Impactul ascuns al stresului cronic asupra sănătății noastre fizice

Last updated:

Published:

Există o diferență esențială între stresul bun și stresul rău

Stresul este un subiect complex. Afectând fiecare persoană în mod diferit, durata și gravitatea stresului depind de zeci de factori interni (biologici) și externi (de mediu). Pentru a agrava și mai mult situația, perioadele mici de stres pot fi, de fapt, bune pentru noi. Sună ciudat, știm, dar pentru a ne ajuta să clarificăm o parte din confuzie, trebuie să descompunem răspunsul nostru de luptă sau de fugă.

femei care fac yoga

Privindu-se în fața botului unui tigru cu dinți de sabie, strămoșii noștri preistorici ar fi avut două opțiuni: Să stea și să lupte sau să fugă pentru a-și salva viața. Deși știm pe care dintre ele am alege-o, oricare dintre opțiuni declanșează multe schimbări biologice în corpul nostru. Corpul nostru primește un val de epinefrină, norepinefrină și cortizol. Rezultatul este o creștere a adrenalinei, a concentrării, a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale. Mergi repede înainte cu câteva milioane de ani și, deși amenințarea prădătorilor cu patru picioare a trecut, societatea modernă are propriile provocări trimise pentru a ne testa răspunsul la stres.

Termenele limită la serviciu, o conversație dificilă, vorbitul în public sau întâlnirea cu părinții partenerului; toate aceste activități pot declanșa un răspuns la stres, activând răspunsul nostru natural de luptă sau de fugă. Fuga de socri nu este recomandabilă, dar concentrarea suplimentară oferită de stres va ajuta cu siguranță la eliminarea acelor goluri incomode în conversație. Dacă perioadele acute de stres sunt bune, ce constituie stresul rău?

Perioadele prelungite de stres nu permit ca acumularea de substanțe chimice declanșate de răspunsul nostru de a fugi sau de a lupta să se diminueze. În schimb, acestea rămân în interiorul corpului, contribuind la anxietate și la mai multe probleme de sănătate. Rămâi stresat suficient de mult timp, iar impactul asupra organismului tău este sever.

Cinci moduri în care stresul cronic dăunează organismului nostru

Este firesc să te simți nervos atunci când ești stresat. Este, de asemenea, un semn de stres pe termen scurt. Stresul cronic are simptome mult mai susținute. Acestea includ dificultăți de respirație, amețeli, pierderea libidoului, dureri în piept și oboseală.

Multe dintre aceste simptome vor fi recunoscute instantaneu de către cei care suferă. Cu toate acestea, impactul stresului nu se manifestă doar în exterior. La nivel intern, corpul nostru se luptă cu disperare să restabilească un echilibru natural. Efectul tulburărilor chimice provocate de stresul cronic se extinde la multe sisteme biologice critice.

Stresul cauzează probleme digestive

cârnați

Acel sentiment de scufundare în stomac înainte de o situație stresantă? Este vorba de intestinul tău care reacționează la răspunsul corpului tău de a lupta sau de a fugi. Sistemul nostru digestiv este mult mai elegant decât mulți dintre noi îi acordăm credit. Casa a milioane de celule nervoase, stresul poate provoca o reacție puternică în tractul gastrointestinal.

O acumulare de acid gastric, greață, diaree sau constipație, chiar și spasme la nivelul esofagului; toate aceste simptome pot fi cauzate de stresul cronic - un stres care nu dispare. În cel mai rău caz, dacă aveți deja o afecțiune preexistentă, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) sau ulcerul gastric, stresul poate exacerba și mai mult aceste tulburări.

Stresul duce la obezitate

După o zi grea la serviciu, ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să pregătim o masă de la zero. Avem poftă de alimente bogate în grăsimi și zahăr. Gata în câteva minute, acestea oferă un factor de bine instantaneu și par să amelioreze stresul, cel puțin pe termen scurt. Pofta de alimente grase nu este rezultatul lenei sau al unei slabe stăpâniri de sine. Ea se datorează de fapt sistemului de recompensă al creierului nostru. Atunci când mâncăm alimente pe care le găsim plăcute (de cele mai multe ori, acestea ajung să fie junk food), corpul nostru eliberează dopamină pentru a combate acumularea de substanțe neurochimice legate de stres.

Puteți vedea, fără îndoială, unde se termină acest ciclu. Suntem stresați, ne complacem în alimente de confort pentru a ne simți mai bine și sfârșim prin a lua în greutate. Creșterea în greutate ne face să devenim mai stresați din punct de vedere emoțional și ne întoarcem la începutul ciclului. Stresul poate duce cu ușurință la obezitate, o afecțiune care aduce propria colecție de simptome dăunătoare.

Stresul slăbește sistemul imunitar

umbrele rupte

Sistemul nostru imunitar este obișnuit să facă față stresului. Atunci când ne îmbolnăvim, corpul nostru este supus unui stres suplimentar și trebuie să lucreze mai mult. O reacție perfect firească, deoarece se asigură că infecțiile și bolile pot fi combătute atunci când este nevoie. În mod obișnuit, stresul provocat de boală vă lovește puternic, înainte de a se ameliora pe măsură ce trec zilele. Într-o săptămână sau două, reveniți la senzația de normalitate și se restabilește o stare naturală de homeostazie. Sistemul dumneavoastră imunitar funcționează în același mod ca atunci când se apropie un termen limită urgent. Eforturile dumneavoastră se intensifică pentru a termina proiectul, înainte de a se stabiliza din nou.

Folosind același scenariu, imaginați-vă cum v-ați simți dacă ați fi deja sub presiune atunci când șeful dvs. cere ca proiectul să fie terminat chiar mai repede. Vă simțiți deja încorsetat, iar acum trebuie să vă dublați din nou eforturile. Calitatea și finețea prezentării dvs. vor fi cu siguranță deficitare. Nu ați reușit să depuneți efortul maxim.

Acum, înlocuiți versiunea sub presiune a dvs. cu sistemul dvs. imunitar. Acesta poate fi conceput pentru a crește fluxul sanguin și răspunsul nostru inflamator atunci când suntem stresați, dar numai pe termen scurt. Stresul cronic slăbește capacitatea sistemului nostru imunitar de a funcționa eficient. O analiză publicată pe NCBI a concluzionat că "cercetările privind efectele stresului asupra inflamației la populațiile clinice au demonstrat că expunerea la stres poate crește probabilitatea de a dezvolta boli".

Probleme ale sistemului nervos

Implicațiile unui răspuns inflamator crescut se extind dincolo de sistemul nostru imunitar; chiar și sistemul nostru nervos are de suferit. Departamentul de Psihiatrie din Coreea a constatat că stresul poate "crește nivelul citokinelor proinflamatorii". Citokinele acționează ca mesageri care le spun celulelor ce să facă în cazul unei boli sau al unei infecții. În timp ce un răspuns inflamator este necesar pentru a face față acestor probleme, o creștere a citokinelor proinflamatorii a fost legată de dezvoltarea bolilor de inimă, a diabetului și a unor tipuri de cancer. Pentru o prezentare completă a citokinelor și a importanței lor, accesați blogul nostru despre inflamația cronică.

Probleme cardiovasculare

Alături de creier, inima este, probabil, al doilea cel mai important organ al corpului nostru. Menținerea ei în condiții optime este vitală pentru a avea o viață lungă și sănătoasă. Din păcate, stresul cronic are un impact semnificativ asupra capacității inimii noastre de a funcționa ca un ceas.

Folosind mai multe surse de date științifice, o analiză disponibilă în revista Nature International Journal of Science a dorit să examineze corelația directă dintre stresul psihologic și bolile cardiovasculare. Printre punctele cheie ale studiului se numără: "Stresul psihologic contribuie la bolile cardiovasculare în mai multe etape", adăugând în continuare: "stresul cronic la locul de muncă și în viața privată este asociat cu o creștere de 40-50% a apariției bolilor coronariene".

...stresul cronic la locul de muncă și în viața privată este asociat cu o creștere de 40-50% a apariției bolilor coronariene.

Cum să gestionezi stresul cronic - metoda BAMA

Dimensiunea dăunătoare a stresului cronic este foarte mare. Afectând organele principale, ducând la creșterea în greutate și afectând capacitatea noastră de a lupta împotriva bolilor, gestionarea stresului este de o importanță crucială. Metoda BAMA este un prim exemplu de pași simpli pentru a menține o reducere a stresului. Concentrându-vă pe corp, conștientizare, minte și artă, puteți experimenta o reducere a stresului susținută științific. Pentru a face ca BAMA să fie cât mai simplu de urmat, am prezentat principiile într-un articol exclusiv. Puteți citi mai multe despre acesta aici.

Din fericire, în ciuda repercusiunilor, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a contribui la reducerea stresului. Fie că este vorba de exerciții fizice ușoare, de a fi creativ, de a mânca alimente naturale și sănătoase sau de a vă implica în activități sociale, să știți că stresul cronic nu trebuie să vă afecteze viața. Cheia este înțelegerea modului în care funcționează răspunsul tău de luptă sau de fugă și folosirea acestuia în avantajul tău.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs