Uleiul din semințe de cânepă - Profilul nutrițional, conținutul de THC și utilizarea în mod clar

Last updated:

Published:

Uleiul din semințe de cânepă are cel mai sănătos profil nutrițional pentru oameni.

O afirmație îndrăzneață pentru a începe acest articol, dar permiteți-ne să intrăm puțin mai în detaliu. Aproape toți vom fi auzit de acizii grași omega-3. Prevalenți în peștii grași de apă rece, cum ar fi somonul, tonul și sardinele, acizii grași omega au fost legați de îmbunătățiri potențiale în multe domenii, cum ar fi sănătatea ochilor, combaterea inflamațiilor și o creștere a multor funcții cognitive (memorie, procesarea informațiilor etc.). Ei bine, ce-ar fi dacă v-am spune că puteți obține aproape la fel de mult omega-3 din semințele unei plante de cânepă ca și din peștele gras pe care am ajuns să-l cunoaștem și să-l iubim?

alimente care conțin acizi grași omega 3

Uleiul din semințele de cânepă reprezintă aproximativ jumătate din greutatea sa. Din această jumătate, 75% din ulei este alcătuit din acizi grași esențiali. Omega-3 și omega-6 cuprind cea mai mare parte a acestor acizi grași, însă raportul dintre acești doi acizi este cel care plasează uleiul din semințe de cânepă într-o ligă nutrițională de sine stătătoare. Atingerea unui echilibru între omega-6 și omega-3 este ceva ce strămoșii noștri preistorici au făcut o treabă excelentă. În mod obișnuit, dieta lor prezenta un raport omega-6 la omega-3 de 1:1.

Din nefericire, multe alimente sunt acum produse mai degrabă pentru comoditate decât pentru sănătate, ceea ce face ca acest raport să se schimbe dramatic. În unele cazuri, acesta poate fi de până la 10:1. La fel ca majoritatea lucrurilor din viață, prea mult dintr-un lucru bun are repercusiuni dăunătoare, motiv pentru care suntem încurajați în mod activ să consumăm mai mult pește gras. Omega-3 pe care aceștia îl furnizează are rolul de a echilibra dietele noastre bogate în mod artificial în omega-6.

Acesta este lucrul care face ca uleiul de semințe de cânepă să fie atât de benefic din punct de vedere nutrițional, raportul dintre omega-6 și omega-3 este de 3:1 - mult mai aproape de tipul de echilibru pe care îl favorizează organismul nostru. Adăugați vitamina E, clorofila, fitosteroli și lecitină, toate conținute, de asemenea, în semințele de cânepă, și dintr-o dată acea afirmație introductivă nu mai pare atât de îndrăzneață.

Totuși, cânepa nu este lipsită de rezerve. Planta este în mod natural bună la eliminarea toxinelor din sol, având nevoie de puține sau deloc pesticide pentru a lupta împotriva bolilor sau a insectelor. Mulți fermieri cultivă cânepă pentru că poate curăța pământul, însă acest lucru nu este atât de grozav dacă doriți să consumați semințele. De aceea, originea cânepei este de o importanță vitală pentru uleiul de semințe pe care îl consumați. Cânepa cultivată în sol sănătos, fără toxine, este cea mai bună pentru consum, în timp ce cânepa cultivată în pământ de calitate slabă poate fi folosită pentru a face haine sau țesături fără consecințe pentru cel care o poartă.

Încercați să evitați recipientele de plastic pentru ulei

ulei în diferite sticle

Utilizarea plasticului, mai exact a recipientelor pentru alimente, a devenit foarte răspândită datorită mâncărurilor gata preparate și a recipientelor de depozitare. Mulți dintre noi nu ne gândim de două ori înainte de a pune aceste produse în cuptorul cu microunde atunci când încălzim mâncarea, dar, în funcție de tipul de plastic, substanțele chimice ar putea să se scurgă în mâncarea dumneavoastră. Este adevărat că aproape toate recipientele, indiferent din ce sunt fabricate, se vor scurge în alimente sau lichide în timp. În timp ce unele, în principal sticla, fac acest lucru într-un ritm semnificativ mai lent, multe, inclusiv plasticul, scurgeri de substanțe chimice mult mai rapid. De obicei, acest lucru nu ar reprezenta o problemă prea mare, deoarece organismul nostru poate procesa substanțele chimice, eliminându-le într-o perioadă scurtă de timp.

Problemele pot începe să apară atunci când un recipient din plastic este alcătuit din BPA, sau bisfenol-A. Substanța este folosită în multe forme populare de plastic, deoarece este transparentă, rigidă și rezistentă la căldură. Cu toate acestea, cercetările preliminare au arătat că BPA poate imita hormonii umani atunci când este absorbit de organism, acumulându-se în grăsimea corporală. Având potențialul de a perturba metabolismul, creșterea sau somnul, expunerea excesivă la BPA ar putea fi foarte dăunătoare. Pentru a limita riscurile care pot apărea cu BPA, este întotdeauna mai bine să cumpărați și să depozitați uleiul într-un recipient din sticlă. Uleiurile pot accelera rata de scurgere atunci când intră în contact cu plasticul. Pe de altă parte, sticla este o alternativă mult mai sigură. Dacă aveți dubii, alegeți uleiul din semințe de cânepă într-o sticlă de sticlă.

Fiți atenți la conținutul de THC din uleiul de semințe de cânepă, mai ales ca părinți

Având în vedere legătura inerentă cu THC (un canabinoid psihoactiv), este normal ca părinții să fie precauți în ceea ce privește administrarea de ulei din semințe de cânepă copiilor mici. O analiză de laborator aprofundată a semințelor de cânepă industrială efectuată de Websar Laboratories a urmărit să înțeleagă nivelurile exacte de THC din cânepă și din toate părțile sale. Analiza realizată de Websar Laboratories este una dintre cele mai cuprinzătoare, dar dezvăluie unele rezultate interesante:

- "THC se găsește în mod intrinsec în toate părțile semințelor de cânepă, deși la niveluri mult mai scăzute în nuca de cânepă decât în coji, care sunt cele mai contaminate".

- "Nivelurile de THC vor varia între diferitele soiuri de semințe de cânepă industrială aprobate de OCDE".

- "Nivelurile de THC din diferitele componente ale unei semințe de cânepă pot fi reduse la mai puțin de 1,0µg/g (părți la milion) atunci când semințele întregi sunt pregătite (curățate) în mod corespunzător pentru prelucrare".

Acest ultim punct este cel care dezvăluie cele mai multe informații. Cumpărând semințe de cânepă, veți consuma întotdeauna urme de THC. Acesta este prezent în întreaga sămânță de cânepă, în cojile de semințe și în nucile de semințe. Cu toate acestea, cantitatea este minusculă. În Canada, unde a fost comandată analiza, Health Canada a reglementat conținutul de THC din semințele de cânepă la maximum 10µg/g. Asta înseamnă cu nouă părți pe milion mai mult decât nivelul de THC găsit în semințele de cânepă curățate corect. Întregul studiu subliniază importanța alegerii unor producători de renume, care pot verifica mijloacele prin care își prepară uleiul din semințe de cânepă. Procedând astfel, ar trebui să vă încadrați în limitele acceptabile ale nivelului de THC.

doi copii care se joacă cu aluat

Nu există dovezi concrete cu privire la impactul consumului de THC asupra copiilor mici, însă este întotdeauna recomandabil să se manifeste prudență. Având în vedere că uleiul din semințe de cânepă va conține în continuare urme de THC, copiii ar fi bine să îl evite. Este interesant de remarcat totuși că informațiile referitoare la efectele uleiului din semințe de cânepă oferă rezultate contradictorii.

Pe de o parte, avem un raport de otrăvire cu canabinoizi la un copil mic care a ingerat ulei de semințe de cânepă. Deoarece creierul unui copil în curs de dezvoltare este diferit de cel al unui adult, încă nu înțelegem pe deplin modul în care tetrahidrocannabinolul (THC) influențează funcțiile neurologice ale acestuia. În cazul prezentat de NCBI, aceștia au recunoscut că a fost primul caz documentat de otrăvire cu canabinoizi.

Pe de altă parte, avem exemple în care consumul zilnic de cânepă, atât la copii, cât și la adulți, are un efect destul de remarcabil. În regiunea muntoasă Bama, în China, populația indigenă consumă cânepă într-un bulion uleios, adesea de două ori pe zi. Semințele acționează ca o sursă fantastică de grăsimi și proteine. S-a raportat, de asemenea, că doar 10% dintre persoanele trecute de nouăzeci de ani prezintă semne de boli de inimă.

Nu va fi o surpriză faptul că Bama este considerată de mulți ca fiind casa unora dintre cei mai sănătoși oameni din lume, care consumă zilnic semințe de cânepă. Aceasta este o contradicție esențială cu raportul de mai sus; cel puțin în Bama, nu pare să existe niciun impact negativ asupra sănătății copiilor. Citiți blogul nostru despre dieta cu cânepă și fenomenul longevității din Bama.

Alegeți întotdeauna uleiul presat la rece și consumați-l la rece

Ușor de nucă, cu un gust de pământ, uleiul din semințe de cânepă poate fi savurat ca parte a unei game diverse de rețete. Cheia, însă, este să îl savurați întotdeauna rece. Atunci când este încălzit, uleiul din semințe de cânepă va începe să fumege, arzând colecția valoroasă de nutrienți și acizi grași pe care încercăm să o conservăm. Alegând uleiul de semințe de cânepă presat la rece, veți păstra spectrul natural bogat de compuși benefici pentru organismul nostru. Nu vă faceți griji dacă sunteți în pană de idei. Chiar și uleiul de semințe de cânepă presat la rece poate fi savurat pe salate, în smoothie-uri sau ca ingredient în sosuri și pesto.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs