Înțelegerea inflamației cronice - cheia prevenirii tuturor bolilor legate de stilul de viață

Last updated:

Published:

Inflamația cronică - marea problemă pe care nu reușim să o vedem

Diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de inimă, artrita reumatoidă, chiar și cancerul - toate acestea pot avea un lucru în comun: inflamația cronică (IC). Încă nu cunoaștem motivul exact pentru care apar aceste afecțiuni, dar știința crede că inflamația cronică poate fi un factor care contribuie semnificativ la apariția lor. IC apare atunci când există o acumulare de celule inflamatorii care continuă să își facă treaba, chiar dacă o infecție a trecut sau a fost tratată. Permiteți-ne să vă explicăm.

În primul rând, să începem cu răspunsul nostru inflamator. Atunci când vă tăiați la picior, vă doare gâtul sau vă luxați glezna, zona din jurul rănii se umflă, umplându-se de sânge și simțindu-se caldă la atingere. Acesta este răspunsul nostru inflamator. Corpul nostru trimite o combinație de celule albe din sânge, lichid și proteine către o zonă a corpului nostru care are nevoie de reparații.

Dacă vă deteriorați mașina, un mecanic o repară. Dacă ne deteriorăm corpul, sistemul nostru imunitar ne vine în ajutor, conținând orice potențială infecție. Inflamația la nivel scăzut poate fi denumită și "sănătate suboptimală". Nu sunteți în cea mai bună formă atunci când corpul dumneavoastră își pune energia în lupta împotriva unei infecții.

imaginea unei femei obosite

Ce este inflamația cronică?

Odată ce leziunile sunt limitate și riscul de infecție a trecut, aceste celule albe din sânge fie mor, fie se întorc la ceea ce fac, pregătite să acționeze dacă apare o altă leziune. Inflamația cronică începe atunci când infecția nu trece, sau când colecția de celule sosite pentru a se ocupa de problemă devine "confuză" și nu reușește să se disperseze, provocând o acumulare.

Atunci când celulele albe din sânge ajung la o leziune, acestea sunt programate să se ocupe de inflamație. Ele încep să atace orice leziuni sau celule infectate, acționând așa cum ar trebui să facă sistemul nostru imunitar. Cu toate acestea, odată ce infecția este tratată, dacă abundența de celule albe inflamatorii din sânge încă există, acestea vor începe să atace celulele sănătoase. Acumularea continuă face ca sistemul nostru imunitar să creadă că încă mai există o problemă de rezolvat, de unde rezultă că celulele albe din sânge devin prea zeloase.

Atunci când se întâmplă acest scenariu, aveți începuturile inflamației cronice. Fără nicio măsură de remediere, celulele pot scăpa și mai mult de sub control și pot contribui la dezvoltarea anumitor tipuri de cancer sau a altor boli pe care le-am menționat mai devreme.

Citokinele, o sabie cu două tăișuri

Poate vă întrebați ce face ca o celulă să devină confuză sau ce o determină să atace celulele sănătoase? Răspunsul este citokinele.

Citokinele sunt mici celule proteice responsabile de transmiterea de mesaje către o varietate de celule, inclusiv către celulele albe din sânge. Ele apar în aproape toate procesele biologice, dar joacă un rol esențial în sistemul nostru imunitar. Citokinele pot fi împărțite în două tabere, proinflamatoare și antiinflamatoare. Avem nevoie de un echilibru corect al ambelor pentru a ne asigura că sistemul nostru imunitar funcționează corect. Amintiți-vă că, dacă nu ar exista un răspuns inflamator, nu am putea lupta împotriva unei infecții sau a unui virus.

În funcție de tabăra din care fac parte, citokinele vor transmite un mesaj care le spune celulelor albe din sânge cum să acționeze. Dacă are loc o supraproducție de citokine proinflamatorii, se ajunge la un scenariu în care celulele albe din sânge devin prea zeloase, atacând celulele sănătoase. Celulele devin confuze și pot continua să creadă că există o infecție de combătut, când nu este așa.

Dacă sunt prezente prea multe citokine antiinflamatorii, organismul nostru nu va putea să lupte eficient atunci când suntem atacați de un virus sau de o infecție. Oamenii sănătoși au nevoie de un echilibru între citokine, care să spună sistemului nostru imunitar să acționeze atunci când avem nevoie, dar să se retragă atunci când nu avem nevoie.

Infograficul de mai jos prezintă ce se poate întâmpla dacă aveți prea multe citokine proinflamatorii, un echilibru corect sau o acumulare de citokine antiinflamatorii.

Infograficul inflamației cronice

Inflamația cronică - o veste bună deghizată

Subiectul inflamației cronice poate părea foarte descurajant, mai ales că are potențialul de a fi un precursor al bolilor cronice. Organizația Mondială a Sănătății clasează bolile cronice drept cea mai mare amenințare la adresa sănătății umane. Aceștia anticipează că asocierea dintre bolile cronice și inflamația cronică va crește în următorii 30 de ani, afectând milioane de oameni.

Nu intrați în panică totuși!

Dacă știm că inflamația cronică poate duce la diabet, boli de inimă, artrită și alergii, atunci înseamnă că, dacă ne ocupăm de IC încă de la început, am putea preveni apariția acestor afecțiuni. Odată ce diabetul sau bolile de inimă au fost diagnosticate, acestea pot fi incredibil de greu de tratat. Inflamația cronică, pe de altă parte, este semnificativ mai ușor de ținut sub control.

Dieta noastră are un impact masiv asupra producției de citokine proinflamatorii și antiinflamatorii care, la rândul lor, le spun celulelor noastre ce să facă. Îmbunătățindu-ne sănătatea cu alimentele potrivite, putem menține echilibrul acestora, luptând eficient împotriva riscului de inflamație cronică.

Alimente de evitat

Încercarea de a evita cu totul aceste tipuri de alimente va oferi cele mai bune rezultate; totuși, limitarea consumului este, de asemenea, benefică. Fiecare dintre ele încurajează un răspuns inflamator:

- Alimente prăjite: Inclusiv chipsuri, pui și inele de ceapă
- Carbohidrați rafinați: Pâine albă, anumite tipuri de paste, produse de patiserie
- Băuturi răcoritoare: Inclusiv orice alte băuturi îndulcite cu zahăr
- Carne roșie: Fripturile se încadrează în această categorie, dar și carnea procesată, cum ar fi hot dogii și conservele
- Margarină sau untură de porc

Alimente care trebuie incluse

Următoarele sunt benefice pentru sănătatea noastră, ajutând organismul nostru să se detoxifice eficient. Acestea ar trebui incluse în cadrul unei diete antiinflamatorii ori de câte ori este posibil. O regulă simplă pentru a menține un echilibru sănătos al celulelor este să facem ca strămoșii noștri preistorici. Denumită dieta paleo, aceasta înseamnă să mâncăm alimente naturale pe care oamenii cavernelor ar fi trebuit să le vâneze sau să le culeagă. Fiecare dintre ele încurajează efectele antiinflamatorii:

- Roșii
- Nuci: Inclusiv nuci și migdale
- Pești grași: Tipuri care sunt bogate în omega-3, cum ar fi macrou, ton și somon
- Fructe: Portocale, cireșe, căpșuni sau afine
- Ulei de măsline
- Ulei din semințe de cânepă

imaginea semințelor de cânepă și a uleiului din semințe de cânepă

Nutrienții din cânepă, noua lumină

Ultima sugestie, uleiul din semințe de cânepă, este una importantă. Cânepa a fost recunoscută de secole ca un medicament tradițional care poate reduce inflamația. Cu toate acestea, în ciuda utilizării sale pe scară largă, medicina modernă nu a reușit să verifice rezultatele. În mod întâmplător, multe dintre medicamentele pe bază de plante folosite în întreaga lume o fac pentru că par să trateze inflamația; astfel, toate au potențialul de a reduce inflamația cronică.

În prezent, medicina modernă nu a confirmat potențialul cânepei în tratarea inflamațiilor, însă acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe. În prezent, sunt în curs de desfășurare numeroase proiecte de cercetare pentru a stabili modul în care canabinoizii - compușii chimici din cânepă - interacționează cu sistemul nostru endocanabinoid (ECS). ECS-ul nostru este un sistem de reglementare care este legat de zone ale creierului nostru, de sistemul nervos central și de organele vitale. Interacțiunea dintre cele două ar putea fi cheia confirmării acțiunii antiinflamatorii a cânepei.

Cu o cantitate tot mai mare de cercetări axate pe beneficiile medicinale ale cânepei, posibilitatea ca aceasta să fie influentă în tratarea inflamațiilor continuă să crească. Să sperăm că medicina modernă va dovedi ceea ce remediile tradiționale au încercat să spună de nenumărați ani.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs