10 fapte despre cânepă

Last updated:

Published:

10 fapte despre cânepă

Când vorbim despre cânepă în acest articol, nu ne referim la tipul special de cânepă care poate fi fumată, pe care majoritatea dintre noi o cunoaștem și o iubim. Deși cele două tipuri de cânepă aparțin aceluiași grup de plante cunoscut sub numele de Cannabis, celălalt tip de cânepă nu te droghează efectiv, dar asta nu o face mai puțin utilă!

Cânepa industrială este una dintre cele mai versatile plante cunoscute și tocmai din acest motiv oamenii o cultivă de mai multe mii de ani. Cânepa este folosită pentru o multitudine de lucruri, de la producția de textile și hârtie la construcții sau pentru fabricarea de combustibili regenerabili. Haideți să aruncăm o privire la 10 curiozități despre cânepă.

NUMEROASELE UTILIZĂRI ALE CÂNEPEI

1. Cânepa este una dintre plantele cu cea mai rapidă creștere și a fost una dintre primele plante care au fost transformate în fibre utilizabile pentru producția de textile cu multe mii de ani în urmă. Se crede în mod obișnuit că cultivarea cânepii a luat naștere acum 5.000 de ani în China. Se spune că egiptenii antici cultivau și ei cânepă industrială.

2. Până la începutul secolului al XIX-lea, când utilajele au facilitat recoltarea bumbacului pentru uz industrial, aproape toate textilele, îmbrăcămintea, încălțămintea și țesăturile erau fabricate din cânepă. Cam în aceeași perioadă, majoritatea manualelor școlare din SUA erau, de asemenea, fabricate din cânepă.

3. Una dintre primele fabrici de hârtie din SUA a fost deținută de părintele fondator Benjamin Franklin. Moara sa prelucra cânepă pentru producția de hârtie. 4. Războiul din 1812, un război între Statele Unite și Regatul Unit, s-a purtat de fapt din cauza cânepei.

4. La un moment dat, în America a fost obligatoriu prin lege ca oamenii să cultive cânepă. În Virginia, la începutul și la mijlocul secolului al XVIII-lea, cineva putea chiar să meargă la închisoare dacă nu cultiva cânepă. Timp de aproximativ două sute de ani, la începuturile Statelor Unite, puteai să-ți plătești taxele cu cânepa pe care o cultivai.

5. Primul automobil popular, faimosul Model-T al lui Henry Ford, a funcționat cu benzină produsă din cânepă, iar mașina însăși a fost fabricată în mare parte din cânepă. Henry Ford deținea, de asemenea, vaste câmpuri de cânepă. Modelul-T a fost uneori denumit și "mașina cultivată din pământ". Majoritatea pieselor Model-T, inclusiv panourile acestuia, care erau fabricate din cânepă, erau mai rezistente decât oțelul.

6. Timp de mii de ani, cânepa a jucat un rol important în descoperirea navală, în transport și în război, deoarece aproape toate frânghiile și pânzele celor mai multe nave au fost fabricate din cânepă.

7. Majoritatea picturilor timpurii, inclusiv cele ale maeștrilor clasici, cum ar fi Van Gogh sau Rembrandt, au fost pictate pe pânză de cânepă. Cuvântul "pânză" provine din cuvântul englezesc mediu "canevas", care este o variație a cuvântului latin cannabis.

ULEI DE SEMINȚE DE CÂNEPĂ

8. Până în 1937, majoritatea vopselelor și lacurilor din America au fost fabricate din ulei de cânepă.

9. La începutul secolului al XX-lea, guvernul american a prezis că, în doar câteva decenii, toată hârtia va fi fabricată din cânepă și nu va mai fi nevoie să se taie copaci. SUA avea planuri pentru programe de producție de cânepă, deoarece studiile au arătat că, pentru producția de hârtie, cânepa ar produce de 4 ori mai mult decât copacii.

10. Cele mai multe dintre primele cărți, hărți, hărți și steaguri, precum și Constituția SUA și proiectele pentru Declarația de Independență au fost realizate din cânepă.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs