Fibromialgia și somnul prea mult

Published:

Înțelegerea diferitelor elemente care duc la tulburări de somn este de o importanță capitală atât pentru cei care suferă de fibromialgie, cât și pentru cadrele medicale. Fibromialgia este o tulburare complexă care provoacă dureri musculo-scheletice răspândite, oboseală și sensibilitate în zone localizate, ceea ce duce la tulburări de somn. Printre numeroasele sale simptome, persoanele care suferă de fibromialgie se confruntă adesea cu probleme de somn care le pot exacerba starea.

În această postare pe blog, vom explora relația dintre fibromialgie și tulburările de somn, cum ar fi insomnia și sindromul picioarelor neliniștite (RLS). Vom discuta, de asemenea, despre strategiile de îmbunătățire a igienei somnului în rândul pacienților cu fibromialgie prin menținerea unor rutine consistente înainte de culcare, evitarea somnului în timpul zilei, încorporarea unei activități fizice regulate, practicarea tehnicilor de meditație mindfulness pentru o mai bună calitate a somnului.

În plus, vom analiza potențialele beneficii ale suplimentării cu vitamina D asupra problemelor de somn legate de fibromialgie, recunoscând în același timp rezultatele și limitările cercetărilor actuale. În plus, vom examina modul în care medicamente precum inhibitorii recaptării serotoninei-norepinefrinei (SNRI), inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), pregabalina influențează somnul în timpul zilei la cei care suferă de fibromialgie.

Nu în ultimul rând, anxietatea și depresia sunt comorbidități comune în rândul persoanelor care se confruntă cu fibromialgia. În acest sens, vom investiga interacțiunea complexă dintre insomnia sau somnul excesiv asociat cu aceste afecțiuni de sănătate mintală la persoanele care trăiesc cu această tulburare de durere cronică.

fibromialgia-și-dormi-pe-mult

Fibromialgia și tulburările de somn

Fibromialgia provoacă dureri generalizate, oboseală și un prag al durerii mai scăzut. Este legată de două tulburări de somn: insomnia și sindromul picioarelor neliniștite (RLS). Aceste tulburări de somn agravează simptomele fibromialgiei, ceea ce duce la un cerc vicios de calitate slabă a somnului și durere crescută.

Insomnia la pacienții cu fibromialgie

Insomnia este frecventă la persoanele cu fibromialgie. Se poate manifesta prin probleme de adormire, de menținere a somnului sau de trezire prea devreme. Insuficiența somnului profund contribuie la oboseala din timpul zilei, exacerbând alte simptome ale fibromialgiei, cum ar fi durerea cronică și tulburările de dispoziție.

Pentru a îmbunătăți starea generală de bine, este esențial să se abordeze dificultățile de somn. Practicarea unei bune igiene a somnului, cum ar fi menținerea unor ore de culcare și de trezire constante, poate ajuta la reducerea problemelor legate de insomnie.

Sindromul picioarelor neliniștite (RLS) la pacienții cu fibromialgie

Multe persoane cu fibromialgie se confruntă, de asemenea, cu sindromul picioarelor neliniștite (RLS), o senzație de disconfort la nivelul picioarelor care provoacă o nevoie irezistibilă de a le mișca. RLS poate agrava insomnia și poate crește durerea, ceea ce face și mai dificil pentru cei cu fibromialgie să se odihnească suficient.

Abordarea RLS poate implica modificări ale stilului de viață, cum ar fi exerciții fizice regulate sau ajustări ale medicației sub îndrumarea unui profesionist din domeniul sănătății. Prin gestionarea atât a insomniei, cât și a RLS, persoanele cu fibromialgie pot lucra pentru a-și îmbunătăți calitatea generală a somnului și pentru a reduce severitatea simptomelor.

Îmbunătățirea igienei somnului pentru pacienții cu fibromialgie

Pentru a îmbunătăți igiena somnului și sănătatea generală a persoanelor cu fibromialgie, mențineți orele de culcare și de trezire constante în fiecare zi, evitând în același timp somnul prelungit în timpul zilei. Exercițiile fizice regulate pot contribui, de asemenea, în mod pozitiv la o odihnă de mai bună calitate prin reducerea nivelului de stres asociat cu această afecțiune cronică.

Menținerea unor rutine consistente înainte de culcare

 • Creați o rutină relaxantă înainte de culcare: Faceți activități de calmare, cum ar fi cititul sau o baie caldă înainte de culcare.
 • Evitați stimulentele: Limitați consumul de cofeină după prânz, evitați produsele cu nicotină în apropierea orei de culcare și limitați expunerea la ecrane care emit lumină albastră în decurs de o oră înainte de a merge la culcare.
 • Stabiliți coerența: Stabiliți un program de somn regulat, culcându-vă și trezindu-vă la aceleași ore zilnic - chiar și în zilele libere.

Evitarea somnului în timpul zilei

Somnul în timpul zilei poate oferi o ușurare temporară a oboselii, dar ar putea perturba în cele din urmă modelele de somn pe timp de noapte. Dacă trebuie să trageți un pui de somn, păstrați-l scurt (20-30 de minute) și programați-l mai devreme după-amiaza, mai degrabă decât mai târziu, când ar putea interfera cu capacitatea dumneavoastră de a adormi noaptea.

Încorporarea unei activități fizice regulate

Exercițiile fizice regulate pot contribui la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea simptomelor fibromialgiei. Încercați să faceți cel puțin 30 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos sau înotul, în majoritatea zilelor din săptămână. Încorporați exerciții de antrenament de forță de două-trei ori pe săptămână pentru a construi mușchi și a susține sănătatea articulațiilor.

Discutați problemele dumneavoastră de somn cu un profesionist din domeniul sănătății care vă poate oferi recomandări personalizate pe baza nevoilor și circumstanțelor dumneavoastră specifice.

Tehnici de meditație mindfulness pentru o mai bună calitate a somnului

Pacienții cu fibromialgie se confruntă adesea cu probleme de somn, ceea ce le poate agrava simptomele și sănătatea mintală. Practicarea unei bune igiene a somnului este esențială, iar tehnicile de meditație mindfulness pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului. Aceste practici îi pot ajuta pe indivizi să adoarmă mai repede și să rămână adormiți mai mult timp, ceea ce duce la o noapte de odihnă mai odihnitoare.

Practică de conștientizare a recunoștinței

O practică de conștientizare a recunoștinței implică concentrarea asupra aspectelor pozitive ale vieții și exprimarea aprecierii pentru acestea. Această tehnică simplă, dar puternică, s-a dovedit a fi eficientă în reducerea nivelului de stres, îmbunătățirea stării de spirit și promovarea relaxării - toți factori esențiali pentru un somn bun. Pentru a încorpora această practică în rutina de culcare, încercați să petreceți câteva minute în fiecare seară reflectând la lucrurile pentru care sunteți recunoscător în acea zi sau scriindu-le într-un jurnal de recunoștință. Schimbându-vă concentrarea de la gândurile negative către sentimente de recunoștință, s-ar putea să vă fie mai ușor să adormiți.

Concentrarea pe aspectele pozitive ale vieții

Concentrarea pe partea luminoasă a vieții, mai degrabă decât pe disconfort sau pe alți indicatori ai fibromialgiei, poate fi o practică utilă de conștientizare pentru îmbunătățirea calității somnului. Cercetările sugerează că angajarea în activități precum savurarea experiențelor plăcute, cultivarea optimismului și practicarea bunăvoinței față de sine pot duce la rezultate mai bune în ceea ce privește sănătatea mintală în rândul celor care se confruntă cu dureri cronice.

 • Savurarea experiențelor plăcute: Faceți un efort conștient pentru a observa și aprecia momentele pozitive din ziua dumneavoastră, fie că vă bucurați de o masă delicioasă sau petreceți timp cu cei dragi. Savurând aceste experiențe, puteți crea amintiri de durată care aduc bucurie și confort în momentele dificile.
 • Cultivarea optimismului: Încercați să vă mențineți o perspectivă plină de speranță asupra vieții, concentrându-vă asupra posibilităților viitoare, mai degrabă decât să vă gândiți la dezamăgirile din trecut. Ați putea lua în considerare stabilirea unor obiective realiste pentru dvs. și vizualizarea pașilor necesari pentru a le atinge.
 • Practicarea bunăvoinței față de sine: Tratați-vă cu compasiune atunci când vă confruntați cu simptomele fibromialgiei sau cu probleme de somn. Recunoașteți că este normal să vă simțiți uneori frustrați sau copleșiți, dar amintiți-vă de puterea și rezistența dumneavoastră în gestionarea acestei afecțiuni cronice.

Meditația Mindfulness nu numai că poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului, ci și la promovarea stării generale de bine în rândul pacienților cu fibromialgie, ceea ce o face un instrument esențial pentru gestionarea afecțiunii. Consecvența este esențială - faceți un efort pentru a practica conștientizarea recunoștinței sau pentru a vă concentra pe aspectele pozitive ale vieții în fiecare zi pentru rezultate optime.

Resurse de meditație Mindfulness

Dacă sunteți nou în domeniul meditației mindfulness, există numeroase resurse disponibile online pentru a vă ghida prin diverse practici adaptate special pentru îmbunătățirea calității somnului. Luați în considerare explorarea unor aplicații precum Headspace, care oferă meditații ghidate concepute pentru relaxare și o odihnă mai bună, sau site-uri web precum Mindful.org, unde veți găsi o bibliotecă extinsă de meditații ghidate gratuite axate pe diferite aspecte ale practicii mindfulness.

Pentru cei care suferă de fibromialgie, îmbunătățirea calității somnului poate duce la îmbunătățiri notabile în viața lor. Prin încorporarea tehnicilor de meditație mindfulness în rutina zilnică, puteți găsi o ușurare a tulburărilor de somn și o îmbunătățire generală a calității vieții dumneavoastră.

Medicamentele și somnolența diurnă la pacienții cu fibromialgie

Tulburările de somn sunt o problemă frecventă în rândul pacienților cu fibromialgie, având un impact asupra bunăstării și calității vieții acestora. Anumite medicamente prescrise pentru gestionarea fibromialgiei pot contribui la un somn excesiv în timpul zilei la aceste persoane. Să explorăm modul în care SNRI, SSRI și Pregabalin ar putea avea un impact asupra somnolenței diurne în rândul bolnavilor de fibromialgie.

Inhibitori de recaptare a serotoninei și a norapinefrinei (SNRI)

SNRI-urile, care sunt antidepresive care cresc serotonina și noradrenalina în creier pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a diminua disconfortul fibromialgiei, pot duce, în unele cazuri, la mai multă somnolență în timpul zilei. Cu toate acestea, unele studii sugerează că utilizarea SNRI ar putea duce la creșterea somnolenței diurne la anumite persoane.

 • Un SNRI popular utilizat pentru tratarea fibromialgiei este duloxetina, însă unii utilizatori au raportat că au avut ca efect secundar somnolența în timpul zilei. Deși este eficient în reducerea durerii și îmbunătățirea sănătății mentale, unii utilizatori raportează somnolență ca efect secundar.
 • Venlafaxina: Un alt medicament SNRI frecvent utilizat pentru gestionarea simptomelor fibromialgiei este venlafaxina. Aceasta poate ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea stării de spirit, dar poate provoca, de asemenea, somnolență la unii pacienți.

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI)

SSRI sunt antidepresive care cresc nivelul de serotonină din creier. Acestea sunt prescrise pentru gestionarea simptomelor fibromialgiei, a depresiei și a tulburărilor de anxietate.

 • Fluoxetină: Fluoxetina este un medicament SSRI adesea utilizat pentru a trata depresia și anxietatea legate de fibromialgie. În timp ce reduce nivelul durerii, unii utilizatori raportează somnolență în timpul zilei ca efect secundar.
 • Sertralina: Sertralina este un alt medicament SSRI prescris în mod obișnuit pentru persoanele cu fibromialgie care prezintă tulburări de dispoziție. Deși poate îmbunătăți simptomele de sănătate mintală, au existat rapoarte de creștere a somnolenței diurne în rândul utilizatorilor săi.

Pregabalin și efectele sale asupra somnului

Pregabalina este un medicament prescris în mod obișnuit pentru gestionarea fibromialgiei, deoarece ajută la atenuarea durerii și la îmbunătățirea calității somnului. Cercetările au indicat că utilizarea pregabalinei poate fi legată de niveluri mai ridicate de somnolență în timpul zilei la anumite persoane. Acest lucru ar putea contribui potențial la comportamentele de somn excesiv în timpul zilei observate în rândul unor pacienți cu fibromialgie.

Pe scurt, în timp ce medicamente precum SNRIs, SSRIs și Pregabalin pot fi eficiente în gestionarea diferitelor simptome ale fibromialgiei, acestea ar putea duce, de asemenea, la creșterea somnolenței diurne în unele cazuri. Este esențial ca persoanele care suferă de această afecțiune cronică să colaboreze îndeaproape cu furnizorii lor de servicii medicale atunci când iau în considerare opțiunile de tratament și ajustează regimurile de medicație, dacă este necesar.

Întrebări frecvente în legătură cu fibromialgia și somnul prea mult

Poate fibromialgia să provoace probleme de somn?

Sindromul de fibromialgie poate provoca tulburări de somn, îngreunând căderea și menținerea somnului, ceea ce duce la oboseală în timpul zilei și la tulburări de dispoziție.

Cum pot pacienții cu fibromialgie să îmbunătățească calitatea somnului?

Practicarea unei bune igiene a somnului, abordarea tulburărilor de somn subiacente și evitarea medicamentelor pentru somn pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului pentru pacienții cu fibromialgie.

Care este legătura dintre fibromialgie și sindromul picioarelor neliniștite?

Pacienții cu fibromialgie se pot confrunta cu sindromul picioarelor neliniștite, care poate perturba somnul și agrava durerea. Tratarea sindromului picioarelor neliniștite poate îmbunătăți calitatea somnului și bunăstarea generală.

Care sunt simptomele comune ale fibromialgiei?

Simptomele comune ale fibromialgiei includ durere cronică, oboseală, dificultăți de somn și tulburări de dispoziție.

Care este impactul fibromialgiei asupra sănătății mintale?

Fibromialgia poate duce la tulburări de dispoziție și poate avea un impact asupra sănătății mintale, ceea ce face crucială abordarea nevoilor de sănătate fizică și mintală în cadrul tratamentului.

Concluzie

Fibromialgia și somnul în exces pot fi o adevărată durere în gât, în spate sau oriunde altundeva.

Dar nu vă temeți, dragi luptători ai fibromialgiei, există modalități de a vă îmbunătăți somnul și de a reduce aceste simptome supărătoare.

 • Respectați o rutină consistentă înainte de culcare.
 • Evitați somnul în timpul zilei ca și cum ar fi treaba dumneavoastră.
 • Mișcați-vă cu o activitate fizică regulată.
 • Practicați tehnicile de meditație mindfulness, cum ar fi conștientizarea recunoștinței și concentrarea asupra aspectelor pozitive.
 • Luați în considerare suplimentarea cu vitamina D după ce vă consultați cu furnizorul de servicii medicale.
 • Abordați orice anxietate sau depresie subiacentă pentru a ajuta la reducerea simptomelor.

Și dacă nimic altceva nu reușește, amintește-ți că ești un războinic și că ai reușit!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Căutare produs