Reducerea inflamației ar putea sprijini tratamentul depresiei?

Last updated:

Published:

Prevalența tulburărilor psihice în Europa

Un sfert dintre noi riscă să se confrunte cu cel puțin o tulburare de sănătate mintală de-a lungul vieții. Printre afecțiunile comune se numără depresia, anxietatea și tulburările de alimentație. Numărul mare de persoane care suferă este atât o binecuvântare, cât și un blestem. Nimic nu se compară cu impactul pe care îl au tulburările mintale asupra celor mai simple aspecte ale vieții de zi cu zi. Cu toate acestea, numărul de pacienți care abordează bolile mintale arată, de asemenea, că nu suntem singuri. De multe ori, cea mai grea parte a căutării unui tratament pentru tulburările de sănătate mintală este să înțelegi că nu ești izolat în suferința ta și că există ajutor disponibil.

Ținerea mâinilor pentru susținerea depresiei

Impactul sănătății mintale nu se extinde doar la persoana care suferă. OMS estimează că 83 de milioane dintre noi vor fi afectați într-o anumită măsură. Din nefericire, chiar și aceste cifre ar putea masca dimensiunea reală a problemei, deoarece nu iau în considerare tulburările de sănătate mintală ale persoanelor de peste 65 de ani. Europa găzduiește, de asemenea, șase țări cu cele mai mari rate anuale de sinucideri. Depresia rezistentă la tratament are un număr și mai mare de victime, contribuind la aceste cifre. După cum am menționat deja, până la 90% dintre sinuciderile din aceste țări sunt atribuite unei forme de tulburări de sănătate mintală.

Aceste cifre nu se referă exclusiv la țările cu venituri mici sau mai sărace din Europa. Sinuciderea reprezintă 17,6 % din totalul deceselor în rândul tinerilor adulți din țările cu venituri ridicate. În plus, bărbații sunt mult mai predispuși la sinucidere decât femeile. În ciuda statisticilor supărătoare, există speranță.

În afară de grupurile de sprijin, forumurile online, inițiativele de sănătate și sfaturile medicului de familie, cercetările sugerează că legătura dintre inflamație, sistemul nostru imunitar și depresie ar putea indica alte metode de tratament.

Depresia și inflamația

Pentru a începe să înțelegem relația dintre inflamație și depresie, trebuie mai întâi să subliniem premisa de bază a sistemului nostru imunitar. Ca răspuns la bacterii, boli sau infecții, sistemul nostru imunitar intră în acțiune. O reacție inflamatorie inundă zona necesară cu citokine proinflamatorii. Acestea sunt necesare pentru a ne întări apărarea naturală. Cu toate acestea, problemele încep să apară atunci când răspunsul nostru inflamator nu se reduce. Acumularea de citokine poate duce la deteriorarea celulelor sănătoase și, în consecință, la afectarea echilibrului din organismul nostru. O abundență de citokine proinflamatorii a fost deja legată de mai multe boli cronice grave.

o femeie întinsă pe canapea, obosită și cu dureri de cap

Inflamația poate apărea și în alte tulburări de sănătate mintală, ceea ce o face transdiagnostică. Abordând inflamația, abordați o cauză principală și nu trebuie neapărat să ajustați alte tratamente, în ciuda oricăror diferențe de diagnostic. Abordarea inflamației mai întâi ar putea ajuta pe cei care trăiesc cu bipolaritate, tulburări de anxietate și schizofrenie.

Cu toate acestea, este important de menționat că inflamația nu duce direct la tulburări psihiatrice precum depresia. Depresia este o tulburare emoțională care are mai multe subtipuri. A fi diagnosticat cu depresie nu înseamnă că aveți garantat un număr mai mare de celule proinflamatorii, ci mai degrabă prezența lor înseamnă că poate exista o cale suplimentară de tratament. Un studiu realizat de JMA Psychiatry a constatat că 45% dintre pacienții care aveau depresie rezistentă la tratament aveau, de asemenea, ceea ce este considerat "inflamație ridicată".

Legătura merge apoi un pas mai departe. Datele sugerează că inflamația poate inhiba zonele creierului legate de motivație, excitare, anxietate și alarmă. Prin întreruperea sistemelor de neurotransmițători din aceste zone, inflamația poate face ca depresia să fie și mai dificil de tratat. De exemplu, știm că exercițiile fizice pot ajuta organismul să producă neurochimicale sănătoase, făcându-ne să ne simțim bine. Dacă inflamația ne poate diminua motivația, încercarea de a face exerciții fizice devine și mai puțin probabilă. Același lucru se poate spune și despre o alimentație bună sau despre socializare. Tratamentele tipice se pot dovedi apoi mai puțin eficiente ca urmare a unui răspuns inflamator crescut.

un bărbat care se uită pe fereastră

Din păcate, ceea ce funcționează la un pacient poate să nu aibă aceleași rezultate la un alt pacient. Mintea umană este o mașinărie sofisticată care nu poate fi pornită și oprită cu un simplu întrerupător. Sunt necesare analize suplimentare pentru a stabili cât de intrinsec legate sunt sănătatea mintală și inflamația. Sunt necesare mai multe date, studii clinice mai mari și mai multe studii controlate pentru a ratifica ceea ce știm până acum.

Combaterea inflamației ar putea ajuta la ameliorarea depresiei

Cercetătorii urmăresc să înțeleagă pe deplin legătura dintre inflamație și tulburările mentale. Datele preliminare sugerează că am putea sprijini capacitatea naturală a creierului nostru de a depăși simptomele depresiei prin reducerea inflamației. Cu toate acestea, ar trebui totuși să fie în combinație cu formele convenționale de tratament. Teoretic, ar fi posibil ca persoanele care trăiesc cu depresie, care sunt, de asemenea, rezistente la tratament, să devină mai puțin reticente.

În timp ce rezultatele specifice ale inflamației și depresiei trebuie să fie încă definite de cercetări mai ample, cu siguranță nu strică să vă gândiți la reducerea inflamației dacă vă dovediți rezistent la tratament. Inflamația ar putea cauza afecțiuni cronice mai grave, cum ar fi diabetul, cancerul și bolile de inimă. Pentru cei care trăiesc cu tulburări psihice, aceste studii sugerează că luarea de măsuri împotriva inflamației este un demers incredibil de util.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs