Sănătatea este despre echilibru - Homeostazia în clar

Last updated:

Published:

Care este definiția unei bune sănătăți?

Căutarea de a fi sănătoși ne duce de obicei la sala de sport în fiecare ianuarie, ne încurajează să încercăm următoarea dietă la modă și să ne abținem de la consumul excesiv de alcool. În timp ce unele dintre aceste activități sprijină într-adevăr o stare de sănătate bună, nu există un singur exercițiu, o singură dietă sau un singur supliment care să încurajeze o stare continuă de sănătate bună. Este foarte posibil să bem un pahar sau două, să sărim peste o ședință de gimnastică ciudată în favoarea unui set de boxe și să ne răsfățăm ocazional cu mâncare nesănătoasă. De ce? Pentru că o stare de sănătate bună înseamnă echilibru sau, în ceea ce privește fiziologia noastră umană, homeostazie.

Homeostazia este despre echilibru

imaginea unei mame și a unei fiice care se joacă

Homeostazia este definită ca fiind "tendința spre un echilibru relativ stabil între două elemente interdependente". Sună bine, dar în ceea ce privește modul în care ne trăim viața de zi cu zi, ce înseamnă acest lucru?

Gândiți-vă la conceptul de zi și noapte. Nu poate exista zi fără o perioadă corespunzătoare de noapte. Dacă ar fi prea multă lumină de zi, am avea dificultăți în a dormi și a ne odihni corpul. Un impact similar se aplică atunci când condițiile sunt inversate. Fără lumină, am avea un întuneric perpetuu, iar plantele ar începe să moară. Cea mai bună situație ar fi un echilibru între cele două; deși, în mod natural, vor exista întotdeauna perioade de extreme, cum ar fi iarna sau vara. Aceleași principii pot fi aplicate atunci când încercăm să înțelegem ce este homeostazia și cum poate fi realizată.

Organismul este complicat în designul său, iar o întrebare frecventă despre homeostazie este: "Există un aspect al fiziologiei noastre pe care ar trebui să ne concentrăm?". Homeostazia se aplică întregii noastre fiziologii. Mecanismele care funcționează în organism necesită condiții echilibrate pentru a fi în formă optimă. Aceasta este adevărata definiție a unei bune sănătăți, o stare în care organismul nostru gestionează toate procesele sale interne în egală măsură.

Homeostazia ne cere să echilibrăm mai multe mecanisme

Dacă ne întoarcem la exemplul nostru cu ziua și noaptea, deși se potrivește cu premisa de bază a homeostaziei, nu este în totalitate corect. Pentru că, în timp ce ziua și noaptea iau în considerare doar o singură variabilă, homeostazia ia în considerare sute de mecanisme diferite care sunt toate legate în mod intrinsec.

În loc de o singură axă de echilibrat, avem mai multe. Imaginea de mai jos vă oferă o idee mai bună, cu o reprezentare vizuală a modului în care funcționează fiziologia noastră. Gândiți-vă la sistemul imunitar ca la un mobil suspendat.

agățat mobil

Fiecare axă reprezintă acum un proces diferit. Inelele suspendate de fiecare axă sunt moleculele noastre de semnalizare. Acestea îi spun organismului ce să facă în funcție de sistemul intern la care sunt afiliate. În diagrama noastră, exemplul este sistemul nostru imunitar, iar inelele sunt citokine-proteine care le spun altor celule ce să facă.

Echilibrul nostru intern se va schimba, dar asta nu este un lucru rău.

Dacă, prin definiție, homeostazia este o stare de echilibru, iar echilibrul este cheia unei minți și a unui corp și a unei minți sănătoase, ce se întâmplă dacă înclinăm prea mult balanța într-o singură direcție? Ei bine, aproape toți știți deja răspunsul. Cum v-ați simțit ultima dată când ați răcit? Obosit, congestionat, cu dificultăți de concentrare?

Luați ca exemplu diagrama fiziologiei noastre de mai jos. În partea dreaptă, unul dintre inele a devenit agitat, semn că a fost infectat cu un virus, în acest caz răceala comună. Inelul s-a înfuriat, îngreunând sistemul nostru imunitar. Acum, în loc ca sistemul imunitar să se afle într-o stare de homeostazie, întregul mobil s-a deplasat și va continua să oscileze în timp ce organismul încearcă să facă față infecției. Simptomele pe care le resimțim ca urmare a răcelii sunt create de dezechilibru.

sistem imunitar îngreunat de dezechilibru

Pentru a restabili echilibrul, sistemul nostru imunitar trebuie să se adapteze pentru a reveni la o stare de homeostazie. Odată ce infecția a fost tratată, fiecare axă va înceta să mai fluctueze foarte mult și se va calma, revenind la o stare de echilibru. Corpul nostru va încerca întotdeauna în mod natural să revină la o stare de homeostazie, dar aceasta poate fi diferită de poziția inițială, înainte de răceală. Acest lucru se numește homeostazie dinamică. Corpul uman face o treabă excelentă în încercarea de a atenua aceste dezechilibre și, în ciuda multor mișcări în timp ce se ocupă de problemă, de cele mai multe ori, armonia va fi restabilită.

Medicamentele farmaceutice abordează simptomele, nu sistemele

Spunem de cele mai multe ori pentru că, în majoritatea cazurilor, răceala comună poate fi învinsă fără a fi nevoie de suplimente sau medicamente. Folosirea medicamentelor pentru a aborda anumite afecțiuni nu ar trebui neapărat evitată, dar ar trebui să luăm în considerare impactul pe care îl are asupra capacității naturale a organismului de a restabili o stare de homeostazie.

În același scenariu de mai sus, am contractat o răceală, iar sistemul imunitar se află într-o stare de dezechilibru. Mai multe inele au devenit agitate, iar toate citokinele legate de sistemul nostru imunitar încearcă în prezent să restabilească homeostazia. Doar că, de data aceasta, decidem să luăm niște medicamente farmaceutice pentru a face față celulelor infectate. Medicamentul funcționează, dar aplică o presiune suplimentară asupra axei celulei cu care se confruntă. Medicamentele farmaceutice sunt concepute pentru a se ocupa de simptome, nu întotdeauna de sistem.

presiune suplimentară

Acum, în loc ca întregul sistem imunitar să se schimbe în mod dinamic pentru a restabili homeostazia, fiecare axă începe să se încline sub presiunea aplicată de medicament. Întreaga dumneavoastră fiziologie este supusă unei tensiuni intense. Adăugați în cazul unei complicații sau al unei alte infecții, iar greutatea este prea mare pentru ca "mobilul" nostru să o poată suporta. Un ax se rupe. Restul sistemului imunitar se luptă cu disperare să restabilească homeostazia. Cu toate acestea, deoarece balansul este atât de extrem, pot apărea repercusiuni incredibil de dăunătoare.

sistem deteriorat

Acolo unde este posibil, ar trebui să sprijinim capacitatea naturală a organismului de a restabili o stare de homeostazie.

O dietă bazată pe plante bogată în nutrienți și vitamine, un nivel decent de fitness, un somn adecvat, îngrijirea sănătății mentale; toți acești factori sprijină capacitatea naturală a organismului de a restabili homeostazia. La fel ca în exemplul zilei și al nopții, nu poți avea una fără cealaltă. Vor exista perioade de întuneric prelungit. Cheia este de a ajuta organismul să își restabilească echilibrul natural cât mai repede posibil. Diagramele noastre vizuale pot fi aplicate la orice proces fiziologic; principiul va rămâne același. Cheia unei bune sănătăți se reduce la echilibru!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs