melatoninei, hormonul esențial al somnului, care spune corpului când să doarmă și când să se trezească.

CBN

Deși nu este cel mai cunoscut canabinoid, CBN (canabinol) are mult potențial când vine vorba de efectul său asupra funcției de somn. Cu toate acestea, ar trebui să subliniem că cercetările asupra potențialului sedativ al CBN-ului sunt încă în faza preclinică. Totuși, rezultatele timpurii indică unele interacțiuni promițătoare.[6]

O mare parte din interesul acordat CBN-ului provine din lipsa sa de toxicitate, sinergia cu alte ingrediente naturale și impactul asupra sistemului endocanabinoid (ECS) - „regulatorul universal” al organismului. Având în vedere acest lucru, se crede că CBN-ul ar putea încuraja starea fiziologică necesară pentru a te bucura de un somn odihnitor. La urma urmei, este cel mai probabil să adormim atunci când sistemele noastre corporale sunt echilibrate și funcționează eficient.

Melatonina

Melatonina poate apărea în mod natural în organism, dar anumiți factori pot reduce nivelul acestui hormon esențial. Deoarece nivelurile de melatonină spun corpului când să doarmă și când să se trezească, nivelurile scăzute pe timp de noapte te pot împiedica să adormi cu ușurință. Din păcate, lumina albastră de la dispozitivele electronice, obiceiurile alimentare nesănătoase și stresul pot perturba producția de melatonină.

Administrarea suplimentelor de melatonină este o modalitate excelentă de a îmbunătăți calitatea somnului. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să folosești acest supliment doar pe termen scurt, pentru combaterea insomniei, concentrându-te mai mult pe reducerea perturbărilor evidențiate mai sus. Administrarea regulată de melatonină poate crea o dependență față de surse externe ale hormonului, în loc să încurajeze producția naturală.

Indiferent de suplimentul ales, cel mai important lucru este să găsești ce funcționează cel mai bine pentru tine. Având în vedere că toate opțiunile de mai sus sunt bine tolerate de oameni, merită să le testezi pentru a vedea care este cea mai bună alegere pentru tine.

Pentru o gamă exclusivă de suplimente naturale de somn infuzate cu canabinoizi care stimulează starea de bine, vizitează secțiunea Somn a magazinului Cibdol. Sau, pentru a afla mai multe despre importanța adoptării unei bune igiene a somnului, citește Enciclopedia noastră CBD.

Referinta

[1] Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/. Publicat în 2013. Accesat în 5 Noiembrie 2021. [Referinţă]

[2] ShV; V. [insomnia, serotonin and depression]. Georgian medical news. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17984558/. Publicat în 2007. Accesat în 5 Noiembrie 2021. [Referinţă]

[3] Zick SM, Wright BD, Sen A, Arnedt JT. Preliminary examination of the efficacy and safety of a standardized chamomile extract for chronic primary insomnia: A randomized placebo-controlled pilot study. BMC complementary and alternative medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3198755/. Publicat în 22 Septembrie 2011. Accesat în 5 noiembrie 2021. [Referinţă]

[4] Bent S, Padula A, Moore D, Patterson M, Mehling W. Valerian for sleep: A systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/. Publicat în Decembrie 2006. Accesat în 5 Noiembrie 2021. [Referinţă]

[5] Durlach J;Pagès N;Bac P;Bara M;Guiet-Bara A; J. Biorhythms and possible central regulation of magnesium status, phototherapy, darkness therapy and chronopathological forms of magnesium depletion. Magnesium research. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12030424/. Publicat în 2002. Accesat în 9 Noiembrie 2021. [Referinţă]

[6] Sreenivas, S. (2021). CBD vs CBN: What's the difference? WebMD. https://www.webmd.com/pain-management/cbd-cbn-what-is-difference. Publicat în 2021. Accesat în 7 Septembrie 2022. [Referinţă]

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs