Cine ar trebui să evite să practice mindfulness?

Published:

Mindfulness devine din ce în ce mai popular, iar noi auzim despre numeroasele sale beneficii. Dar, unele cercetări spun că s-ar putea să nu fie bună pentru toată lumea. Ar putea agrava problemele de sănătate mintală existente sau ar putea cauza probleme pentru unii oameni. Așadar, cine ar trebui să stea departe de mindfulness?

Cuprins:

  1. Principalele concluzii
  2. Popularitatea Mindfulness și dezavantajele sale
    1. Mindfulness devine mainstream
    2. Concepții greșite despre beneficiile Mindfulness
    3. Conștientizarea fără acceptare
  3. Cine ar trebui să evite să practice mindfulness?
  4. Efecte adverse ale practicii de Mindfulness
    1. Probleme psihologice
    2. Probleme somatice și neurologice
  5. Diferențe individuale în experiențele de mindfulness
    1. Amplificarea problemelor interioare
    2. Ipoteza Ego-Rattling
  6. Dovezi inconsistente pentru beneficiile Mindfulness
    1. Îmbunătățiri moderate în depresie și anxietate
    2. Comparabil cu alte intervenții
  7. Mindfulness ca tratament preventiv pentru depresie
    1. Terapia cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT)
    2. Eficacitatea pentru subgrupuri specifice
  8. Studiu privind efectele adverse legate de meditație
    1. Disregularea excitației și a anxietății
    2. Disocierea și blocarea emoțională
    3. Flashback-uri și disfuncții executive
  9. Factori de risc pentru efecte adverse
    1. Durata practicii de meditație
    2. Context și înțelegere culturală
  10. Abordarea dificultăților legate de mindfulness
    1. Resurse pentru Casa Cheetah
    2. Căutarea de ajutor profesional
  11. Concluzie
  12. ÎNTREBĂRI FRECVENTE
    1. Cine ar trebui să evite să practice mindfulness?
    2. Care sunt unele efecte adverse potențiale ale practicii de mindfulness?
    3. De ce unii oameni resimt efecte negative ale mindfulness-ului?
    4. Sunt consecvente dovezile privind beneficiile mindfulness?
    5. Este terapia cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT) eficientă pentru tratarea depresiei?
    6. Care sunt unele efecte adverse comune raportate în studiile legate de meditație?
    7. Care sunt unii dintre factorii de risc potențiali pentru a experimenta efecte adverse ale mindfulness?
    8. Ce ar trebui să fac dacă experimentez schimbări negative sau simptome îngrijorătoare în timpul practicii de mindfulness?
  13. Linkuri sursă

Cine ar trebui să evite să practice mindfulness?

Este important să ne gândim la riscuri și la cine nu ar putea beneficia de mindfulness. Pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate mintală, ar putea exista opțiuni mai bune. Este inteligent să discutați cu un medic pentru a vedea dacă mindfulness este potrivit pentru dumneavoastră.

Principalele concluzii

  • În timp ce mindfulness are multe beneficii, cercetările arată că este posibil să nu fie universal pozitivă pentru toată lumea.
  • Persoanele cu anumite afecțiuni psihice sau cu un istoric de traume ar trebui să manifeste prudență atunci când practică mindfulness.
  • Este esențial să consultați un specialist în sănătate mintală înainte de a vă angaja în practici de mindfulness pentru a evalua riscurile potențiale.
  • Cunoașterea potențialelor contraindicații, efecte secundare și precauții poate contribui la atenuarea efectelor adverse.
  • Explorarea alternativelor de mindfulness poate fi mai potrivită pentru unele persoane, în funcție de circumstanțele lor unice.

Popularitatea Mindfulness și dezavantajele sale

În ultima vreme, mindfulness a devenit foarte popular. Acum, puteți găsi multe instrumente care să vă ajute în acest sens. Acestea includ cărți, videoclipuri și aplicații. Anul 2014 a fost numit chiar "Anul mindfulness" datorită ascensiunii sale. Mii de studii au arătat că a fi atent poate ajuta în multe probleme de sănătate. Aceasta include faptul că vă face mai puțin anxios și mai fericit.

Mindfulness devine mainstream

Multe companii mari folosesc acum mindfulness. Spun că este bun pentru lucrătorii lor. Aplicația Headspace, de exemplu, ajută milioane de oameni să fie mai atenți. Companiile o apreciază pentru că pot economisi bani pe probleme de sănătate, cum ar fi stresul. Ele o văd ca pe o modalitate bună de a-i menține pe lucrători sănătoși fără a cheltui prea mult.

Concepții greșite despre beneficiile Mindfulness

Dar unii oameni cred că mindfulness este doar o veste bună. Adevărul este că ajută doar puțin în cazul anumitor probleme. De exemplu, poate scădea ușor cât de stresat sau trist te simți. Dar nu funcționează mai bine decât exercițiile fizice sau odihna. De asemenea, este posibil să nu vă ajute cu somnul sau să vă faceți să vă simțiți mai bine în general.

Conștientizarea fără acceptare

Conștientizarea și acceptarea lucrurilor sunt ambele părți esențiale ale atenției. Dacă nu le aveți pe amândouă, vă puteți simți mai abătut sau mai îngrijorat. Este important să știți că mindfulness nu este o soluție pentru orice. Unii oameni s-ar putea simți mai rău în loc să se simtă mai bine dacă nu folosesc mindfulness corect.

Efecte negative potențiale Prevalență
Anxietate crescută Peste 60% dintre participanții la un studiu transversal privind meditația intensivă și pe termen lung
Depresie Peste 60% dintre participanții la un studiu transversal privind meditația intensivă și pe termen lung
Psihoză în toată regula Peste 60% dintre participanții la un studiu transversal privind meditația intensivă și pe termen lung
Efectele negative ale retragerilor de meditație 63% dintr-un grup de studiu
Efecte adverse profunde (panică, depresie, durere, anxietate) 7% dintr-un grup de studiu

Mindfulness este foarte popular, dar nu este pentru toată lumea. S-ar putea să nu fie bună dacă aveți deja unele probleme de sănătate. Este inteligent să discutați cu un medic înainte de a începe, doar pentru a fi în siguranță. Pentru unii, diferite moduri de a fi atenți ar putea fi mai bune. Verificați întotdeauna dacă este o idee bună pentru dvs. mai întâi.

Cine ar trebui să evite să practice mindfulness?

Mindfulness este foarte popular acum. Dar, studiile arată că nu este sigură pentru toată lumea. Persoanele cu probleme de sănătate mintală pot descoperi că le înrăutățește problemele sau le provoacă alte probleme.

Nu toți oamenii beneficiază de mindfulness. Aceștia ar trebui să se consulte mai întâi cu un medic. Unii s-ar putea să se descurce mai bine cu alte metode sau vorbind cu un medic.

Dacă ați trecut printr-o perioadă dificilă, aveți grijă doar cu mindfulness. S-ar putea să nu fie bună pentru dvs. decât dacă vă ajută un profesionist. Persoanele cu anumite condiții de sănătate mintală trebuie să primească mai întâi sfatul unui expert.

Mindfulness nu este pentru toată lumea, chiar dacă pentru mulți este foarte bună. Este inteligent să fii atent, mai ales dacă ești în pericol. În acest fel, evitați să vă înrăutățițiți situația.

  1. Gândiți-vă la ceea ce ar putea funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră. Discutați cu un expert în sănătate mintală înainte de a începe.
  2. Fiți atenți la orice efecte negative. Dacă vedeți semne, opriți și anunțați pe cineva.
  3. Găsiți un profesor care știe cum să vă ajute atunci când lucrurile devin dificile. Aceștia vă pot îndruma pe calea cea bună.

Să fii atent și să cunoști pericolele te ajută să iei o decizie. Gândiți-vă cu înțelepciune la alegerile dumneavoastră. Poate că altceva funcționează mai bine pentru tine și este în regulă și asta.

Efecte adverse ale practicii de Mindfulness

Oamenii vorbesc adesea despre binele atenției. Cu toate acestea, ar trebui să știm că nu este numai bine. Unele studii arată că mindfulness ar putea cauza probleme la nivelul minții, al corpului și al creierului.

Probleme psihologice

Practicarea atenției poate, uneori, să înrăutățească problemele mentale. De exemplu, unii oameni se pot simți mai anxioși, mai detașați sau mai triști după ce o încearcă. Studiile au raportat că 25% dintre cei care meditează au simțit efecte negative. Iar 73% dintre meditatorii budiști au spus că le-a dăunat mult în viață.

Probleme somatice și neurologice

Atenția este, de asemenea, legată de probleme fizice și cerebrale. Unele probleme sunt motivația redusă, problemele de învățare și învinovățirea celorlalți atunci când greșesc. Aceste puncte ne reamintesc să verificăm dacă mindfulness este bun pentru noi înainte de a începe. Medicii și experții ar trebui să ne ajute dacă este nevoie.

Efect advers Procentul de participanți afectați
Efecte secundare negative care durează mai mult de o lună 6%
Efecte secundare perturbatoare care durează mai mult de o lună 14%
Cel puțin un efect advers legat de meditație 58%
Efecte adverse cu impact asupra funcționării zilnice 37%
Efecte negative de durată de peste o lună 6%

Graficul arată cum meditația poate cauza probleme serioase pentru mulți. Unii s-au simțit anxioși, detașați sau au avut probleme cu gândirea și cu realizarea lucrurilor. Fiți atenți și cunoașteți riscurile dacă doriți să meditați.

Mindfulness nu este întotdeauna bun pentru toată lumea. Înainte de a începe, discutați cu un medic sau cu un expert, mai ales dacă aveți probleme psihice sau traume în trecut. Înțelegând riscurile, putem folosi mindfulness mai bine și mai sigur.

Diferențe individuale în experiențele de mindfulness

Mindfulness îi afectează pe oameni în multe feluri. Unii o consideră utilă, alții nu văd prea multe schimbări, iar alții pot avea probleme. Este esențial să știți că nu toată lumea beneficiază de mindfulness. Anumite persoane ar putea avea nevoie de sprijin sau de sfaturi speciale atunci când o încearcă.

Amplificarea problemelor interioare

Mindfulness ar putea înrăutăți unele probleme. Acest lucru se poate întâmpla în cazul depresiei, al tulburării bipolare sau al psihozei. Acordarea unei atenții sporite sentimentelor dumneavoastră ar putea face ca aceste probleme să se agraveze.

Ipoteza Ego-Rattling

Mindfulness ar putea, de asemenea, să schimbe modul în care ne vedem pe noi înșine. Ar putea provoca șocuri emoționale pentru unii. Atunci când ne privim gândurile și sentimentele fără a ne judeca, poate fi greu. Îi poate face pe unii să se simtă anxioși sau pierduți, mai ales fără ajutorul potrivit.

Studiile analizează din ce în ce mai mult modul în care mindfulness ne afectează în mod diferit. Mindfulness poate fi bun pentru mulți, dar s-ar putea să nu fie pentru alții. Dacă vă gândiți să o încercați, mai ales dacă vă confruntați deja cu probleme de sănătate mintală, ar fi bine să discutați cu un profesionist. Asigurați-vă că primiți sprijinul potrivit poate face diferența între a fi de ajutor sau nu atât de mult.

Studiu Tip Participanți Intervenție Măsuri Constatări
Bagby et al. (2008) RCT 146 (CBT), 129 (PHT) CBT, PHT Inventarul de personalitate NEO revizuit, Scala de evaluare a depresiei Hamilton A examinat impactul neuroticismului asupra severității depresiei
de Vibe et al. (2015) RCT 144 (MBSR), Lista de așteptare MBSR Inventarul de bază al personajelor A evaluat efectele Neuroticismului și ale Conștiinciozității asupra stresului psihologic, bunăstării subiective și stresului studenților
Nyklíček și Irrmischer (2017) Longitudinal 167 MBSR Inventarul de personalitate NEO revizuit, Profilul stărilor de spirit A examinat efectul Neuroticismului asupra Anxietății

Dovezi inconsistente pentru beneficiile Mindfulness

Mindfulness devine din ce în ce mai popular. Dar, dovada beneficiilor sale nu este încă clară. Cercetări recente au descoperit că mindfulness îi poate face pe oameni să fie mai puțin triști, mai puțin îngrijorați și să simtă și durerea mai puțin. De asemenea, ajută ușor la senzația de mai puțin stres și la o mai bună calitate a vieții. Dar, nu funcționează la fel pentru toți. Unii ar putea să nu vadă aceste îmbunătățiri.

Îmbunătățiri moderate în depresie și anxietate

Mindfulness îi poate ajuta pe unii dintre cei care suferă de depresie și anxietate. Aceasta este o veste bună. Dar, alte modalități de a ajuta, cum ar fi învățarea despre minte sau relaxarea, funcționează la fel de bine.

Comparabil cu alte intervenții

Cercetarea a analizat, de asemenea, beneficiile pe termen lung, de la 3 săptămâni la 3 ani mai târziu. Au constatat că mindfulness nu este mai bun decât alte tipuri de ajutor. Acest lucru înseamnă că este la fel de bună ca acestea, nu mai bună.

Atributul studiului Intervenție Mindfulness Control Intervenție
Îmbunătățirea depresiei Moderat Moderat
Îmbunătățirea anxietății Moderat Moderat
Îmbunătățirea durerii Moderat Mici
Îmbunătățirea stresului Foarte mic Foarte mic
Îmbunătățirea calității vieții Foarte mic Foarte mic

Tabelul arată că mindfulness și comparațiile sale au rezultate similare. Mindfulness combate durerea un pic mai bine. Dar, în general, nu este mult mai bună decât alte modalități de a ajuta oamenii. Acest lucru este diferit de ceea ce cred majoritatea oamenilor despre puterea sa.

Mindfulness ca tratament preventiv pentru depresie

Mindfulness nu mai este doar pentru a te simți mai bine - este studiat pentru a opri depresia înainte de a începe. Unii experți preferă să se concentreze pe o abordare numită terapie cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT). Aceștia încearcă să vadă dacă îi ajută pe oamenii care sunt adesea foarte deprimați. Se pare că multe studii spun că este bună pentru a-i face pe acești oameni să se simtă mai bine.

Terapia cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT)

La început, MBCT părea că ar putea fi o schimbare de joc. Părea să reducă frecvența cu care oamenii se simțeau din nou deprimați. Dar, pentru cei care nu au fost loviți de atâtea ori de depresie, s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Închipuiți-vă că, uneori, a crescut chiar și șansele de a se simți din nou deprimați pentru acești oameni.

Eficacitatea pentru subgrupuri specifice

Cercetările recente ne spun că nu toți cei care au avut în trecut multe depresii au aceeași părere despre MBCT. De fapt, MBCT pare să ajute cu adevărat persoanele care au trecut prin momente grele în creștere. Este ca și cum ar vorbi cu adevărat despre nevoia lor de a se vindeca de astfel de experiențe.

Deci, juriul încă nu a decis dacă MBCT este pentru toată lumea. Aceste povești ne reamintesc cât de important este să adaptăm terapia la persoană. De asemenea, ne spun că medicii ar trebui să fie întotdeauna în buclă atunci când încercăm să ne vindecăm. În acest fel, ne putem asigura că suntem pe calea cea bună pentru a ne simți mai bine.

Studiu privind efectele adverse legate de meditație

Practicile de mindfulness sunt îndrăgite de mulți, dar un studiu a descoperit riscuri potențiale. Acest studiu, realizat la National Institutes of Health, a implicat mulți experți. Aceștia au descoperit că unele persoane au avut efecte negative și de lungă durată din cauza mindfulness.

Disregularea excitației și a anxietății

Unii oameni au simțit că nu-și pot controla energia după meditație. Aveau probleme de somn, se simțeau anxioși și deconectați. Un procent mare de 37% au avut efecte negative care le-au îngreunat viața. S-au luptat cu anxietatea și cu gestionarea emoțiilor lor.

Disocierea și blocarea emoțională

O altă constatare îngrijorătoare a fost aceea că unii se simțeau stingheriți după meditație. Acest lucru i-a făcut să nu se simtă prea mult, ceea ce ar putea suna bine, dar nu a fost așa. Studiul a spus că acest lucru ar putea să le dea peste cap modul în care se raportează la ceilalți și se văd pe ei înșiși.

Flashback-uri și disfuncții executive

Flashback-urile și problemele cerebrale au fost, de asemenea, observate la unii meditatori. Acest lucru le-a afectat memoria, procesul de luare a deciziilor și nu numai. În special, cei cu probleme de sănătate mintală existente sau cu traume din trecut ar putea găsi aceste rezultate mai îngrijorătoare.

Studiul a arătat că efectele bune și rele nu sunt complet separate. Chiar dacă unii dintre ei s-au vindecat de depresie, s-ar putea să se confrunte în continuare cu efecte negative. Așadar, alegerile atente sunt esențiale. Medicii ar trebui să cântărească atât bunele, cât și relele mindfulness-ului, ținând cont de trecutul pacienților lor.

Factori de risc pentru efecte adverse

Cercetătorii analizează aspectele negative ale mindfulness-ului. Ei au descoperit câteva lucruri care ar putea face ca mindfulness să fie dificil pentru unii oameni. Este important să cunoașteți aceste riscuri, mai ales dacă vă confruntați cu probleme de sănătate mintală sau căutați alte modalități de a fi atenți.

Durata practicii de meditație

Cât timp meditați este un factor cheie. Un studiu arată că o meditație foarte lungă, cum ar fi meditația de 12-15 ore pe zi în timpul retragerilor, poate duce la sentimente negative. Pentru unii, atâta meditație ar putea face rău în loc să ajute, înrăutățind problemele mentale sau provocând altele noi.

Context și înțelegere culturală

Contează cadrul și cunoașterea locului de unde vine meditația. Dalai Lama ne avertizează că nu trebuie să începem meditația fără să o cunoaștem bine. Învățând de la cei care știu, cu informațiile de bază corecte, vă poate ajuta să vă mențineți în siguranță și să faceți ca atenția să fie mai satisfăcătoare.

Efect advers Procentul de participanți
Efecte secundare negative care durează mai mult de o lună 6%
Efecte secundare perturbatoare care durează mai mult de o lună 14%
Au raportat cel puțin un efect advers legat de meditație 58%
A suferit efecte adverse cu impact negativ asupra funcționării zilnice 37%
"Efecte negative de durată" pentru mai mult de o lună 6%

Tabelul arată că multe persoane din studii s-au confruntat cu efecte negative ale mindfulness. Este esențial să cunoaștem și să facem față acestor riscuri. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți deja probleme de sănătate mintală sau dacă sunteți în căutarea unor modalități diferite de mindfulness.

  • Excitație disregulată
  • Anxietate
  • Semne de disociere
  • Amorțire emoțională
  • Flashback-uri
  • Disfuncție executivă compromisă
  • Retragere socială
  • Hipersensibilitate perceptivă

Efectele negative comune au inclus o stare de alertă excesivă, anxietate, senzație de lipsă de contact, lipsa emoțiilor, amintirea de lucruri rele, probleme de gândire și dorința de a fi singur. Dacă aveți probleme de sănătate mintală, este obligatoriu să discutați cu un medic înainte de a încerca mindfulness.

Abordarea dificultăților legate de mindfulness

Vă simțiți rău din cauza mindfulness-ului? Este în regulă să cereți ajutor. Unii oameni ar putea găsi mindfulness riscant. Acestea ar trebui să primească sfaturi de la experți în sănătate mintală sau de la instructori de meditație. Acești profesioniști știu multe despre aceste probleme.

Resurse pentru Casa Cheetah

Cheetah House ajută în cazul dificultăților legate de meditație. Aceasta a fost inițiată de Dr. Willoughby Britton. Puteți găsi o mulțime de ajutor pe site-ul lor, cum ar fi videoclipuri, povești și o listă de profesioniști în domeniul sănătății mintale.

Căutarea de ajutor profesional

Te simți ciudat cu mindfulness? Discutați cu un instructor de sănătate mintală sau de meditație. Ei înțeleg. Ei pot sugera noi modalități sau alte practici care s-ar putea să vi se potrivească mai bine.

Resurse Descriere
Casa Cheetah Organizație nonprofit care oferă informații și resurse privind dificultățile legate de meditație
Profesioniști în domeniul sănătății mintale Terapeuți, consilieri și psihologi specializați în abordarea efectelor adverse ale practicilor de mindfulness
Instructori de meditație Profesori cu experiență, familiarizați cu potențialele riscuri și contraindicații ale practicilor de mindfulness

Obținerea unui ajutor profesionist poate face ca lucrurile să se îmbunătățească. Ajută la reducerea efectelor negative ale atenției. Și vă conduce către modalități mai sigure și bune de mindfulness, care se potrivesc cu sănătatea dvs. mintală. Totul este să găsești ceea ce este mai bine pentru tine.

Concluzie

Practicile de conștientizare au multe puncte bune. Dar, s-ar putea să nu fie întotdeauna bune pentru toată lumea, mai ales dacă te confrunți cu afecțiuni de sănătate mintală sau cu traume din trecut. Înainte de a începe, discutați cu un expert în sănătate mintală. Aceștia vă pot spune dacă este sigur pentru dumneavoastră.

Dacă mindfulness nu este potrivit pentru tine, caută alte căi. Este inteligent să găsești ceea ce se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Obținerea de ajutor de la profesioniști vă poate îndruma în direcția cea bună. Este esențial să continuați să studiați pentru a vă asigura că mindfulness ajută, nu dăunează, mai ales pentru cei cărora s-ar putea să nu li se potrivească.

Atenția poate fi utilă, dar trebuie să fim inteligenți în această privință. Mergeți încet, cereți sfaturi și fiți atenți. În acest fel, ne asigurăm că profităm de tot binele pe care îl poate aduce. Dar, în același timp, ne străduim să evităm orice probleme pe parcurs. Acest lucru ne ajută să ne asigurăm că avem grijă de noi înșine în mod corespunzător.

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cine ar trebui să evite să practice mindfulness?

Persoanele cu probleme psihologice ar trebui să fie atente la mindfulness. Aceasta ar putea să le înrăutățească problemele.

Care sunt unele efecte adverse potențiale ale practicii de mindfulness?

Mindfulness s-ar putea să nu fie bun pentru toți. Ar putea duce la mai multă anxietate sau depresie. S-ar putea să vă facă să vă simțiți lipsiți de emoții sau mai puțin capabili să luați decizii.

De ce unii oameni resimt efecte negative ale mindfulness-ului?

Pentru unii, conștientizarea ar putea întări sentimentele rele. Ar putea schimba modul în care se văd pe ei înșiși, provocând probleme emoționale.

Sunt consecvente dovezile privind beneficiile mindfulness?

Studiul atenției conștiente arată rezultate mixte. Ajută puțin în cazul depresiei și al anxietății. Dar, nu face prea multe pentru sentimentele de fericire sau pentru atenție.

Este terapia cognitivă bazată pe mindfulness (MBCT) eficientă pentru tratarea depresiei?

MBCT ajută la scăderea ratei de recidivă a depresiei pentru unii. Dar, pentru cei cu mai puține episoade, s-ar putea să nu funcționeze la fel de bine. Studii recente arată rezultate mixte.

Care sunt unele efecte adverse comune raportate în studiile legate de meditație?

Părțile negative ale meditației pot include probleme de energie și anxietate. S-ar putea să te facă să simți că nu-ți pasă sau că ai probleme în a face alegeri.

Care sunt unii dintre factorii de risc potențiali pentru a experimenta efecte adverse ale mindfulness?

Prea multă meditație sau viziuni greșite asupra ei pot cauza probleme. Meditațiile mai lungi, mai ales în grup, ar putea duce la sentimente negative.

Ce ar trebui să fac dacă experimentez schimbări negative sau simptome îngrijorătoare în timpul practicii de mindfulness?

Dacă mindfulness vă face să vă simțiți rău, cereți ajutor. Discutați cu un expert în meditație sau cu un profesionist în domeniul sănătății mintale. De asemenea, puteți apela la Cheetah House pentru sprijin.

Linkuri sursă

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs