Tot ce trebuie să știți despre boala inflamatorie intestinală (IBD)

Last updated:

Published:

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale?

Boala inflamatorie intestinală (BII) este o afecțiune care există în două forme diferite. Prima, boala Crohn, este rezultatul unei inflamații în toate straturile intestinului nostru. Colita ulcerativă apare atunci când inflamația irită mucoasa interioară a intestinului gros sau a colonului. Ambele, însă, provoacă durere și disconfort la milioane de oameni din întreaga lume. Pot exista și cazuri în care sursa inflamației este un amestec al celor două subafecțiuni. Deși rară, această situație este denumită colită nedeterminată.

o femeie are dureri de stomac

Cei care trăiesc cu IBD pot avea oricare dintre următoarele afecțiuni, toate cu grade diferite de severitate. Reducerea apetitului, pierderea neplanificată în greutate, oboseală extremă, diaree, dureri abdominale și sânge în scaun. Atunci când simptomele persistă, se numește în mod obișnuit o acutizare.

În cel mai rău caz, IBD va dura zeci de ani, devenind astfel o boală cronică. În mod liniștitor, această afecțiune poate fi gestionată cu ajutorul unor medicamente care au ca scop reducerea răspunsului imunitar al organismului. În aproximativ 25% din cazuri, IBD este diagnosticată înainte de împlinirea vârstei de 20 de ani, deși unele persoane nu sunt diagnosticate până la 50 de ani. Având în vedere prevalența afecțiunii la copii, aceasta poate avea un impact incredibil asupra capacității lor de a trăi o viață normală de adolescent.

Mulți oameni presupun că IBD este rezultatul unei diete necorespunzătoare. Una încărcată cu alimente nesănătoase și bunătăți zaharoase. Deși aceste tipuri de alimente nu sunt cu siguranță benefice pentru un stil de viață sănătos, cauza IBD este de fapt un sistem imunitar prea entuziast.

Într-un scenariu tipic, sistemul nostru imunitar ar intra în acțiune ori de câte ori este detectată o infecție sau o bacterie. Un răspuns inflamator din partea sistemului nostru imunitar este o parte naturală și necesară a supraviețuirii umane. Boala inflamatorie intestinală apare atunci când sistemul nostru imunitar rămâne supra-activat în ciuda faptului că există o infecție sau bacterii puține sau deloc.

Una dintre cele mai importante provocări ale IBD este faptul că nu se știe cum debutează sau care sunt cauzele apariției bolii. Prin urmare, obiectivul principal al tratamentelor va fi reducerea inflamației, reducând astfel simptomele și restabilind o calitate a vieții sănătoasă pentru pacienți.

Sistemul nostru imunitar este implicat

Dificultatea în tratarea IBD vine din cauza legăturilor sale cu sistemul imunitar. Sistemul nostru imunitar este integrat cu multe alte zone ale corpului nostru, astfel încât identificarea exactă a factorului declanșator s-a dovedit a fi o provocare semnificativă pentru medicina modernă. Pentru că nu știm ce determină apariția afecțiunii, nu avem (încă) nici un tratament pentru boala inflamatorie intestinală. Chiar dacă IBD poate fi o provocare pentru a fi tratată, asta nu înseamnă că nu putem afla mai multe despre ceea ce se întâmplă în interiorul corpului nostru atunci când apare această afecțiune.corp masculin abstract

Cercetările preliminare indică două tipuri de probleme ale sistemului nostru imunitar. Prima, "mediată de sistemul imunitar", seamănă mult cu exemplul pe care l-am folosit mai sus. Sistemul nostru imunitar lucrează non-stop, încercând să facă față infecțiilor chiar și atunci când acestea au trecut. Al doilea, "autoimun", este atunci când sistemul nostru imunitar devine confuz. Acesta poate vedea bacteriile sănătoase din sistemul nostru digestiv ca pe o amenințare, mai degrabă decât ca pe un beneficiu, și începe să le atace. În general, boala Crohn este legată de afecțiunile mediate de sistemul imunitar, în timp ce UC este strâns aliniată la problemele autoimune.

Două tipuri de BII - boala Crohn și colita ulcerativă

Boala Crohn

În ciuda faptului că sunt legate de probleme ale sistemului nostru imunitar, există unele diferențe între cele două afecțiuni. Inflamația cauzată de boala Crohn poate apărea oriunde, de la buze până la anus. Imaginați-vă traseul pe care ar trebui să îl parcurgă alimentele prin corpul dumneavoastră atunci când mâncați. În orice punct al acestui parcurs, o inflamație acumulată va irita și va duce la simptomele pe care le-am menționat mai sus.

Complicațiile bolii Crohn includ apariția fistulelor. Aceasta se întâmplă atunci când un ulcer leagă două părți ale peretelui intestinal. Pasajul îngust creat este predispus la infecții și la formarea unui abces.

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este, de obicei, mai localizată. Aceasta tinde să provoace o inflamație excesivă în colon, mai degrabă decât în tot sistemul digestiv. Simptomele rămân foarte asemănătoare cu cele ale bolii Crohn, dar debutul este de obicei mai degrabă acut decât disconfortul cronic asociat cu boala Crohn. Colita ulcerativă este totuși severă, creând o inflamație de lungă durată. Un colon perforat este unul dintre cele câteva riscuri legate de UC. Adesea, perforația este cauzată de o lărgire și o umflare rapidă a colonului.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs