Ce sunt terpenii?

Last updated:

Published:

Ce sunt terpenii?

Lumea vastă a terpenelor aromatice

Parfumurile răcoritoare de lămâie, pin, eucalipt și plante de cânepă au ceva în comun. Mirosul lor se datorează unor compuși organici numiți terpene. Terpenele sunt o clasă mare de substanțe chimice aromatice care se găsesc într-o mare varietate de plante, alimente și uleiuri esențiale. La cânepă, terpenele sunt localizate în interiorul tricomilor; cristale mici, în formă de ciuperci, care acoperă frunzele și florile.

Există mai mult decât doar o mână de terpene, de asemenea. Se crede că există peste o sută. Fiecare dintre ele are o structură chimică ușor diferită și, ca atare, oferă o aromă exclusivă. Deși pot fi atrăgătoare pentru simțul nostru olfactiv, acestea au în primul rând rolul de a proteja plantele prin respingerea bacteriilor, ciupercilor și dăunătorilor.

Din fericire pentru noi, studiile au descoperit că terpenele pot face mai mult decât să ofere o aromă plăcută sau să descurajeze prădătorii. S-a constatat, de asemenea, că aceștia invocă o gamă largă de efecte biologice la om, lucru pe care îl vom aborda mai detaliat în scurt timp.

Câte terpene există și cum se numesc?

Așa cum am sugerat mai devreme, terpenele nu sunt exclusiv de cânepă. Dacă vă deschideți dulapul din bucătărie, veți găsi produse alimentare de zi cu zi care prezintă, de asemenea, concentrații ridicate de terpene, cum ar fi piperul negru, mango sau lemongrass.

Chiar dacă există peste o sută de terpene diferite, unele sunt mai comune decât altele. Printre terpenele bine cunoscute se numără următoarele:

- Mircena

Mircenul este cel mai proeminent terpene care se găsește în specia Cannabis sativa, dar se regăsește și în trifoi, salvie, hamei și chimen.

- Limonene

Amintiți-vă de mirosul răcoritor de lămâie pe care l-am menționat mai devreme - asta se datorează limonenei. Acest terpen este folosit intens în parfumuri, produse cosmetice și odorizante de aer.

- β-Cariofilen

Picant și piperat, beta-cariofilenul este cel mai bine cunoscut pentru prezența sa în piper negru, cuișoare și scorțișoară.

- Linalool

Veți recunoaște instantaneu aroma florală de linalol. Este un terpene înțepător care se găsește cel mai des în lavandă.

Ce face ca terpenii să fie speciali?

Terpenele sunt importante nu numai datorită mirosului lor, ci și datorită sinergiei lor potențiale cu canabinoidele, cum ar fi CBD, CBN și CBG, în organismul uman.

Imaginați-vă că planta de cânepă este un borcan mare de sticlă. În primul rând, umplem acel borcan cu pietre; acestea sunt canabinoide, cel mai mare grup de compuși. Apoi, folosim pietricele mai mici pentru a umple unele dintre goluri; acestea sunt terpenele noastre. În cele din urmă, pentru a umple borcanul, turnăm nisip - flavonoide și alte molecule esențiale. Aveți nevoie de toate elementele pentru a face o plantă întreagă.

În plus, există dovezi care sugerează că, atunci când canabinoizii și terpenele sunt împreună, efectele lor biologice respective sunt îmbunătățite. Acest fenomen - cunoscut sub numele de efectul de anturaj - este ceea ce face ca moleculele găsite în cânepă să fie unice. Cu toate acestea, chiar și în mod izolat, studiile au arătat că terpenele pot avea efecte biologice proprii.

Ce efecte au terpenele?

Potențialul terpenelor pare vast. O analiză realizată de British Pharmacological Society a constatat că terpenele prezintă "efecte terapeutice unice care pot contribui în mod semnificativ la efectele de anturaj ale extractelor medicinale pe bază de canabis". Aceștia au adăugat că interacțiunile dintre canabinoizi și terpene ar putea duce la "sinergii în ceea ce privește tratamentul durerii, inflamației, depresiei, anxietății, dependenței, epilepsiei, cancerului, infecțiilor fungice și bacteriene".

Pe scurt, în timp ce canabinoizii pot fi vedetele spectacolului, aceștia ar putea avea un impact și mai mare cu sprijinul terpenilor. Mai sunt încă multe de descoperit despre mecanismele interne ale terpenelor și, deși am enumerat mai sus câteva dintre cele mai comune, acestea reprezintă doar vârful icebergului. În articolele viitoare, vom continua să explorăm terpenele mai în detaliu pentru a afla cu exactitate de ce ar putea fi capabile.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs